Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: konstrukcja onagera - pomocy!
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
agregatka
Panie i panowie,

Jestem tu po raz pierwszy i proszê o pomoc. T³umaczê z angielskiego ksi±¿kê, która stawia mi wiele wyzwañ smile.gif. Jedno z nich to nazwy dwóch elementów budowy u¿ywanego w 1273 roku onagera: "torsion bundle" i "epizygis". Dla lepszej ilustracji:

http://www.siege-engine.com/TorsionAndFrames.shtml

Rozumiem, ¿e "epizygis" to co¶ w rodzaju d¼wigni, lecz czy jest na to specjalistyczna polska nazwa? "Torsion bundle" to nazwa ca³ej tej nadaj±cej onagerowi si³ê uderzenia konstrukcji i jak dedukujê, ma co¶ wspólnego ze skrêtem. Jak widaæ, b³±dzê w mroku. Pomocy, eksperci!
Viator
Nie wiem, czy istniej± ju¿ polskie odpowiedniki tych terminów, ale mogê siê pokusiæ o ich stworzenie:

W wypadku Torsion Bundle nie tyle chodzi o skrêt jako ruch obrotowy, ile o kierunek naprê¿enia skrêtnego przek³adaj±cego siê na tzw. moment skrêcaj±cy. Terminologia oparta na teorii wytrzyma³o¶ci materia³ów i mechanice a zarazem intuicyjnie zrozumia³a dla czytelnika najlepiej chyba oddawa³aby ten termin jako "Wi±zka skrêcana".

Epizygis, formalnie rzecz bior±c, nie stanowi d¼wigni, tylko element belkowy, ale to by³oby chyba dla odbiorców myl±ce. Mo¿na by to nazwaæ nieco bardziej potocznie ale zrozumiale "przetyczk±".

Zwracam przy okazji szczególn± uwagê na podany przez autora warunek ¿eby jej ¶rednica / szeroko¶æ nie by³a mniejsza ni¿ 1,5 ¶rednicy liny a nawet wiêcej, a je¶li jest to kanciasty kawa³ek metalu, trzeba go zaokr±gliæ od strony pêtli. Chodzi o uzyskanie jak najwiêkszego promienia krzywizny pêtli liny; za³amanie liny na kancie spowoduje nierównomierne obci±¿enie i pêkanie poszczególnych jej w³ókien.

Powodzenia!
agregatka
Dziêkujê! Co za skomplikowana kwestia.
Dariusz
Witam,

Jak potrzebna jest jeszcze pomoc to chêtnie pomogê.
Sami mamy kilka machin oblê¿niczych. Mo¿na zobaczyæ na www.lucznctwo.cba.pl w galeria "nasz sprzêt".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.