Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawy zwê¿ane do kolczugi?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Brat Senga
Wiem, ¿e sporo jest napisane na temat kolczug, ale od d³u¿szego czasu szukam informacji jak zrobiæ rêkawy do kolczugi. Wiêkszo¶æ ludzi w RR robi rêkawy rury ale na ikonografiach widaæ ¿e w XIII wieku rêkawy by³y zwê¿ane. Czy kto¶ mi mo¿e powiedzieæ jak zrobiæ takie zwê¿ane rêkawy? Jak powinien byæ u³o¿ony splot na rêkawie?
ate1990
Aby by³y zwê¿ane musisz co jaki¶ czas odj±æ jedno kó³ko. Splot powinien byæ kontynuacj± po opuszczeniu rêki "w z³± stronê" czyli rêkaw jest po prostu przed³u¿eniem kolczej.
jackjump
Nie wiem czy pomogê, ale sam mia³em ma³y problem z rêkawami kolczugi. Zale¿y czy ¶cieg na rêkawie jest robiony równolegle do tu³owia czy prostopadle. Robiony równolegle jest przed³u¿eniem kolczugi. Natomiast prostopadle jest ³±czony z tu³owiem pod k±tem 45 stopni. W moim przypadku robiony by³ prostopadle (³atwiej jest wtedy robiæ redukcjê, lub poszerzaæ sam rêkaw). U mnie problem polega³ na tym, ¿e nie mog³em zgi±æ rêki bardziej ni¿ pod k±tem 90 stopni (jak na zdjêciu).
Utrudnia³o to ruchy i by³y problemy z za³o¿eniem czepca czy he³mu. Rozwi±zaniem u mnie by³o wstawienie ma³ych trójk±tów w miejscu gdzie znajduj± siê ³okcie (mo¿e nie jest to prawid³owe rozwi±zanie ale skuteczne i bardzo wygodne. K±t zgiêcia powiêkszy³ siê znacznie i jest wiêksza swoboda ruchów). Zwê¿anie rêkawów rozpocz±³em poni¿ej ³okci id±c ku d³oni ( normalnie np. rêkaw mia³ 40 kó³ek, przy samej d³oni zwê¿a siê do 30, na d³ugo¶ci ³okieæ-d³oñ nastêpuje redukcja o 10 kó³ek). Przedstawiony sposób jest tylko moim rozwi±zaniem i niekoniecznie jest prawid³owy je¿eli chodzi o realia historyczne. Pozdrawiam.
Lesio87
nie to ¿ebym sie czepia³ ale czy u³o¿enie kó³ek na rêkawach nie powinno i¶æ trochê inaczej
jackjump
Witam. Co do kierunku u³o¿enia kó³ek na rêkawach to by³y dwa sposoby. Pierwszy to u³o¿enie ¶ciegu wzd³u¿ rêki inaczej przed³u¿enie kolczej (Jak przedstawia Biblia Maciejowskiego) drugi to ¶cieg jak przedstawiony u mnie na fotkach powy¿ej i na fotce nagrobka z ok 1270 rok (nie pamiêtam gdzie jest umieszczony). Co do pogl±du, ¿e kó³ka na rêkawach winne byæ u³o¿one wy³±cznie wzd³u¿ rêki jest moim zdaniem nie do koñca s³uszne. I jeszcze maja rada dla dziergaj±cych kolczugê. Jak radz± inni najpierw nale¿y zrobiæ strój który bêdziemy nosiæ pod kolczug± (np. hauberk) a dopiero pó¼niej braæ siê do robienia kolczugi gdy¿ w ten sposób pozbêdziemy siê wielu pomy³ek i poprawek przy dopasowywaniu ca³o¶ci do konkretnej postury rycerza. Pozdrawiam.
Zygfryd z Nienacka
Próbujê zwê¿yæ rêkawy, odejmowaæ kó³ka itp. Nie wychodzi mi. Po odjêciu kó³ek nie da siê ich z³±czyæ poniewa¿ rzêdy s± w inn± stronê. Poprostu na odwrót. Ale to nie wa¿ne.

Jak zwêziæ rêkawy, czy kto¶ móg³by mi wyt³umaczyæ? smile.gif Mo¿e s± jakie¶ poradniki, nigdzie na tym forum nie znalaz³em konkretnej odpowiedzi, owszem w dwóch tematach by³o t³umazczone po ³ebkach, nic mi to nie pomog³o. Proszê o pomoc ;P Mam rêkawy do ³okci, dalej nie mam pojêcia jak je zwê¿yæ, w internecie te¿ szukam od dwóch dni.

Pozdrawiam,

Ps. Poprzednie posty nie tycz± siê mojej kolczugi bo rêkawy nie s± robione prostopadle pod k±tem 45 stopni a równolegle, s± przed³u¿eniem kolczugi.
Zygfryd z Nienacka
Czy naprawdê nikt nie wie jak zwê¿yæ rêkawy? O.o
Rafa³ Pr±dzyñski
kolejne ¿e tak powiem pier¶cienie rêkawa wykonywac co ile¶ tam ¶ciegów z kó³ek o ¶rednicy mniejszej o ,5 do 1 milimetra
ate1990
CYTAT(Zygfryd z Nienacka @ 16:01 14.01.2009) *
Próbujê zwê¿yæ rêkawy, odejmowaæ kó³ka itp. Nie wychodzi mi. Po odjêciu kó³ek nie da siê ich z³±czyæ poniewa¿ rzêdy s± w inn± stronê. Poprostu na odwrót. Ale to nie wa¿ne.

Jak zwêziæ rêkawy, czy kto¶ móg³by mi wyt³umaczyæ? smile.gif Mo¿e s± jakie¶ poradniki, nigdzie na tym forum nie znalaz³em konkretnej odpowiedzi, owszem w dwóch tematach by³o t³umazczone po ³ebkach, nic mi to nie pomog³o. Proszê o pomoc ;P Mam rêkawy do ³okci, dalej nie mam pojêcia jak je zwê¿yæ, w internecie te¿ szukam od dwóch dni.

Musisz odejmowaæ po 2 rzêdy - raz 2 rzêdy z prawej, nastêpnie 2 rzêdy z lewej itd...

Poczekaj chwilê, to skoczê do piwnicy, i zrobiê fotkê starej kolczudze - ma du¿e kó³ka, i dobrze widaæ.

@edycja

Ok, mam:

Mam nadzieje, ¿e widaæ, o co chodzi.
Zygfryd z Nienacka
Dziêkujê bardzo smile.gif Robi³em ju¿ tak tylko, ¿e odj±³em jeden rz±d i pó¼niej kó³ek nie by³o jak z³±czyæ bo sz³y w przeciwn± stronê. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.