Witam
Chcia³bym zrobiæ sobie tarczê trójk±tn± z p³yty OSB, wiêc nasuwa mi siê pytanie czy tak± p³ytê mogê wygi±æ a je¶li tak to, jakimi sposobami no i jeszcze jedno móg³by mi kto¶ wrzuciæ fotkê ze sposobem zamocowania pasków trzymaj±cych rêkê.
Lepiej kupiæ gotow± formatkê ze sklejki, a jeszcze lepiej deseczki lipowe, i samemu wszystko skleiæ. U mnie w tarczy(niestety sklejka, ale ju¿ mam ³adny pniaczek lipowy w piwnicy
) wygl±da to tak, jak na za³±czonym obrazku.
Wymiary tarczy to:
Wysoko¶æ: 100cm
Szeroko¶æ po wygiêciu : 60cm
G³êboko¶æ profilu: 11cm
A jak skleiæ takie deseczki rozumiem, ¿e przy pomocy kleju kostnego, w jaki sposób je po³±czyæ tak, aby siê nie rozlatywa³y po 1 uderzeniu
CYTAT(ate1990 @ 20:02 11.07.2008)
Lepiej kupiæ gotow± formatkê ze sklejki, a jeszcze lepiej deseczki lipowe,
A nie ma ktos przypadkiem namiarów na niejakiego "Cacelatora"? S³ysz³am, ¿e sprzedaje gotowe formatki z deseczek lipowych.
Ha- znalaz³em.
www.calceator.pl
Przekrêci³em nazwê producenta podczas naszych poprzednich rozmów
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 18:50 05.03.2010)
Ha- znalaz³em.
www.calceator.pl
Przekrêci³em nazwê producenta podczas naszych poprzednich rozmów
Dziêkuje
.
puk, puk czy kto¶ jeszcze zagl±da na ten w±tek? Poszukujê informacji dotycz±cych wymiarów tarczy trójk±tnej. Chcia³bym sobie tak± zmajstrowaæ...
Wszystko zalerzy od postaci i okresu który odtwarzasz w XIII w piechota mia³a raczej wielkie pod³u¿ne trójkaty a rycerstwo mniejsze.Po za tym wymiary tarczy s± raczej uniwersalne np. moja ma 55x73.
W warunkach dzisiejszego "RR" rozmiar tarczy nie zale¿y w du¿ej mierze od kwestii historycznych, lecz od wymagañ organizatora. W mniejszym stopniu na imprezach wydatowanych ¶ci¶le na XII-XIII, ale na multiperiodach owszem- pañstwu napierdalactwu przeszkadzaj± strasznie historyczne XIII wieczne tarcze, bo to "drzwi od stodo³y".
Na imprezach sportowo-ligowo-buhurtowo-napierdzielankowych wymiary tarcz dopuszczonych do turnieju s± ustalane odgórnie i nale¿y siê do tego dostosowaæ, je¶li chcesz w nich uczestniczyæ.
S± te¿ imprezy, gdzie org nie zwraca na to w ogóle uwagi, z zastrze¿eniem, ¿e dla "rycerza" mniejsza, a dla piechura wiêksza.
Jad±c na imprezê, gdzie bardziej zwraca siê uwagê na kwestie poprawno¶ci kultury materialnej (a wiêc i uzbrojenia ochronnego) mo¿na przyj±æ przy wyborze wielko¶ci tarczy pewn± zasadê, któr± gor±co polecam.
- decydujesz siê, czy jeste¶ "rycerzem" (czyli w naszych warunkach ciê¿kozbrojnym), czy piechurem-lekkozbrojnym
- szukasz w powszechnie dostêpnej ikonografii wizerunku postaci, któr± chcesz "robiæ", a najlepiej w kilku osobnych ¼ród³ach
- znajdujesz przedstawienia, gdzie widaæ takowego z tarcz±
- sprawdzasz odk±d, dok±d siêga mu tarcza na miniaturze- sprawdzasz, rzecz jasna w kilku ¼ród³ach, by wyci±gn±æ reprezentatywn± ¶redni±.
- i robisz tak- je¶li konnemu tarcza zas³ania powierzchniê od ramienia do biudra, kiedy siedzi w siodle, to jedziesz do zaprzyja¼nionej stadniny, albo wykorzystujesz krzes³o w domu do zasymulowania dosiadu i mierzysz wielko¶æ na sobie. Szeroko¶æ dorabiasz z proporcji.
- je¶li stoj±cemu piechurowi tarcza zas³ania obszar od szczêki do kolana, to mierzysz na sobie etc. etc.
Tarcze w tym okresie (i chyba w ka¿dym innym) dostosowywano do w³asnych gabarytów, rodzaju opancerzenia i zadañ, jakie stawiano przed tym rodzajem ochrony. U mnie na awatarze widaæ np., ¿e tarczê mam nieco d³u¿sz± ni¿ sugerowa³o by moje opancerzenie- wynika to z tego, ¿e jeszcze nie opancerzy³em nóg tak, jakbym sobie tego ¿yczy³- czyli zdecydowa³a "zadaniowo¶æ" w wyborze rozmiaru
Jako materia³u najpierw proponujê u¿yæ mrocznej sklejki (rozumiem, ¿e to bêdzie pierwszy Twój wyrób), ale za to poæwicz potwierdzone ¼ród³owo metody oklejania tarczy i malowania tej¿e. Du¿o z tym zabawy, ale frajda straszna jak uda Ci siê zrobiæ farbki na bazie jaja i historyczny grunt pod nie. Pewnie nie od razu siê uda, dlatego lepiej æwiczyæ na sklejce, ni¿ drogiej formatce z drewna. Kiedy tarcza sklejkowa siê zniszczy, to nastêpn± zrobisz ju¿ z klepek maj±c do¶wiadczenie w u¿ytkowaniu i oklejaniu poprzedniczki.
To moja osobista rada dla pocz±tkuj±cego. Inni u¿ytkownicy pewnie udzielili by innej- kwestia tego co sam wybierzesz.
I na koniec jedna z wielu propozycji ¼ród³a, na którym mo¿na siê oprzeæ wymiaruj±c tarczê dla ciê¿kozbrojnego.
Dziêkujê Mo¶ci Panom... a teraz dla przedstawienia mojej osoby powiem po prawdzie jak jest:
jestem osob±, zupe³nie spoza ukladu ligowo-bohurtowo-nap... po prostu pewnego dnia mój najstarszy syn (sam aktywnie dzia³aj±cy w jednym z bractw) zabra³ mnie na turniej w Zduñskiej Woli i... zarazi³ ide± rekonstrukcji historycznych, co dodatkowo pozwala nam robiæ co¶ wspólnie.
Zdecydowa³em przyjrzeæ siê bli¿ej XV w, a w sczególno¶ci taktyce i uzbrojeniu Zakonu... tak aby podczas sparingów z moja latorosl± móg³ laæ Krzy¿aka a nie rodaka
Rozpocz±³em oczywi¶cie od wertowania Basic Armouringu i tam zwróci³ moj± uwagê rysunek tarczy trójkatnej z zaznaczonymi wymiarami ukrytymi za literami a,b i c ale nie doszukalem sie informacji o proporcjach czy te¿ wzajemnej zale¿no¶ci (o ile taka istnieje) pomiêdzy poszczególnymi wymiarami tarczy. Tego w³a¶nie poszukuje w pierwszej kolejno¶ci... i za te rady i sugestie z góry dziekujê
Ach widzisz- z³y dzia³. Tu piszemy o tzw. "dojrza³ym ¶redniowieczu", czyli ZASADNICZO o XIII wieku, st±d moje sugestie dotycz±ce datacji i wymiarów.
O tarczach XV pozwolê sobie nie zabieraæ g³osu, ¿eby Ci czego¶ nie nak³amaæ.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia na "nowej drodze ¿ycia", hehe
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 13:02 08.09.2011)
Ach widzisz- z³y dzia³. Tu piszemy o tzw. "dojrza³ym ¶redniowieczu", czyli ZASADNICZO o XIII wieku, st±d moje sugestie dotycz±ce datacji i wymiarów.
O tarczach XV pozwolê sobie nie zabieraæ g³osu, ¿eby Ci czego¶ nie nak³amaæ.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia na "nowej drodze ¿ycia", hehe
Dzieki!