mam pytani czy macie jakie¶ wskazówki do tego jak dbaæ a miecz jedynkê aby nie rdzawi³ nie robi³y siê korozje itp.
Nasmarowaæ olejem i trzymaæ w suchym miejscu.
Pozdr
WR
PS pomyli³e¶ dzia³y
Nie dotykaj g³owni paluchami.
Po ka¿dej walce(lub co jaki¶ czas, je¶li nie u¿ywasz go czêsto) przetrzyj go szmatk± z olejem lnianym, lub past± terpentyna+wosk pszczeli.
dok³adam sie do pytanka mam miecz katanê ze stali wysokowêglowej 1060 poprzez moj± g³upotê (paluchy ) mam nalot korozji na ostrzy w jaki sposób mogê to usun±æ czy tylko jedyny sposób to wys³anie miecza do kowala na ostrzenie i konserwacje
Jezeli rdza nie jest gleboka, mozesz uzyc pasty TEMPO, czysci i zabezpiecza
gdzie j± mo¿na dostaæ oraz jaki to koszt w przybli¿eniu rdza nie jest chyba g³êboka miecz ma jakies pó³ roku a plamka wygoda jak nalot wypatrzy³em j± jakie¶ 3miesi±ce temu miecz jest konserwowany przy u¿yciu specjalnych komponent importowanych z Japonii wedle zaleceni szczegó³owego opisu
Ja kupuje ja w sklepie motoryzacyjnym, koszt ok 3-4 zl
dobra jest jeszcze pasta do karoserji 'Turbo K21" z woskiem kosztuje 2,50 i trzyma ze 2-3 tygodnie
Je¶li to powierzchniowe to kilka czyszczeñ choji i uchiko powinno pomóc (o ile miecz wart jest ich zu¿ywania). Je¶li to nie g³ownia selektywnie hartowana to papier ¶cierny 1000 i delikatnie mo¿na spróbowaæ doczy¶ciæ, je¶li co¶ bardziej warto¶ciowego- lepiej odes³aæ do zawodowego togishi.
Wystarczy pasta Auto max - tañsza od Tempo, a chyba lepsza. Pczywi¶cie mo¿esz konserwowaæ wed³uga japoñskich zaleceñ, ale poci±gnie Ciê to piêknie po kieszeni.
ide do sklepu i kupie pastê zobaczymy mo¿ne która¶ da rade zaszczyciæ konserwacja wg. japoñskich zaleceni nie jest taka droga najgorszy jest papier ry¿owy szybko sie koñczy mam zapas proszku polerskiego oraz CHOJI ABURA zestaw kosztuje jakie¶ 40z³ potem tylko dokopywaæ papier olejek starcza na d³ugo ( gdy u¿ywamy miecz regularnie ok roku )
Wszystko zale¿y od tego co to za miecz. Je¶li z tradycyjnym japoñskim szlifem to pasta go zniszczy (szlif, nie miecz) i zamiast mieæ do poprawienia punktowe zabrudzenie bêdziesz mia³a ca³± g³owniê do szlifu- z kolei je¶li to tylko co¶ wspó³czesnego, do ciêæ (cheness, hanvei itd) to szkoda kasy na profesjonalne szlifowanie.
chyba da³em cia³a facet z sklepu poleci³ mi p³yn do czyszczenia metali TECHNICQLL ogólne zabrudzenie zesz³o pozosta³o ognisko tego syfu mo¿ne doprowadzi³em do uszkodzenia g³owni spróbuje jeszcze dostaæ te pasty co polecali¶cie bo nie mog³em dostaæ miecz kopi³em gotowy wiec za du¿o nie wiem co do jego parametrów facet mówi³ ze to wierna replika kuta dawnym stylem ( na ile to mo¿liwe wykorzystywa³ udogodnienia wspó³czesno¶ci )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.