Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Spotkania ze ¦redniowieczem - Ciechanów
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Rad-an
S³awa!
Serdecznie chcia³em zaprosiæ w dniach 5-7 wrze¶nia do Ciechanowa na IV edycjê festiwalu Spotkania ze ¦redniowieczem. Bêdzie to pierwsza edycja z ca³kiem otwartymi zg³oszeniami dla wszystkich grup wczesno¶redniowiecznych, jednak ci którzy byli zaproszeni w ubieg³ym roku mog± nas zareklamowaæ jakimi¶ ciep³ymi s³owami =)

Kilka s³ów na pocz±tek
Festiwal organizowany jest przez Muzeum Szlachty Mazowieckiej z naszym wspó³udzia³em, gdzie Arkona odpowiada za ¶ci±gniêcie ekip wczesno¶redniowiecznych i czê¶æ militarn± ca³ego festiwalu. W ubieg³ym roku inscenizacje przebiega³y pod has³em "Bunt Mazowsza" gdzie odgrywali¶my bitwê wojsk Kazimierza Odnowiciela z Mazowszanami pod dowództwem Miec³awa. Ten sam scenariusz mamy zamiar odegraæ równie¿ i w tym roku, jednak rozbudowany i ulepszony.

Zapewniamy podczas trwania festiwalu wy¿ywienie w postaci pó³produktów, niezbêdne bêd± sprzêty obozowe. W przypadku ekip przyje¿d¿aj±cych poci±giem bêdziemy prawdopodobnie w stanie odbieraæ ich z dworca PKP i przywoziæ na miejsce festiwalu.

Pi±tek (5.IX) przeznaczony jest na przyjazdy uczestników festiwalu. Je¿eli ilo¶æ ludzi na to pozwoli zrobimy jaki¶ ma³y trening i omówimy sprawy porz±dkowe. Prócz tego zapewne zrobimy ma³y najazd na pobliski browar by zaopatrzyæ siê w ¶wie¿e niepasteryzowane piwo.

Sobota (6.IX) g³ówny dzieñ festiwalowy, wszystkie atrakcje organizowane przez muzeum, inscenizacje, bitwy, turniej walki, zabawy i ró¿ne inne konkurencje, koncert i (mamy nadziejê) du¿e ca³opalenie poleg³ego w bitwie Miec³awa.

Niedziela (7.IX) dzieñ pozostawiony tylko i wy³±cznie dla nas. Plan u³o¿ymy tak by od godziny 15:00 spokojnie mo¿na by³o siê zwijaæ bez przegapienia jakich¶ wiêkszych atrakcji. Zorganizujemy turniej walki, kubb, knattleikr i ró¿ne inne konkurencje za które oczywi¶cie te¿ bêd± nagrody.

Termin nadsy³ania zg³oszeñ do 5 sierpnia!! Poprawki mo¿na dosy³aæ do 15 sierpnia.
Ka¿da grupa musi nades³aæ zdjêcia wszystkich uczestników, w strojach cywilnych i bojowym ekwipunku do weryfikacji najpó¼niej do 15 sierpnia.

Na festiwalu nie bêdzie mo¿na u¿ywaæ lamelek skórzanych i innych dziwnych wariacji pancerzy skórzanych.
Bêdziemy te¿ robiæ wszystko by ograniczyæ liczbê he³mów okularowych (za wyj±tkiem giermundbu), dlatego je¶li kto¶ ma mo¿liwo¶æ niech we¼mie normana, albo ¿ebrówkê.

Ekipy, które by³y w ubieg³ym roku otrzymaj± zaproszenia. Je¿eli jednak zaproszenie nie dojdzie proszê siê upomnieæ, nie do wszystkich mog³y mi siê zachowaæ maile.

PLAN IMPREZY POJAWI SIÊ DOPIERO W SIERPNIU!!!

Zg³oszenie wraz z regulaminem do pobrania w za³±czniku

Obowi±zkowo przeczytaæ regulamin i przekazaæ go swoim ludziom SZCZEGÓLNIE pkt. 6, 10, 13, 16

Regulamin podpisywany bêdzie w sobotê rano 6.IX

Pozdrawiam i zapraszam!

Ragnar
Ziemowit_ARKONA
Ale siê szykuje super imprezka clap.gif
mathiask
Salve !
Chcia³bym umie¶ciæ sprostowanie co do organizacji imprezy w Ciechanowie.
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej jest równie¿ organizatorem tej imprezy i [...] ta impreza jest równie¿ organizowana dla grup pó¼no¶redniowiecznych (XIV-XV wiek)

Je¿eli chodzi o czê¶æ militarn± to odbêdzie siê turniej rycerski bojówka oczywi¶cie z nagrodami i turniej dru¿ynowy oraz jak siê uda jaka¶ ma³a bitwa icon_mrgreen.gif

Póki co zg³osi³y siê 2 bractwa:
Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej
Kompanija zaciê¿na Szczytno

Proszê te dwa bractwa o okre¶lenie liczby zbrojnych i cywilów.

Resztê chêtnych proszê o wpisywanie siê w tym temacie wstêpnie termin zapisów trwa do po³owy sierpnia !
Liczba miejsc ograniczona (50-60 miejsc dla pó¼nych)
!

[...]

Co do organizacji to zapewniamy równie¿ 24h ochronê obozu.
Reszta informacji dotycz±cych imprezy tak jak w/w.

Je¿eli potrzebne s± jakie¶ dodatkowe informacjê (zwracam siê teraz do grup pó¼no¶redniowiecznych) to piszcie na maila kmaciek10@gmail.com

Serdecznie zapraszam !
Mathias
Rad-an
[...]Ja organizujê grupy WCZESNO¦REDNIOWIECZNE i regulamin dotyczy grup WCZESNO¦REDNIOWIECZNYCH. To, jak Chor±giew ¶ci±ga swoich uczestników imprezy to WASZA indywidualna sprawa. [...]

Wszelkie problemy i w±tpliwo¶ci mo¿emy omówiæ na ¿ywo.
Rad-an
Dyskusja na freha, jest dla mnie i moich dru¿ynników zakoñczona. Ci±g dalszy bêdzie na ¿ywo, chyba ¿e jakim¶ cudem nie bêdziesz mia³ nigdy czasu. Bardzo zachêcam do zaproponowania terminu wiadomo¶ci prywatne nie bol±. Z góry zaznaczam 6-10, 14-17, 22-24 sierpnia mnie nie ma. Po za tym, dostosujê siê do twojego terminu.

Proszê moderatora o wyczyszczenie tematu i pozostawienie jedynie tre¶ci zwi±zanych bezpo¶rednio z organizacj± festiwalu. Nie róbmy chlewa, bo co¶ kiepsko siê w nim czuje...
Boran
Przeczyszczono. Proszê o niepowracanie do tematu na forum publicznym.
pozdr.
B.
Kakofonix
CYTAT(mathiask @ 12:03 16.07.2008) *
Serdecznie zapraszam !
Mathias

Hej,
kiedy mo¿na przyje¼d¿aæ? Czy wy¿ywienie jest pi±tku?
Pozdrawiam, Andrzej
Marcin Waszkielis
CYTAT
Je¿eli chodzi o czê¶æ militarn± to odbêdzie siê turniej rycerski bojówka oczywi¶cie z nagrodami i turniej dru¿ynowy oraz jak siê uda jaka¶ ma³a bitwa icon_mrgreen.gif

Mo¿na wiedzieæ jakie to bêd± nagrody?
mathiask
Co do wy¿ywienia to oczywi¶cie bêdzie kolacja w pi±tek. Mamy nadziejê, ¿e siê pojawisz Andrzeju i zachwycisz nas swym ¶piewem icon_mrgreen.gif , co do miejsca imprezy to odbêdzie siê na na b³oniach zamkowych (na przeciw zamku).

Co do nagród:
- 1 miejsce - bi¿uteria historyczna do pasków cywilnych i rycerskich oraz inne ciekawe rzeczy wykonane z br±zu przez archeologa z naszego muzeum Pana Darka Czerniakowskiego (to ten pan, który przez ca³y Grunwald skupia masê ludzi wokó³ swojego kramu icon_mrgreen.gif ), zwyciêzca wybiera sobie rzeczy u Pana Darka za 250z³.
- za 2 i 3 miejsce przewidziane s± drobniejsze upominki równie¿ wykonane przez Pana Darka.

Jeszcze raz serdecznie zapraszam !

Proszê tak¿e grupy pó¼no¶redniowieczne o jak najszybsze potwierdzenie swojego przybycia !
Najlepiej telefonicznie, mój nr 698627034

Pozdrawiam !
Mathias
Marcin Waszkielis
Czy s± przewidziane atrakcje takie jak biesiada z darmowymi procentami, ewentualnie zwrot kosztów dojazdu?

Prosi³bym tez o jakie¶ zasady turnieju bojowego.
mathiask
Niestety nie mamy funduszy na zwrot kosztów transportu, a je¿eli chodzi o % to byæ mo¿e uda nam siê zorganizowaæ piwo z naszego browaru icon_mrgreen.gif

Je¿eli chodzi o zasady turnieju to odbêdzie siê on zgodnie z regu³ami ligowymi:

1. Ka¿dy zawodnik wchodzi w szranki z w³asnym giermkiem lub pacho³kiem, który jest odpowiedzialny za podawanie wody poprawiania uszkodzonego uzbrojenia, dopinania sprzêtu etc.
2. Walka:
Walki prowadzone s± przez okres jednej minuty, lub dwóch minut je¶li organizator i sêdziowie ustanowi± tak dla danego, konkretnego turnieju. Ka¿de trafienie przeciwnika zaliczone przez sêdziów to jeden punkt. Sêdziowie zaliczaj± trefienie je¿eli zosta³o ono zadane w pole trafienia, zadane z zauwa¿aln± si³±, krawêdzi± tn±c± broni. Ciosy p³azem, lekkie ze¶lizgniêcia broni po pancerzu i bardzo lekkie ciosy nie s± liczone. Cios, który przebije siê przez zastawê i nadal zachowa impet, jest liczony jako trafienie.
3. Pole trafienia:
g³owa z dowolnego kierunku (z wyj±tkiem „podbijania” zas³ony he³mu), korpus, nogi od kostki wzwy¿, rêce od nadgarstka wzwy¿. Kolana i ³okcie s± liczone jako pole trafienia. Nie s± punktowane uderzenia p³ask± powierzchni± tarczy, uderzenia tarcz± w broñ lub tarczê przeciwnika, aczkolwiek takie dzia³ania s± legalne. Legalne jest równie¿ atakowanie rantem tarczy na broñ przeciwnika, ale tylko i wy³±cznie na broñ.
4. Po zakoñczeniu walki Sêdziowie podliczaj± ilo¶æ zdobytych punktów któr± koryguj± punktami za uzbrojenie.
5. Zwyciê¿a ten zawodnik, który zdobêdzie wiêcej punktów.
6. Zabronione s±
- sztychy, ciosy jelcem i g³owic±.
- ciosy kantem tarczy w przeciwnika.
- podbijanie zas³ony he³mu przeciwnika.
- ciosy poza pole trafienia, czyli poni¿ej kostki i w d³onie
- rzuty, podciêcia i inne elementy zapa¶nicze, takie jak ³apanie za g³owê, ¶ci±ganie
he³mu.
7. Rycerzom nie przystoj± :
kopniêcia, uderzenia kolanami, piê¶ciami.
atak ³okciem na g³owê lub szyjê.
atak nieuzbrojonego przeciwnika.

Poza tym uzbrojenie nie jest punktowane, dopuszczalna broñ: m iecz jednorêczny, tasak, kord, pó³torak. Minimalna waga broni to 1kg !

Pozdrawiam !
Mathias
Marcin Waszkielis
Gdzie sie impreza dok³adnie odbywa? mo¿na jaki¶ plan?
mathiask
Impreza odbywa siê w Ciechanowie na b³oniach zamkowych (po drugiej stronie ulicy na przeciwko zamku).

Nie mia³em w rêkach ju¿ gotowego planu, mam tylko robocz± wersjê, tak wiêc podam mniej wiêcej co jest min. w planie :bitwa S³owian z Wikingami, koncert muzyki ¶redniowiecznej w wykonaniu zespo³u „RADNYNA”, pokaz tañców ¶redniowiecznych, warsztaty taneczne, turniej wojów wczesno¶redniowiecznych, turniej rycerski, koncert muzyki dawnej w wykonaniu zespo³u „HORRENDUS” z Gimnazjum Nr 3 w Ciechanowie, pogrzeb Ksiêcia Miec³awa, Teatr Ognia „EL P£ONIE”.

Program jest dosyæ napiêty i niektóre atrakcje bêd± odbywa³y siê w czasie trwania innych.

Pozdrawiam !
Mathias
Jakub z Ortelsburga
witam!

mam pytanie bo jak ostatnio bylem to na terenie zamku odbywaly sie wykopaliska archeologiczne i czy nie bedziemy sobie przeszkadzac nawzajem?? a no i takie male pytanie ale to juz takie ktore moze wydac sie dziecinne dla wielu czy bedzie mozna wejsc na baszte zamku??:P
mathiask
Nie bêdziemy sobie nawzajem przeszkadzaæ poniewa¿ impreza odbywa siê na przeciw zamku a nie w nim. Poza tym w niedzielê zamek jest otwarty dla turystów icon_mrgreen.gif
Jakub z Ortelsburga
juz nie moge sie doczekac bo z bractwem jutro przyjedziemy:)
Yhm
<ha! nie ma to jak przyssaæ siê do kompa zaraz po powrocie do domu>

Porcja podziêkowañ:
- organizatorom za szybki wzrost powodów do zadowolenia z turnieju w przeci±gu od pi±tku do soboty i zabranie mnie na lansersk± sesjê fotograficzn± tracker.gif clap.gif
- ekipie arbuzowej za sobotni± ucztê - dawno tak dobrze siê nie bawi³am pijacy.gif
- Adze i Dorotce za zabranie mnie
- wikingom za ciep³e przygarniêcie w pi±tkowy wieczór

ps. "Zdradzi³a¶ love3.gif mnie, pójdê pod siekiery, ale nie zabij± mnie bo mam he³m od J.M." maniac.gif
ps2. specjalnie pozdrowienia dla Giaura usmieszek_05.gif
ps3. fotkiiii! bigsmile2.gif
Lirael
Witam
mimo,¿e by³am na waszej imprezie tylko przez 1 dzieñ ¶wietnie siê bawi³am.¶wietna atmosfera, fantastyczni ludzie i te walki wikingów z s³owianami ;)

ps1.dobra kuchnia(doskona³y ¿urek choæ nanie wiele siê za³apa³am z powodu braku ³y¿ki) smile.gif
ps2.pozdrawiam Szopena,£ukasza,Majoneza,Ma³pkê,Rambo,Skrzynka,dziewczyny z ciechanowskiego bractwa.oczywi¶cie pozdrowienia dla Maæka
tongue.gif
pozdrawiam serdecznie
Emila z Bractwa Rycerskiego Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej
Jakub z Ortelsburga
cha³wa!

impreza ¶wietna! naprawdê warto by³o przyjechaæ!

je¶li chodzi o fotki, ja je mam i jak kto¶ chce mogê wys³aæ.
ogólnie zdjêcia s± robione w obozie. mam kilka fotek z bitwy wcze¶niaków, ale je¶li chodzi o walki pó¼nych przykro mi ale nie mam niestety nic bo musia³em i¶æ do jednego ziomka i pod³adowaæ baterie (bo zapomnia³em wzi±æ drugiej pary baterii:(). na fotkach ogólnie s± osoby z bractwa "zaciê¿na kompania szczytno" i kilka dziewczyn z obozu:) ale na fotkach powinien byæ ka¿dy:).
na biesiadzie wiêkszo¶æ osób do mnie tylko mówi³o -"nie po oczach..."! teraz przynajmniej jest jakie¶ kilka fotek, którymi mo¿na sie pochwaliæ.

P.S. podobno kto¶ do nas (pó¼nych) ¿e tak powiem "sapa³" i rzucali butelkami w nas (ja niestety ok 24 - 1 zasn±³em wiec mnie to ominê³o). proszê powiedzcie o co chodzi³o.

pozdrawiam

ma³pa
Lecter_14
Jo³ ; P

Co ja moge powiedziec?.. swietni ludzie, dobre zarcie i nie konczoncy sie lech w alkoholach swiata...

Podziekowania dla kluska za pozyczenie butów. <¿ó³wik>

Do nastepnego ; )
Kakofonix
Hej,
bardzo przyjemna, kameralna impreza. By³y zespo³y muzyki dawnej, tañce, walki, bohurt, jedzenie na poziomie, s³owem wszystko, co powinno byæ na dobrej imprezie. Dobrym pomys³em by³o ogrodzenie obozu.
Pozdrawiam, Andrzej
Draugia
Witam!

Dziêkujê za ¶wietn± imprezê...

Bardzo fajny, kameralny klimat... jak zawsze mili ludzie... jedzenia i picia nawet z nadwy¿k± icon_wink.gif
Czyli chyba wszystko, co do szczê¶cia potrzebne w takich chwilach tongue.gif

Mimo baaardzo mocnych wra¿eñ sobotniej nocy (mam nadziejê, ¿e wszyscy bohaterowie, tylko z "historycznych" oczywi¶cie, szybko zalecz± rany icon_wink.gif ) na prawdê mi³o siê wspomina smile.gif

Jak kto¶ ma zdjêcia, to bêdê bardzo wdziêczna za maila, albo linka do nich smile.gif

Pozdrawiam serdecznie! icon_rolleyes.gif

P.S: szczególne podziêkowania Trzaskawicy za to, ¿e przyjêli pod swe skrzyd³a 2 wied¼my... Gdyby nie Wy, byæ mo¿e by mnie tam nie by³o tongue.gif
Draugia
CYTAT(malpka @ 18:50 07.09.2008) *
P.S. podobno kto¶ do nas (pó¼nych) ¿e tak powiem "sapa³" i rzucali butelkami w nas (ja niestety ok 24 - 1 zasn±³em wiec mnie to ominê³o). proszê powiedzcie o co chodzi³o.

No to ja powiem tak, ¿eby znów nie powstawa³y 'opowie¶ci dziwnej tre¶ci', pozwolê sobie wyja¶niæ mniej wiêcej jak to by³o...

Wracalismy ze sklepu... zaczepi³a nas grupka drechów i nie byloby nic tak strasznego, gdyby nie to, ¿e jednemu kolesiowi przeszkadza³o, ¿e Ulf mia³ przy sobie saxa... czyli jak widaæ, ka¿dy sposób jest dobry do burdy tongue.gif W sumie, pierwszy cios, z tego co pamiêtam poszed³, bo siê komu¶ nie spodoba³o, ¿e ch³opaki nie chc± siê t³uc i ¿e sobie ju¿ idziemy dunno.gif a pó¼niej reszta drechów uzna³a chyba, ¿e "bij± naszego" i siê rzucili wszyscy...
Nie ma co siê nad tym rozwodziæ wiêcej, wiêc powiem tylko, ¿e w najgorszym momencie chyba z 5 drechów powali³o na glebê i kopa³o jendego z naszych... i mimo kobiecych wrzasków (Jore i moich) policja nie zjawi³a siê za szybko (dopiero po tym jak "wyla³ siê" na ulicê ca³y obóz historycznych )... ale jak ju¿ siê zjawili, obiecali pilnowaæ miejscowych, ¿eby siê do nas nie zbli¿ali...

có¿, ze strony takich drechów bywa tak, i to jak wiemy chyba wszyscy, do¶æ czêsto...
bo jak kto¶ nie potrafi inaczej zaleczyæ swoich kompleksów, to siê rzuca w siedmiu (?) na czterech ...
bum.gif

By³o, minê³o... mam nadziejê, ¿e ch³opaki szybko zalecz± rany (szczególnie ten najbardziej poturbowany)...

Mi³o, ¿e wszyscy, którzy nie spali ( w jakim stanie by nie byli tongue.gif ) jak tylko us³yszeli, ¿e kto¶ nam problemy robi, ruszyli zgodnie broniæ 'naszych'... dziêkujê icon_rolleyes.gif
Rad-an
Ze swojej strony powiedzieæ mogê tylko tyle, ¿e przykro mi i¿ w ogóle do sobotnio-nocnych zaj¶æ dosz³o. Ale có¿... za dresy nie mo¿na braæ odpowiedzialno¶ci =( W przysz³ym roku bêdziemy m±drzejsi.

Cieszê siê tylko, ¿e ostatecznie nic powa¿nego siê nikomu nie sta³o.

Zdjêcia z aparatów "wczesnych" zlinkowane s± na halla.mjollnir.pl w bli¼niaczym temacie.

Co do samej imprezy, dziêkujê serdecznie wszystkim przyby³ym ekipom. Za wspania³± imprezê, za wspania³y klimat... za wszystko. Za to, ¿e w zacnym gronie mogli¶my ¶wiêtowaæ kolejny rok istnienia Arkony i wszystkie pozosta³e nie mniej wa¿ne okazje. Wiêcej mojego udzia³u bêdzie na halli, na freha nie mam zwyczaju czêsto zagl±daæ =]

Za rok... du¿o wiêcej, du¿o lepiej? Co wy na to moi mili? =]
klusek
Witam,

chcia³bym podziêkowaæ wszystkim bardzo serdecznie za mi³o spêdzony czas , alkohol razem obalony , tytoñ wspólnie wypalony i ta piêkn± bitkê :D. O kiszeniu ogóra to nawet nie bêdê wspomina³. (pozdro Szopen:D). Mam nadziejê, ¿e za rok pobawimy siê w du¿o wiêkszej liczbie , o co staram siê ju¿ od tego momentu.

Buziole i jeszcze raz wielkie dziêki :D

Klusek z Ciechanowa.
Rad-an
Oficjalne podziêkowanie przekalkowane z Halli =P

Serdecznie pragnê wszystkim podziêkowaæ za wspania³± imprezê, która dziêki wam mog³a siê odbyæ. Mi³e s³owa z waszej strony sprawiaj±, ¿e nie ¿a³ujê ani chwili po¶wiêconej na organizacjê i mobilizuj± mnie oraz ca³± dru¿ynê do zrobienia jeszcze lepszego festiwalu za rok.

Chcia³bym podziêkowaæ szczególnie, za nadprogramowy wk³ad:
Thorgilowi z Perkunas, Radoszowi ze Zwiadu Kniazia, Bernulfowi z Nidhogga, Ormowi z Ydalir Laget i Fjolnirowi z Eisen Routh za ¶wietn± robotê przy inscenizacji.

Zawiszy z Jomsborga i ch³opakom z Venland Bjornen za pomoc w przygotowaniach, sprz±taniu i sprawach obozowych.

¦witowojowi z Trzaskawicy za cudown± improwizacjê podczas ca³opalenia.

Gormowi z Nidhogga za poprowadzenie wojska w pierwszym wyj¶ciu do "subkulturowej ustawki kostiumowej utrzymanej w odpowiedniej konwencji" smile.gif

Kubie z Midgardsohrm za pomoc w przywiezieniu boskiego p³ynu =)

To ju¿ chyba wszyscy... Mam nadziejê, ¿e nikogo zas³u¿onego nie pomin±³em =)

Podziêkowania równie¿ sk³adam:
Panu Wêdkarzowi za uporczywe wpier... siê do obozu z ty³u namiotów i dra¿nienie mnie i Yrsy.

Yrsie z Ydalir Laget za pilnowanie obozu 24h na dobê.

Thyrvaldowi z Ydalir Laget za sobotni reset systemu, "nie do koñca" opuszczenie biesiady, dowcip o Ragnarze :D

Ormowi z Ydalir Laget za dowiezienie rêkawic :P lol2.gif

Ydalir Laget jako ca³o¶ci za wspania³± zabawê, szczególnie w sobotni wieczór.

I na samym koñcu bo jednak tak wypada wobec go¶ci ;)
Serdeczne podziêkowania dla DW Arkona za wytê¿on± pracê podczas festiwalu (tu i ówdzie mniej wytê¿on±, ale to siê wytnie :twisted: ). Przed nami jeszcze sporo pracy, ale takich dru¿ynników ze ¶wiec± szukaæ.

Wszystkim przyby³ym na IV Spotkania ze ¦redniowieczem, po trzykroæ
S£AWA! S£AWA! S£AWA!
Lecter_14
CYTAT(klusek @ 20:03 09.09.2008) *
tytoñ wspólnie wypalony .

tak zescie jarali ze cybuch na pó³ pêk³.. :D
Yhm
bo fajka by³a ró¿owa! hehehe.gif
Lecter_14
CYTAT(Yhm @ 14:06 20.09.2008) *
bo fajka by³a ró¿owa! hehehe.gif

przepraszam bardzo.. moja fajka nie jest rózowa. Jest Czerwona, tylko cybuch taki lewy sie trafil... ró¿owy smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.