Klasztory w Meteorze w Tesalii robi± niesamowite wra¿enie i s± jedn± z wizytówek Grecji. Ja mam jednak pewne pytanie dotycz±ce tego miejsca w czasach przed za³o¿eniem tam s³ynnych monastyrów...

Czy kto¶ wie mo¿e, jak postrzegany by³ ten - b±d¼ co b±d¼ monumentalny - masyw ska³ przez staro¿ytnych Greków? Czy istnia³y mo¿e jakie¶ zwi±zane z nim mity lub opowie¶ci? A mo¿e rozegra³y siê tam jakie¶ wa¿ne wydarzenia? Chodzi mi konkretniej o drug± po³owê V w. p.n.e., w przededniu wojny peloponeskiej i ju¿ w trakcie samej wojny (czy wówczas dzia³o siê tam co¶ godnego uwagi lub czy znane by³y jakie¶ historie dotycz±ce tych ska³), ale wdziêczny bêdê za wszelkie informacje o Meteorze z czasów staro¿ytnych.

Nigdzie nie mog³em znale¼æ na ten temat ¿adnych wzmianek (choæ byæ mo¿e nieuwa¿nie szuka³em), a ciê¿ko mi uznaæ, ¿e tak fantastyczne zjawisko jak ska³y w Meteorze nie zosta³o upamiêtnione przez staro¿ytnych Greków w legendach czy opowie¶ciach, skoro ich mity mówi³y o wielu du¿o bardziej pospolitych i b³ahych (je¶li mo¿na siê tak wyraziæ) miejscach geograficznych.

Z góry dziêki za wszelkie informacje smile.gif