Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska]Koñskie w³osie
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
EO
Witam,

Jak w temacie - potrzebna mi spora ilo¶æ koñskiego w³osia, niekoniecznie d³ugiego, do wypchania przeszywanicy. Koñskim w³osiem wypycha siê te¿ materace, wiêc w ostateczno¶ci zacznê chodziæ po sklepach z materacami, ale najpierw wolê zapytaæ tutaj, a nu¿ kto¶ co¶ wie.

Pozdrawiam,
EO
Basia
Nie wiem, czy nadal siê wypycha, ale napewno kiedy¶ siê wypycha³o.

Paradoksalnie mo¿na znale¼æ takie materace na ¶mietniku.

Ale mo¿e te¿ poszukaæ po jaki¶ starociach, popytaæ ludzi, którzy skupuj± starocie i takie materace pewnie czêsto omijaj±.
EO
Nadal siê wypycha, a jak¿e. Tyle ¿e w³osie u¿ywane do materaców jest lateksowane, ¿eby siê lepiej trzyma³o kupy. A skoro ju¿ zadajê sobie trud, ¿eby wypchaæ przeszywkê koñskim w³osiem zamiast watoliny, to wola³bym, ¿eby nie by³o lateksowane smile.gif Z drugiej strony - jak mam rozbebeszaæ sple¶nia³e materace na ¶mietniku ("W tym bêdzie w³osie? A nie, znów sprê¿yny, a w tym spruta g±bka..."), to ju¿ chyba wolê watolinê smile.gif
Basia
Heh, ja tam rozpru³am taki materac ;P No i je¶li nie by³ trzymany w piwnicy, to raczej nie powinien ple¶nieæ.
Najpierw trzeba zrobiæ rekonesans wnêtrza, a potem mo¿na przenie¶æ w wygodne miejsce i wypruæ wnêtrze, a to co zosta³o wyrzuciæ. Wiesz, gumowe rêkawice i jedziemy devil.gif

Potem wyp³uka³am w³osie w wodzie parokrotnie i wysuszy³am na s³oñcu. Dzia³a bigsmile2.gif
EO
Przyznam, ¿e rozwa¿y³em tê propozycjê, nawet znalaz³em dzisiaj w lesie materac, ale jak sobie pomy¶la³em o wszach i ró¿nych chorobach skóry, to mi jak raz entuzjazm odjê³o...
Basia
No to tylko i wy³±cznie zostaje Ci poszukaæ producentów wk³adów do materacy.

Mojemu koñskiemu w³osiu póki co nic nie dolega, ale jeszcze nie by³o okazji, ¿eby wypróbowaæ je "w akcji".
Je¶li chodzi o "wk³adki", to nic w tym w³osiu nie znalaz³am, poza kilkoma k³osami owsa (ale jakim cudem siê tam uchowa³y?). Ale faktycznie co¶, co lezy d³ugo w lesie mo¿e nie nastrajaæ zbyt pozytywnie.
Grace
Naj³atwiej dowoln± ilo¶æ koñskiego w³osia pozyskaæ z rze¼ni. Jest to metoda niestety do¶æ traumatyczna angsad.gif gdy¿ do rze¼ni trzeba siê wybraæ osobi¶cie.
Teyrnon
Witam!

Ja tak¿e poszukuje w³osia koñskiego z tym ¿e jak najd³u¿szego. Zamierzam wykorzystaæ je na struny do instrumentu wschodniego. Pisa³em do kilku rze¼ni ale nie odpisuj± na maile :/ czy kto¶ ma jakie¶ namiary b±d¼ sprawdzone miejsce?

Pozdrawiam
EO
Dawno tu nie zagl±da³em...

Znalaz³em w Warszawie dobre ¼ród³o w³osia koñskiego: firma Bristles. Niestety w³osie przez nich posiadane na struny siê za bardzo nie nadaje, bo jest krótkie, natomiast do wypychania jak najbardziej, tyle ¿e trzeba je sobie poci±æ, bo sprzedawane jest w wa³eczkach d³ugo¶ci 20-30cm. Sprzedaj± ka¿d± ilo¶æ.
`krzysiu
EO a jak z cenami tego wlosia?
EO
CYTAT(`krzysiu @ 12:49 06.01.2009) *
EO a jak z cenami tego wlosia?

Nie pamiêtam dok³adnie, ale co¶ ko³o 20-30z³ za kilogram zdaje siê. Proponujê zadzwoniæ albo napisaæ maila, szybko odpowiadaj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.