Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zakon Rycerski XV wiek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Adept
Witam icon_mrgreen.gif
Zaczne od tego ze nie wiedzialem gdzie ten temat umiescic dlatego znajduje sie tutaj, ale do rzeczy: Wie ktos z was moze czy istnial jeszcze na terenie Polsci w wieku XIV - XV jakis zakon rycerski ?
Jesli tak to bylbym wdzieczny za podanie nazwy, lub linku i gdyby bylo to mozliwe zrodel dotyczacych ubioru oraz uzbrojenia w takim zakonie.
Z gory dziekuje za pomoc smile.gif
Pozdrawiam szczerba.gif
Lipek
Witka !
Uuu.... go¶ciu ale zjedz± za takie pytania...

Primo, z historii nawet tej szkolnej z poziomu podstawówki powiniene¶ wiedzieæ ju¿ co nieco. Ale ¿eby tylko nie wy¶miewaæ to powiem tak... ca³y XV wiek to jak¿e s³awni Krzy¿acy istnieli którzy pó¼nie ulegli "ho³dom" i jeszcze pó¼niej sekularyzacji...itd icon_mrgreen.gif ale tu odsy³am do ksi±¿ek o historii...to takie proste; od biedy taka g³upia Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_krzy%C5...nnego_w_Prusach .

Secuno takie pytania to w dziale "Ludzie Spo³eczeñstwo" raczej ni¿ tutaj. Nie wiem ile masz lat ale to przykre ¿e nie wynios³e¶ tak elementarnej wiedzy ze szko³y...angsad.gif
Adept
Wybacz :D Mam 18 lat i calkiem niezla wiedze historyczna tongue.gif Mialem pisac ze o Krzyzakach to wiem i mnie oni nie interesuja ze wzgledu na nieprzyjazne stosunki z polakami tego okresu (zapomnialem dopisac bo spieszylem sie troche piszac tego posta). Konkretnie chodzi mi o zakony zyjace w pokojowych stosunkach z ludnoscia ziem owczesnej Polski. Niezle zamieszanie zrobilem szczerba.gif
£azarz
Salve Fratres!

Adept zanim kolejni pojad± po tobie zajrzyj na stronê http://akromer.republika.pl/herby_krzyzowcy.html . Jak widzisz by³o tego trochê. Z istniej±cych do tej pory Zakonów rycerskich w Polsce i Czechach to:
- Fratres Cruciferi Dominici Sepulchri Hierosolymitani (Bracia Krzy¿owi Jerozolimskiego Grobu Pañskiego)
- Ordo Militia Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolimitani (Zakon Rycerzy Jerozolimskiego Szpitala ¶w. Jana Chrzciciela)
- Orden der Brüder vom Deutschen Haus Sankt Mariens in Jerusalem Deutscher Orden lub ³ac. Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem (Zakon Szpitala Naj¶wiêtszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie)
- Canonici Regulares Sanctissimae Crucis a Stella Rubae (Kanonicy Regularni od Naj¶wiêtszego Krzy¿a z Czerwon± Gwiazd±)
- Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani (Zakon Rycerski i Szpitalny ¶w. £azarza z Jerozolimy)

Polecam tobie te¿ kopalnie wiedzy na ten temat ksi±¿kê Marii Starnawskiej "Miêdzy Jerozolim± a £ukowem. Zakony krzy¿owe na ziemiach polskich w ¶redniowieczu" .

Pozdrawiam Grzegorz
ps. Lipek - nie jedz, nie szyd¼ ... po prostu pomó¿. Skoro reprezentujesz Komturei Graudenz (Komturiê Grudzi±dz) to dzia³aj wedle dewizy Zakonnej "Pomagaæ, broniæ, leczyæ".
Adept
Wielkie dzieki :D Na taka pomoc liczylem ( szukalem wczesniej w sieci informacji o roznych zakonach bioracych udzial w krucjatach ale zaden ze znalezionych nie przetrwal do XIV - XV wieku lub zostal przeksztalcony w inna organizacje), a co do Krzyzakow to nalezala mi sie gorsza "reprymenda"...

Wiele z tych zakonow znalem (np. Templariusze, Kawalerowie Mieczowi, Joannici i Krzyzacy), ale z wielu zrodel wynikalo ze zostaly rozwiazane jeszce w XIII w lub stracily "charakter militarny" xD
£azarz
CYTAT(Adept @ 15:25 27.06.2008) *
...zostaly rozwiazane jeszce w XIII w lub stracily "charakter militarny" xD

Salve Fratres!

Widzisz ... mocno zawi³a jest historia Zakonów. Pocz±wszy od ¿ycia wedle Regu³y Zakonnej a skoñczywszy na chciwo¶ci i bratobójczej walce. Wiele Zakoñów w czasie swojej militarnej ¶wietno¶ci odesz³a od celów do jakich by³y powo³ane. Np. Zakon ¦wi±tyni z czasem sta³ siê najwiêkszym bankiem co po czê¶ci przyczyni³o siê do jego upadku. Joannici bili fa³szywe monety. Zakon Naj¶wiêtszej Marii Panny mordowa³ ochrzczonych prusaków. Dosz³o nawet do bratobójczej wojny pomiêdzy Zakonami. W 1256 roku zamiast broniæ resztek królestwa Akkañskiego Zakon Joannitów wsparty Zakonem Teutoñskim star³ siê krwawo z Zakonem Templariuszy wspieranym przez Zakon ¶w. £azarza. Jak widzisz ró¿nie to by³o. Ostatnie zbrojne wiêksze akcje Zakonów jakie znam to dzia³ania galer Zakonu Maltañskiego przeciw Imperium Osmañskiemu oraz dzia³ania galer Wielkiej Armady Zakonu ¶w. Maurycego i £azarza przeciwko piratom. Ale to ju¿ inny czas, miejsce i historia. Generalnie pod koniec XVII wieku Zakony straci³y swój militarny sens istnienia. Wiêkszo¶æ rozpoczê³a dzia³alno¶æ medyczn± oraz humanitarn± jak chocia¿by Maltañska S³u¿ba Medyczna lub S³u¿ba Medyczna ¶w. £azarza.

Mam nadziejê ¿e informacje te pomog³y tobie. Je¿eli dalej czego¶ potrzebujesz to polecam jak ju¿ Lipek wspomnia³ ksi±¿ki oraz internet. Ewentualnie pisz na priv.

Pozdrawiam Grzegorz
Lipek
Trza by³o odrazu i sorki wielkie za wyszydzenie...ale có¿ ..mam nadzieje i¿ dowiedzia³e¶ siê swego Po0zdrawiam... Lipek z Komturei Graudenz
Adept
Spoko wybaczam :D Nastepnym r4azem postaram sie sprecyzowac bardziej swoje pytania, ¿eby uniknac takich sytuacji :P

zamknac-temat.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.