CYTAT(Grzes1990 @ 22:59 23.06.2008)
Witam ! Szukalem ale nie znalazlem ¿adnych miesistych informacji. Chcia³bym sie dowiedzieæ jak dokladnie troczono nogawice w wiekach XIII-XIV w cieplejsze dni. Bo tak to do dubletu bez 2 zdañ, ale jesli jestesmy w samej koszuli to jak to wygladalo w epoce i jak wy sami sobie poradzili¶cie.
PS. Mialem wi±zane do gaciorów... ale to strasznie niewygodne, teraz mam do paska. Ale widzialem na fotkach i u ludzi z bractwa co mnie bardzo poruszylo przedluzone nogawice ktore poprostu mialy szlufke taka na ca³ej d³ugo¶ci przystosowana do paska... Troche mi sie nie ima noszenie 2 pasków i wydaje mi sie to totalnym mrokiem. Prosi³bym o rzetelna odpowied¼ albo i lu¼n±, która i tak bardzo pomo¿e.
Witam.
W 13 wieku mo¿na do paska - tzw. gacnika lub pasa gaænego:
Hose of Rodrigo Ximeneze - burial hose of Rodrigo Ximenez de Rada (+1247), IPHE Madrid. Pocz±tek i pierwsza po³owa 15 wieku raczej tylko dublet - wg Gutkowskej w gorêtesze dni mo¿e byæ lnany lub barchanowy zamiast we³nianego, dla rycerstwa - jedwabny.
W drugiej po³owie 15 wieku wchodzi do u¿ycia kamizelka - co¶ jak dublet bez rêkawów (ale nie jestem pewien, od jakiego datowania pasuje).
Ps: Paradowanie w samej koszuli jest zarezerwowane dla ch³opstwa w polu czy przy wyrêbie lasu, przy l¿ejszych pracach, jak ¶cinanie ¶wiêtych
, mo¿na dublet rozpi±æ i zrzuciæ od pasa w dó³:
[obrazek]