Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [pas] Pomorze XII w.
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Szymek z K-g
Witam!
Szukam odpowiedzi na pytanie: Jakich pasów u¿ywano w cywilnym i bojowym storoju na Pomorzu w I po³owie XII wieku? Precyzuj±c czego szukam- wszystkiego szczerba.gif d³ugo¶ci, szeroko¶ci, nabijek, wyt³oczeñ, sprz±czek, koñcówek etc.
Wiadome mi jest i¿ w stroju cywilnym u¿ywano po prostu krajek, ale nie przekonuje mnie i¿ taka krajka utrzyma³a by te wszystkie "przybory" codziennego u¿ytku.
Pozdrawiam!
Viator
A jakie przybory chcia³by¶ na pasku wieszaæ?
Szymek z K-g
Na pewno do¶æ spory nó¿, kaletkê (je¿eli nie pomyli³em nazywy) i mo¿e co¶ na miedziaki.
Je¶li pytasz o bojowy to toporek, ale wiadomo i¿ takowy ma te¿ za zadenie podtrzymywaæ troszke kolczugê.
jasmin
Jest ksia¿ka omawiaj±ca skarby z cmentarzyska przykoscielnego w Cedynii z okresu X-XIII wiek.
Rysunki, zdjêcia tego, co wyci±gnieto z pochówków. Sprz±czki, nabijki, zawieszki, no¿e, pochewki, miecz inne drobiazgi ...
Rabiega
CYTAT(jasmin @ 09:06 18.06.2008) *
Jest ksia¿ka omawiaj±ca skarby z cmentarzyska przykoscielnego w Cedynii z okresu X-XIII wiek.
Rysunki, zdjêcia tego, co wyci±gnieto z pochówków. Sprz±czki, nabijki, zawieszki, no¿e, pochewki, miecz inne drobiazgi ...

"Cmentarzysko ¶redniowieczne w Cedyni", autorstwa Haliny Malinowskiej - £azarczyk, Wydawnictwo Muzeum Narodowe w Sz-nie, Szczecin 1982, PL ISSN: 0076-5236

K³aniam
Rabiega
Szymek z K-g
O! To powinno rozwiaæ moje mroki!
Dziêki wielkie!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.