Chairete!
Zapraszam do udzia³u w projekcie inscenizacji modelowego procesu ¶redniowiecznego.
Sprawa dotyczyæ bêdzie oskar¿enia wie¶niaka o wspó³dzia³ania z rozbójnikami.
Próby by by³y prowadzone w czwartek po po³udniu (17?) w obozie kuglarzy, a w pi±tek ko³o po³udnia by siê odby³a inscenizacja.
Postacie
Rycerz, pan feudalny wsi
4 zbrojnych cz³onków orszaku rycerza
sêdzia, (mê¿czyzna)
4 asesorów (mog± byæ kobiety)
wie¶niak – oskar¿ony (gotów do walki na kije)
12 krewnych i przyjació³ wie¶niaka (mog± byæ kobiety)
t³um widzów, pozosta³ych wie¶niaków ( w tym jeden gotów do walki na kije))
Pozdrawiam, Andrzej
hehehe fajny pomysl jak cos mozecie mnie brac pod uwage:PP
Salve!
Je¶li nie bêdzie kolidowa³o z chora³em greg. :P, to ja pisa³bym siê na to bardzo chêtnie...pomys³ ¶wietny:D
Pozdrawiam
witam
bardzo chêtnie zg³osze siê do tego projektu tylko , ¿e
proces powinien odbyæ siê na podstwie ¼róde³ a jedynym znanym mi ¼ród³em na nasz okres jest najstarszy zwód prawa polskiego wobec czego powinna byæ ³awa sêdziowska z so³tysem pod przewodnictwem pana lub kim¶ przez niego mianowanym
itp itp.
CYTAT(ua @ 09:23 13.06.2008)
witam
bardzo chêtnie zg³osze siê do tego projektu tylko , ¿e
proces powinien odbyæ siê na podstwie ¼rude³ a jedynym znanym mi ¼rud³em na nasz okres jest najstarszy zwód prawa polskiego wobec czego powinna byæ ³awa sêdziowska z so³tysem pod przewodnictwem pana lub kim¶ przez niego mianowanym
itp itp.
Chaire!
Niedok³adnie czyta³e¶ Ksiêgê Elbl±sk± (czyli ten¿e najstarszy zwód ...), gdy¿ nie zna ona pojêæ "so³tysa" i "³awy". "So³tys" jak i "³awa" to s± instytucje tzw. prawa niemieckiego, a nie polskiego. Proces bêdzie siê odbywa³ wed³ug prawa polskiego, które przewidywa³o jednoosobowego sêdziego, wraz z dobranymi asesorami. Asesorami mog³y byæ dowolne osoby, przybrane przez sêdziego. Mia³y one jednak tyko g³os doradczy, informuj±c sêdziego o miejscowych zwyczajach prawnych. W tym okresie by³ silny partykularyzm prawny i zwyczaje prawne na poszczególnych terenach znacznie sie od siebie ró¿ni³y. W³adza za¶ stara³a siê je szanowaæ. W przypadku ludnosci plebejskiej by³ takze widoczny silny wp³yw prawa niemieckiego, je¿eli chodzi o poszczególne elementy postêpowania s±dowego i kary.
Reasumuj±c, rekonstrukcja zasadniczo opieraæ siê bêdzie o Ksiêgê Elbl±sk± wraz z pewnymi elementami przejêtymi z prawa niemieckiego.
Pozdrawiam, Andrzej
Kolego do¶Cæ dok³adnie czyta³em jest napisany przez niemca (najprawdopodobniej) lecz tyczy prawa POLSKIEGO
so³tys, ³awa i wiele innych rzeczy nie s± wymienione bezpo¶rednio ale wówczas w³a¶nie dane opole podejmowa³o decyzje (co do formy) przeidziane by³y równiez ordalia g³ownie przez walkê jak i przysiegi samojeden, samotrzeæ itp.
a to o czym piszesz wynika³o w³a¶nie z procesu lokalizacyjnego wsi i miast dok³adnie tyczy³o siê w/g prawa magdeburskiego
nie rozmywajmy tematu i uzupe³nij swoj± wiedzê
CYTAT(ua @ 07:43 16.06.2008)
Kolego do¶Cæ dok³adnie czyta³em jest napisany przez niemca (najprawdopodobniej) lecz tyczy prawa POLSKIEGO
so³tys, ³awa i wiele innych rzeczy nie s± wymienione bezpo¶rednio ale wówczas w³a¶nie dane opole podejmowa³o decyzje przeidziane by³y równiez ordalia g³ownie przez walkê jak i przysiegi samojeden, samotrzeæ itp.
a to o czym piszesz wynika³o w³a¶nie z procesu lokalizacyjnego wsi i miast dok³adnie tyczy³o siê w/g prawa magdeburskiego
nie rozmywajmy tematu i uzupe³nij swoj± wiedzê
Chaire!
W art. 3 zwodu autor szczegó³owo omawia ró¿nice pomiêdzy prawem polskim i niemieckim, je¿eli chodzi o sk³ady orzekaj±ce. Sêdzi± by³ ksi±¿ê, albo osoba przez niego wyznaczona.
Nie wiem sk±d, wymy¶li³e¶, ze "opole" mia³o jakikolwiek wp³yw na orzekanie. "Opole" pomosi³o jedynie, w mysl art.8 zwodu, odpowiedzialno¶æ w razie zabójstwa poza wsi±, gdy nie uda³o siê ustaliæ zabójcy.
Pozdrawiam, Andrzej
W paru kwestiach ju¿ jeste¶my zgodni Du¿y postêp i sam siê temu dziwiê
Co do orzekania przez opole , nic takiego nie napisa³em !
Opole mia³o wp³yw na przebieg procesu poniewa¿ praktyka sta³o siê ¿e "osoba wyznaczona" przez "ksiêcia" by³ so³tys który z biegiem czasu sta³ siê niemal¿e osobnym stanem , szczegó³owe omawianie jasno¶ci i niesjasno¶ci proponuje przeprowadziæ na Piasecznie bo rozumiem ¿e tak¿e chcech siê w ten proces zabawiæ pozatym datowanie jest oko³o grunwaldzkie wobec czego nie mo¿emy opieraæ siê jedynie na tym ¼ródle ale tak¿e na praktyce
przynajmniej nie bêdziesz "¶piewa³" na piasecznie
CYTAT(ua @ 09:41 16.06.2008)
przynajmniej nie bêdziesz "¶piewa³" na piasecznie
Chaire!
Zgodnie ze zwyczajem ¶piewam na Piasecznie w niedzielê, od 8 rano, zaraz po tym, jak Hegemon odpali hakownicê
.
Pozdrawiam, Andrzej
Chairete!
Próby i inscenizacja odbêd± siê w obozie chor±gwi podolskiej. Je¿eli bardziej by odpowiada³a na próby inna godzina niz 17 mo¿emy j± zmieniæ na wcze¶niejsz±.
Poni¿ej zamieszczam scenariusz.
Pozdrawiam, Andrzej
Przebieg procesu:
I. Sêdzia (starosta kujawski) wita zebranych i og³asza pocz±tek roków s±dowych. Prosi o wnoszenie oskar¿eñ.
II. Rycerz oskar¿a swego wie¶niaka o pomoc rozbójnikom, poprzez danie im jedzenia i schronienia w swojej chacie, oraz rady, jak obrabowaæ miejscowego karczmarza. S³uga rycerza relacjonuje pods³uchan± rozmowê wie¶niaka z rozbójnikami.
III. Sêdzia dobiera sobie 4 asesorów i przepytuje oskar¿onego o zdarzenie i pyta siê, czy siê przyznaje do czynu. Nastêpnie pyta siê asesorów o miejscowy zwyczaj prawny w zakresie dowodzenia winy. Asesorzy udzielaj± odpowiedzi.
IV. Gdy oskar¿ony nie przyznaje siê, to po naradzie z asesorami sêdzia og³asza wyrok, ¿e oskar¿onemu przys³uguje bli¿szo¶æ w dowodzie w procesie. Je¿eli 12 ludzi wspólnie z nim przysiêgnie, ¿e oskar¿ony jest niewinny to bêdzie on uwolniony, w przeciwnym razie kat utnie mu d³oñ.
V. Wie¶niak prosi swoich krewnych i przyjació³ o pomoc. 12 z nich wspólnie z nim gotowych jest przysi±c.
VI. Sk³adana jest przysiêga. Sêdzia og³asza, ¿e oskar¿ony wed³ug prawa jest niewinny.
VII. Rycerz o¶wiadcza, ¿e wspó³przysiê¿nicy k³amali i dopu¶cili siê krzywoprzysiêstwa.
VIII. Sêdzia naradza siê z asesorami i mówi, ¿e zgodnie z prawem, w razie zarzutu krzywoprzysiêstwa o winie wspó³przysiê¿ników rozstrzygnie s±d bo¿y – pojedynek s±dowy. Wie¶niak ma walczyæ osobi¶cie, a rycerz powinien wyznaczyæ zastêpcê spo¶ród wie¶niaków, gdy¿ nie wypada, aby rycerz walczy³ z w³asnym wie¶niakiem. Broni± bêd± kije, gdy¿ w pojedynku s±dowym decyduje broñ stanu oskar¿onego, a wie¶niakom przys³uguje kij. W razie przegranej wie¶niaka, wraz ze wspó³przysiê¿nikami bêdzie powieszony.
IX. Odbywa siê pojedynek (do 3 trafieñ)
X. W razie przegranej wie¶niaka nastêpuje powieszenie jego i wspó³przysiê¿ników
Witam!
¦wietny scenariusz. Mam tylko pytanie/pro¶bê. Czy istnia³aby mo¿liwo¶æ przesuniêcia próby godzinê wcze¶niej? Je¶li nie, to postaram siê dostosowaæ, jednak taka zmiana u³atwi³aby mi kilka spraw.
Pozdrawiam!
Bartek
CYTAT(Brat Bart³omiej @ 13:21 27.06.2008)
Witam!
¦wietny scenariusz. Mam tylko pytanie/pro¶bê. Czy istnia³aby mo¿liwo¶æ przesuniêcia próby godzinê wcze¶niej? Je¶li nie, to postaram siê dostosowaæ, jednak taka zmiana u³atwi³aby mi kilka spraw.
Pozdrawiam!
Bartek
Chairete!
Proszê zainteresowanych o przemy¶lenie koncepcji roli, któr± by chcieli odegraæ. Co prawda inscenizacja bêdzie improwizowana, ale jak wiadomo, dobra improwizacja musi byæ starannie przygotowana
.
Co do godziny próby, to ja jestem od ¶rody w obozie chor±gwi podolskiej i mo¿na przesun±æ próbê na wcze¶niejsz± porê w czwartek, o ile odpowiada³oby to uczestnikom.
Pozdrawiam, Andrzej
Chairete!
Zmieniamy godzinê próby w czwartek na 15-t±, ¿eby nie by³o kolizji z innymi imprezami.
Pozdrawiam, Andrzej
Czy mo¿ecie skonkretyzowaæ godzinê i miejsce inscenizacji/rekonstrukcji procesu ?
Chêtnie zrobiê z tego krótki reporta¿ o ile bêdê wiedzia³ gdzie, kiedy i je¶li wpu¶cicie mnie na teren obozu ...
Zak³adam, ¿e legitymacje prasowe i wej¶ciówka od organizatora mog± nie byæ wystarczaj±co skuteczne ...
Dziêki i pozdrawiam
Inscenizacja odby³a siê w pi±tek i nale¿y j± uznaæ za udan±. Niestety pora i reklama nie by³a odpowiednia wiêc widzów niewielu. Jedyna moja uwaga, to brak krótkiego opisu i podsumowania tego co mia³o miejsce ju¿ po inscenizacji. Mieli¶my t poprawiæ jako¶ w sobotê, ale masa rzeczy do zrobienia uniemo¿liwi³a poprawienie scenki. Podejrzewam, ¿e za rok bêdzie kolejna edycja ;)
"Niestety pora i reklama nie by³a odpowiednia wiêc widzów niewielu."
...
Mo¿e nastêpnym razem.
Chairete!
Bardzo dziêkujê uczestnikom inscenizacji s±dowej za odwagê i okazanie ogromnego talentu aktorskiego. Do tego to niezwyk³e zakoñczenie, gdy oskar¿ony karczmarz wystawi³ tak têgiego s±pierza, ¿e wraz ze wspó³przysie¿nikami zdo³a³ wywin±æ siê od stryczka ... Zupe³nie jak w ¶redniowieczu
.
Za rok mo¿e zrobimy dwie ods³ony, w pi±tek pokaz dla rycerstwa, a w sobotê dla gawiedzi
.
Pozdrawiam, Andrzej
Ogólnie teraz jak ka¿dy rzeczywi¶cie wie o co chodzi, ju¿ raz by³ w tym, to za rok bêdzie naprawdê nie¼le.
Poza tym - mogliby¶my wystawiæ poczet rycerza w porz±dnym sk³adzie, mo¿na nawet pomy¶leæ o jednolitych barwach...
I d³ugich, porzadnych kijach ;)
Poza tym widok Chrynczego (takie "h"?) z u¶miechem krzycz±cego o wieszaniu jest niezapomniany.
O reklamie siê pomy¶li i widz±c to, postaram siê Kakofonixowi dopomóc jak najmocniej.
Byæ mo¿e w przysz³ym roku zbierze siê wiêksza grupa krwio¿erczych dzieci wykrzykuj±cych "Powiesiæ! Powiesiæ!"
A reklama to jak najbardziej dobry pomys³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.