Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: helm z zas³ona typu p³ug
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Kalam
Witam!
Od jakiego¶ czasu intryguje mnie he³m z zas³on± typu p³ug.
Przestudiowa³em dosyæ dok³adnie forum, odgrzeba³em ryciny, rozmawia³em z lud¼mi, którzy w w/w. he³mach wystêpowali pod Grunwaldem.
Jednak ostatnio jak siê dowiedzia³em mniej wiêcej od pó³tora roku nie ma zamówieñ na dany typ he³mów?
Poniewa¿ mia³by to byæ mój pierwszy he³m pytam Was(zw³aszcza weteranów, starych wyjadaczy etc.) o rade i pomoc!
Moje pytania dotycz±:
1) Czy w he³mie z zas³on± typu „p³ug” zostanê wpuszczony na Grunwald?
2) Czy he³m jest bezpieczny
3) Co spowodowa³o, ¿e he³m sta³ siê passe?
Z góry dziêkuje za informacje i pomoc!
Pozdrawiam!

Kalam
dziik
CYTAT(Kalam @ 00:19 08.06.2008) *
Witam!
Od jakiego¶ czasu intryguje mnie he³m z zas³on± typu p³ug.
Przestudiowa³em dosyæ dok³adnie forum, odgrzeba³em ryciny, rozmawia³em z lud¼mi, którzy w w/w. he³mach wystêpowali pod Grunwaldem.
Jednak ostatnio jak siê dowiedzia³em mniej wiêcej od pó³tora roku nie ma zamówieñ na dany typ he³mów?
Poniewa¿ mia³by to byæ mój pierwszy he³m pytam Was(zw³aszcza weteranów, starych wyjadaczy etc.) o rade i pomoc!
Moje pytania dotycz±:
1) Czy w he³mie z zas³on± typu „p³ug” zostanê wpuszczony na Grunwald?
2) Czy he³m jest bezpieczny
3) Co spowodowa³o, ¿e he³m sta³ siê passe?
Z góry dziêkuje za informacje i pomoc!
Pozdrawiam!

Kalam

1) pytaj organizatorow
2) zalezy z czego jest zrobiony
3) "bardzo ciezko" spotkac ikonografie przedstawiajaca taka zaslone
Roberto
witka i krótkie odp:
ad 1)raczej tak ale zale¿y to od chor±gwi w której chcesz pój¶æ
ad 2)Jest bezpieczny jak wszystkie he³my z zas³on±(oczywi¶cie gdy jest zrobiony porz±dnie)
ad 3)Istniej± powa¿ne w±tpliwo¶ci co do wystêpowania he³mów tego typu w ogóle, kiedy¶ by³a na ten temat d³uga dyskusja
Konkluduj±c, nie poleca³bym tego he³mu ze wzglêdu na dostêpno¶æ innych o wiele pewniejszych zachowanych zabytków które mog± pos³u¿yæ jako ¼ród³o rekonstrukcji i przestudiowanie tego w±tku http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2659&st=0
Hub
mój pierwszy he³m posiada³ w³a¶nie tak± zas³onê, u¿ywa³em go trzy sezony, wiêc co¶ o nim wiem.
widoczno¶æ jest bardzo dobra, wentylacja tak¿e - zas³ona znajduje siê daleko od ust i nosa, powietrze swobodnie przep³ywa i do¶æ szerokim pasem wiziury i do³em. bezpieczeñstwo - wysokie, ale zdarzy³o siê mojemu koledze maj±cemu tak± zas³onê ¿e wszed³ mu strza³ lec±cy w p³aszczy¼nie równoleg³ej do wiziury i nos by³ na chirurgii. s± wiêc he³my bezpieczniejsze.
a dlaczego zrezygnowa³em z tej zas³ony? w³a¶nie przez jego historyczno¶æ. s± du¿e w±tpliwo¶ci co do autentyczno¶ci tej zas³ony. wiêc po co kupowaæ / nosiæ co¶ co jest historycznie w±tpliwe?
ja wola³em mieæ spokojne sumienie i przesiad³em siê na inny model.
Kalam
dziêkuje wszystkim za odpowiedz!:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.