Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: zawiasy do skrzyñ z okresu rzymskiego
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
daniel.arch
witam
o skrzyniach-skrzynkach wiele juz tu napisano, ale ja poszukujê informacji do nico starszych ¼róde³ ni¿ ¶redniowiecze szczerba.gif - otó¿ poszukujê fotek lub rycin zawiasów skrzyñ z okresu rzymskiego - k.przeworska, prowincje rzymskie. I ja wiem ¿e skórzane by³yby fajne, ale mam zachciankê (a raczej moja stara bum.gif ) na zawiasy ¿elazne.
pozdrawiam
Aneirin
CYTAT(daniel.arch @ 09:53 03.06.2008) *
witam
o skrzyniach-skrzynkach wiele juz tu napisano, ale ja poszukujê informacji do nico starszych ¼róde³ ni¿ ¶redniowiecze szczerba.gif - otó¿ poszukujê fotek lub rycin zawiasów skrzyñ z okresu rzymskiego - k.przeworska, prowincje rzymskie. I ja wiem ¿e skórzane by³yby fajne, ale mam zachciankê (a raczej moja stara bum.gif ) na zawiasy ¿elazne.
pozdrawiam

Poszukam czy co¶ mam na ten temat [bo sam skrzynkê zamówi³em i warto by zawiasy mia³a]
[stare celtyckie przys³owie g³osi: dobre zawiasy to podstawa, bo inaczej kufer pustkami swieci szczerba.gif]
daniel.arch
ta...
ja mam pewne pomys³y z kolei na przeworskie, a punktem wyj¶cia bêd± okucia z Korytnicy

ale za to mam kolejny pomys³ co do pieca chlebowego
otó¿ z wegier pochodzi piec celtycki, taki jak nasz starachowicki do pieca z jedn± nowink± - górny otwór ma dobudowany gliniany ruszt (jak cedzak wygl±daj±cy), przez co mo¿na grzaæ piec na pieczywo i jednocze¶nie gotowaæ ¿are³ko. bo stare garmañskie przys³owie g³osi, nie bój siê zapo¿yczaæ od celta - ale nie oddawaj mu bum.gif
pozdrowienia

aha
a ta skrzynia co to j± masz na my¶li to ta sama skrzynia co to ja j± mam na mysli, i któr± te¶ciu ma sprawiæ?
Zygmunt
Muszê was zmartwiæ, bo wedle mojej wiedzy, popartej wiekopomnym dzie³em o znaleziskach czê¶ci skrzyñ i zamków Kokowskiego to w barbaricum zawiasów nie u¿ywa³o siê- nie wiem jak to wygl±da w prowincjach czy imperium.
Jest ca³a masa zamków, ró¿nych konstrukcji(zamki jedno i dwu piórowe) okuæ te¿ jest nieco, ale zawiasów nie stwierdzono- wniosek jest taki ¿e musia³a to byæ konstrukcja zasuwkowo- ryglowa, najrozs±dniejsz± wersjê zaprezentowa³a rekonstrukcja Wojtka Kochmana i Micha³a Seku³y.
daniel.arch
no nie wiem
skoro znane s± k³ódki ¿elazne z terenu przeworskiej, to mog± one sugerowaæ, i¿ jednak zawiasy by³y, bo k³ódka z zamkniêciem micha³a i wojtka troche mi siê gryzie...
Marianus
Witam,
A co ma k³ódka (zamek) do zawiasów? Z tego co widzia³em na skrzyni ch³opaków 2-czêsciowe wieko jest nak³adane na wierzch skrzyni i dociskane beleczk± z zamkiem...
pozdrawiam M.
daniel.arch
no w³a¶nie
i wydaje mi siê (a mo¿e siê grubo mylê), ¿e k³ódka w wypadku skrzyni z³otników jest zbêdna. Z kolei spotka³em siê (chyba w przypadku osady w Tokarni), ¿e obok okuæ skrzyni by³a równie¿ k³ódka, która najprawdopodobniej zamyka³a skrzynkê. No i maria¿ solidnej k³ódki z zawiasami np. skórzanymi jako¶ mi nie le¿y. Ale tak jak na pocz±tku - to tylko moje odczucie nie poparte dowodami.

pozdrawiam
daniel
Andrzej_Gob
CYTAT(daniel.arch @ 14:35 09.06.2008) *
no w³a¶nie
i wydaje mi siê (a mo¿e siê grubo mylê), ¿e k³ódka w wypadku skrzyni z³otników jest zbêdna. Z kolei spotka³em siê (chyba w przypadku osady w Tokarni), ¿e obok okuæ skrzyni by³a równie¿ k³ódka, która najprawdopodobniej zamyka³a skrzynkê. No i maria¿ solidnej k³ódki z zawiasami np. skórzanymi jako¶ mi nie le¿y. Ale tak jak na pocz±tku - to tylko moje odczucie nie poparte dowodami.

pozdrawiam
daniel

To chyba nie jest k³ódka Danielu. Zawiasów faktycznie w przeworskiej raczej nie ma. Ale mo¿esz oprzeæ siê na rzymskich ¼ród³ach, gdzie kó³kowe - proste zawiasy funkcjonuj± i skrzynkê Kingi potraktujemy, jako import smile.gif
Vislav
CYTAT(daniel.arch @ 14:35 09.06.2008) *
no w³a¶nie

pozdrawiam
daniel

Witam

Nie bierzesz pod uwagê jednego elementu. Bardziej wyrafinowane zamkniêcia, chroni³y zawarto¶æ skrzyni przed niepowo³anym / nie autoryzowanym dostêpem i podbieraniem zawarto¶ci.
Ka¿d± drewniana skrzyniê bez wzglêdu na rodzaj zawiasów i zamkniêcia mo¿na rozbiæ i okra¶æ - nie da siê jednak bez posiadania klucza lub wiedzy o sposobie otwierania zrobiæ tego bez ¶ladów.

pozdrowienia Vislav
Thyrvald
A ja natomiast nie widzê sensu zak³±dania k³ódki w przypadku skórzanych zawiasów które mo¿na przeci±æ zwyk³ym no¿em szybciej ni¿ roztrzaskaæ skrzyniê.
Viator
CYTAT
A ja natomiast nie widzê sensu zak³±dania k³ódki w przypadku skórzanych zawiasów które mo¿na przeci±æ zwyk³ym no¿em (...)

No to¿ Ci Vislav napisa³ o co chodzi. Jak w ka¿dym systemie antyw³amaniowym nie jest trudno sforsowaæ zabezpieczenie, rzecz tylko w tym ¿e siê tego nie da zrobiæ po cichu albo bez ¶ladów. Pomieszczenia te¿ plombuje siê nitk± wduszon± w kapsel z plastelin± i odci¶niêt± w niej piecz±tk±...
Thyrvald
CYTAT(Viator @ 16:18 10.06.2008) *
CYTAT
A ja natomiast nie widzê sensu zak³±dania k³ódki w przypadku skórzanych zawiasów które mo¿na przeci±æ zwyk³ym no¿em (...)

No to¿ Ci Vislav napisa³ o co chodzi. Jak w ka¿dym systemie antyw³amaniowym nie jest trudno sforsowaæ zabezpieczenie, rzecz tylko w tym ¿e siê tego nie da zrobiæ po cichu albo bez ¶ladów. Pomieszczenia te¿ plombuje siê nitk± wduszon± w kapsel z plastelin± i odci¶niêt± w niej piecz±tk±...

Nie mylmy plombowania od zabezpieczania przed otwarciem.
Czy te¿ mam rozumieæ ze k³ódki i zamki zaczêto stosowaæ nie po to aby co¶ zamkn±æ/zabezpieczyc tylko jako wska¼niki tego ¿e zosta³y sforsowane ? Do mnie to nie przemawia, ale mo¿e siê nie znam. Chociaz znane mi zabytki k³ódek s± solidnymi konstrukcjami.

Sytuacja teoretyczna i troche RPGowa:
Chcê co¶ zwin±æ ze skrzyni z k³ódka i skorzanymi zawiasami. przecinam je wyjmuje co chcê i szybko, po cichu znikam.
Zawiasy metalowe + k³odka: albo mêcze sie z k³ódk± albo roztrzaskuje i robie ha³as albo zabieram skrzynie ze soba (a co jak ma 1.5 m i wa¿y z zawarto¶ci± 100kg).

.

Pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

To nie koniecznie oznacza pomylke.... bardzo czesto zwyczajnie "plombujemy" wlasnie jako zabezpieczenie przed otwarciem. I klodki czy zamki sluza wlasnie jako wskazniki a nic innego przez swoja delikatnosc i latwosc w sforsowaniu.

Przykladow z dnia dzisiejszego mozna by mnozyc ...
- pamietniki dziewczynek,
- male sekretne skrzyneczki,
- wewnetrzne drzwi w pokojach i szafki w wynajmowanych przez studentów mieszkaniach, ktore mozna otworzyc byle mocniejszym kopnieciem

Od wiekow zabezpieczamy wiele rzeczy na zasadach wskaznikowych, co nie oznacza oczywiscie braku potrzeby zabezpieczania przed rzeczywista kradzieza.

Wracajac do tematu glownego....

Jako ze chwilowo nie ma mnie w Polsce i mam limitowany internet to nie przejrzalem zbytnio zrodel, acz wszedlem do pierwszego z brzegu katalogu fotek z muzeow jakie mam na laptopie ..

I oto Muzeum Archeologiczne w Paris Saint Germain ...
Pokazuje rzymskie zawiasy do skrzyn w dwoch rodzajach, zarowno zewnetrzne jak i tulejkowe wewnetrzne.

Podejrzewam ze temat jest znacznie glebszy niz to co zalaczylem w tym poscie.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.