Witam.
Mam kuty grot do oszczepu. Nie mogê znale¼æ w internecie nic na temat drzewa z którego nale¿y wykonaæ resztê. Jakie drewno u¿ywa siê do wyrobu oszczepów? Mi³o te¿ by by³o dowiedzieæ siê, jak zamontowaæ grot do drzewca(klejem dwusk³adnikowym jak strza³y do ³uku?)
Prosi³bym te¿ o jakie¶ wiadomo¶ci na temat techniki rzucania takim orê¿em, poniewa¿ nie chcê nabawiæ siê kontuzji przy pierwszym rzucie.
Drzewiec np. m³ody jesion (¶rednica ok 2,5-3cm). Zdejmujesz korê z drzewka, przycinasz na odpowiedni± d³ugo¶æ, strugasz jeden koniec w kszta³t wnêtrza tulejki grotu(zak³adam, ¿e grot jest na tulejce). Grot najlepiej zamontowaæ klejem kostnym, i dodatkowo zanitowaæ na drzewcu.
"Klej kostny"-mo¿na takie co¶ kupiæ, czy samemu siê go wyrabia?
W castoramie mo¿na kupiæ ten klej pod nazw± "Pere³ka". S± to takie br±zowe kuleczki które siê rozpuszczaj± pod wp³ywem temp.
wiem ze na dalekim wschodzie drewno na drzewce obrabia³o sie poprzez zapalanie ich a nastêpnie gaszenie w ziemi mia³o nadawaæ to twardo¶ci drewnu , byæ mo¿e i w Europie podobne techniki stosowano .
Na podstawie znalezisk archeologicznych drzewce oszczepów (nie w³óczni czy pik)w okresie wp³ywów rzymskich w Danii by³y wyrabiane z drewna lekkiego osiki czy olchy, czêsto ³upane z wiêkszego pnia, tak ¿eby w³ókna by³y idealnie wzd³u¿. Drewno tych drzew jest kruche(co mog³o bywaæ zalet± zarówno w polowaniu jak i w walce), ale ³atwe do strugania. Kszta³t wrzecionowaty, czyli najgrubszy po ¶rodku i zwê¿aj±cy siê do grotu i do trzewika.
Dziêkujê bardzo za podpowiedzi. Przydadz± siê bardzo. Chcê bowiem zrobiæ oszczep najlepszej jako¶ci(z najlepszych surowców), ¿eby sprawdziæ zasiêg broni i zdolno¶æ przebijania.
No to pewnie przyda siê ta ksi±¿ka, do dostania w empikach nowo wydana publikacja znalezisk bagiennych z Illerup
http://www.poczytaj.pl/56276
a jak wyprostowaæ drzewce z jesionu? i jak± masê i kszta³t powinien mieæ grot, bo uczê siê kuæ i mo¿e grot zrobiê samemu.
S³ysza³em ¿e drewno do strza³ siê prostuje na gor±co,
wiec mo¿e do oszczepów te¿?
POzdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.