Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: miecz ze stali wêglowej?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Feamir
Co s±dzicie o mieczach ze stali wêglowej? Jaka jest ich ¿ywotno¶æ? Co s±dzicie o mieczu jednorêcznym o wadze 1,9kg? pozdrawiam
Józek z Gdañska
Za ciê¿ki.
grzdacz

Co rozumiesz przez stal wêglowa?
Je¶li masz na my¶li gat. do nawêglania to jest taki .Mo¿na go kupiæ wykuæ g³ownie oddaæ do nawêglania pó¼niej do hartowania i otrzymasz ca³kiem historyczny miecz, sprê¿ysty o twardym ostrzu. Ale je¶li bêdziesz go u¿ywaæ do robienia zastaw czy bloków ostrze w ostrze to szkoda zachodu, chyba ¿e chcesz zobaczyæ jak wygl±da historyczna szczerba.
melonmelon
je¶li przyjmiemy ¿e definicje stali wêglowej spe³niaj± stale :
40, 45, 50, 55
n6e, n7e, n8e, n9e
to
stale górne nadaj± siê do zrobienia miecza (w koñcu to stale sprê¿ynowe)
stale ni¿ej nadaj± siê do wielokrotnego kucia - mo¿e jaka¶ stal z wzorkami - damasceñska smile.gif
aa
wielu ludzi z tego kuje

pozdro
Alcaron
A gdzie mogê dostaæ materia³y na miecz?
Chodzi mi gdzie kupiê gotowe klingi,jelce itd lub jak je zrobiæ-i z czego,aspiracje mam na krótki miecz ok 60cm.
Czy ma kto¶ pomys³ jaki¶?
Przemko zwany Zychem
CYTAT(Alcaron @ 09:12 15.08.2008) *
A gdzie mogê dostaæ materia³y na miecz?
Chodzi mi gdzie kupiê gotowe klingi,jelce itd lub jak je zrobiæ-i z czego,aspiracje mam na krótki miecz ok 60cm.
Czy ma kto¶ pomys³ jaki¶?

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba nie myslisz, ze pojdziesz do jakiegos sklepu, gdzie na jednym regale beda lezaly jelce, na innym glownie, na jeszcze innym glowice, a przy kasie okladziny do rekojesci. Takich sklepow nie ma. Jesli chcesz sam sobie zrobic miecz z polproduktow, to musisz te polprodukty zamowic u producenta (ale wtedy po co samemu montowac, skoro on moze to zrobic - lepiej i ladniej).
A jak chcesz sam zrobic miecz od zera to... no coz. Bedzie Cie to kosztowalo duzo ciezkiej pracy, a efekt moze byc taki sobie.

Na poczatek zamow sobie miecz u jakiegos producenta, a zrob sobie nozyk. Jak Ci wyjdzie nozyk to zacznij myslec o wiekszych rzeczach.
Alcaron
Wcale nie my¶lê ¿e na pó³ce jest wszystko w sklepie.
Chodzi mi o to ze mia³em pomys³ abym sam wyku³ sobie na pocz±tek no¿yk pó¼neij co¶ wiêkszego. Tylko problem w tym ¿e nie wiem z czego najlepiej, z czego najtaniej i najtrwalej.
Kuty od a do z jest najlepszy przecierz.
Czy moze kto¶ poradziæ jak i z czego kuæ i gdzie szukaæ pó³producenta/producenta-nie chcê miecza ozdobnego wycinanego z blachy potrzebuje prawdziwego do walki icon_wink.gif
pozdrawiam
Ghutek
CYTAT
Chodzi mi o to ze mia³em pomys³ abym sam wyku³ sobie na pocz±tek no¿yk pó¼neij co¶ wiêkszego.

Hmmm... tylko najwidoczniej ja musia³em tyle siedzieæ w fachu ¿eby KUÆ pierwsze miecze tongue.gif

Powiem tak, nie trud¼ siê kup sobie ca³o¶æ na raz. Rada - od producenta ...

Tak nawiasem, posiadasz palenisko, kowad³o ect ? Skoro chcesz z pó³produktów stworzyæ miecz ?
Bo przynajmniej z mojej perspektywy bez warsztatu to raczej niemo¿liwe.

pozdrawiam - Ghutek kowal
Alcaron
Warsztat w trakcie budowy, narzêdzia s± i chêci.
Nie uwa¿asz ¿e troche drogie s± wyroby od prawdziwego kowala?
A u kogo kupowaæ jak ju¿?
Potrzebujê specjalne dla siebie do walki miecze.
Przemko zwany Zychem
Jak masz warsztat i mo¿liwo¶c to probuj.
Popros Adama (Ghutka), zeby Ci polecil jakies ksi±zki. Poczytaj o technologii obrobki metalu (skup sie na kuciu, frezowanie i toczenie mozna sobie odpuscic;-), o hartowaniu, rodzajach stali. A przy tym napierdzielaj mlotem w kawalek zelaztwa. Nawet jak Ci nie wyjdzie za pierwszym razem to czegosc sie moze nauczysz.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.