Witam!
Jak w latach ubieglych organizujemy warsztaty chora³u gregoriañskiego w ramach inscenizacji bitwy pod Grunwaldem. zapraszamy równie¿ wszystkich wiernych na msze ¶w. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego w pi±tek 11.07, sobotê 12.07 i niedzielê 13.07.
Jak w roku ubieg³ym warsztaty bêd± mia³y miejsce pocz±wszy od czwartku 10 lipca 2008 r. ok. godz. 18 w polowym Oratorium Pw. Naj¶wietszej Marii Panny znajduj±cej siê w centralnej czê¶ci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza. Sprawa zosta³a uzgodniona z organizatorami imprezy.
G³ównym prowadz±cym warsztaty jak w latach ubieg³ych bêdzie Piotr Koc, który zapewnia wszelkie potzrebne materia³y i fachow± pomoc ;)
Co do mszy ¶w. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego (klasycznym rycie rzymskim, rycie trydenckim) to celebrowac je bêdzie ojciec Pallotyn z Ostro³êki we wspomnianym wy¿ej oratorium polowym i tak:
w pi±tek ok.godz. 18:30 msza ¶w. za spokój duszy rycerzy poleglych w Bitwie pod Grunwaldem (msza ¶w. requiem)
w sobote ok. godz. 10:00 msz ¶w. o rozes³aniu Aposto³ów i zes³aniu Ducha ¶w.
w niedzielê ok.godz. 10:00 msza ¶w. wedlug formularza z niedzieli
W sobotê planujemy rownie¿ odprawiæ nieszpory tuz po zakoñczeniu warsztatów chora³u.
Jak zwykle zapraszamy i prosimy o liczne przybycie!
Có¿ warto dodaæ? Planujemy poprawiæ kolejne szczegó³y dotycz±ce zarówno chora³u jak i liturgii tudzie¿ wystroju kaplicy (w³a¶ciwie oratorium polowego) tak by lepiej pogodziæ wymogi odtwórstwa historycznego z obecnie obowi±zuj±cymi przepisami liturgicznymi o starej Mszy. Z rzeczy nowych planujemy w pi±tek Mszê Requiem. Celebrans wyjdzie posêpnie ubrany na czarno a my spróbujemy za¶piewaæ zmar³ym na tym Polu rycerzom Requiem eternam. W sobotê rano przed Bitw± Msza o rozes³aniu Aposto³ów wed³ug tego samego formularza co oryginalnie w 1410 roku a w niedziele rano normalnie bodaj 9-ta niedziela po Zes³aniu Ducha ¦wiêtego.
Przypomina mi siê problem do rozwi±zania z poprzednich lat. Pewnie nie chcemy ¶piewaæ z tych mrocznych wydruków. By³ plan zrobienia antyfonarza. Antyfonarz na jednak ta wadê ¿e z roku na rok poszerzamy nasz repertuar i wymaga³by on ci±g³ych zmian i uzupe³nieñ. Jakie¶ propozycje odmrocznienia tych kartek??? Mo¿e jakie¶ tylko ok³adki lub co¶ takiego???
Poropozycja na odmrocznienie kartek
ok³adka ochronna ze skóry, co¶ jak koperta, do której mo¿na wk³adaæ kartki lu¼no, albo do grzbietu mo¿na wszyæ sk³adki z tekstem i bez problemu doszywaæ kolejne (szyjemy przez ¶rodek z³o¿onej sk³adki kartek).
Do takiej ok³adki-koperty najlepiej u¿yæ cienkiego juchtu.
przyk³ad z XV wieku:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikpozdrawiam
Jeszcze komunikat organizacyjny. Nie ma oczywi¶cie ¿adnych kosztów zwi±zanych z udzia³em w warsztatach. Ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³ - nie sa wymagane ¿adne specjalne kwalifikacje muzyczne. Zapewniamy wszystkie potrzebne materia³y.
Zg³oszenia na warsztaty przyjmowane s± w tym w±tku (chcemy znaæ orientacyjn± liczbê uczestników by przygotowaæ materia³y). Bardziej szczególowy program warsztatów zamie¶cimy z Paw³em w najbli¿szych dniach.
Fajny pomys³ z t± teczk±. Kto robi takie rzeczy?
NAprawdê ¦wietna sprawa
Ja chêtnie wezmê udzia³ w tych warsztatach !
Ja tak¿e bardzo chêtnie uczestniczy³bym w warsztatach, je¶li mo¿na :D
Pozdrawiam!
Ja siê zg³aszam tak¿e oczywi¶cie
Wygl±da wiêc na to ze bêdziemy w mocnym sk³adzie podobnie jak w ubieg³ych latach :-)
Podsumujmy sobie jeszcze plan Mszy:
1. W pi±tek ok.godz. 18:30 Msza Requiem za spokój duszy rycerzy poleg³ych w Bitwie pod Grunwaldem (g³ównie wiec bêdzimy modliæ siê za Krzy¿aków).
2. W sobotê rano przed Bitw± ok. godz. 10:00 Msza De Divisione Apostolorum (w zasadzie ten sam formularz co w 1410)
3. W niedzielê przed wyjazdem ok.godz. 10:00 Msza ¶w. wed³ug formularza z niedzieli
Teraz plan ¶piewaczy. Ambitny:
Ostatni raz ¶piewamy czêsci sta³e z Mszy De Angelis VIII:
Kyrie VIII, Gloria VIII, Credo III, Sanctus VIII, Agnus Dei VIII (w przysz³ym roku bêdzie juz co¶ trudniejszego ale bardziej "ultrasowskiego". Ponadto spróbujemy prze¶piewaæ ca³± chora³ow± wersjê Mszy Requiem z sekwencj± Dies Irae oraz hymny Veni Creator, Gaude mater, Bugurodzica i pie¶ñ Ave Verum. Krzy¿acy ³adnie od¶piewaj± Christ ist erstanden.
Jutro dodam plik do ¶ci±gniêcia z neumami oraz jakie¶ mp3.
je¿eli nie jest za pó¼no ze zg³oszeniami to ja te¿ bym siê zapisa³ na ten kurs chora³u, tym bardziej ¿e w miarê regularnie uczestniczê w Mszy Wszechczasów wiêc nauka chora³u by³aby mi wielce pomocna.
Ja równie¿ chêtnie wezmê udzia³ w warsztatach
Pozdrawiam
Marta
Salve!
Widaæ, ¿e bêdzie kilka meskich g³osów wiêcej. Du¿y plus.
Pozdrawiam
Witamy kolejne g³osy!!! Dzisiaj wrzucam do przegl±dniêcia Requiem które za¶piewamy Poleg³ym w pi±tek w przeddzieñ Bitwy:
http://www.koc.pl/Requiem.jpgWarto siê nauczyæ ¶piewaæ Requiem .... zawsze siê mo¿e przydaæ. :-)
Znowu wyjdê pewnie tylko na m±ciwodê, ale mo¿e uda mi siê z Bo¿± pomoc± wpa¶æ choæ na kilka godzin (brak urlopu) na G. Mo¿e uda siê wyj¶æ jako chor±¿y choæby ale w tym miejscu chcia³em was zapytaæ o mo¿liwo¶æ ewentualnego wbicia siê w ten idealny plan i do kaplicy z wieczorn± msz± w sobotê dla zwyk³ego ludu, w nowym rycie w liturgii niedzielnej. To tak dla tych co mo¿e nie bêd± w stanie ani w sobotê przed bitw± ani w niedziele przed wyjazdem lub w ogóle trudno by im by³o po staremu. Hê? A gdyby siê komu¶ z was zechcia³o po raz drugi za¶piewaæ wtedy ewentualnie Kyrie, Gloria, Sanctus i Agnus Dei to ju¿ w ogóle by³oby ekstatycznie. Do¶wiadczenia chudowskie ja wspominam bardzo dobrze.
Co do wsparcia sprzêtowego mogê zaoferowaæ zgrabny sk³adany stolik na mensê o³tarzow± a jako nastawê ten mój tryptyk z Ukrzy¿owanym (ten z Chudowa i Chwarszczan, ale poprawiony) Mam te¿ dwa fajne choæ proste ¶wieczniki XIV/XV (repliki muzealne). Kielich i patena niestety ciêgle " w robocie". Problem jest z transportem, ale gdyby kto¶ jad±c z Krakowa ;) na ten przyk³ad prawie po trasie skrêci³ do Skolimowa, to w zaufane rêce chêtnie powierzê i bêdê siê jeszcze cieszy³, ¿e siê przydaje.
Pozdrawiam
Z Bogiem
X. Maciej vel Paszczak
Rzeczywi¶cie warto odprawiæ te¿ w sobotê bo sporo osób wyje¿d¿a w niedziele wcze¶nie rano. O godzinie 18-tej rozpoczynaj± siê koncerty. Pewnie wiêc pozostaje godzina 17-ta. Znajdziemy kilka osób do od¶piewania sta³ych czê¶ci (no skoro z niedzieli to te¿ i Credo).
Kompletujemy w³a¶nie paramenta. Jad±c z Krakowa rzeczywi¶cie mo¿emy podwie¼æ kilka niedu¿ych rzeczy.
Oto nasz program ¶piewaczy na niedzielê (mo¿e tez pewnie pos³u¿yæ w sobotê wieczorem):
http://www.koc.pl/Grunwald2008Niedziela.docJest te¿ drobna zmiana w programie. Requiem w pi±tek bêdzie o godzinie 15-tej. Warsztaty chora³owe rozpoczynamy zgodnie z planem we czwartek o godzinie 18-tej.
Dzwoni³ do mnie Krzy¶ Górecki (:-) ¿e jeszcze pamiêta i nawet mia³ telefon) i prosi³ ¿eby¶my w naszych planach uwzglêdnili Turniej Konny Który zaczyna siê o 19 niedaleko namiotu kaplicy. Je¿eli od 18 przewidywane s± koncerty to my¶lê ¿e 17.30 bêdzie dobr± por±. Od 17 mo¿na by zrobiæ spowied¼. Oczywi¶cie informacjê szerzej pu¶cimy gdy bêdê mia³ realn± szansê na wyjazd. Cieszy mnie jednak, ¿e mo¿e siê ten pomys³ komu¶ przydaæ i gotowo¶æ wsparcia. Rzecz jasna Credo jak najbardziej.
Co do paramentów to tak jak pisa³em; ¶wieczniki, tryptyk, ewentualnie bielizna kielichowa. Ponoæ jaka¶ mensa jest ju¿ na miejscu. Mam te¿ t± ³osiow± ob³êdn± stu³ê w kolorze raczej czerwonym (jest teraz do niej odpowiedni manipularzyk
). Rodzaj ornatu z o okresu ( a nie skrzypce
) jak znam ¿ycie Aiuto bêdzie koñczy³ na miejscu - mo¿na go wyhaczyæ.
To co mam, w zaufane rêce np. Piotra chêtnie powierzê.
Mo¿na by pomy¶leæ o jakim¶ rodzaju dywanu. Ja u¿ywam p³achty wzorzystej tkaniny. Pompatycznie by³oby ustawiæ o³tarz na np. jakiej¶ du¿ej chor±gwi. Jest taka miniatura na której jeden z ksi±¿±t burgundzkich s³ucha mszy a o³tarz i kap³an znajduj± siê na tkaninie wygl±daj±cej jak chor±giew ksiêstwa. W pewnej mediewalnej i nie tylko optyce to jest zaszczyt dla barw.
Maæku, ja mogê zabraæ na Grunwald tryptyk i co tam jeszcze chcesz. Postaram siê dzi¶ podjechaæ do Ciebie na parafiê, to pogadamy.
J.
Podsumujmy jeszcze raz plan Mszy i warsztatów chora³owych:
Warsztaty chora³u gregoriañskiego zaczynamy we czwartek o godzinie 18-tej w kaplicy polowej znajduj±cej siê w centralnej czê¶ci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza.
1. W pi±tek godz. 15:00 Msza trydencka Requiem za spokój duszy rycerzy poleg³ych w Bitwie pod Grunwaldem. Próba ¶piewu o godzinie 14-tej.
2. W sobotê rano przed Bitw± ok. godz. 10:00 Msza trydencka De Divisione Apostolorum (ten sam formularz co w 1410). Próba ¶piewu o godzinie 9-tej??? :-)
3. W sobotê oko³o godz. 17:30 Msza w zwyczajnej formie rytu rzymskiego (nowa). Formularz niedzielny
4. W niedzielê przed wyjazdem o godz. 10:00 Msza ¶w. trydencka wed³ug formularza z niedzieli
Zapraszam serdecznie wszystkich zg³oszonych i nie zg³oszonych bez wzglêdu na umiejêtno¶ci wokalne!!!
Czy móg³by kto¶ byæ tak lito¶ciwy i daæ linki do Bogurodzicy i Christ ist erstanden w "wersji grunwaldzkiej' ???
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.