Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czarna ¶mieræ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Ania ¯uk
Je¶li kto¶ zainteresowany jest histori± medycyny, to polecam, zw³aszcza bior±c pod uwagê do¶æ rewolucyjn± tezê stawian± przez autorów "Czarnej ¶mierci" - Susan Scott i Christophera Duncana, ¿e przyczyn± wymarcia po³owy ludzko¶ci nie by³a d¿uma, ale gor±czka krwotoczna. Sporo cytatów tekstów orginalnych o przebiegu choroby i epidemii.
Rabiega
Có¿, teza tyle¿ rewolucyjna, co wyssana z palca.
Oryginalne cytaty mo¿na przecie¿ ró¿nie t³umaczyæ, a owe t³umaczenia - interpretowaæ. Zw³aszcza w jêzyku leng³id¿ , którego obecna, u¿ytkowa forma daleka jest od bogactwa np. ¶redniowiecznej ³aciny, czy, dajmy na to, mowy okcytañskiej.
Nota bene - gdyby owymi epidemiami by³y dengi czy inne ebole - wymarliby¶my jak dinozaury.
I nie by³oby Freha.

Tym niemniej - poczytaæ mo¿na, choæby dla cytowanych ¼róde³.

K³aniam -
Rabiega
Ania ¯uk
Oj, drogi Rabiego, wcale nie wyssana z palca- przeczytaj, przemy¶l.
Po pierwsze, zapisy parafialne angielskie, wykorzystane do analizy epidemiologicznej s± bardzo precyzyjne. Nie ma tam miejsca na jakie¶, hmm, interpetacje czy w³asne domys³y.
Po drugie, wirusowe gor±czki krwotoczne owszem, s± gro¼ne, ale teza, ¿e wymarliby¶my- jako wirusolog nie zgodzê siê z Tob±.
A ¿e nie jest to d¿uma- przytoczê argumenty autorów, które do mnie przemawiaj±:
1. Inny czas wylêgania choroby (to w³a¶nie na podstawie zapisów parafialnych mo¿na zanalizowaæ czas od zaka¿enia do wyst±pienia objawów).
2. Brak wektora zwierzêcego na Islandii- nie by³o tam szczurów, które mog³yby przywie¼æ chorobê.
3. Skuteczno¶æ kwarantanny (te¿ z opisów ¿ród³owych) jako ¶rodka zapobiegawczego przeciw chorobie- gdyby to by³a choroba pzrenoszona przez pch³y, kwarantanna nic by tu nie da³a. Kwarantannê zastosowano bowiem przy epidemii d¿umy dymieniczej (przywleczonej z Azji) i nie da³a efektów- co z reszt± bardzo zdziwi³o medyków, poniewa¿ z zapisków dotycz±cych postêpowania w przypadku wybuchu zarazy, zalecano j± jako skuteczny ¶rodek.

Tak wiêc autorom ca³kiem dobrze uda³o siê udowodnicz, ¿e niemo¿liwym jest by czarn± ¶mierci± by³a d¿uma. To, ¿e jest to wirus gor±czki krwotocznej- oceniaj± po objawach, czasie wylêgania choroby. Jaka to by³a choroba- pewnie siê nigdy nie dowiemy- poniewa¿ z opisów sekcji wynika, ¿e atakowa³a tkanki miêkkie to nie uzyskamy DNA patogenu. Mo¿e, gdyby gdzie¶ znale¼æ zamro¿on± ofiarê epidemii- takie zboczone marzenie icon_wink.gif
Powiem szczerze, ¿e sama podchodzi³am do¶æ sceptycznie do rewelacji zawartych w tej ksi±¿ce, jednak przedstawione dowody s± do¶æ mocne. Dlatego polecam przeczytaæ.
Rabiega
CYTAT(Ania ¯uk @ 10:53 27.05.2008) *
Dlatego polecam przeczytaæ.

My¶lisz, ¿e ocenia³bym ksi±¿kê, której nie przeczyta³em tongue.gif ?

Zreszt± - niech inni zapoznaj± siê z dzie³em i sami os±dz±.

K³aniam-
Rabiega
Ania ¯uk
CYTAT(Rabiega @ 18:49 27.05.2008) *
CYTAT(Ania ¯uk @ 10:53 27.05.2008) *
Dlatego polecam przeczytaæ.

My¶lisz, ¿e ocenia³bym ksi±¿kê, której nie przeczyta³em tongue.gif ?

Zreszt± - niech inni zapoznaj± siê z dzie³em i sami os±dz±.

K³aniam-
Rabiega

Masz prawo mieæ swoje zdanie tongue.gif (fuj, zazwyczaj tak nie mówiê). Tym niemniej u mnie w Zak³adzie Wirusologii temat by³ dyskutowany i nawet docent Gut, który zajmuje siê zaka¿eniami hanta w Polsce uzna³ dowody przedstawione w ksi±¿ce za wiarygodne!
Rabiega
CYTAT(Ania ¯uk @ 10:16 28.05.2008) *
Masz prawo mieæ swoje zdanie tongue.gif

Piêknie dziêkujê tongue.gif .
Gdzie¿bym ¶mia³ podwa¿aæ opinie wyg³aszane przez naukowca z PZH, ja, nic nie wiedz±cy, acz bezzasadnie przem±drza³y "doctor mellifluus"*, który od lat nic tylko leczy i leczy - i o niczym innym pojêcia nie ma.
Dowody przedstawione w ksi±¿ce s± wiarygodne, a jak¿e.
Daj mi rok, lub dwa, a przedstawiê dowody, ¿e ziemia kiedy¶ by³a p³aska, w oparciu o dostêpne staro¿ytne i ¶redniowieczne ¿ród³a.
Wiesz, ja jestem urodzonym i niepoprawnym praktykiem, a tym samym sceptycznie odnoszê siê do wiêkszo¶ci rewelacji wylêg³ych w zaciszu laboratoriów i gabinetów ( my, interni¶ci nazywamy to "syndromem kwasów pietruszkowych" ). Stajê siê ich entuzjast± dopiero po tym, gdy zweryfikowane s± przez codzienn± praktykê.
Tych rewelacji jednak chyba nikt nie zweryfikuje, chyba, ¿e wykopie kto¶ naszego atenata zmar³ego na to "co¶", zakonserwowanego w bagnie, lub zamro¿onego w wiecznej zmarzlinie/lodowcu.
Ot i wszystko.

Jako ¿e Freha to nie forum PTL, poprzestañmy mo¿e na tym ?

Reasumuj±c - ksi±¿ka warta przeczytania i przemy¶lenia.

Pozdrawiam -
Rabiega

* copyright by Lecheor
Ania ¯uk
CYTAT(Rabiega @ 18:01 28.05.2008) *
Jako ¿e Freha to nie forum PTL, poprzestañmy mo¿e na tym ?

Ale zawsze warto zasiaæ w±tpliwo¶ci w "histerykach" devil.gif
Rabiega
Ja te¿ mam nadziejê, ¿e nawet je¶li zasiew w±tpliwo¶ci nie wzejdzie, to do my¶lenia sposobno¶æ siê znajdzie.

B.t.w. - swego czasu znikn±³ z Freha ca³y dzia³ "medyczny".
Ubolewam nad tym faktem.
Szkoda, ¿e dla osób decyduj±cych o kszta³cie forum sprawy zdrowotne i medyczne w odtwórstwie s± mniej istotnymi od dyskusji o kszta³cie wizur lub kolorach mi-parti.
Zw³aszcza, ¿e w kontek¶cie historycznym dla (co najmniej ) cz³owieka "staro¿ytno¶ci" i "¶redniowiecza" poza aspektami zdrowotnymi ( czyli - jak ¿yæ, by prze¿yæ ) i religijnymi ( czyli - jak ¿yæ, by ¿yæ wiecznie ) - nie by³o wa¿niejszych .
W dzisiejszej rekonstrukcji takie jej pojmowanie jest niestety rzadko¶ci±.

Szkoda.

Rabiega
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.