Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dono¶no¶æ strza³u z waszego ³uku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Patryk Jaki¶tam
Jak daleko strzelaj± wasze ³uki robione w³asnorêcznie lub kupione w zale¿no¶ci od k±tu strza³u???

Mój ³uk (zrobi³em go sam) strzela na 50 metrów nachyleniu go o 45 stopni.

A jak daleko lec± strza³y miotane z ³uków ró¿nej rasy (ró¿nego drzewa)???

JESTEM TU NOWY WIÊC PROSZÊ O UPRZEJMO¦Æ...

...OKAY???
Turin
Piramidalny 155cm
naci±g: 28"
si³a: 18kg
Pod k±tem ok 45 stopni lekka strza³a (8mm, sosna, z ma³ym opierzeniem) leci na ok 95-100m.

Pozdrawiam.
Patryk Jaki¶tam
Wow chyba jestem najgorszym ³ucznikiem na freha.pl

A jak polepszyæ osi±gi ³uku albo strza³y np. ¿eby zmniejszyæ opór wiatru podczas lotu???
Cream
Opór powietrza.

Mniejsze lotki, mniejsza ¶rednica strza³y, wê¿szy grot...

Tak naprawdê odleg³o¶æ zale¿y od tego z jakiego ³uku strzelasz i jak± strza³±, nie ma co porównywaæ dwóch ró¿nych ³uków/strza³.
ate1990
Mój ³uk z robinii akacjowej (produkcja w³asna ;p):

naci±g: 28"
si³a: 17 kg
d³ugo¶æ: 180cm

Strza³y bukowe 8mm+grot kuty+¶rednie lotki, pod k±tem 40 stopni oko³o 100-120m.
Patryk Jaki¶tam
tzn. ja wczoraj zrobi³em tarczê, ale muszê zrobiæ now± strza³ê bo ta któr± mam jest nieprecyzyjna, krzywa i to na dodatek koñcówka od grotu mi odpad³a a mia³em j± jedyn± w rodzaju.
Patryk Jaki¶tam
A powiem jak t± tarczê zrobi³em...

... mia³em takie co¶ od pralki co j± kupili rodzice no i sobie t± matrycê wzi±³em, nastêpnie przybi³em gwo¼dziami dwie deseczki potem w³o¿y³em w ¶rodek styropian, z jednej strony przybi³em p³ytê pil¶niow±, a z drugiej ma³ymi gwo¼dzikami przybi³em karton a nastêpnie t± tarczê z ludkiem.
ate1990
CYTAT(Patryk Jaki¶tam @ 10:38 25.05.2008) *
muszê zrobiæ now± strza³ê bo ta któr± mam jest nieprecyzyjna, krzywa i to na dodatek koñcówka od grotu mi odpad³a a mia³em j± jedyn± w rodzaju.

Je¶li strza³a jest krzywa, to j± wyprostuj (nad p³omieniem, lub gor±c± par± wodn±) na forum znajdziesz dok³adny opis. Grot mo¿esz zast±piæ drutem tzn. owin±æ koniec strza³y odpowiedni± jego ilo¶ci±.

Je¶li posiadasz w domu trochê drutu, to mo¿esz wykonaæ proste strza³y treningowe w cenie 1.25z³(koszt promienia).

Odno¶nie tarczy, to je¶li jest wykonana z kartonu(pustego w ¶rodku), to d³ugo nie pos³u¿y.
Najlepiej kup sobie kostkê, lub dwie s³omy (na wiosce oko³o 3z³/sztuka), i strzelaj do nich.

P.S. Jak± si³ê posiada twój ³uk??
Beorn
Mój prosty g³ogowy(wlasnej produkcji)
175cm d³ugo¶ci,13kg
brzozowa strza³± 8mm ze srednimi lotkami i grotem z blachy strzela na jakies 90-100m.
Patryk Jaki¶tam
mój ³uk???

oj s³abiutko poni¿ej 15 kg icon_sad.gif
marcinello
Mój bukowy ³uk 180 (w³asna produkcja) naci±g 20 kg pod k±tem oko³o 45 stopni jakie¶ 110-120 m
Patryk Jaki¶tam
fajnie jest dziêkujê za pomoc
pozdrawiam
jaTroll
£uk jesionowy d³ugi 30kg (oczywi¶cie w³asna produkcja), strza³a 35g sosnowa z grotem kutym 170m zasiêgu (mój rekordzista).
Rafa³ Pr±dzyñski
Wzrost 173 cm ale naci±g mam jak wzrost 168 bo mam krótkie rêce - strza³a 9mm ¶redni wagomiar, d³uga na 90 cm - cedrowa, ³uk Bisoka wystêpuj±cy pod nazw± handlow± "d³ugi ³uk angielski" o d³ugo¶ci 178-179cm, naci±g 23 kg - zasiêg oko³o 170-180 metrów - przy bardzo lekkich i cienkich strza³ach (6mmm) o ma³ych lotkach - do 250 metrów.
Cream
Jak strza³a wa¿y³a ok. 32g (choæ my¶le ¿e wiêcej) to ca³kiem niez³y wynik.
SEBA949
³aaa to chyba ja jestem lepszy retro refleks z klonu 120 cm , od przodu guma <¶ciegien nie da³em rady zdobyc > i warstwa z jeleniego poro¿a 'z ty³u '' . W lini prostej strza³a bukowa z lotkami gêsimi leci 50 m bez najmniejszego problemu . Jak si³e naciagu miezyc nie wiem
Whitefire
Mam chyba ten sam ³uk co Rafa³, ale zasiêgu nie mierzy³em, wiêc wierzê mu na s³owo smile.gif Pewnie mam bardzo podobnie (te¿ 23 kg, te¿ bez refleksu, te¿ bisok), chocia¿ kusi mnie wypróbowaæ, wiedzieliby¶my jakie s± ró¿nice pomiêdzy egzemplarzami. Chocia¿ ciut wy¿szy jestem.

@seba: nie ma czego¶ takiego jak lot strza³y w linii prostej.
SEBA949
hmm... w takim razie k±t nachylenia strza³y do pod³o¿a równa sie 0 . Pasuje ???
bodkin
CYTAT(SEBA949 @ 18:37 27.05.2008) *
hmm... w takim razie k±t nachylenia strza³y do pod³o¿a równa sie 0 . Pasuje ???

chodziles na lekcje fizyki ?
jezeli tak , to przypomnij sobie co nieco , bo delikatnie i potocznie mowiac " dajesz plame " , niemala zreszta .

pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja bym sie tak tym swoim wynikiem nie zachwyca³ bo opis i moje w³asne sprawdzenie nie podaje czy pod wiatr czy z wiatrem i o jakiej sile ten wiatr i jeszcze mnóstwa czynników fizycznych. Te lekkie strza³y to strza³y para sportowe, wiêc æwieræ kilometra nie jest tutaj wyznacznikiem czegokolwiek. Ten ¶redni wagomiar to jednak chyba poni¿ej 30 gram - lekki grot i strza³y naprawdê doskona³e - stare - co zmniejsza ich masê promienia w przypadku nie lakierowanego (bo i po co) cedru - parowanie.

Faktem jest jednak, ¿e wyra¼nie widaæ na licznych turniejach, i¿ energia postrza³u lub zasiêg w strzelaniu na odleg³o¶æ kolosalnie poprawia siê przy dobrym wytrenowaniu postawy i spustu w stosunku do strzelców gorzej wytrenowanych.

Panuje opinia ¿e trzeba mieæ ³uki z piek³a rodem - ja z 23 kilo mam "¶rodkowy strza³" pociskiem 90 centymetrowym na oko³o 40 metrach. Na 30 metrów "zabijam" kiepskim grotem ¶winiê - co jest zbie¿ne z eksperymentami z ³ukiem "cz³owieka z lodowca" - opublikowane, jak i analizami skuteczno¶ci i zasiêgu ³uków w wojnach plemiennych w papui i nowej gwinei w XX wieku (druga po³owa i pod koniec).

Wiêkszo¶æ ³uczników jest ro¶lejsza ode mnie, a do tego ma du¿o d³u¿sze koñczyny i czêsto na takich odleg³o¶ciach maj± problem z celowaniem bo zas³aniaj± sobie cel rêk± aby wysoko wymierzyæ i dostrzeliæ.
Adsumus
Ja mam WIndfighter 45# @ 31" i strza³± 8mm, 3 warstwy lakieru, lokti 5" strza³a 30" strzelona tak na pokaz polecia³a na 200-220 kroków.... My¶lê, ze spokojnie jest mo¿liwe osi±gniecie 250 kroków przy tej samej drewnianej strzale, a przy korzystnych warunkach wietrznych kto wie czy nie dalej...
Cream
Lepiej w metrach podawaæ, kroki nie s± miarodajne. I waga strza³y równie¿ jest wa¿nym czynnikiem, raczej wa¿niejszym ni¿ jej d³ugo¶æ czy ilo¶æ lakieru. ;)

Ja flatbowem 170cm z klonu 10kg @ 28'' strzeli³em na 70m strza³± o masie 32g i d³. 28'' (9mm ¶wierk, grot field). Jak na ma³y naci±g to nie¼le (tak s±dze), gdyby mia³ te 15kg to przypuszczam ¿e da³by radê powy¿ej 100m.

Ciêciwa oczywi¶cie lniana - to te¿ ma du¿y wp³yw (rozci±gliwo¶æ i masa ciêciw sztucznych jest generalnie mniejsza ni¿ lnianych, zw³aszcza fast-flight, przy dacronie nie ma chyba a¿ takiej ró¿nicy w masie/wytrzyma³o¶æ).
Adsumus
Wiem ,ze s± nie miarodajne, wiem, ¿e lepiej podawaæ wagê, ale jak nie znam dok³adnych danych to przynajmniej obrazowo przekazuje.
Gilgamesh
Ja mam bisoka "d³ugi ³uk angielski" - 25 kg mocy. Strza³ki to 10 mm zdaje siê sosna i grot typu field, lotki 12 cm . Zasiêg - nieznany tongue.gif ( ciê¿ko mi go sprawdziæ, bo strzelnica ma lekko ponad 100m a zaraz za ni± jest szko³a podstawowa smile.gif )
Patryk Jaki¶tam
Niedawno wpad³em na fajny pomys³ i go spe³ni³em. Urz±dzi³em sobie mini piwnicow± strzelnicê ³uczniczo-kusznicz±. Na ¶cianie zawiesi³em tarczê i naparza³em w ni± moim cudem. Nie jest za mocny ale podoba mi sie.
arcimir
CYTAT(Patryk Jaki¶tam @ 18:59 29.05.2008) *
Niedawno wpad³em na fajny pomys³ i go spe³ni³em. Urz±dzi³em sobie mini piwnicow± strzelnicê ³uczniczo-kusznicz±. Na ¶cianie zawiesi³em tarczê i naparza³em w ni± moim cudem. Nie jest za mocny ale podoba mi sie.

Witam, pomys³ fajny, ale z t± kusz± to uwa¿aj, posiadanie jest w Polsce nielegalne. No i w piwnicy (duuu¿ej... a raczej d³ugiej) du¿± tarczê trzeba mieæ, bo z tynku groty siê ¼le wyci±ga i uszkodziæ mo¿na..... I s±siad pukanie w ¶cianê mo¿e ¼le zrozumieæ...
Patryk Jaki¶tam
kuszy aktualnie nie mam ale jak bêdê mia³ to bêdê strzela³ a piwnica ma d³ugo¶æ 10 m. W tynk nie strzelam bo na ¶cianie mam Powieszon± tarczê. A jak co¶ to w tynk sie nie wbije bo jak próbowa³em wbiæ gwo¿dzia o ¶rednicy 4 mm. to sie zgi±³. tongue.gif
Feamir
Ja mam anglika bisoka 18kg strza³a 8mm d³ugo¶æ (srednia) 85cm, lotki 5". Strza³a leci ¶rednio na pó³tora d³ugo¶ci wymiarowego boiska pi³karskiego. (niewiem ile to metrów:P) A co do strzelnic ja zrobi³em sobie na strychu. D³uga te¿ co¶ ko³o 10m. Tarcza s³omiana a za ni± strza³o chwyt (koc).
milamber
mój pierwszy ³uk jaki zrobilem to p³aski z jesnionu, prawie 180 cm. naciag sam mierzylem ok 9 kg, strza³± aluminiowa ( bez lotek ) strzelam na odleg³o¶c 90 - 100 m. my¶le, ¿e jak na pierwszy ³uk to ca³kiem nie¿le:D:D
marcinello
a ja z ³uku p³askiego z doklejonymi refleksami d³ 1,2m naci±g 7 kg lekk± bambusow± strza³± ¶r 6-5mm ,lekkim grotem z lotkami kaczymi d³ 6cm osi±gn±³em odleg³o¶æ 75m
braciszek Boullii
Krymako-Tatarski Bisok – 17 kg, strza³y oko³o 31 g (drewniane, lotki-pióra)– ¶redni zasiêg 155-160 metrów przy bezwietrznej pogodzie.
Diesirae
Witam,

Ja najdalej jak mi siê udalo: 240 metrów WINDFIGHTER 55# strzala cedrowa typu flight wzorowana na tureckich, 270 metrów GROZER Turkish 55# ta sam strzala.
Najciekawszy dla mnie strzla to z 25 metrów w kwiat mleczyka, pierwsza strzala w serii. szczerba.gif

Pozdrawiam
Daniel Bochra
Diesirae, ile wazy ta wzorowana na tureckiej strzala? jaka jest jej dlugosc i jaki zamocowales grot? oba luki maja 55lbs przy 28"?
robin_
http://www.youtube.com/watch?v=eWrBfJyBCwQ. Nie wierzy³em ¿e te grube klocki dolec± do 200 m. To by³y do¶æ surowe strza³y, jakby nadaæ im kszta³t bary³kowy i zwêziæ lotki posz³yby na pewno dalej. Ciekawe jaka wagê mia³y lekkie strza³y topolowe do angielskich warbow, przypuszczam ¿e podobna waga do tej l¿ejszej czarnej ok 45 gram , przy pocz±tkowej prêdko¶ci ponad 200 km/h powinny 250 m przekroczyæ lekko. Ciekawy tez jestem czy ³uk by sie rozpêk³ przy u¿yciu fligthowej strza³y ok 20 gram, prêdko¶æ musia³a by byæ powy¿ej 200 fps
MW-750
Mam podobny ³uk jesionowy longbow 195cm jak ten z powy¿szego filmu ale o naci±gu 20kg i strza³y 32g 9mm z d³ugimi lotkami i grotem toczonym field - przy niewielkim bocznym wietrze puszczam je na 90-95m. Jestem pocz±tkuj±cym ³ucznikiem i nie w pe³ni jeszcze jestem w stanie go napi±æ wiêc mozliwo¶ci ³uku do koñca jeszcze nie jestem w stanie wykorzystaæ. Z odleg³o¶ci 20m ta sama strza³a przebija 2 blachy po 1mm stoj±ce jedna za drug± w odleglo¶ci 5cm. Ca³y czas eksperymentujê z masami strza³ i rodzajami grotów.

Od 3 dni mam te¿ p³aski laminat £UKBIS o nazwie "Robin d³ugi" i naci±gu 17kg. Jestem pod wielkim wra¿eniem tego ³uku. Mimo mniejszego naci±gu od wy¿ej wymienionego longbowa tymi samymi strza³ami w tych samych warunkach strza³y lecia³y na odleg³o¶æ 135m a sam ³uk o wiele l¿ej sie naci±ga a w zwi±zku z tym o wiele przyjemniej siê z niego strzela. Z 15m przebija blachê 1mm a nie zd±¿y³em go jeszcze przetestowaæ z dwoma blachami :-)
Pan Rurek
Mia³em ³uk. Zrobiony w³asnorêcznie jesionowy ³uk p³aski. Ok 130cm d³ugo¶ci. Niestety poprzez b³±d przy struganiu musia³em dokleiæ p³ytki po stronie brzu¶ca (Chyba tekstolit. Nie zabijcie mnie za to, nie jestem ¿adnym rekonstruktorem historycznym).
Niestety nie wiem jaki mia³ naci±g. Strzeli³em nim dzisiaj na 91 kroków. Gdy próbowa³em strzeliæ dalej, niestety pêk³.
Nie mogê ju¿ zmierzyæ naci±gu wiêc mo¿e powiedzie mi jaki móg³ mieæ mniej wiêcej, znaj±c d³ugo¶æ, materia³ i dono¶no¶æ?
brat grucha:)
CYTAT(Pan Rurek @ 00:48 02.08.2012) *
Mia³em ³uk. Zrobiony w³asnorêcznie jesionowy ³uk p³aski. Ok 130cm d³ugo¶ci. Niestety poprzez b³±d przy struganiu musia³em dokleiæ p³ytki po stronie brzu¶ca (Chyba tekstolit. Nie zabijcie mnie za to, nie jestem ¿adnym rekonstruktorem historycznym).
Niestety nie wiem jaki mia³ naci±g. Strzeli³em nim dzisiaj na 91 kroków. Gdy próbowa³em strzeliæ dalej, niestety pêk³.
Nie mogê ju¿ zmierzyæ naci±gu wiêc mo¿e powiedzie mi jaki móg³ mieæ mniej wiêcej, znaj±c d³ugo¶æ, materia³ i dono¶no¶æ?

Co ma odleg³o¶æ strza³u do tego jak bardzo naci±gasz ³uk? Aby poprawnie strzelaæ zawsze naci±gasz do jednego momentu. Aby zwiêkszyæ dystans nale¿y podnie¶æ ³uk do góry, by zwiêkszyæ parabolê lotu...
efendi
CYTAT(brat grucha:) @ 18:07 02.08.2012) *

Co ma odleg³o¶æ strza³u do tego jak bardzo naci±gasz ³uk? Aby poprawnie strzelaæ zawsze naci±gasz do jednego momentu. Aby zwiêkszyæ dystans nale¿y podnie¶æ ³uk do góry, by zwiêkszyæ parabolê lotu...

Nie do koñca prawda. Przy jednakowym naci±ganiu, po przekroczeniu granicy 45 stopni, bêdziemy strzelaæ coraz bli¿ej. (górna granica k±tów-tak to siê nazywa).
"...Co ma odleg³o¶æ strza³u do tego jak bardzo naci±gasz ³uk?..." po prawdzie , wszystko,im bardziej naci±gniesz, tym dalej strzelisz. Oczywiscie , nie dywagujemy ze strza³a ma 3 m...itd smile.gif..."
Trzeba by³o wyjasniæ m³odszemu koledze, ze jak chce strzelaæ celnie, to dono¶no¶æ kontrolujemy poprzez naciaganie cieciwy do pewnego ustalonego miejsca(pocz±tek ucha,k±cik wargi, dziura po zêbie wyczuta poprzez policzek.... smile.gif
M¶cibor

Mo¿e nie jestem ekspertem od ³ucznictwa ale z tego co wiem to na odleg³o¶æ strza³u ma wp³yw równie¿ sama strza³a tzn. wielko¶æ lotek, waga i giêtko¶æ strza³y.
Pan Rurek
Ten ³uk nie mia³ 28" naci±gu (w koñcu mia³ tylko 130cm) i nie da³o siê go naci±gn±æ nawet do nosa ;)
Jakie¶ propozycje?
robin_
ja mam tak± propozycjê ¿ebys zrobi³ drugi porz±dny ³uk smile.gif
buzias
Ja z mojego Jesionowego p³aszczaka 11.5 kg, d³. naci±gu 28", strza³± ok.25g
strzelam tu¿ za granice 100m.
Dobromir97
Jesionowy ³uk p³aski 22 kg. naci±gu strza³± ok. 30 g. 110-120 metrów.
Reset
Jest tradycyjna konkurencja Koreañska na 145 metrów strzela siê do celu 267 x 200 cm stara³em siê trafiæ z tej odleg³o¶ci w zwyk³± ma³± tarczê ;) nie bêdê komentowa³ wyników ;)
Mój turek 55 funtów to ok 25 kg nosi sporo poza tak± odleg³o¶æ my¶lê, ¿e spokojnie 175 metrów w zale¿no¶ci od ciê¿aru strza³ i wielko¶ci lotek.
Scythian mojego syna nie jest wcale gorszy mimo, ¿e s³abszy o 5 funtów.
Taiga
Kaya KTB, 50 funtów, d³ naci±gu 31 cali. Strza³a 31g cedrowa, lotki 5 calowe. Grot toczony. Maksymalny strza³ na 195 metrów, wiêkszo¶æ strza³ jednak lokuje siê w odleg³o¶ci 185metrów od miejsca strzelania.

Bisok angielski (t± sam± strza³±) 18kg na 28 calach - 140 do maksymalnie 155 metrów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.