Szukam wspomnieñ ró¿nych osób z okresu PRL'u w szczególno¶ci z lat 1956, 1968, 1970, 1976, 1980/81, 1989.
Mog± one dotyczyæ du¿ej historii (strajki, wspomnienia wizyty papie¿a Jana Paw³a II itp), ale te¿ tej ma³ej historii, jak np. jak siê kupowa³o papier toaletowy, jak siê za³atwia³o kartki na ¿ywno¶æ, kto mia³ bony na czekoladki, jak siê za³atwia³o ró¿ne rzeczy itp. Wa¿ne, ¿eby te wspomnienia by³y w formie osobistej lub jakich¶ anegdot.
Przyk³adowo:
"Pamiêtam jak jako ma³a dziewczynka mieszka³am z rodzicami w Legnicy. By³ rok 1956. Obudzili mnie w nocy i wystawili do okna. By³o s³ychaæ straszne grzmoty i ha³as. Rodzice mówili miêdzy sob±, ¿e wszystkie wojska ruszy³y na Warszawê i kazali mi patrzeæ i dobrze zapamiêtaæ tê chwilê. Co ciekawe wszystkie okna w okolicy by³y otwarte. Ludzie patrzyli co siê dzieje mimo, i¿ by³ ¶rodek nocy. Na wszelki wypadek w ¿adnym oknie nie pali³o siê ¶wiat³o, my¶lê, ¿e to takie nawyki pookupacyjne [...]"
albo
"Jako ma³a dziewczynka posz³am z mam± do fryzjera. Bawi³am siê tam na jakim¶ linoleum, bo wiadomo, ¿e wtedy nie by³o jeszcze ¿adnych takich wyk³adzin jak mamy teraz. No i ta fryzjerka rozmawia³a z mam±, ale ¿e mama akurat suszy³a w³osy w takiej ogromnej suszarce, a ze ta suszarka tak strasznie hucza³a, to ta fryzjerka tak niesamowicie g³o¶no krzycza³a: "S³ysza³a pani, ¿e wypu¶cili Gierka?". mama odpowiedzia³a: "Tak s³ysza³am, ale co z tego jak ju¿ mu pewnie dobrze wyprali mózg." Dla mnie to by³o takie dziwne. Pomy¶la³am sobie, jak to? Wyci±gnêli mu mózg z g³owy, wyprali i z powrotem w³o¿yli?"