Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skórzany czy pikowany kaftan pod kolczugê
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Parufka
Czy dysponuje kto¶ jakimi¶ informacjami jak wygl±da³ skórzany kaftan pod kolczugê? Jaki¶ wykrój itp by³ by bardzo pomocny.
Z góry dziêkuje za pomoc
Harcownik
Witam!
Mo¿e odpowiednia by³aby ¿upica? M. Gutkowska-Rychlewska, Historia ubiorów, Warszawa 1968, s. 404.
Pozdrawiam!

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Parufka
O ¿upicy kto¶ ju¿ kiedy¶ pisa³, ¿e mo¿e akurat to noszono ale mi chodzi o jakie¶ potwierdzone informacje smile.gif. Wiadomo, ¿e ¶migali w pikowanych ¿upanach albo w skórzanych kaftanach czy czym¶ podobnym pod zbroje lub kolczugê ale co to by³o i jak wygl±da³o?? Co drugi cz³owiek odtwarzaj±cy XVII wiek biega z jakim¶ rodzajem pancerza, a nikt sie jako¶ nie kwapi z podzieleniem siê jakimi¶ informacjami. :P.
Ja osobi¶cie zastanawiam siê nad u¿yciem takiego kaftana/koletu jak na zdjêciu poni¿ej z krótszymi klapami na dole ale jest to niestety angielski ciuszek. Czekam na jakie¶ informacje na temat polskich/ruskich skórzanych kaftanów pod kolczugê lub pancerz. Panowie o¶wieæcie mnie bo niemo¿liwe, ¿e nikt niema informacji na ten temat.
Kali
A sk±d wiesz ¿e by³y u nas stosowane skórzane kaftany, a nie tylko pikowane ¿upany? Bo rozumiem ¿e mówisz o jakies typowej polskiej formacji nie ubieranej na styl zachodni. W takim zachodnim kolety czy skórzane wamsy spoko a ¿e w polskim to nie spotkalem...
Parufka
To ¿e noszono skórzane kaftany oprócz pikowanych ¿upanów pod kolczugi to wydaje mi siê rzecz pewna. Po pierwsze kaftan jest o wile tañszy a po drugie o wiele ³atwiejszy do wykonania. Jak kogo¶ by³o staæ móg³ sobie zamówiæ pikowaniec ale podejrzewam, ¿e gro ubo¿szych wojaków fundowa³o sobie jak±¶ prosta skórzana kurtê pod kolczugê. Poza tym kaftany skórzane pod pancerze by³y stosowane we wcze¶niejszych wiekach wiêc dlaczego mieli by z tego rezygnowaæ w XVII. Mnie interesuj± jakie¶ fakty na ten temat a zw³aszcza/wykrój wygl±d takiego wdzianka ¿ebym móg³ co¶ takiego sobie sprawiæ smile.gif.
Kali
No Mateusz to albo sie wydaje albo jestes pewny. Nie mowie ze nie u¿ywano skorzanych kaftanów czy "plaszczy"(jak austryjacki dowodca Leopold I pod Wiedniem), ale brak mi na to dowodow z naszych ziem.
http://img527.imageshack.us/img527/841/panc1zl4.jpg tu mu sie pod zbroja material nie uklada jak skorzany a jak zwykly zupan
http://www.kismeta.com/diGrasse/images/pancerny%20(3).jpg tu ma kolczuge na zwyklym zupanie (tego XVIIw oficera malowal to Matejko ale mam nadzieje ze na podstawie czegos z wlasciewej epoki, jezeli nie to niech mnie ktos poprawi).
Mnie rowniez interesuja fakty, nie musi byc od razu wykrój ale choc jakies obrazy czy rycinki a moze cos sie zachowalo gdzies? smile.gif
Rafa³ Jarosz
Tego drugiego pancernego nie namalowa³ Matejko. To jest fragment anonimowego obrazu o roboczej nazwie "Katalog strojów z Go³uchowa" datowanego na prze³om XVI i XVII wieku. Wisi toto aktualnie w Muzeum Narodowym w Poznaniu, ku wielkiemu rozgoryczeniu pani kustosz pa³acu w Go³uchowie.

Wed³ug mnie "we wcze¶niejszych wiekach" w³a¶nie nie stosowano skórzanych kaftanów pod zbroje i pancerze, tylko konsekwentnie tekstylne waciaki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.