Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zniszczona ciêciwa?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Skommand
Witam wszystkich!

Zniszczy³a mi siê owijka na ciêciwie, przetar³a w jednym miejscu i po_prostu rozwi±za³a siê smile.gif
Pytanie natomiast moje brzmi:
1.czy to sygna³ ¿eby zmieniæ ca³± ciêciwê? W sumie nie wygl±da na zniszczon± (poza owijk±);
2.skoro mo¿na naprawiæ tak± przypad³o¶æ to jakich jakie nici czy dratwy do tego zakupiæ? No i jak to zrobiæ, skoro siê nie jest marynarzem i nie_zna ¿adnych wêz³ów (¿eby fachowo pozaplataæ) ?

Strzelam od niedawna i po_raz pierwszy mi siê co¶ takiego zdarzy³o. Mo¿e kogo¶ taka sama sytuacja spotka³a ?. Pytam poniewa¿ bojê siê ¿e ciêciwa pêknie, a ³uk wraz z ni±.

Rzemie¶lnicy wyrabiaj±cy ciêciwy, o¶wieæcie mnie, ¿ebym nie b³±dzi³ w ciemno¶ciach!!!
Cream
W którym miejscu siê przetar³a? Je¶li tam gdzie daje siê strza³ê (na ¶rodku) to po prostu odwi±¿ i zrób now±. Je¶li przy pêtelce... to te¿. smile.gif Poszukaj na necie, o robieniu ciêciw jest mnóstwo artyku³ów.
Viator
Witaj w gronie Frehowiczów, Skommandzie, i od razu na wstêpie wbij sobie do g³owy, ¿eby nie nadu¿ywaæ podwójnych i potrójnych pytajników i wykrzykników, zdania zaczynaæ du¿±/wielk± liter±, i w ogóle baaardzo uwa¿aæ jak piszesz. Poza tymi i innymi b³êdami, ju¿ w samym tytule w±tku (!) s³owo ciêciwa napisa³e¶ dwa razy z b³êdem: cêciwa i ciênciwa. Poprawiê Ci to gratis, ale nie zawsze bêdê taki mi³y. Pozdrawiam.
Mod. Andrzej / Viator
Skommand
Dziêkujê za poprawienie b³êdów.Obiecujê poprawê tongue.gif

Ciêciwa(owijka) przetar³a siê na ¶rodku(tam gdzie daje siê strza³ê). Poszperam z mi³± chêci± na necie, tylko czy mo¿na j± naprawiæ bez strachu ¿e pêknie?
M¶cibor
Po prostu rozpleæ star± owijkê centraln± i zrób now± z tzw. dratwy. A co do uszkodzenia to je¶li w³ókna które s± pod owijk± nie przetar³y siê to ciêciwa bêdzie siê jeszcze nadawa³a do u¿ytku.
Cream
Zamiast dratwy mo¿esz u¿yæ czego¶ cieñszego ¿eby owijka nie by³a za gruba - np. niæ bawe³niana do szycia. I multum kolorów do wyboru.
Skommand
Dziêkujê bardzo.Zaraz sprawdzê czy ciêciwa nie jest uszkodzona.
Mariusz O³ton
Nie wydaje mi siê aby zwyk³a bawe³niana nitka by³a odpowiednia do zrobienia owijki na ciêciwie, z której wypuszcza siê strza³y z drewnian± osad±... dunno.gif Je¶li rozmawiamy o ³ucznictwie tradycyjnym to z takimi strza³ami mamy najczê¶ciej do czynienia. Z moich doswiadczeñ wynika, ¿ najlepiej sprawdza siê cienka dratwa. Niæ szybko siê przetrze i ponownie owijka bedzie do naprawy. Je¶li cos naprwiaæ to tak aby troche posluzylo.
Cream
Ja robie tak zawsze i nigdy nie mia³em takich problemów o jakich wspominasz. Taka owijka jest moim zdaniem lepsza bo cieñsza, co zw³aszcza do silnych ³uków o grubej ciêciwie jest istotne (nie mo¿na mieæ do przesady grubej ciêciwy).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.