Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sprzêt i ochraniacze sparingowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Feniks
Z ciekawo¶ci - jakich symulatorów i os³on u¿ywacie?
Kapitan
Przerobione Shinai , dodany jelec z PCV ktory przy okazji dociarza i wywa¿a shinai 800 gram prawie , co daje roznice tylko 400 gram od prawdziwego miecza , do tego oslony mozna zastosowac minimalne czyli plastron ( przod jest mozno wypikowany z warstw materialu ( prawie jak przeszywka ) z dotatkowym wzmocnieniem na szyje , maska szermiercza jak maska szermiercza kazdy wie jak wyglada :D

zaleta shinai jest to ze pochlaniaja energie uderzenie przez co mozna sie prac na praktycznie pelnej sile bez powazniejszych uszkodzen ( nawet rekawiczek nie trzeba specjalnie ) jedyne co boli realnie to sztychy w miekkie partie ciala ale od tego chroni nas plastron smile.gif

do ostrzyjszych sparingow na stal zakladamy zbroje do sportow ekstramalnych ENDURO
i dopiero na to plastron , sprzet sprawdza sie swietnie ;)

Pozdrawiam
Feniks
Z zaletami shinaia siê zgadzam. Wad± shinaia jest brak ostrza. Niestety jest to wada do¶æ powa¿na, co zauwa¿am u osób, które g³ównie tym narzêdziem æwicz± i sparuj±. Poza tym odskakuj± po zetkniêciu (wiêc od razu po³owa technik idzie do kosza).

Pancerz enduro to ciekawy pomys³, a jak z rêkawiczkami?

Rafa³ Pr±dzyñski
400 gram - tylko? - jak dla mnie to osiem warpów
lancelot
Shinaj (faktycznie warto zmieniæ masê i wywa¿enie) lub miecz z w³ókna szklanego, maska szermiercza i rêkawice, w najtañszej opcji te u¿ywane do gry w krykieta.
Aion
400 gramów to jest naprawdê wielka ró¿nica. - ok. 1/3 masy miecza. Np. tyle mniej wiêcej wynosi ró¿nica miêdzy ciê¿k± szabl± i lekkim mieczem d³ugim. Albo szpad± i mieczem jednorêcznym (wikiñskim np.). To zupe³nie inny rodzaj broni.
A Shinaj zawsze pozostanie shinajem.

Z do¶wiadczenia wiem, ¿e ró¿nice w dystrybucji masy wysoko¶ci 50 gramów s± wyra¼nie odczuwalne "przez operatora". (20 - 30 gramów mo¿na wyczuæ przy odrobinie wprawy) Nawet kilka - kilkana¶cie gramów odjêtych ze sztychu przy ostrej broni, powoduje ¿e zupe³nie inaczej siê j± prowadzi.
Monika ksf
G³ównym problemem shinaja, drewnianych mieczy, z w³ókna szkl itp nie jest masa (ona tylko zmniejsza dynamikê starcia)), tylko materia³, który przy spotkaniu z drug± "klinga" inaczej siê zachowuje ni¿ stal, i sam kszta³t klingi. Moim zdaniem doci±¿anie shinaja jest pozbawione sensu, bo doci±¿aj±c go g³owic± i dajac ciê¿szy jelec mamy nadal leciuchn± "klingê", czyli wbrew pozorom pogarsza siê w³a¶nie wywa¿enie. Jako¶ Japoñczycy nie wpadli na pomys³, by shinaje doci±¿aæ, by zbli¿y³y siê wag± do japoñskiego miecza. Shinaj jest po prostu takim kulawym odpowiednikiem miecza, dobrym do trenowania w czasie sparringu takich elementów fechtunku jak dynamika, dystans, praca nóg, szybko¶æ reakcji, czasem nawet mo¿e siê udaæ jakas technika pracy na ¿elazie. Zdecydowanie gorsze od niego jest ciê¿sze drewno, bo jest strasznie "mulaste". Moim zdaniem shinaj jako "narzêdzie treningowe" sprawdza siê podobnie do szabli sportowej, ale dobrze jest uzupe³niæ treningi sparingami na stalowa broñ w ciê¿kich os³onach, godz±æ siê z dyskomfortem "spadku dynamiki" stracia i elminacj± niebezpiecznych technik. To takie klocki lego, tutaj mo¿na do woli na maks prêdko¶ci wszystko, ale lekkimi "symulatorami", gdzie indziej sparujem "prawdziw± broni±", ale elminujemy np pchniêcia. Niestety inaczej siê nie da, chyba ¿e kto¶ godzi siê na wybite zêby, po³amane ¿ebra, utratê oka itp przyjemno¶ci.
A i tak w szermierce wygrywa siê "nogami" smile.gif.
igorusis
Problem z zaznaczeniem ostrza w shinayu mozna rozwi±zaæ tak, ¿e nakleja siê dwa paski grubej skóry tam gdzie ma imitowaæ ostrze, dodatkowo gruba skóra doci±¿a shinaya, przewa¿a go w strone g³owni, wiêc mozemy troche wagi dolo¿yæ na koncu rêkoje¶ci aby to skompensowaæ (znowu mamy pare gram wiêcej). Skórê doczepiamy (ta¶m± lub sznurkiem) tylko w paru miejscach co nie odbiera shinajowi mo¿liwo¶ci poch³aniania energii. Niestety nie jestem w stanie powiedziec jaki to ma wplyw na skaplikowane techniki, poniewa¿ bijê siê na miecz d³ugi bardzo sporadycznie, bardziej dla polepszenia kondycji ni¿ nauki techniki.

Zamierzam pomys³ ze skór± w shinaju wprowadziæ do palcatów, które wykonane s± ze skróconego shinaja, wtedy podziele siê uwagami.

Nie ulega w±tpliwo¶ci, ze od momentu kiedy zaczeli¶my u¿ywac przeróbki shinaja, jest o wiele mniej kontuzji i nie trzeba zakladac a¿ tak wielu ochraniaczy. Nawet jak siê ma tylko skórzan± rêkawiczkê i dostanie po palcu to jest w miare ok, nie tak jak bylo z drewnianymi palcatami, ¿e mia¿d¿y³y paznokieæ jak na kowadle.
AdamM
Wielkie sorry za od¶wie¿anie tematu, ale czy macie jaki¶ patent na sprê¿ynowanie wasterów z w³ókna szklanego(konkretnie poliamid PA6)
Mamy kilka i przy uderzeniach strasznie skacz± na boki (drgania), niemal uniemo¿liwiaj±c zwi±zanie kling.
Próbowali¶my oklejania ta¶m± maskuj±c±, z miernym efektem. Z kolei ³adowaæ do ¶rodka jakie¶ prêty wzglêdnie usztywnienia mog³oby upodobniæ waster do drewnianego, z wszystkimi wadami owego.

Jakie¶ sugestie?
Monika ksf
Mia³ kto¶ do czynienia z czym¶ takim:
miecz
http://www.goods.pl/product/description/17...ning_Sword.html
sztylet
http://www.goods.pl/product/description/17...ing_Dagger.html
Jak siê toto zachowuje i czy mo¿na tym poprowadziæ na maksa sparring równie¿ na pchniecia w lekkich ochraniaczach plus maska szermiercza?
m_q
A co s±dzicie o tej masce?
http://www.goods.pl/product/description/18...ing_Mask_L.html
Wystarczy do szabli "niesportowej"?
Emil z Gi¿ycka
He³m, przeszywka, ³okieæ, przedramie, rêkawice hokejowe, nogawki pikowane, ochraniacze kolan na rolki wzmocnione skór±, tarcza, miecz ertalonowy, wa¿acy 1500g (300g wiêcej od mojego normalnego).
Takie wyposa¿enie w pe³ni starcza do bezpiecznego treningu i sparingów.
Adsumus
Chyba lepiej i pewniej kupiæ PBT za 380...
Ja mam i j± lubiê ;)
A na allegro jaka¶ stoi chyba teraz za 250
Rafa³ Pr±dzyñski
Was is PBT?

Emilu, za 2-3 lata doradzam l¿ejszy boken - taki o wadze miecza - ja ju¿ swoje cierpiê za zbyt d³ugie u¿ywanie przewa¿onej broni treningowej - aczkolwiek 5 latek chyba jednak trzeba najpierw tak przewa¿aæ.
Adsumus
Maska szermiercza, odpowied¼ dla m_q ;)
Monika ksf
M_g, przede wszystkim dowiedz siê co oznacza te 12 kg, by nie okaza³o siê, ¿e to maska o wytrzyma³o¶c ok 117 N ;( na cm2 (Adsumusie to Rafa³ pyta³ co to jest PBT ;) ).
Maska do szabli jakich u¿ywamy, musi mieæ solidna kratê, jak na razie PBT-ki maj± najmocniejsze kraty, szczegolnie te z atestowanym na 1600 N ko³nierzem (o ile mnie pamiêæ nie myli, to 800 N maj± wytrzya³± kratê - tylko krata w maskach jest bez atestu). Kolega ostatnio ³ykna³ na allegro u¿ywanego atestowanego Allstara za 140 z³, nie kupuj tylko allstara bez atestu bo ma kratê 350 N (nieatestowane PBT-ki 350N maj± 600 N kratê).

CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 10:31 15.05.2009) *
Emilu, za 2-3 lata doradzam l¿ejszy boken - taki o wadze miecza - ja ju¿ swoje cierpiê za zbyt d³ugie u¿ywanie przewa¿onej broni treningowej - aczkolwiek 5 latek chyba jednak trzeba najpierw tak przewa¿aæ.

Emil siê jeszcze stawami nie przejmuje, jeszcze nie ten wiek ;), strzykaæ go zacznie za jakies 20 lat ;). Moi bliscy ju¿ siê martwi±, ¿e systematycznym "klepaniem" ciê¿k± szabl± kilka razy w tygodniu fundujê sobie zwyrodnienie nadgarstka na staro¶æ. Za to systematyczny trening w klilkukilogramoym he³mie na g³owie pewnie z³atwi³oby mi szyjny odcinek kregos³upa (3-4 razy w tyg. 1,5 do 2 godzin razy przynajmnie kilkana¶cie lat, bo tak szybko szermierki nie odpuszczê, na razie dobijam do do 5-latki ju¿ ze zwyrodnieniem krêgos³upa w odcinku krzy¿owo-lêd¿wiowym ;), dlatego wszelkie "blachy" odpadaj± .
Ja usi³ujê namówic ludzi na treningu, zanim przejd± na husarki (szczególnie te ciê¿sze), by trochê posparowali na szable sportowe, by dobrze rozgrzaæ stawy i przy okazji trochê popracuj± nad szybko¶ci± "specjaln±", z któr± jest czêsto kiep¶ciutko (nie sztuka od razu chwytaæ siê za ciêkie szable, jak ma siê problem z wyczuciem dystansu i timingiem).
No i przyda³oby siê trochê pomachaæ równie¿ lekka tarcz±, by nie obci±¿±æ tylko jednej strony cia³a, dlatego jestem na etapie dobierania ochraniczy. Niestety obawiam, siê ¿e bez he³mu i rekawic ze stali siê nie obêdzie. Zamówi³am rêkawice ze stali sprê¿ynowej, ale nie mam na razie pomys³u na lekki i bezpieczny he³m ;).

PS Rafale ostanio kolega mnie "pocieszy³" na treningu, jak zaczê³am jêczeæ, ¿e jestem ju¿ za stara i muszê na siebie uwa¿aæ, ¿e w³a¶nie teraz powinnam bardziej ryzykowaæ, bo mam te 20 latek do przodu, jak mi siê przydarzy jaka¶ powa¿na kontuzja, to bêdê chodziæ z lask± jakie¶ 20 lat , a ci m³odsi jak im co¶ przetr±c±, bêda siê mêczyæ przynajmniej 40 latek icon_wink.gif.
Patryk z Wyszogrodu
Strzykanie w ko¶ciach przy wieku w okolicach 40 lat? To o jakie strzykanie chodzi, bo mi ju¿ w wieku 16 lat czasem "strzela³y" palce przy ich prostowaniu, o s³yszalno¶ci rozgrzewania nadgarstków nie wspominaj±c...
Adsumus
Tak, tak zastosowa³em skrót my¶lowy i wyszed³ mi skrót a`la Macierewicz ;)
W pierwszym po¶cie odpowiedzia³em do m_q bez zaznaczenia do kogo, a w drugiim po¶cie odpowiada³em Rafa³owi bez jego wskazania icon_wink.gif

Ja jako¿e nie jestem nastawiony na wynik sportowy to æwiczenia ciê¿sz± broni± w celu(przypuszczam) wzmocnienia ³apy, w ogóle do mnie nie przemawia. Czy efektywniej nie zrobi siê tego na si³ce?..Wole l¿ejsz± drewnian±, albo odpowiednio wywa¿on± stalow± np. feder, bo wtedy wykonam przynajmniej wiêcej powtórzeñ jakiego¶ æwiczenia icon_wink.gif A i sparing mniej boli.

A gdybym tak æwiczy³, ¿e obci±¿am mocno stawy, to oprócz d³uuugiej rozgrzewki to mo¿e jakie¶ suple na ich wzmocnienie icon_wink.gif
Marcin Surdel
CYTAT(Adsumus @ 10:15 16.05.2009) *
Ja jako¿e nie jestem nastawiony na wynik sportowy to æwiczenia ciê¿sz± broni± w celu(przypuszczam) wzmocnienia ³apy, w ogóle do mnie nie przemawia.

Pod "wzmocnienie ³apy" ³api± siê takie cele, jak eliminacja przyruchów, zwiêkszenie eksplozywno¶ci ruchu, poprawa generacji si³y, poprawa szybko¶ci operowania broni± o "normalniejszych" parametrach, poprawa techniki (paradoksalnie, ciê¿sz± broni± trzeba operowaæ bardziej technicznie, bo trudniej na niej co¶ "wymusiæ brutaln± si³±"). Wynik sportowy czy nie, warto nad tymi rzeczami popracowaæ.

Czy efektywniej nie zrobi siê tego na si³ce?

Nie. "Na si³ce" nie da siê budowaæ sprawno¶ci specjalnej dla tak z³o¿onej ruchowo sprawy jak fechtunek, co najwy¿ej ogóln±. Czyli, owszem, masê czy wytrzyma³o¶æ ogóln± mo¿na sobie podci±gn±æ, ale i tak potem trzeba swoje przemachaæ broni±.

.Wole l¿ejsz± drewnian±, albo odpowiednio wywa¿on± stalow± np. feder, bo wtedy wykonam przynajmniej wiêcej powtórzeñ jakiego¶ æwiczenia icon_wink.gif A i sparing mniej boli.

Do ka¿dego æwiczenia i ka¿demu æwicz±cemu nale¿y racjonalnie dobieraæ przyrz±dy i obci±¿enia. Na ten przyk³ad, branie federa do d³ugich serii na s³upie nie jest racjonalnym doborem przyrz±dów - raz, szkoda sprzêtu, a dwa, szybszy efekt bêdzie, paradoksalnie, niewywa¿onym, zbyt ciê¿kim stylem od ³opaty.

Dieta i suplementy to osobny temat, ale jakby nie kombinowaæ, samym ¿arciem nie uda siê nijak zapobiec kontuzjom powsta³ym z nieprawid³owego doboru obci±¿eñ treningowych.

Pozdrowienia

Monika ksf
CYTAT(Patryk z Wyszogrodu @ 21:44 15.05.2009) *
Strzykanie w ko¶ciach przy wieku w okolicach 40 lat? To o jakie strzykanie chodzi, bo mi ju¿ w wieku 16 lat czasem "strzela³y" palce przy ich prostowaniu, o s³yszalno¶ci rozgrzewania nadgarstków nie wspominaj±c...

Jeste¶ z deka "drobiazgowy" ;). Chodzi o zmiany zwyrodnieniowe stawów, które fundujemy sobie przez mikrourazy np przez pomys³y z trenowaniem uderzeñ z ciê¿arkami na nadgarstkach, czy bieganie z obci±¿nikami na ³ydkach (jaki¶ "geniusz" nawet kiedy¶ wymy¶li³ buty sportowe do biegania ze specjalnie obci±¿on± podeszw± -pomys³ zarzucono jako wybitnie wykañczaj±cy stawy skokowe). A zmiany zwyrodnieniowe dotykaj± coraz to m³odsze pokolenia np zmiany zwyrodnieniowe krêgos³upa to g³ównie wynik ¶lêczenia przy kompie i siedz±cego rodzaju pracy (juz nie wpominam o obecnej kondycji fizycznej dzieciaków omijacych z daleka lekcje w-fu).
Grunt by samemu przez w³asn± g³upotê nie fundowaæ sobie zmian zwyrodnieniowych we wczesnym wieku (tego nie da siê ju¿ cofn±æ), dlatego ja nie jestem pewna czy regularne przeci±¿anie stawów ciê¿k± broni± do tego nie prowadzi. Ale na pewno lepiej jest machac 1500 gramow± lag± ni¿ tak± 1300 gram plus obci±¿niki na nadgarstkach. Pewnie te¿ zamiast nich lepiej za³o¿yæ stalowe rêkawice czy karwsze, bo ich cie¿ar siê rozk³ada na wiekszej powierzchni cia³a.
Co do wp³ywy na stawy systematycznych wieloletnich treningów w pe³nej p³ycie musia³by siê wypowiedzieæ jaki¶ lekarz-specjalista.

CYTAT(Marcin Surdel @ 13:11 16.05.2009) *
Nie. "Na si³ce" nie da siê budowaæ sprawno¶ci specjalnej dla tak z³o¿onej ruchowo sprawy jak fechtunek, co najwy¿ej ogóln±. Czyli, owszem, masê czy wytrzyma³o¶æ ogóln± mo¿na sobie podci±gn±æ, ale i tak potem trzeba swoje przemachaæ broni±.

To by siê potwierdza³o, bo bardziej rozwinê³am ³apkê (przedramiê i przedni naramienny) machaj±c szabl± ni¿ gdy kiedy¶ przez dwa lata regularnie dra³owam na si³owniê. Niestety wi±¿e siê to te¿ z tzw widocznym "okablowniem" i nie wiem w jakim stanie mam nadgarstek (jest "smuklejszy" ni¿ u faceta ;) dlatego ³atwiej go wykoñczyæ). W ka¿dym razie jak mi siê zdarz± treningi cztery dni z rzêdu, zaczynam czuæ zmêczenie rêki, a gdy siê ograniczam, przechodz±c na szable sportowe, si³a "specjalna" mi bardzo spada.
Mo¿na to rozwi±zaæ dobieraj±c ciê¿ar broni, np chwytaæ siê za ciê¿sze husarki tylko co drugi trening i wiêcej aktywynie sparowaæ ni¿ klepaæ z pocz±tkuj±cymi klinga w klingê. Jak dla mnie jest to æwiczenie dobre przy pocz±tkowej nauce zas³on i dobrze wp³ywa na wytrzyma³o¶æ rêki jeszcze nie przyzwyczajonej do ciê¿aru broni, ale na d³u¿sz± metê mo¿e byæ destrukcyjne dla stawów. Wystaraczy popatrzeæ co siê dzieje z luzuj±c± siê opraw± tak traktowanych husarek.
Patryk z Wyszogrodu
A co np. z Rêkawicami bokserskimi z obci±¿eniem? Albo glanami? Czêste bieganie w glanach mog³o by siê skoñczyæ zrobieniem grzechotki z nóg? crazy.gif
A wracaj±c bardziej do tematu, jak jest z ciê¿kimi he³mami? Z jednej strony mog³y by siê przyczyniæ do wzmocnienia miê¶ni karku, ale zdajê siê, ¿e znacznie pewniejsze s± problemy z krêgos³upem?
Monika ksf
CYTAT(Patryk z Wyszogrodu @ 17:41 17.05.2009) *
A co np. z Rêkawicami bokserskimi z obci±¿eniem? Albo glanami? Czêste bieganie w glanach mog³o by siê skoñczyæ zrobieniem grzechotki z nóg? crazy.gif
A wracaj±c bardziej do tematu, jak jest z ciê¿kimi he³mami? Z jednej strony mog³y by siê przyczyniæ do wzmocnienia miê¶ni karku, ale zdajê siê, ¿e znacznie pewniejsze s± problemy z krêgos³upem?

A biegasz w tych glanach osiem godzin w tygodniu przez kilkana¶cie lat? Rêkawica bokserska nie wa¿y tyle co husarka i nie ma ¶rodka ciê¿ko¶ci wysuniêtego klikana¶cie cm za ³apê. A rozwiniête miê¶nie chroni± stawy, gorzej z mikrourazami.
Patryk z Wyszogrodu
Widzia³em dzisiaj rêkawice bokserskie z ciê¿arkami wa¿±ce po 1,5kg... Nie maj± tak wysuniêtego ¶rodka ciê¿ko¶ci jak husarka, ale to samo mo¿na powiedzieæ o obci±¿nikach. [Choæ te zdarzaj± siê du¿o ciê¿sze]
Rafa³ Pr±dzyñski
Z tym ¿e ze stawami mam wszystko zupe³nie okej bigsmile2.gif - mam usztywnienie pochewki ¶ciêgna odwodziciela kciuka - a niby mieczem siê nie bije "z palców" bum.gif
Monika ksf
CYTAT(Patryk z Wyszogrodu @ 18:24 17.05.2009) *
Widzia³em dzisiaj rêkawice bokserskie z ciê¿arkami wa¿±ce po 1,5kg... Nie maj± tak wysuniêtego ¶rodka ciê¿ko¶ci jak husarka, ale to samo mo¿na powiedzieæ o obci±¿nikach. [Choæ te zdarzaj± siê du¿o ciê¿sze]

Jednak zdecydowanie wola³abym æwiczyæ w takiej rêkwicy (analogia do w rêkawicy p³ytowej) ni¿ z obci±¿nikach na nadgarstkach, w ka¿dym razie "za moich" czasów to siê chwyta³o ciê¿arki w ³apki i boksowa³o powietrze (takich "wpy¶nych" rêkawic z ciê¿arkami nie mieli¶my na stanie ;) ). Kiedy¶ za³o¿y³am sobie obci±¿niki na nadgarstki do d³ugiego miecza i by³ to bardzo g³upi pomys³, o dziwo nie mia³am problemów z nadgarstkami, tylko jeden bark rwa³ mnie pó¼niej klika tygodni, w ten sam sposób mo¿na "zrobiæ sobie dobrze" ³ukiem o zbyt du¿ym naci±gu.
W ka¿dym razie zak³adanie punktowego obci±¿enia na stawy nie jest m±drym pomys³em, stawy i wi±zad³a nale¿y szanowac jak chcesz by ci d³ugo s³u¿y³y, chyba ¿e zamierzasz bawiæ siê w szermiekê tylko kilka lat icon_wink.gif.
Marcus Aurelius Carnifex
Jak mogê co¶ podpowiedzieæ to ten u¿ytkownik sprowadza dobry sprzêt:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5989390
Cz³owiek sprzedaje sprzêt ochronny do walk na kije itp. Mo¿e siê przydaæ do walk treningowych. Sprzêt jest dobrze skonstruowany i u¿ywany do full-kontaktowych walk Doce Pares Eskrima, Kombat Kalaki itp. Sam posiadam taki sprzêt i z powodzeniem wykorzystujê na treningach. Cz³owiek kontaktowy i sam bez po¶redników sprowadza sprzêt bezpo¶rednio z Filipin co za tym idzie mo¿na dostaæ sprzêt za po³owê ceny tego co w sklepach krzycz±.

Tutaj polskie foty sprzêtu:
http://www.docepares.olsztyn.pl/d-sprzet.htm
http://www.combatkalaki.pl/

Rêkawice:
http://www.valleymartialarts.com/index.php...products_id=225
He³m:
http://www.valleymartialarts.com/index.php...products_id=223
Pancerz:
http://www.valleymartialarts.com/index.php...products_id=224
S± jeszcze os³ony przedramion i ochraniacze nóg, mo¿e tutaj siê znajd± zdjêcia:
http://www.escrimashop.de/
Monika ksf
CYTAT(Marcus Carnifex (Rze¼niczek) @ 21:27 18.05.2009) *
Cz³owiek sprzedaje sprzêt ochronny do walk na kije itp. Mo¿e siê przydaæ do walk treningowych. Sprzêt jest dobrze skonstruowany i u¿ywany do full-kontaktowych walk Doce Pares Eskrima, Kombat Kalaki itp. Sam posiadam taki sprzêt i z powodzeniem wykorzystujê na treningach.

A jakim sprzêtem trenujesz w tych ochraniaczach? Drewniamym, stalowym?

Problem z ochraniaczami do danej dyscypliny jest taki, ¿e ochraniacze sprawdzaj± siê najlepjej do stosownych w niej technik i sprzêtu zaczepnego ;) (tak jest np z kendo). Go¶cie z Modern Arnis æwicz± z nami na sali i z tego co widzê oprócz sprzêtu ochronnego jak wy¿ej, w którym robi± sparringi na kije ratanowe, ca³y czas patentuj± rodzaj jakiego¶ idealnego pancerza smile.gif (i mówi±, ¿e ¿adne rêkawice nie chroni± dobrze d³oni przed tymi ichnimi kijami które wszêdzie "wlez±" ;) ).
Dla mnie najwiêkszym problemem s± os³ona g³owy i rêkawice (z rêkwicami jest ten k³opot, ¿e trzeba je jeszcze wcisn±æ pod kab³±k i zmie¶ciæ kciuk w paluchu). A he³m do kalaki chyba raczej jest niedostateczeny do stalowej jedynki (potylica...) ? Wolê zapytaæ, ni¿ próbowaæ na w³asnej g³owie ;). Nie próbowali¶my te¿ po¿yczaæ od "filipiñczykow" ich he³mów do szabli, ¿eby ich nie przykasowæ stal±, dlatego nie wiem, czy jednak krata nie ma za du¿ych szczelin. Jednak klinga szabli ma tendecjê do penetrownia podobnych luk w os³onach, dlatego ludzie trenuj±cy szable preferuj± raczej maski szermiercze. Ale krata he³mów w drugim linku wyglada bardzo solidnie.
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
A he³m do kalaki chyba raczej jest niedostateczeny do stalowej jedynki (potylica...) ?

Zgadza siê. Potylica jest s³abym punktem he³mu od Kalaki.

Ten sprzêt raczej nie nadaje siê do walki na stal, ale idealnie nadaje siê do walki na drewno bo do tego zosta³ stworzony.
icon_wink.gif
Grzegorz z Bydg
Witam

w odpowiedzi dla "mblade" ja u¿ywam miecza treningowego firmy Cold Steel dostêpnego w Polsce na stronie goods.pl, niestety jest ¼le wywa¿ony i jako miecz pó³torarêczny jest ¶rednio dobry, przerabiaj±c go na "jedynkê" 90 cm. uzyskuje siê broñ naprawdê rewelacyj±, jest ³adnie wykonany, kszta³tem przypomina oryginaln± broñ, a jego w³a¶ciwo¶ci sprê¿yste lekko przypominaj± broñ stalow± podczas "pracy".
Inn± broni± treningow± u¿ywan± do pojedynków jest miecz wyciêty razem z jelcem z jednego kawa³ka drewna oblany lub oklejony 3mm warstw± gumy.

w odpowiedzi na za³±czone linki przez Marcusa Carnifex polecam

kask: http://www.hokej.com.pl/?sklep,doc,pol,ofe...omocja,ant.html

rêkawice : http://www.hokej.com.pl/?sklep,doc,pol,ofe...omocja,ant.html

Pozdrawaim
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.