M_g, przede wszystkim dowiedz siê co oznacza te 12 kg, by nie okaza³o siê, ¿e to maska o wytrzyma³o¶c ok 117 N ;( na cm2 (Adsumusie to Rafa³ pyta³ co to jest PBT ;) ).
Maska do szabli jakich u¿ywamy, musi mieæ solidna kratê, jak na razie PBT-ki maj± najmocniejsze kraty, szczegolnie te z atestowanym na 1600 N ko³nierzem (o ile mnie pamiêæ nie myli, to 800 N maj± wytrzya³± kratê - tylko krata w maskach jest bez atestu). Kolega ostatnio ³ykna³ na allegro u¿ywanego atestowanego Allstara za 140 z³, nie kupuj tylko allstara bez atestu bo ma kratê 350 N (nieatestowane PBT-ki 350N maj± 600 N kratê).
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 10:31 15.05.2009)
Emilu, za 2-3 lata doradzam l¿ejszy boken - taki o wadze miecza - ja ju¿ swoje cierpiê za zbyt d³ugie u¿ywanie przewa¿onej broni treningowej - aczkolwiek 5 latek chyba jednak trzeba najpierw tak przewa¿aæ.
Emil siê jeszcze stawami nie przejmuje, jeszcze nie ten wiek ;), strzykaæ go zacznie za jakies 20 lat ;). Moi bliscy ju¿ siê martwi±, ¿e systematycznym "klepaniem" ciê¿k± szabl± kilka razy w tygodniu fundujê sobie zwyrodnienie nadgarstka na staro¶æ. Za to systematyczny trening w klilkukilogramoym he³mie na g³owie pewnie z³atwi³oby mi szyjny odcinek kregos³upa (3-4 razy w tyg. 1,5 do 2 godzin razy przynajmnie kilkana¶cie lat, bo tak szybko szermierki nie odpuszczê, na razie dobijam do do 5-latki ju¿ ze zwyrodnieniem krêgos³upa w odcinku krzy¿owo-lêd¿wiowym ;), dlatego wszelkie "blachy" odpadaj± .
Ja usi³ujê namówic ludzi na treningu, zanim przejd± na husarki (szczególnie te ciê¿sze), by trochê posparowali na szable sportowe, by dobrze rozgrzaæ stawy i przy okazji trochê popracuj± nad szybko¶ci± "specjaln±", z któr± jest czêsto kiep¶ciutko (nie sztuka od razu chwytaæ siê za ciêkie szable, jak ma siê problem z wyczuciem dystansu i timingiem).
No i przyda³oby siê trochê pomachaæ równie¿ lekka tarcz±, by nie obci±¿±æ tylko jednej strony cia³a, dlatego jestem na etapie dobierania ochraniczy. Niestety obawiam, siê ¿e bez he³mu i rekawic ze stali siê nie obêdzie. Zamówi³am rêkawice ze stali sprê¿ynowej, ale nie mam na razie pomys³u na lekki i bezpieczny he³m ;).
PS Rafale ostanio kolega mnie "pocieszy³" na treningu, jak zaczê³am jêczeæ, ¿e jestem ju¿ za stara i muszê na siebie uwa¿aæ, ¿e w³a¶nie teraz powinnam bardziej ryzykowaæ, bo mam te 20 latek do przodu, jak mi siê przydarzy jaka¶ powa¿na kontuzja, to bêdê chodziæ z lask± jakie¶ 20 lat , a ci m³odsi jak im co¶ przetr±c±, bêda siê mêczyæ przynajmniej 40 latek
.