Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ucznictwo, ³ucznicy w IIpo³ XV w Europie na wschód od Wysp
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Adsumus
Witam!!!

Tak od jakiego¶ czasu zastanawiam siê nad "statusem" ³uku i ogólnie ³uczników w armiach na wschód od Wysp(gdy¿ tu ich po³o¿enie jest do¶æ znane) w II po³ XVw.
W Polsce-jak napisane zosta³o w pracy pod redakcj± A. Nowakowskiego- ³uk w armii nie by³ u¿ywany, popularniejsze by³y kusze(wiadomo icon_wink.gif ). Przedstawieñ ikonograficznych te¿ w sumie nie u¶wiadczono..Co ciekawe- "kr±¿y pogl±d", ¿e Jagie³³o mia³ ca³± kolekcjê ³uków refleksyjnych i, ¿e te mia³y byæ w Polsce ówczesnej popularne, ale przedstawieñ(oprócz jednego co Wladek jedzie na nim na koniu i ma tam przytroczony ³uk) i jakichkolwiek znalezisk ³uków refleksyjnych nie ma(?). W spisach rot te¿ trudno o ³ucznika, z tego co pamiêtam to na poczatku, ale ju¿ XVI wieku, pojawia siê niejaki Borys z refleksem.
Na przedstawienia ³uczników natkn±³em siê przegl±daj±c sobie Web Gallery of Art w malarstwie B. Gozzoliego: pierwsze , drugie, trzecie. Jak widaæ stanowi± oni cz³onków orszaków jakiej¶ szlachty, trzecie wykonuj± wyrok icon_wink.gif . U Memlinga podobnie jeden ³ucznik z ³ukiem, z refleksem( choæ ogólnie ten obraz wygl±da dziwnie icon_wink.gif )
Czyli w Italii(my¶lê o Gozzolim) ³ucznik by³: a) ochroniarzem? b) kuglarzem co mia³ zabawiaæ celno¶ci± swoich panów? c) katem? Bo do regularnej armii raczej nie nale¿a³...

Ru¶, Wêgry, Turcja- tam ³uk refleksyjny na pewno odgrywa³ w tym czasie wa¿n± rolê, ale materia³ów jak na lekarstwo...

Wiêc drodzy frehowicze- macie jakie¶ informacjê, publikacjê, opinie, którymi chcieliby¶cie siê podzieliæ i dotycz± wy¿ej wzmiankowanego tematu?

Pozdrawiam
Wojciech Radzki
Sam siê nad tym ostatnio zastanawia³em i wydaje mi siê ¿e ³uk na terenach Polski jako broñ s³u¿±ca do polowañ (dowodów na inne zastosowanie jak dot±d nie widzia³em) jest rzecz± prawdopodobn±. Oprócz wymienionego przez Ciebie Jagie³³y na polowaniu dodam jeszcze Tryptyk ¶wiêtokrzyski (1467r.) - ¶w. Eustachy na ³owach. Widaæ tam le¿±cy na ziemi ³uk i stza³ê, ³uk wydaje siê byæ prosty, nie refleksyjny.
Chetnie dowiem siê o jakich¶ innych wzmiankach na temat ³uków w Polsce w XVw.
Wydaje mi siê ¿e kieeeeeedy¶ (parê lat temu) kto¶ wposmina³ na forum o jakich¶ spisach, chyba aresna³u na jakim¶ zamku, i by³y tam ³uki, ale mog³em co¶ pomyliæ.
Pozdrawiam
WR

PS: http://cda.pl/gry-online/3/apples.php bigsmile2.gif blinkie.gif - ca³a frajda trafiæ w typka
gregory
Witam,

Chodzi Ci zapewne o Regestra skarbca ksi±¿±t Ostrogskich w Dubnie, ale zosta³y one spisane w 1616 roku.
Spis ten podaje Jerzy Werner w swojej ksi±¿ce Polska Broñ, £uk i kusza.
U Wernera znajdziecie równie¿ wzmiankê o tym, ¿e cyt.: W 1475 r. Kazimierz Jagielloñczyk, (...) wyda³ dekret, by ka¿de miasto, (...) uzbroi³o pieszego ¿o³nie¿a w ³uk, muszkiet, przy³bicê, rêkawice, tarcze i blachownicê.

Pozdrawiam,
G.
Adsumus
Witam!!!

Rzeczony ¶w. Eustachy warto te¿ zwróciæ uwagê na ko³czan, który przypomina ko³czany wêgierskie(kipczackie?). Nie mogê zauwa¿yc w sumie jak s± u³o¿one w nim strza³y- groty czy lotki do góry..

Pozdrawiam

PS. Nie wpisujcie w google Tryptyk ¦wiêtokrzyski, bo zaczniecie klaskaæ! icon_wink.gif
GBartek
nie wiem czy was to zainteresuje ale na Jasnej Gorze w zbrojowni znajduj± sie ³uki refleksyjne, osobiscie ich nie widza³em ale kumpel mi mowi³ ze sa, niebawem tam sie wybiore i porobie jakies rysunki poniewaz zdjec nie wolno robic, z tego co mi wiadomo sa to ³uki orginalne nie repliki, datowane na chyba 14-15 wiek ale nie jestem pewien i nie chce nikogo wprowadzac w b³±d.

Czy zosta³y zrobione w polsce tez nie wiem, ale mysle ze kazdy szanuj±cy sie woajk czy ³ucznik powinien wybrac sie na Jasna Gore bo znajdzie tam wiele ciekawych rzeczy
GBartek
Podstawowym elementem sk³adowym tej ekspozycji jest cenny zbiór zabytkowej broni z ró¿nych epok, nawi±zuj±cej do funkcjonowania na Jasnej Górze w czasach nowo¿ytnych garnizonu wojskowego. S± tu zarówno dzie³a ¶ci¶le u¿ytkowe, o skromnych formach, jak i bogato zdobiona tzw. broñ paradna. Osobne miejsce zajmuje grupa cennych wyrobów orientalnych, przede wszystkim tureckich - nale¿± do nich tkaniny, ¶cianki namiotów, ³uki, ko³czany i strza³y, wielka tarcza wykonana ze skorupy ¿ó³wia itp. W¶ród tego zespo³u znajduj± siê egzemplarze wyj±tkowo cenne - np. kolczuga opatrzona znakiem zbrojowni su³tañskiej w Stambule, czy buñczuk zdobyty w jednej z bitew z Tatarami lub Turkami. Ca³y ten zespó³ dosta³ siê na Jasn± Górê z daru króla Jana III Sobieskiego

http://www.mati.com.pl/jasnagora/?strona,m..._rocha,ant.html
arcimir
Witam, kilka lat temu by³em na Jasnej Górze, ogl±da³em te ³uki. S± przechowywane ze zdjêtymi ciêciwami, i, co mnie zaskoczy³o, widaæ bardzo silne wygiêcie - refleks. £uk, zw³aszcza na koñcach, przypomina literê "C". Druga rzecz, to fakt, ¿e s± one dosyæ cienkie, tak na oko z kilku metrów przez moje okulary szeroko¶æ nie wiêcej ni¿ 3cm w po³owie miêdzy majdanem i gryfem, grubo¶æ ze dwie trzecie tego. Porównuj±c z drewnianymi ³ukami nie da³bym im wiêcej naci±gu ni¿ 15-19kg, ile mia³y naprawdê i czy by³y drewniane, nie wiem. Dok³adniejszych danych nie mam, szkoda... dunno.gif Je¿eli kto¶ wie co¶ bli¿szego, mo¿e siê odezwie....???
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.