Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oboz Szermierczy - 16 - 24 sierpnia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Kapitan
Zapraszamy serdecznie na obóz treningowy organizowany przez warszawski oddzia³ Szko³y Fechtunku Aramis. Program obozu obejmuje miecz d³ugi. Obóz poprowadzi instruktor szermierki sportowej Maciej Sp³awa Neyman, zgodnie z metod± treningow± SFA.

Miejsce : Klaczno
termin : 16 - 24 sierpien
noclegi : Osrodek wypoczynkowy "Miechowice", domki letniskowe, 6 osobowe, z ³azienkami
treningi :Sala treningowa w w/w Osrodku
wy¿ywienie : ¶niadanie, obiad, podwieczorek, kolacja

- koszt obozu (w³asny sprzêt) 480 pln
- koszt obozu (sprzêt zapewnia SFA, miecz treningowy, plastron, maska) 550
- jeden dzieñ (w³asny sprzêt) 60 pln

Z pozostalych atrakcji na miejscu: kajaki , jeziorko , ladnie czysto i odludnie.

Termin zg³oszeñ 20 czerwiec 2008, zaliczka wynosi 200 pln. Po 20 czerwca, koszt obozu ro¶nie o 100 pln.
Jabol
ja mam tylko jedno pytanie kto jest tym który te treningi poprowadzi?
Kapitan
to jeszcze w ustaleniu ;)
A czemu pytasz ?
Jabol
bo patrz±c po cenie, tym ¿e "treningi prowadzone bêd± przez zawodowego Instruktora Szermierki" oraz tym ¿e nale¿ysz do SFA wnioskuje ¿e prowadziæ to bêdzie Marek. A jego podej¶cie do traktatów znam bardzo dobrze, mo¿e oczywi¶cie w ci±gu ostatnich paru miesiêcy je zmieni³, ale nie wierze ¿eby techniki pozna³ wystarczaj±co dobrze w krótkim czasie. No chyba ¿e prowadziæ bêdzie to kto inny.
Kapitan
Nie jesli o to chodzi to prawdopodobnie lekcji udzielal bede ja , ew. szermierz nr . 2 a Marek przyjechal by na kilka dni w ramach seminarium ;)

Hmm czy uwazasz ze cena jest wysoka ?

rant.gif Biorac pod uwage ze wyrzywienie zapewnione od a do z , oplacona sala treningowa , kajaki , ratownik ;) ( to nie zart ) to uwazam ze cena nie jest wygorowana no chyba ze znasz osrodki ktore proponuja w lepszej cenie smile.gif

Owszem Marek jest nastawiony sceptycznie do traktatow , ja rownierz, moze nie tak bardzo ale uwazam ze trzeba duzo odsiac i samemu pomyslec smile.gif

Pozdrawiam Sebald
Marcin Surdel
Jakie Ty i szermierz nr.2, jako prowadz±cy te zajêcia, macie do¶wiadczenie z d³ugim mieczem?
A konkretnie, od ilu lat i z którymi tekstami pracujecie, i na których tekstach jest oparty materia³, który bêdziecie przerabiaæ na obozie?
Pozdrowienia
Jabol
pewnie kwestia postrzegania takiej sumy pieniêdzy, choæ przy innych obozach treningowych to i tak nie jest faktycznie tak du¿o. Nie znam lepszych o¶rodków i nie rozumiem sk±d ta agresja. Aramis zawsze miewa³ zbyt wysokie ceny, choæ nie przeczê ¿e taki obóz jako obóz szermierki klasycznej daje du¿o.

No i do³±czam siê do pytania Marcina, kto i có¿ to takiego z czego siê uczycie.
Kapitan
"Jakie Ty i szermierz nr.2, jako prowadz±cy te zajêcia, macie do¶wiadczenie z d³ugim mieczem? "

Szesc lat

"A konkretnie, od ilu lat i z którymi tekstami pracujecie, i na których tekstach jest oparty materia³, który bêdziecie przerabiaæ na obozie?"

Piec lat w³asnych do¶wiadczeñ z mieczem d³ugim , mieczem jednorêcznym i takimi ro¿nymi plus rok
trenowania traktatow wedle szkoly niemieckiej ,( glownie Ringeck ) - skorygowanych o nabyte wczesniej umiejetenosci , i umiejetenosci wyniesione z praktyki instruktora szermierki sportowej ,

Kolejne Pytania prosze kierowac na PW gdyz post nie dotyczy moich kwalifikacji tylko obozu i nie chcial bym by moje ogloszenie przeistoczylo sie w wymiane zdan kto ma jakie doswiadczenie i czy takie a takie podejscie jest skuteczne albo nie , na to jest inny dzial .

Dodam jeszcze tylko ze bardziej niz doswiadczenie z mieczem, ludzi powinno interesowac
to czy mam wlasciwe przygotowanie instruktorskie gdyz w podstawach ( a to jest oboz skierowany do POCZATKUJACYCH - chcacych sie dpiero nauczyc ) najistotniejsze jest prawidlowe przekazanie wiedzy , wlasciwe poprowadzenie pracy nog , wlasciwe nauczenie podstawowych ciec , zwodow i kontr i metoda treningowa . Kto zajmowal sie albo zajmuje sie szermierka sportowa albo innymi sprotami bardziej niz amatorsko na pewno zdaje sobie z tego sprawe smile.gif

Pozdrawiam
Marcin Surdel
Dziêkujê za szybk± odpowied¼.

Pytanie o kwalifikacje prowadz±cych zajêcia na obozie jak najbardziej mie¶ci siê w temacie obozu.

Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ poinformowan± decyzjê, czy Wasze podej¶cie i interpretacja d³ugiego miecza im pasuje.

Dyskusjê n/t podej¶æ, interpretacji itp bêdê ci±³ do osobnego w±tku. Waszej interpretacji d³ugiego miecza nie widzia³em, nie znam, nie wypowiadam siê.

Pozdrowienia
Kapitan
"Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ (...) "

Drobny blad mozep rzeoczenie pozwole sobie skorygowac :

Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze PIECIO LETNIE do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ (...)

Pozdrawiam
Jabol
chcia³bym jednak jako osoba o podobnym sta¿u stwierdziæ ¿e to zdecydowanie zbyt ma³o. 5 lat walki w stylu jak komu pasujê, b±d¼ nawet wzorowanym na szermierce sportowej to zupe³nie co innego ni¿ walka traktatowa-choæ nie uwa¿am ¿e nie powinno siê tego ³±czyæ, a wrêcz jestem w 100% za. Owszem z szermierki, a wiem ze Marek k³adzie na to du¿y nacisk baaardzo potrzebna jest praca nóg, czy praca dystansem ale...no jako¶ dla mnie to za ma³o jak na obóz d³ugiego miecza.

A uczy³e¶ siê technik "od" kogo¶ czy sam to rozgryza³e¶?
Szafa
Mam takie pytanie - a da³oby siê tam na pó³ dnia zajechaæ (nie jest tak daleko) w celu wziêcia udzia³u w seminarium, tudzie¿ wymiany do¶wiadczeñ?

Pozdrawiam
Kapitan
dalsze dyskusje na priv smile.gif ja nie gryze

zapraszam

Pozdrawiam Sebald
Jabol
w³a¶nie nie do koñca na priwie...bo Aramis którego szanowa³em za osi±gniêcia w zakresie "szermierki klasycznej" (jak ja nie znoszê tego okre¶lenia) porywa siê nagle na co¶ o czym nie ma zbytniego pojêcia, a wrêcz jego oficjalne stanowisko brzmia³o tak ¿e nie warto traktatów i ¿e s± be z tego co mi wiadomo a informacje mia³em od ludzi z SFA to stanowisko mog³o uleæ zmianie maks 2-3 miesi±ce temu, je¶li w ogóle uleg³o zmianie i chcecie robiæ obóz szermierczy nastawiony o naukê traktatów? Co¶ mi tu nie halo.
Kapitan
chcesz sie dowiedziec wiecej to na priv zapraszam na tym forum nie bede odpowiadal na pytania niezwiazane bezposrednio z obozem , chcesz sie dowiedziec o metodzie treningowej lub zakresie nauki lub tym czy sa to traktaty czy inne traktory to pisz na prv
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 16:24 12.05.2008) *
w³a¶nie nie do koñca na priwie...bo Aramis którego szanowa³em za osi±gniêcia w zakresie "szermierki klasycznej" (jak ja nie znoszê tego okre¶lenia) porywa siê nagle na co¶ o czym nie ma zbytniego pojêcia, a wrêcz jego oficjalne stanowisko brzmia³o tak ¿e nie warto traktatów i ¿e s± be z tego co mi wiadomo a informacje mia³em od ludzi z SFA to stanowisko mog³o uleæ zmianie maks 2-3 miesi±ce temu, je¶li w ogóle uleg³o zmianie i chcecie robiæ obóz szermierczy nastawiony o naukê traktatów? Co¶ mi tu nie halo.

To kwestia poda¿y i popytu. Je¶li d³ugi miecz dobrze siê sprzedaje... ;). We¿ to pod uwagê, ¿e nie ka¿demu siê kalkuluje podró¿ na drugi koniec Polski i szybciej podejmie decyzjê o wziêciu udzia³u w obozie szermierczym ogranizowanym bli¿ej domu, albo blisko trasy jego wakacyjnych wypadów. Inn± spraw± s± kwalfikacje prowadz±cego, je¶li nie jest znany w "¶rodowisku", pytanie "co potrafisz" jest jak najbardziej na miejscu, tyle ¿e korespondencyjnie nie da siê ich sprawdziæ smile.gif.

Jak dla mnie im wiêcej podobnych imprez, tym lepiej, bo raptem tygodniowych otwartych dla wszystkich chêtnych obozów, warsztatów szermierki historycznej itp mamy kilka w ci±gu roku. Inn± spraw± jest pobieranie kasy za treningi, zamiast tradycyjnej zrzuty na salê. W tym przypadku osoba prowadz±ca zajêcia powinna jednak czym¶ siê wykazaæ . Dla mnie jest to wygrywanie zewnêtrzychyh turniejów, zawodów, innemu wystarcz± uprawnienia instruktora szermierki sportowej. Ja uwa¿am, ¿e warto pojechaæ na warsztaty organizowane przez ró¿ne osoby, przynajmniej mo¿na porównaæ sposób prowadzenia treningów przez ró¿ne, nazwijmy to "¶rodowska" smile.gif. Z w³asnego do¶wiadczenia wiem, ¿e naprawdê warto wszêdzie "zagl±dn±æ", by byæ pewnym, ¿e nic nas nie ominê³o smile.gif.

Kapitan, ¿yczê powodzenia w organizacji obozu.
Pozdrawiam
Monika
Kapitan
Dziekuje za mile slowa smile.gif

Jesli chodzi o oboz i pobranie oplat to sa one minimalne ( dzien w osrodku z wyjanata na 4 godziny sala codziennie ) plus oplacenie kajakow i takich tam , i oczywiscie wyzywienia to wychozi 50 z³
na dzien kto umie ilczyc pomnozy ilosc dni przez 50 i da to 450....koszt to 480 , wiec zyski nasze naprawde wielkie :D:D:D

I z jednym sie tylko nie zgodze

" Inn± spraw± jest pobieranie kasy za treningi, zamiast tradycyjnej zrzuty na salê. W tym przypadku osoba prowadz±ca zajêcia powinna jednak czym¶ siê wykazaæ . Dla mnie jest to wygrywanie zewnêtrzychyh turniejów, zawodów, innemu wystarcz± uprawnienia instruktora szermierki sportowej"

To sie zgadza w przypadku zawodnika - jak wygrywa to jest dobry

W przypadku trenera liczy sie poprawnosc i umiejetnosc przekazywania wiedzy , dobry poziom techniczny , a o nim samym swiadcza ZAWODNICY ktorzy jesli trener dobry to i oni powinni byc na poziomie smile.gif

Dajmy temu milemu dziadkowi ktory szkoli naszych pilkarzy pograc na wszelakich spotkaniach smile.gif ciekawe czy bedzie dobrym pilkarzem smile.gif
Feniks
Mi³o, ¿e coraz wiêcej osób zajmuje siê tematem d³ugiego miecza.

Zobaczymy, co z tego wyniknie. Powodzenia w organizacji obozu.
Kapitan
Info co do obozu zostalo uaktualnione w pierszym poscie

Pozdrawiam
Jabol
¿eby nie by³o ¿e ja jaki¶ wielki z³y Troll jestem to ja te¿ uwa¿am ¿e im wiêcej takich eventów tym lepiej dla polskiej sceny odtwórstwa.
Tylko mi chodzi³o o to ¿e zabiera siê za to organizacja która od samego pocz±tku psioczy³a na traktaty niczym LPR na UE.
Je¶li jednak trening i ca³y obóz poprowadzi osoba która siê na tym zna i co¶ w tym kierunku robi³a to z Bogiem, Alleluja i do przodu!! ¯yczê powodzenia i jak najwiêkszej ilo¶ci trenuj±cych.
Kapitan
dlatego szybciutko zmienilismy ogloszenie i teraz jest wedle metody treningowej SFA smile.gif

Pozdrawiam
Kapitan
proszeo skasowanie posta , info nieaktualne
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.