Zapraszamy serdecznie na obóz treningowy organizowany przez warszawski oddzia³ Szko³y Fechtunku Aramis. Program obozu obejmuje miecz d³ugi. Obóz poprowadzi instruktor szermierki sportowej Maciej Sp³awa Neyman, zgodnie z metod± treningow± SFA.
Miejsce : Klaczno
termin : 16 - 24 sierpien
noclegi : Osrodek wypoczynkowy "Miechowice", domki letniskowe, 6 osobowe, z ³azienkami
treningi :Sala treningowa w w/w Osrodku
wy¿ywienie : ¶niadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
- koszt obozu (w³asny sprzêt) 480 pln
- koszt obozu (sprzêt zapewnia SFA, miecz treningowy, plastron, maska) 550
- jeden dzieñ (w³asny sprzêt) 60 pln
Z pozostalych atrakcji na miejscu: kajaki , jeziorko , ladnie czysto i odludnie.
Termin zg³oszeñ 20 czerwiec 2008, zaliczka wynosi 200 pln. Po 20 czerwca, koszt obozu ro¶nie o 100 pln.
ja mam tylko jedno pytanie kto jest tym który te treningi poprowadzi?
to jeszcze w ustaleniu ;)
A czemu pytasz ?
bo patrz±c po cenie, tym ¿e "treningi prowadzone bêd± przez zawodowego Instruktora Szermierki" oraz tym ¿e nale¿ysz do SFA wnioskuje ¿e prowadziæ to bêdzie Marek. A jego podej¶cie do traktatów znam bardzo dobrze, mo¿e oczywi¶cie w ci±gu ostatnich paru miesiêcy je zmieni³, ale nie wierze ¿eby techniki pozna³ wystarczaj±co dobrze w krótkim czasie. No chyba ¿e prowadziæ bêdzie to kto inny.
Nie jesli o to chodzi to prawdopodobnie lekcji udzielal bede ja , ew. szermierz nr . 2 a Marek przyjechal by na kilka dni w ramach seminarium ;)
Hmm czy uwazasz ze cena jest wysoka ?
Biorac pod uwage ze wyrzywienie zapewnione od a do z , oplacona sala treningowa , kajaki , ratownik ;) ( to nie zart ) to uwazam ze cena nie jest wygorowana no chyba ze znasz osrodki ktore proponuja w lepszej cenie
Owszem Marek jest nastawiony sceptycznie do traktatow , ja rownierz, moze nie tak bardzo ale uwazam ze trzeba duzo odsiac i samemu pomyslec
Pozdrawiam Sebald
Jakie Ty i szermierz nr.2, jako prowadz±cy te zajêcia, macie do¶wiadczenie z d³ugim mieczem?
A konkretnie, od ilu lat i z którymi tekstami pracujecie, i na których tekstach jest oparty materia³, który bêdziecie przerabiaæ na obozie?
Pozdrowienia
pewnie kwestia postrzegania takiej sumy pieniêdzy, choæ przy innych obozach treningowych to i tak nie jest faktycznie tak du¿o. Nie znam lepszych o¶rodków i nie rozumiem sk±d ta agresja. Aramis zawsze miewa³ zbyt wysokie ceny, choæ nie przeczê ¿e taki obóz jako obóz szermierki klasycznej daje du¿o.
No i do³±czam siê do pytania Marcina, kto i có¿ to takiego z czego siê uczycie.
"Jakie Ty i szermierz nr.2, jako prowadz±cy te zajêcia, macie do¶wiadczenie z d³ugim mieczem? "
Szesc lat
"A konkretnie, od ilu lat i z którymi tekstami pracujecie, i na których tekstach jest oparty materia³, który bêdziecie przerabiaæ na obozie?"
Piec lat w³asnych do¶wiadczeñ z mieczem d³ugim , mieczem jednorêcznym i takimi ro¿nymi plus rok
trenowania traktatow wedle szkoly niemieckiej ,( glownie Ringeck ) - skorygowanych o nabyte wczesniej umiejetenosci , i umiejetenosci wyniesione z praktyki instruktora szermierki sportowej ,
Kolejne Pytania prosze kierowac na PW gdyz post nie dotyczy moich kwalifikacji tylko obozu i nie chcial bym by moje ogloszenie przeistoczylo sie w wymiane zdan kto ma jakie doswiadczenie i czy takie a takie podejscie jest skuteczne albo nie , na to jest inny dzial .
Dodam jeszcze tylko ze bardziej niz doswiadczenie z mieczem, ludzi powinno interesowac
to czy mam wlasciwe przygotowanie instruktorskie gdyz w podstawach ( a to jest oboz skierowany do POCZATKUJACYCH - chcacych sie dpiero nauczyc ) najistotniejsze jest prawidlowe przekazanie wiedzy , wlasciwe poprowadzenie pracy nog , wlasciwe nauczenie podstawowych ciec , zwodow i kontr i metoda treningowa . Kto zajmowal sie albo zajmuje sie szermierka sportowa albo innymi sprotami bardziej niz amatorsko na pewno zdaje sobie z tego sprawe
Pozdrawiam
Dziêkujê za szybk± odpowied¼.
Pytanie o kwalifikacje prowadz±cych zajêcia na obozie jak najbardziej mie¶ci siê w temacie obozu.
Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ poinformowan± decyzjê, czy Wasze podej¶cie i interpretacja d³ugiego miecza im pasuje.
Dyskusjê n/t podej¶æ, interpretacji itp bêdê ci±³ do osobnego w±tku. Waszej interpretacji d³ugiego miecza nie widzia³em, nie znam, nie wypowiadam siê.
Pozdrowienia
"Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ (...) "
Drobny blad mozep rzeoczenie pozwole sobie skorygowac :
Zw³aszcza informacja o rocznym treningu prowadz±cych obóz w tradycji Liechtenauera, zmodyfikowanym o wcze¶niejsze PIECIO LETNIE do¶wiadczenia pozwoli zainteresowanym podj±æ (...)
Pozdrawiam
chcia³bym jednak jako osoba o podobnym sta¿u stwierdziæ ¿e to zdecydowanie zbyt ma³o. 5 lat walki w stylu jak komu pasujê, b±d¼ nawet wzorowanym na szermierce sportowej to zupe³nie co innego ni¿ walka traktatowa-choæ nie uwa¿am ¿e nie powinno siê tego ³±czyæ, a wrêcz jestem w 100% za. Owszem z szermierki, a wiem ze Marek k³adzie na to du¿y nacisk baaardzo potrzebna jest praca nóg, czy praca dystansem ale...no jako¶ dla mnie to za ma³o jak na obóz d³ugiego miecza.
A uczy³e¶ siê technik "od" kogo¶ czy sam to rozgryza³e¶?
Mam takie pytanie - a da³oby siê tam na pó³ dnia zajechaæ (nie jest tak daleko) w celu wziêcia udzia³u w seminarium, tudzie¿ wymiany do¶wiadczeñ?
Pozdrawiam
dalsze dyskusje na priv
ja nie gryze
zapraszam
Pozdrawiam Sebald
w³a¶nie nie do koñca na priwie...bo Aramis którego szanowa³em za osi±gniêcia w zakresie "szermierki klasycznej" (jak ja nie znoszê tego okre¶lenia) porywa siê nagle na co¶ o czym nie ma zbytniego pojêcia, a wrêcz jego oficjalne stanowisko brzmia³o tak ¿e nie warto traktatów i ¿e s± be z tego co mi wiadomo a informacje mia³em od ludzi z SFA to stanowisko mog³o uleæ zmianie maks 2-3 miesi±ce temu, je¶li w ogóle uleg³o zmianie i chcecie robiæ obóz szermierczy nastawiony o naukê traktatów? Co¶ mi tu nie halo.
chcesz sie dowiedziec wiecej to na priv zapraszam na tym forum nie bede odpowiadal na pytania niezwiazane bezposrednio z obozem , chcesz sie dowiedziec o metodzie treningowej lub zakresie nauki lub tym czy sa to traktaty czy inne traktory to pisz na prv
CYTAT(Jabol @ 16:24 12.05.2008)
w³a¶nie nie do koñca na priwie...bo Aramis którego szanowa³em za osi±gniêcia w zakresie "szermierki klasycznej" (jak ja nie znoszê tego okre¶lenia) porywa siê nagle na co¶ o czym nie ma zbytniego pojêcia, a wrêcz jego oficjalne stanowisko brzmia³o tak ¿e nie warto traktatów i ¿e s± be z tego co mi wiadomo a informacje mia³em od ludzi z SFA to stanowisko mog³o uleæ zmianie maks 2-3 miesi±ce temu, je¶li w ogóle uleg³o zmianie i chcecie robiæ obóz szermierczy nastawiony o naukê traktatów? Co¶ mi tu nie halo.
To kwestia poda¿y i popytu. Je¶li d³ugi miecz dobrze siê sprzedaje... ;). We¿ to pod uwagê, ¿e nie ka¿demu siê kalkuluje podró¿ na drugi koniec Polski i szybciej podejmie decyzjê o wziêciu udzia³u w obozie szermierczym ogranizowanym bli¿ej domu, albo blisko trasy jego wakacyjnych wypadów. Inn± spraw± s± kwalfikacje prowadz±cego, je¶li nie jest znany w "¶rodowisku", pytanie "co potrafisz" jest jak najbardziej na miejscu, tyle ¿e korespondencyjnie nie da siê ich sprawdziæ
.
Jak dla mnie im wiêcej podobnych imprez, tym lepiej, bo raptem tygodniowych otwartych dla wszystkich chêtnych obozów, warsztatów szermierki historycznej itp mamy kilka w ci±gu roku. Inn± spraw± jest pobieranie kasy za treningi, zamiast tradycyjnej zrzuty na salê. W tym przypadku osoba prowadz±ca zajêcia powinna jednak czym¶ siê wykazaæ . Dla mnie jest to wygrywanie zewnêtrzychyh turniejów, zawodów, innemu wystarcz± uprawnienia instruktora szermierki sportowej. Ja uwa¿am, ¿e warto pojechaæ na warsztaty organizowane przez ró¿ne osoby, przynajmniej mo¿na porównaæ sposób prowadzenia treningów przez ró¿ne, nazwijmy to "¶rodowska"
. Z w³asnego do¶wiadczenia wiem, ¿e naprawdê warto wszêdzie "zagl±dn±æ", by byæ pewnym, ¿e nic nas nie ominê³o
.
Kapitan, ¿yczê powodzenia w organizacji obozu.
Pozdrawiam
Monika
Dziekuje za mile slowa
Jesli chodzi o oboz i pobranie oplat to sa one minimalne ( dzien w osrodku z wyjanata na 4 godziny sala codziennie ) plus oplacenie kajakow i takich tam , i oczywiscie wyzywienia to wychozi 50 z³
na dzien kto umie ilczyc pomnozy ilosc dni przez 50 i da to 450....koszt to 480 , wiec zyski nasze naprawde wielkie :D:D:D
I z jednym sie tylko nie zgodze
" Inn± spraw± jest pobieranie kasy za treningi, zamiast tradycyjnej zrzuty na salê. W tym przypadku osoba prowadz±ca zajêcia powinna jednak czym¶ siê wykazaæ . Dla mnie jest to wygrywanie zewnêtrzychyh turniejów, zawodów, innemu wystarcz± uprawnienia instruktora szermierki sportowej"
To sie zgadza w przypadku zawodnika - jak wygrywa to jest dobry
W przypadku trenera liczy sie poprawnosc i umiejetnosc przekazywania wiedzy , dobry poziom techniczny , a o nim samym swiadcza ZAWODNICY ktorzy jesli trener dobry to i oni powinni byc na poziomie
Dajmy temu milemu dziadkowi ktory szkoli naszych pilkarzy pograc na wszelakich spotkaniach
ciekawe czy bedzie dobrym pilkarzem
Mi³o, ¿e coraz wiêcej osób zajmuje siê tematem d³ugiego miecza.
Zobaczymy, co z tego wyniknie. Powodzenia w organizacji obozu.
Info co do obozu zostalo uaktualnione w pierszym poscie
Pozdrawiam
¿eby nie by³o ¿e ja jaki¶ wielki z³y Troll jestem to ja te¿ uwa¿am ¿e im wiêcej takich eventów tym lepiej dla polskiej sceny odtwórstwa.
Tylko mi chodzi³o o to ¿e zabiera siê za to organizacja która od samego pocz±tku psioczy³a na traktaty niczym LPR na UE.
Je¶li jednak trening i ca³y obóz poprowadzi osoba która siê na tym zna i co¶ w tym kierunku robi³a to z Bogiem, Alleluja i do przodu!! ¯yczê powodzenia i jak najwiêkszej ilo¶ci trenuj±cych.
dlatego szybciutko zmienilismy ogloszenie i teraz jest wedle metody treningowej SFA
Pozdrawiam
proszeo skasowanie posta , info nieaktualne
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.