Jakiej ciêciwy z dratwy lnianej (ile w³ókien pod owijk± i ile w³ókien wzmacniaj±cych na pêtle) bêdzie potrzebowa³ ³uk z robinii akacjowej o wymiarach 60mmx45mmx1750mm (miêdzy gryfami). £uk bêdzie p³aski.
Proszê o odpowied¼.
P.S. Je¿eli jest jaki¶ sposób na przeliczanie tego, to podajcie mi go, a ja spróbujê zrobiæ program do obliczania.
Nie musisz robiæ programu. Potrzeba raczej bêdzie si³a naci±gu takiego ³uku. Z podanych przez ciebie wymiarów niewiele mo¿na wywnioskowaæ, bo si³a naci±gu zale¿y g³ównie od grubo¶ci (ty poda³e¶ szeroko¶æ jak mniemam?).
Generalnie masz tak, do ciêciwy typu "endless string" (np. bisokowa)
(Si³a naci±gu ³uku * 4) / wytrzyma³o¶æ jednej nitki dratwy
Np. mamy ³uk o sile naci±gu 20kg. Jedna nitka dratwy utrzymuje 3kg, zanim siê zerwie. St±d
20kg * 4 = 80kg
80kg / 3 kg = 26 nitek (du¿o => gruba ciêciwa).
Do ³uków wschodnich mo¿na stosowaæ regu³ê:
(Si³a naci±gu przy 15'' * 10) / wytrzyma³o¶æ jednej nitki
Pozdrawiam
Aha - Jankowski podaje, ¿e pêtle ciêciwy maj± dwukrotnie mniej w³ókien, st±d s± dwukrotnie s³absze i zaleca ich wzmocnienie (w³ókna wzmacniaj±ce na pêtle). Nie jest to prawda - nie s± one konieczne, a tylko spowalniaj± ciêciwê dodaj±c jej masy. Sprawdzone.
Poda³em szeroko¶æ, grubo¶æ i d³ugo¶æ. Odpowiednio 60mmx45mmx1750mm :P
Czy teraz kto¶ móg³by mi powiedzieæ, jaki bêdzie naci±g ³uku przy dratwie 1740mm??
Chcesz mieæ ³uk 6cm szeroki na ca³ej d³ugo¶ci i 4,5cm gruby na ca³ej d³ugo¶ci? Jak bêdzie mniej ni¿ 100kg to siê zdziwie
Najpierw zrób ³uk, potem pytaj o ciêciwê.
W sumie, to ¿eczywi¶ci dopiero teraz u¶wiadomi³em sobie, jakie to s± wymiary
A na marginesie, to czy jest jaki¶ sposób jeszcze na okre¶lanie naci±gu ³uku przed jego zrobieniem?
P.S. Wymiary wzi±³em z jakrze popularnej ksi±¿ki "£uk - drewniany ³uk ¶redniowieczny", tlyko morze ¼le je zrozumia³em :P
PP.S Czy morze mi kto¶ powiedzieæ w takim razie w drug± stronê - jakie wymiary powinien mieæ ³uk z robinie akacjowej, ¿eby jego naci±g wynosi³ ok. 20kg?
CYTAT(Waski @ 15:34 06.05.2008)
A na marginesie, to czy jest jaki¶ sposób jeszcze na okre¶lanie naci±gu ³uku przed jego zrobieniem?
W sumie to jest sposób. Parê lat temu napisa³em program, który oblicza parametry ³uku (si³ê naci±gu, d³ugo¶æ strza³y, naprê¿enie ciêciwy, ...) i pomaga zoptymalizowaæ rozk³ad grubo¶ci i szeroko¶ci ramion ³uku. Program naprawdê dzia³a (przez kilka lat budowa³em ³uki przy jego pomocy i nigdy siê nie zawiod³em).
Tylko ¿e program wymaga znacznie konkretniejszego sparametryzowania ³uku ni¿ tylko podania 3 liczb. Poza tym jest on napisany w taki sposób, ¿e nie wiem czy kto¶ oprócz mnie bêdzie umia³ go u¿ywaæ (nigdy nie pisa³em manuala do niego). Interfejs graficzny programu dzia³a do¶æ niestabilnie (czê¶æ obliczeniowa napisana jest o wiele lepiej).
Je¶li chcesz mogê go gdzie¶ zamie¶ciæ, al e nie wiem czy siê do niego nie zniechêcisz.
CYTAT(Cream @ 12:37 06.05.2008)
Np. mamy ³uk o sile naci±gu 20kg. Jedna nitka dratwy utrzymuje 3kg, zanim siê zerwie. St±d
20kg * 4 = 80kg
Dratwa z której ja robi³em ciêciwê zrywa³a siê przy ponad 10 kG. to daje znacznie cieñsz± ciêciwê
Robi³em ciêciwê zaplatan± (flemish string) wiêc liczy³em 6 * twardo¶æ ³uku.
CYTAT
Aha - Jankowski podaje, ¿e pêtle ciêciwy maj± dwukrotnie mniej w³ókien, st±d s± dwukrotnie s³absze i zaleca ich wzmocnienie (w³ókna wzmacniaj±ce na pêtle). Nie jest to prawda - nie s± one konieczne, a tylko spowalniaj± ciêciwê dodaj±c jej masy. Sprawdzone.
W zaplatanej ciêciwie pêtla jest tej samej grubo¶ci, co ciêciwa. W nieskoñczonej pêtli radzi³bym jednak dodaæ nitek - tak znowu wiele masy nie dodaj±. Lepiej wzmocniæ pêtle a odebraæ trochê z ca³o¶ci - zwykle pêka w³a¶nie na pêtlach. Dakronowa ciêciwa to co innego - ma zapas wytrzyma³o¶ci jakie¶ 10 - 20 razy si³a naci±gu.
Pozdrawiam, Rafa³
CYTAT
Robi³em ciêciwê zaplatan± (flemish string) wiêc liczy³em 6 * twardo¶æ ³uku.
Ciêciwy skrêcane (flamandzkie) s± mocniejsze, w³a¶nie ze wzglêdu na skrêcanie - w³ókna lnu s± nie jednolite, w nieskoñczonej ciêciwie ka¿de w³ókno jest naprê¿one osobno. Dlatego te¿ pêka w najs³abszym miejscu - jest sens testowaæ przynajmniej kawa³ki dratwy o d³ugo¶ci ponad 100cm, aby wy³apaæ najcieñsze i najs³absze miejsca. Ale skrêcanie dodaje si³y, poprzez ustawienie s³abych miejsc we w³óknie obok mocnych, dlatego te¿ w³ókna nie pêkaj± w najs³abszym miejscu, ale u¶rednia siê t± warto¶æ.
Flamandzkie s± mocniejsze ni¿ nieskoñczone, i mo¿na je robiæ wed³ug normalnych zasad (*4). Jedynie pêtelka która jest wi±zana do ³uku wymaga wzmocnienia 25-50% ilo¶ci w³ókien.
Skrêcona ciêciwa z takiej samej ilo¶ci w³ókien jest silniejsza ni¿ nie skrêcona => w skrêconej mo¿na u¿ywaæ mniej w³ókien, przez co s± one l¿ejsze i szybsze. Tylko trzeba siê bawiæ w rozci±ganie.
CYTAT(Cream @ 13:37 06.05.2008)
20kg * 4 = 80kg
Pozdrawiam
wg. tego schematu cieciwa do elb 110 lbs powinna miec ponad 60 nitek.
jezeli tak , to anglicy zamiast strzal musieliby uzywac grubych dzirytow , bo strzala nawet ta najgrubsza ze stosowanych ma za mala srednice aby zrobic rowek na taka cieciwe .
cos jest nie tak .
pozdrawiam
CYTAT(Cream @ 15:57 06.05.2008)
(...)
Flamandzkie s± mocniejsze ni¿ nieskoñczone, i mo¿na je robiæ wed³ug normalnych zasad (*4). Jedynie pêtelka która jest wi±zana do ³uku wymaga wzmocnienia 25-50% ilo¶ci w³ókien.
Skrêcona ciêciwa z takiej samej ilo¶ci w³ókien jest silniejsza ni¿ nie skrêcona => w skrêconej mo¿na u¿ywaæ mniej w³ókien, przez co s± one l¿ejsze i szybsze. Tylko trzeba siê bawiæ w rozci±ganie.
Brzmi sensownie. W tutorialu z którego korzysta³em pisali, ¿e flamandzka jest s³absza, ale nie podali ¿adnego uzasadnienia. Skrêcasz ciasno ca³± ciêciwê, czy tylko koncówki, a ¶rodek zostaje lu¼no, jak w normalnej nieskoñczonej pêtli? Widzia³em w sieci oba rozwi±zania, wypróbowa³em tylko to drugie. BTW, zaplatanie drugiej pêtli to jest "pain in the ass", wolê robiæ wêze³.
Skrêcam ciasno ca³± ciêciwê, potem trzeba j± rozci±gn±æ, to jest dopiero pain in the ass bo sk±d ja wezmê ciê¿ar o wadze 4/5 wytrzyma³o¶ci ciêciwy? Jak ciêciwa ma nawet 100kg wytrzyma³o¶ci to du¿o... jaka¶ ³awa by siê przyda³a czy co¶, jakie¶ propozycje?
Witam
Z prostych rozwi±zañ to rzeczywi¶cie mo¿e byæ d³uga ³awa. Z jednego koñca zamontuj solidny zaczep do ciêciwy, natomiast z drugiego zamocuj imad³o. Do czê¶ci ruchomej przymocuj ciêciwê i zacznij skrêcaæ imad³o. Uzyskasz w ten prosty sposób wystarczaj±co du¿± si³ê naci±gu - pozostaje pytanie jak j± kontrolowaæ. Po nabyciu wprawy naj³atwiej na s³uch, naci±gniêta ciêciwa bêdzie dzia³aæ jak struna - odpowiednio wysoki ton.
Z BHP - minimum okulary lub lepiej przy³bica na twarz. Prostym rozwi±zaniem mo¿e byæ ustawienie/ zamocowanie pionowo p³yty ze sklejki przy imadle z otworem na ciêciwê. No i ¿adnych widzów w promieniu potencjalnie pêkaj±cej ciêciwy.
pozdrowienia Vislav
Z tego co piszecie, to:
Czy kto¶ morze skorygowaæ przelicznik grubo¶ci ciêciwy i czy kto¶ powie, lub poda stronkê ze sposobem robienia ciêciw flamandzkich?
Z opisu ciê¿ko wywnioskowaæ, ja siê uczy³em na filmie od Lorien.
Ale od czego masz youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=3DFALhztLrEA co masz na my¶li skorygowaæ przelicznik grubo¶ci? Nie ma przelicznika grubo¶ci tylko wytrzyma³o¶ci. Dla ³uków bez refleksów ciêciwa powinna byæ 4x silniejsza ni¿ naci±g ³uku. Je¶li ³uk ma du¿y deflex (pod±¿enie za ciêciw±), mo¿e byæ trochê s³absza.
Ma³a pomy³ka, rzeczywi¶cie przelicznik wytrzyma³o¶ci.
A z jakich informacji w takim razie mo¿na to wywnioskowaæ?
Sorry, widzê, ¿e posta nie zedytowa³o...
Z jakich informacji mo¿na wywnioskowaæ jaka ciêciwa bêdzie mi potrzebana (czyli wracamy do punktu wyj¶cia)
Chodzi ci o wytrzyma³o¶æ ciêciwy czy co? Je¶li tak, to ciêciwa o wytrzyma³o¶ci 4x wiêkszej ni¿ naci±g ³uku.
Je¶li ³uk ma 15kg naci±gu, to ciêciwa powinna wytrzymaæ 15*4 = 60kg. Niewa¿ne czy flamandzka czy "bisokowa". Je¶li wytrzymuje wiêcej to dobrze.
No wiêc jak dla mnie - wszystko w tym temacie.
thx Cream za wytrwa³o¶æ w odpowiedziach ;P wiem, ¿e trochê pokrêtnie pisze, ale tak ju¿ mam...
A ja mam jeszcze pytanie odno¶nie owijki. Po skoñczeniu owijki z obu jej koñców wystaj± sznureczki i nie chcê ich za krótko obci±æ ¿eby siê owijka nie rozpl±ta³a. Jak zrobiæ ¿eby te sznureczki nie wystawa³y?
nie wystarczy dobrze nawoskowaæ? ja tak robiê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.