Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lisowczycy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
nso
Witam szanownych forumowiczów.Poszukujê wszelakich publikacji dotyczacych lisowczyków.
Najlepiej gdyby by³y to publikacje o charakterze naukowym lub pretenduj±ce do tego miana.
Prosi³bym o wymienienie tytu³ów i autorów tych¿e.Z góry dziêkuje za okazana pomoc.
legionista
Witaj
Nie³atwa sprawa z tymi lisowczykami. Je¶li dopiero zaczynasz siê zag³êbiaæ w ten temat to poszukaj w opracowaniach o bitwie Chocimskiej 1621. Lisowczycy mieli (a by³o ich tam 1200-1300 szabel) w obozie w³asne stanowiska pomiêdzy Kozakami a Polakami i Litwinami. Poszperaj w publikacjach o dymitriadach bo i tam zapisali swoj± kartê. Ja nazywam ich polskimi speculatores, elita kawalerii, ¶wietni zwiadowcy, posiadaj±cy co¶ w rodzaju wewnêtrznego kodeksu, nie znaj±cy lito¶ci. W koñcu Stefan Czarniecki to w³a¶nie w tej formacji zaczyna³ swoj± wojskow± karierê. Ich pierwszym dowódc± i organizatorem by³ Aleksander Lisowski id¼ wiêc mo¿e tym tropem. A co do literatury to próbuj tu: H. Wisner „Lisowczycy” Warszawa 1976 oraz „Wojownicy sarmaccy, czyli pochwa³y mê¿ów s³yn±cych mêstwem wojennym w pamiêci naszej lub naszych pradziadów” Szymona Starowolskiego z roku 1631 (no wiêc bêdzie ciê¿ko).
A jeszcze jedno. Przypomnia³em sobie, ¿e kilka lat temu ogl±da³em w tv program dokumentalny o lisowczykach – jak co¶ znajdê to napisze.
Powodzenia
Parufka
Podstawa to "Przewagi elearów polskich....." Dêbo³êckiego. By³ on ich kapelanem i spisa³ diariusz wyprawy w cesarskie kraje w której osobi¶cie uczestniczy³. Jest te¿ ostatnio wydana ksi±¿ka w formacie A4 twarda oprawa "Lisowczycy" bodaj¿e Bellony ale tego akurat nie jestem pewien.
Ogólnie informacji jest bardzo ma³o i spora czê¶æ to mity i wymys³y na temat tej formacji. Niestety niema te¿ ¿adnej zachowanej chor±gwi lisowczyków. Pomimo to jest to bardzo barwny i interesuj±cy element dawnej armii Rzeczypospolitej.
legionista
Witam ponownie
Poszuka³em i znalaz³em, zajrzyj tu:

http://filmpolski.pl/fp/index.php/4217755

Znajdziesz dok³adny opis filmu dokumentalnego z 1993. Mo¿e uda Ci siê go jako¶ dostaæ-spróbuj bo warto. Informacje historyczne uzupe³niaj± krêcone w jesiennej scenerii fragmenty z codziennego funkcjonowania tej formacji.
Maciej Sabat
Wisner Henryk, Lisowczycy, Warszawa 1976 nak³adem KiWu.

I wcale nie mam tego w pdfie. Zupe³nie. W ogóle nie wiem, sk±d ten pomys³? :wink:

m.

Edit:
Postaram siê dotrzeæ do re¿ysera filmu.
Czy je¶li uda mi siê go uzyskaæ np. na wideo, to kto¶ go da radê przerobiæ na wersjê cyfrow±?

m.
Rabiega
Koledzy, tu jest biblioteka, na dyskusje o filmach zapraszam do odpowiedniego dzia³u.
Pzdr.

Rabiega
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.