Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie Malborka 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Peregrinus
Witam wszystkich.

A wiêc tak jak napisa³em w tytule tematu tegoroczna edycja Oblê¿enia Malborka odbêdzie siê w dniach 17-20 lipca. Mo¿na zje¿d¿aæ siê ju¿ 16 lipca. Tak jak do tej pory jest to impreza komercyjna i re¿yserowana. Wiêcej informacji podamy wkrótce.

Pozdrawiam. Mamut.
Piotrek D.
przyjmujecie tylko XV-stkowiczów?

Pozdrawiam
Piotrek D.
Peregrinus
Takie jest datowanie imprezy. Je¶li chcesz dowiedzieæ siê co¶ wiêcej odezwoj siê na michal.thorn@wp.pl
Nikodem
Do kiedy zapisy? Kto je koordynuje?
Anna zwana An
Czy znany jest ju¿ plan imprezy?
Peregrinus
No có¿... Teraz siê bêdê musia³ t³umaczyæ.

Niejako wbrew woli organizatora wrzuci³em tutaj ten temat licz±c na szybk± mobilizacjê i odpowied¼. Jak widaæ temat od¿y³ dopiero teraz kiedy ju¿ jest za pó¼no, organizator zamkn±³ listê zg³oszeñ 31 maja. Dzia³aj±c poczt± pantoflow± zwerbowa³ maksymaln± ilo¶æ osób jaka mo¿e wzi±æ udzia³ w tej imprezie. Zaraz pewnie przeczytam kilka postów z pretensjami... Trudno. Mea culpa. Za rok tego tematu tutaj nie bêdzie.

Pozdrawiam i przepraszam za k³opot.
Wojciech W¶ciek³y
Salve!
Poczet Rodowy Stefana z Karnina herbu Wieniawa Leszno , stawi siê jako ¿ywo.
Minimum 4 : 2 malee, 1 drzewcówki, 1 puszkarz.
Do zobaczenia !!!
Peregrinus
Adalbertus76, z tego co pamietam to Wasz poczet zglaszal sie przez maila a wiec zobaczymy sie w Malborku.
Morrigan
A mozna wiedziec kto jest orgiem tegorocznego Oblezenia?
Peregrinus
Wszelkie informacje udzieli Norbert Kacperski, pkkvs@poczta.fm.

zamknac-temat.gif
Pati
Witam.

Proszê Wszystkie bractwa które zg³osi³y Swój udzia³ w tegorocznym Oble¿eniu Malborka,o powiadomienie od Którego Dnia[pocz±tek jest w ¦rodê 16 Lipca] bêdziecie przyje¿d¿aæ do Malborka.
Pozdrawiam.
Norbert
RAVA Piotr
Witam serdecznie

Wielkie Podziêkowania od RAVY
dla Norberta i wszystkich Puszkarzy Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego za wspania³± go¶cinê i opiekê.

za³±czam parê fotek z Oblê¿enia Malborka http://www.rycerze.eu/galeria/17/1

Pozdrawiam Piotr

PS
Pozdrowienia dla Bydgoszczy
W³óczykija. Papy Smerfa itp smile.gif od 20 x Robin Hooda
Anna zwana An
Wielka, komercyjna impreza stworzona dla turystów.
Inscenizacja robi wra¿enie - pod warunkiem ¿e odpowiednio wcze¶niej uda siê znale¼æ jakie¶ miejsce, by cokolwiek zobaczyæ.

Nie wiem jak wypad³y inne turnieje, ale turniej ³uczniczy pozostawi³ du¿y niesmak. Najpierw rozpoczêcie opó¼ni³o sie o 2 godz, zmiany regulaminu, ¶limacze tempo przebiegu - nie tego spodziewa³am siê od turnieju tego formatu. Po kolejnej godzinie oczekiwania cierpliwo¶æ moja siê wyczerpa³a i po prostu zrezygnowa³am.

Mimo tych minusów Malbork jest naprawdê warty zobaczenia
GusiA
Witam!!!

Na poczatek wielkie podziekowanie grupie Straznikow Kurhanu ze Zlotowa za przyjecie mnie pod swoj szyld na czas inscenizacji- jestescie super i oby tak dalej!!!!!!!!!! icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Dziekuje organizatorom za impreze jak i za zapewnienie daszku nad glowa, choc klimatu w szkole nie bylo to chociaz sucho i cieplo bo biwakowac w taka pogode w historyku to moglo byc niezbyt przyjemnie szczerba.gif

Pozdrowienia dla Roberta i ekipy ze Swinoujscia, mam nadzieje ze sie jeszcze w tym sezonie spotkamy!

Pozdrowienia dla mieszkancow Malborka, ktorzy sa bardzo sympatycznymi cywilami clap.gif

Teraz jednak troche krytyki:
- turniej luczniczy dosc kiepsko zorganizowany a przez to ze, za tarcza lucznicza byla po prostu gola sciana w ogole nie wystartowalam (no coz strzaly troche kosztuja)
- klimat imprezy... ehhh... tu pozostawia wiele do zyczenia i nie mowie tu o nawale turystow bo Malbork to wlasnie miasto turystyczne i zarabia z takich imprez, wiec trzeba sie z takimi rzeczami liczyc wybierajac sie na tego typu imprezy, jednak chodzi mi o "rycerzy"... Ludzie czy wy nie macie za grosz samokrytyki?!!! Turniej rycerski o takim prestizu, goscie z zagronicy a tu dziewczyny biegaja w trampkach zalozonych do sukni, no moze jak by te suknie byly jeszcze historyczne a tu sie swieci jak psu... 100% polyesteru!!!! Dodatkowo wymieszanie epok a miala byc impreza datowana, np do inscenizacji jako mieszczanin wyszla pani w stroju XVII w, do lucznikow kolesie w helmach husarskich a panie luczniczki wyskoczyly na bitwe w kieckach :/
do bojowek jakies szczatki wczesnych blach, matko corko co to jest?
Dodatkowo turniej bojowy... parodia... no wiadomo chlopaki z Lodzi i kilka innych bractw jak zwykle niezawodnie i blachy i prezencja i technika, ale reszta?! Jak zobaczylam chlopaszka w przykrotkiej kolczodze, jakims smiesznym czyms na glowie z golymi nogami i na przedramionach sama cienka przeszywka i z "rewelacyjna" technika walki (chyba ja nazwe "na slepo") to dajcie spokoj! dobrze, ze nikomu nic sie nie stalo!
Na dobitke po sobotniej inscenizacji jakies grupy postawily sobie na korytarzu pare solikow a gdy sie chcialo przejsc i pogadac ze znajomymi jakas baba mnie zaatakowala jakimis krzykami i machajac mi przed twarza nozem (kurde na dodalek kuchennym z jakiegos marketu!) kazala sie wynosic bo to impreza "tylko dla zaproszonych i placacych skladke", Jezu Chryste co to ma byc??!!!! Korytarz prywatny czy co? Jak sie potem dowiedzialam chodzilo o jakies wasnie pomiedzy bractwami a znalazlam sie w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiednim czasie :/
wstyd mi bylo przed dwojka dzieci ktore mialam pod opieke w ten czas i byly ze mna, wstyd przed ojcem, ktory kocha historie i jest jej pasjonata a udalo mi sie go namowic by przyjechal na "turniej rycerski", nie dosc ze nie popieral moich dzialan to teraz sobie jeszcze lepiej pomysli... Po prostu nie dlugo bractwa rycerskie to bedzie banda przebranych drechow i kiboli ktorzy wkladajac na siebie byle co i jezdza po imprezach by sie potluc i napic! rant.gif Dwa lata mialam przerwy w RR, przez ten czas sie kompletowalo stroje, recznie wszystko wykonywalo ze starannym odzwierciedleniem... gdzie sa te czasy gdy jezdzilo sie poszerzac swoja widze historyczna, kiedy honor i godnosc byly na pierwszym miejscu? Przykro mi stwierdzic, ale zamiast robic postepy RR sie cofa lub przeinacza w jakies dziadostwo, albo po prostu wybralam nieodpowiednia impreze.

Mala sugestia dla organizatorow: jesli by robic "drobna"selekcje w strojach to odpadlo by troche osob zupelnie przypadkowych a przyjechalo by o wiele wiecej innych, takich ktorzy robia "drobna" selekcje w imprezach...
Nie mniej dziekuje za milo spedzone dni na murach Malborskich
Pozdrawiam,
Gracjana Wesolowska- Dowodca Bractwa Rycerskiego Ziemi Paluckiej

Ps. Przepraszam za nawal tresci, ale to i tak w skrocie tongue.gif
Cedric
Witam

Zawitalismy turystycznie do Malborka i niestety nic sie nie zmienia od lat a nawet osmiele sie powiedziec, ze jest tragicznie z "kostiumami" (slowo stroj nie bardzo tu pasuje), chociaz zeby byc sprawiedliwym bylo kilka osob, które wygladaly dobrze. Zdjecia zamieszczone ponizej nie maja na celu obrazenia nikogo tylko zobrazowanie moich slow.

http://img291.imageshack.us/my.php?image=p2260050ix8.jpg

http://img291.imageshack.us/my.php?image=p2260075vv8.jpg

Malbork jako impreza ma olbrzymi potencjal jest wrecz magnesem na turystow jednak imprezy mozna robic na dwa sposoby - liczyc na brak wiedzy turystow lub szanowac ich i starac sie pokazac im sredniowiecze takim jakim bylo, bez gazyliona ksiezniczek i murzynskich krzeselek. Odwolujac sie do posta Pani Gusii "drobna" selekcja to chyba jednak za malo, trzeba by zrrobic ciecie ala gruiba kreska.

GusiA
Zanim mnie zjedza pisze sprostowanie:

Do bitwy w kieckach (i jakims g. na glowach) wyszly panie z Artylerii Polskiej i robily obciach.
Przepraszam Aluniu dowodco lucznikow, twoja ekipa zbrojnych byla najlepsza! tongue.gif
puszkasz

"Do bitwy w kieckach (i jakims g. na glowach) wyszly panie z Artylerii Polskiej i robily obciach."

Mo¿na prosiæ o fotki...

Yuki
"Do bitwy w kieckach (i jakims g. na glowach) wyszly panie z Artylerii Polskiej i robily obciach."
>.< :E
tak sie sklada ze bylam jedna z tych pan z "g.na glowach" po pierwsze wyszlysmy w kieckach bo tak nam bylo wygodniej ale wczesniej sie pytalismy czy mozna wiec nie widze powowdu zeby nas zjezdzac za to ze nie ubralysmy sie w mêski stroj, po drugie jesli juz krytykujemy to prosze patrzec lepiej byly KOBIETY W NOGAWICACH I DUBLETACH po trzecie pytam sie dlaczego ludzie mowia to tu a nie podejda i powiedza ze lepiej by bylo gdyby. to tyle dziekuje za uwage
przy okazji dziekuje panu piotrowi za zdjecia z malborka i za te 2 z blazejem ^^ jestesmy wdzieczni
i jesli bedzie pan to do zobaczenia na oblezeniu chojnic 30 sierpnia
dziekuje
Nikodem
CYTAT(Yuki @ 22:19 21.07.2008) *
>.< :E
tak sie sklada ze bylam jedna z tych pan z "g.na glowach" po pierwsze wyszlysmy w kieckach bo tak nam bylo wygodniej ale wczesniej sie pytalismy czy mozna wiec nie widze powowdu zeby nas zjezdzac za to ze nie ubralysmy sie w mêski stroj, po drugie jesli juz krytykujemy to prosze patrzec lepiej byly KOBIETY W NOGAWICACH I DUBLETACH po trzecie pytam sie dlaczego ludzie mowia to tu a nie podejda i powiedza ze lepiej by bylo gdyby. to tyle dziekuje za uwage
przy okazji dziekuje panu piotrowi za zdjecia z malborka i za te 2 z blazejem ^^ jestesmy wdzieczni
i jesli bedzie pan to do zobaczenia na oblezeniu chojnic 30 sierpnia
dziekuje

Ludzie mówi± to tutaj, a nie osobi¶cie, bo w wiêkszo¶ci przypadków osobi¶cie to jak rzucanie grochem o ¶cianê. To przyk³ad z ¿ycia wziêty, a dok³adniej z zesz³orocznego Malborku w³a¶nie. Pozdrawiam zesz³oroczne dziewczynki w poliestrowych sukienkach z plasticzanymi pere³kami rant.gif .

A teraz moja propozycja - przestañmy patrzeæ na t± imprezê jak na imprezê rycersk±. Toæ to tylko teatrzyk i to taki za który p³ac±. I koniec.
Agata Witkowska
Witam serdecznie
zabieram ten g³os, pomimo i¿ na tegorocznym Malborku mnie nie by³o, zaliczy³am tylko pierwsze edycje tej imprezy - ostatni± w 2001 roku. Mimo tego - postanowi³am zabraæ g³os.

Ad. Gusia:

Przykro mi stwierdzic, ale zamiast robic postepy RR sie cofa lub przeinacza w jakies dziadostwo, albo po prostu wybralam nieodpowiednia impreze.

Zdecydowanie to drugie. Mia³a¶ po prostu pecha. Jeste¶ zdaje siê obyta w RR, wiec powinnas wiedzieæ ¿e Malbork ma nienajlepsz± opinie, nigdy nie mia³ dobrej, a z tego co przeczyta³am, wynika ze ta impreza jest niereformowalna. To przykre, ¿e wspania³y potencja³ tego miejsca jest marnowany przez nieodpowiedzialnych ludzi. Wybierz inn± imprezê, pojed¼ do nas, do Lublina, gdziekolwiek i na cokolwiek co jest w kalendarzu na Freha.

Yuki

(...)ale wczesniej sie pytalismy czy mozna wiec nie widze powowdu zeby nas zjezdzac za to ze nie ubralysmy sie w mêski stroj, (...)

To ¿e Wam pozwolono na co¶ takiego dowodzi tylko beznadziejnego poziomu tej imprezy. Nigdzie indziej by cos takiego nie przesz³o. Wygoda nie jest tu ¿adnym usprawiedliwieniem. Nasi koledzy tez by moze woleli walczyæ bez tych wszystkich blach, tylko w koszulach i nogawicach, bo tak przeciez wygodniej.

po drugie jesli juz krytykujemy to prosze patrzec lepiej byly KOBIETY W NOGAWICACH I DUBLETACH

Zawsze jest tak, ¿e jezeli na 20 osób wygl±daj±cych dobrze trafi sie jedna wygl±daj±ca ¼le, to na nia w³a¶nie zwrócimy wiêksz± uwagê. Wiem to z w³asnego do¶wiadczenia! Po za tym dublet to te¿ pomy³ka. £ucznik na polu walki powinien mieæ przeszywkê.

po trzecie pytam sie dlaczego ludzie mowia to tu a nie podejda i powiedza ze lepiej by bylo gdyby.

¯eby zaryzykowaæ wi±zankê brzydkich s³ów w swoim kierunku bum.gif ????

Nikodem

A teraz moja propozycja - przestañmy patrzeæ na t± imprezê jak na imprezê rycersk±. Toæ to tylko teatrzyk i to taki za który p³ac±. I koniec.

Tak, jestem tego samego zdania. Tylko ze media, gazety, bêd± w dalszym ci±gu przedstawiaæ te impreze w kategoriach "rycerskich" robi±c nam wszystkim ko³o pióra.
Pozdrawiam
ua
nad Malborkiem od dawna unosi siê "duch i mrok"

a co do mówienia wprost awantura i foch gwarantowane zmiany u tych osób i tak nie bêdzie w/g nich to my psujemy ich zabawê w "robin huda" i parê innych ¶wietnych "historycznych" filmów
Musza
a my pojechali¶my w tym roku na Malbork jako tury¶ci.

W ci±gu dnia na mroczno¶æ niektórych nie da³o siê patrzeæ, jednak noc± chodaków na bosych stopkach ksiê¿niczek nie by³o ju¿ widaæ.

Sama inscenizacja to fajowe turystyczne show, bardzo efekciarskie, komercyjne i atrakcyjne dla widzów - wiem, wiem , super by by³o gdyby ca³y teatr by³ jednocze¶nie rzeteln± lekcj± historii (panny w kiecach i he³mach - cudo!) , ale có¿..

"Komercyjno¶æ" imprezy nocnej i ogólny jej efekt zdecydowanie na plus.

Odtwórstwo...có¿, raczej to przebieranki. Szkoda bo Malbork to miejsce piêkne i z chêci± bym siê tam pobawi³a...
Fred
Do GusiI:
Je¶li kto¶ krytykuje innych stroje, niech najpierw popatrzy na stroje swojej grupy, czy na pewno okres i region siê zgadzaj±.
Co do korytarza w szkole:
1) przed inscenizacj± dziewczyny chodzi³y i pyta³y siê kto siê przy³±cza, a je¶li nie to czy nie bêdzie przeszkadzaæ,
2) ten odcinek holu prowadzi³ do kuchni, która wtedy by³a nieczynna, wiêc nie przeszkadzali¶my nikomu
3) przy stole mo¿e by³o g³o¶no, ale z kultur±, czego nie mo¿na powiedzieæ o osobie, która najpierw jest delikatnie informowana, ¿e nie jest na miejscu a i tak usilnie tam przebywa
4) nó¿ owsze i mo¿e z "MARKETU", jednak tam nie obowi±zywa³y naczynia i sztuæce historyczne, przypominam, byli¶my w szkole, a nie w obozie - a wywijwnie - by³a w trakcie porcjowania arbuzów

Na zakoñczenie dodam, ¿e zawsze naj³atwiej jest krytykowaæ i wy¶miewaæ siê z innych, to tylko ¶wiadczy (powtarzam) o kulturze osobistej cz³owieka.
Borschwitz
Bylem tam poraz drugi , ostanio trzy lata temu i nic siê nie zmieni³o, spektakl mo¿e zyska³ na nowych lepszych efektach specjalnych( lasery) . to nie inscenizacja lecz dok³adnie spektakl , dobrze by by³o gdyby tak naprawdê by³ przekazem historii , nie mog³em znie¶æ tego czego zauwa¿yli powy¿ej , faktem jest plejada mroku , jak ma go¶æ z zagranicy lub kto¶ zaczynaj±cy sw± przygodê w RR czerpaæ przyk³ad, pora¿ka je¿eli chodzi o ca³o¶æ jak± ma byæ wizja RR. Nie jestem ulta, mega ,medival i nigdy za takiego siê nie noszê ale d±¿ê przez ca³y czas do tego aby wszytko co mam na sobie od buta po rzemieñ u sakwy by³o zgodne z tym co odtwarzam.
Co do ³uczniczego , jeszcze nigdy od k±d strzelam nie czu³em siê tak ¼le jak tam w malborku , to nie turniej by³ dla ³ucznika lecz ³ucznik dla widowni,
-brak organizacji,
-brak zabezpieczenia( strza³ochwyt) przecie¿ wystarczy³o tylko kilkanascie beli s³omy aby psychiczny komfort strzelania siê poprawi³
-opiesza³o¶æ i rozwlekanie konkurencji
- zmiany zasad tego turnieju
zrezygnowa³em wraz z ¿on± , strza³y nie mno¿± mi siê, lecz muszê je kupiæ i to za niema³±
cenê
PODSUMOWANIE:
Nigdy wiêcej w stroju
Nigdy wiêcej patrzeæ na stylony i na narzutki ze starych ³ó¿ek, wersalek, zas³onek
Nigdy jako przekaz historii w wykonaniu du¿ej wiêkszo¶ci uczestników

Zawsze jako turysta i dla powagi , klimatu tego przepiêknego zamczyska i kunsztu architektury Krzy¿ackiej
RAVA Piotr
Sacrum PROFANUM smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif
Bardzo na duchu mnie wznie¶li koledzy z Kasztelani Bydgoskiej, i tak zmienili¶my scenariusz ,,, zdobyli¶my Chor±giew Krzy¿ack±,
okupion± nie jednym wgniotem (Bydgoszcz) i wykluczeniem zbyt gorliwych (Warszawka) .. Jak przysta³o na wojsko polskie wiecie co zrobi³em z Chor±gwi±, i jak umiera³em teatralnie :smile.gif:smile.gifsmile.gifsmile.gif

Bitwa zamaza³a turystów i nazwania mnie 20 x Robin Hoodem

pozdrawia serdecznie Piotr

PS ..w czasie prób uchwycili¶my Grzyb Atomowy na zamkiem Malborskim
http://www.rycerze.eu/images/galleries/17/dsc05627.jpg
Mariusz90
Witam.
To by³ pierwszy Malbork na jaki pojecha³em jako uczestnik.Na niektóre sprawy wypowiadaæ siê nie bêdê jako ,¿e mia³em sporo farta(np.posiadanie namiotu z dala od g³ównego nurtu najazdu "hunów" icon_mrgreen.gif )Jednak nie mam a¿ takiego niesmaku po imprezie, du¿o siê dowiadywa³em o wcze¶niejszych edycjach i wiedzia³em na co siê pisze.Je¿eli kto¶ wie czego siê spodziewaæ a potem ma za z³e ,¿e nie by³o inaczej to jego sprawa ,choæ jest to raczej skar¿enie siê ¿eby siê po prostu wygadaæ(nikogo nie mam tu na my¶li) w mojej opinii.Malbork mia³ wiele wad ale najwa¿niejsze by³o to ,¿e byli te¿ ¶wietni ludzie(Dziêki s³owianom z Elbl±ga za pilnowanie namiotu w czasie najazdów), dobra zabawa i wszystko na luzie przynajmniej ja nie spotka³em siê z wiêkszymi zgrzytami.A taka konstruktywna my¶l , to to ,¿eby na przysz³y zabieraæ sprzêt do pichcenia i wy¿ywienie gotowaæ samemu , inaczej znowu zasmakujemy karczmy i jej specja³ów.
Boleslavius
CYTAT
byli te¿ ¶wietni ludzie(Dziêki s³owianom z Elbl±ga za pilnowanie namiotu w czasie najazdów)

O ¿esz...
glowacz90
[quote name='GusiA' date='19:41 21.07.2008' post='221905']
Po prostu nie dlugo bractwa rycerskie to bedzie banda przebranych drechow i kiboli ktorzy wkladajac na siebie byle co i jezdza po imprezach by sie potluc i napic! :

Zgadzam sie....

gdzie sa te czasy gdy jezdzilo sie poszerzac swoja widze historyczna, kiedy honor i godnosc byly na pierwszym miejscu? Przykro mi stwierdzic, ale zamiast robic postepy RR sie cofa lub przeinacza w jakies dziadostwo, albo po prostu wybralam nieodpowiednia impreze.

To ze trafi³as na z³e towarzystwo to nie oznacza ze musisz krytykowac ca³e RR.... Zawsze znajda sie jakies takie osoby...

Mala sugestia dla organizatorow: jesli by robic "drobna"selekcje w strojach to odpadlo by troche osob zupelnie przypadkowych a przyjechalo by o wiele wiecej innych, takich ktorzy robia "drobna" selekcje w imprezach...

Tutaj równiez sie zgadzam....

Yuki
nie wiem czy na innych by poskutkowalo powiedzenie co nie pasi ale na mnie tak.sory przyszywki tez mielismy. rozmawialam juz z naszym szefem i wiemy ze nastepnym razem trzeba pojechac inaczej. moze wczoraj troche zle sie wyrazilam. co do samego malborka zawiodlam sie na organizacji,ale to chyba wszyscy xD i wkurzal mnie kabel ktory nie pozwalal grac w karty >.< a pan rezyser widzial " spadywajacych ludzi " i mial 1000 koncepcji. szczerze zawiodlam sie na wygladzie krola polskiego ktory wygladal jak na balu przebierancow, robia ten spektakl nie od dzis wiec jak dla mnie powinni sie bardziej przylozyc co do wygladu...no i te spiewajace truskawki x3 pasowaly do nas jak piesc do nosa choc fajnie wygladaly. coz to akurat wina organizatorow.
um no i co do naskakiwania na ta biesiade na korytarzu przed glownym spektaklem to wydaje mi sie bez sensu. jak cie nie zaprosili to po co sie wpychac,a ze sie bawili dobrze to slyszalam. ktos mial urodziny?? ^^
najlepsi na malborku byli jednak ludzie w szkole xD patrzyli na nas jak na bande pomylencow xD
niuh a na malbork i na grunwald za rok na bank i w pelnej gali ^^
pozdrawiam
Ptack
dziêki wszystkim za wypowiedzi w tym temacie. dziêki nim moje wy³±cznie zarobkowe podej¶cie do RR uwa¿am za s³uszne. Turniej konny jak i pokazy konne bardzo mi siê podoba³y. Public te¿ i to bardzo. W przypadku imprez otwartych dla publiki to PODSTAWOWA rola imprezy. Ludznie nie chc± byæ edukowani, tylko zabawani, czemu da³em przyk³ad poczas prowadzenia imprezy konnej. Edkacja - szko³a, wyk³ady albo Discoverychannel.

Dobrze, ¿e ju¿ nie jestem rycerzem. Historyczno¶æ? Ok, na zmkniêych imprezach, tury¶ci i ich dzieci maja siê bawiæ, daty i fakty ich nie obchodz±. Chc± wiedzieæ ile wa¿y³ miecz, a nie jak mia³ na nazwisko hetman polny w 1623.

c a³uski
AndrzejM
Czo³em Ptacku,
piszesz:
"Ludznie nie chc± byæ edukowani, tylko zabawani"

i tutaj bardzo siê mylisz. Twoja teza zapewne odnosi siê do wiêkszo¶ci Publiki, jednak nie mo¿esz traktowaæ wszystkich jak popkulturowych debili. Istnieje bowiem spora czê¶æ ludzi autentycznie zainteresowanych tematem, co z kolei potwierdzaj± moje osobiste do¶wiadczenia imprez masowych, których ostatnim przyk³adem jest choæby impreza, która odby³a siê w tym samym czasie, tyle ¿e w Warszawie.
Oczywi¶cie, nie chodzi o wbijanie Publice do g³owy dat i nazwisk (jakkolwiek zak³adam, ¿e w razie czego sam jeste¶ przygotowany na takie pytania), ale o próbê przedstawienia realiów ¿ycia codziennego wraz z ca³ym mo¿liwym zestawem potrzebnych do tego przedmiotów (nie tylko broñ i zbroje, ale masa przedmiotów codziennego u¿ytku - od krzesiwka z krzemieniem poczynaj±c na meblach i sprzêcie obozowym koñcz±c). Czego¶ takiego przy pomocy ca³ego opisanego wy¿ej przez innych mroku raczej nie osi±gniesz.

W gruncie rzeczy - powiedz co Ci szkodzi zabawiaæ publiczno¶æ w antura¿u jak najrzetelniej wykonanych replik przedmiotów dawnych zamiast misek z IKEI i namiotu z ceraty? Na pewno nic nie stracisz, a zyskasz na wiarygodno¶ci w¶ród s³uchaczy. I nie ma znaczenia, czy robisz to komercyjnie czy nie.

Lansuj±c za¶ swój slogan sam wpisujesz siê do grona równaj±cego historiê z "W³adc± Pier¶cieni".

Dla jasno¶ci - i ja nie czujê siê rycerzem, co nie przeszkadza mi próbowaæ byæ wiarygodnym w tym co robiê.

Pozdrówka dla g³ównego Skandalisty IV R.P.
AM.
Patryk
Witaj Ptaszku, ja bym doda³, nie dobrze a Bardzo dobrze, ¿e ju¿ nie jeste¶ rymcerzem. Z takim podej¶ciem do tematu to tylko siê cieszyæ. Kim jeste¶ teraz mo¿e trutniem, który ¿eruje na rycerzach. Tak my¶lê poniewa¿ wszelkie imprezy RR w Polsce odbywaj± siê tylko dla tego, ¿e uczestnicz± w nich rekonstruktorzy, którzy walcz±. Ca³a reszta to otoczka turniejowa.

Co do edukacji, to jestem ciekaw czy turysta jak napia³e¶, który chce siê dowiedzieæ ile wa¿y miecz, jak jest wykonany itp. dowie siê rzetelnych informacji od osoby która nawet nie wie co ma na sobie bo jak domniemam gdyby wiedzia³a to nigdy nie pokaza³aby siê w takich ³achach na Turnieju w Malborku.

Z twojego postu wynika, ¿e najlepiej gdyby podczas turniejów w rolê rycerzy wcielali siê aktorzy. (By³a by ekstra zabawa, lud by³by zadowolony). Jest to jakie¶ rozwi±zanie, tylko kto znajdzie 150 aktorów rymcerzy i im zap³aci.
Z drugiej strony z twojego postu wy³ania siê kolejna mo¿liwo¶æ. (Nie wa¿ne, kto ma zbrojê na sobie, jak±, jak siê zachowuje, wa¿ne by gawied¼ siê cieszy³a). Widzia³em takich rymcerzy na w³asne oczy. Wynajmowani przez Agencjê reklamow± (przez grzeczno¶æ nie podam jak±),byli to go¶cie, w wieku 15-16 lat którzy dorabiali podczas wakacji. Dzi¶ byli rycerzami jutro indianami. Na moje pytanie z jakiego s± bractwa us³ysza³em odpowied¼, ¿e oni z og³oszenia bo poszukiwali ludzi i mo¿na zarobiæ stoj±c w blachach.

Na zakoñczenie Ptaszku chcia³bym podziêkowaæ ci za posta. Dziêki tobie wiem, ¿e moje podej¶cie do tego by nie je¼dziæ na Turniej w Malborku jest s³uszne.
Agata Witkowska
Spox clap.gif
znam Ptacka nie od dzis i wiem ¿e lubi byc kontrowersyjny:)))
Pozdrawiam serdecznie
Pinior
Malbork, podobnie jak np. Golub Dobrzyñ, zawsze by³y miejscami nastawionymi na turystów- czyli na zarobek- st±d dziesi±tki kramów z drewnianymi i plastykowymi mieczykami, he³mami rogatymi i wat± cukrow±, która o ile siê nie mylê- do odtwórstwa ma siê nijak... Pomy¶lcie, czy warto kruszyæ kopie o to, kto jest bardziej historycznie wypasiony na tego typu "festynie". Zgadzam siê oczywi¶cie, ¿e poziom historyczno¶ci powinien byæ jak najwy¿szy, ale na Boga! nie wytykajcie palcami nastolatków zatrudnionych przez jak±¶ tam agencjê- dla nich jest to po prostu szansa na zarobienie 50z³ za dzieñ, a czy bed± w blachach czy kiltach to dla nich jeden pies...
Ptaku- Bóg zap³aæ za podwózkê ¿ony:)

pozdrawiam
Ptack
Patryku - "Ptaszku" mo¿e na mnie mówiæ mniêdzy innymi Pinior,bogo znam od miliona lat i co wa¿niejsze go lubiê. A ciebie nie znam i raczej nie polubiê. Nie ¿yczê sobie. Jasne?

I owszem, ta imprezach typu Malbork 150 aktorów sprawdzi³o by siê o 10000% lepij ni¿ 300 turbo rycerzy. Bo gawied¼ by³aby zadowolona. O co w tym chodzi. A je¶li idzie o imprezy obozowe - zamykajcie siê i odcinajcie od ¶wiata i ¿yjcie histori±. Fajnie i pociesznie. Indianie te¿ tak robi±.

Co do m³odzie¿y bêd±cej z og³oszenia. Co w tym z³ego? Tylko ty masz prawo do chodzenia w blachach? Co takiego masz?Paszport Polsatu? JAk kto¶ mnie wynajmnie to je¶li ¿±dania klienta s± rozs±dne, wykonam. Bo jestem konferansjerem i organizatorem. Klient p³aci. I czy jestem od ciebie gorszym reenactorem? Wcale nie bo nie jestem reenactorem. Powtarzam; ciebie i tobie podobnych raczej widze zamknietych w mega obozach w lesie gdzie bezczelni turysci nie beda wam przeszkdzac. Dla mnie przebieranie sie bez turystow mija sie z celem. Ale ja tak mam

Agatko - nie staram siê byæ kontrowersyjny, porostu mnie wypowiedzi w tym temacie raduj±. Innych w±tków nie czytam, bo mnie nie dotycz±.

Skaut
Fakt, jest to impreza czysto komercyjna i nikt tego chyba nie ukrywa. Jak sie nie podoba - po prostu nie przyje¿d¿aæ. A co roku narzekanie, a i tak narzekaj±cy po roku wracaj±... dziwne trochê. Tak to wygl±da jak sie przegl±da dyskusje z tego roku i poprzednich lat.
Jedna rzecz - jak chcemy historyczno¶ci, zapewniajmy j± sami a nie zwalajmy na organizatorów.
Swoj± droga - przyda³yby siê prysznice czy przenosne krany z woda dla uczestników... A wc z Cleaner'a zamykane na k³ódki rulez...
A z innej beczki - stoisko Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblagu pozdrawia wszystkich zaprzyja¼nionych rzemie¶lników z Miêdzymurza smile.gif
Halfgar
CYTAT(Patryk @ 15:44 23.07.2008) *
Witaj Ptaszku, ja bym doda³, nie dobrze a Bardzo dobrze, ¿e ju¿ nie jeste¶ rymcerzem. Z takim podej¶ciem do tematu to tylko siê cieszyæ. Kim jeste¶ teraz mo¿e trutniem, który ¿eruje na rycerzach. Tak my¶lê poniewa¿ wszelkie imprezy RR w Polsce odbywaj± siê tylko dla tego, ¿e uczestnicz± w nich rekonstruktorzy, którzy walcz±. Ca³a reszta to otoczka turniejowa.

Co do edukacji, to jestem ciekaw czy turysta jak napia³e¶, który chce siê dowiedzieæ ile wa¿y miecz, jak jest wykonany itp. dowie siê rzetelnych informacji od osoby która nawet nie wie co ma na sobie bo jak domniemam gdyby wiedzia³a to nigdy nie pokaza³aby siê w takich ³achach na Turnieju w Malborku.

Z twojego postu wynika, ¿e najlepiej gdyby podczas turniejów w rolê rycerzy wcielali siê aktorzy. (By³a by ekstra zabawa, lud by³by zadowolony). Jest to jakie¶ rozwi±zanie, tylko kto znajdzie 150 aktorów rymcerzy i im zap³aci.
Z drugiej strony z twojego postu wy³ania siê kolejna mo¿liwo¶æ. (Nie wa¿ne, kto ma zbrojê na sobie, jak±, jak siê zachowuje, wa¿ne by gawied¼ siê cieszy³a). Widzia³em takich rymcerzy na w³asne oczy. Wynajmowani przez Agencjê reklamow± (przez grzeczno¶æ nie podam jak±),byli to go¶cie, w wieku 15-16 lat którzy dorabiali podczas wakacji. Dzi¶ byli rycerzami jutro indianami. Na moje pytanie z jakiego s± bractwa us³ysza³em odpowied¼, ¿e oni z og³oszenia bo poszukiwali ludzi i mo¿na zarobiæ stoj±c w blachach.

Na zakoñczenie Ptaszku chcia³bym podziêkowaæ ci za posta. Dziêki tobie wiem, ¿e moje podej¶cie do tego by nie je¼dziæ na Turniej w Malborku jest s³uszne.

Patryku ... we¼ porównaj to co piszesz z za³o¿eniami waszego bractwa ... http://www.rycerze.org/bractwo/informacje.htm ... pozostawiê to bez radosnego komentarza ...
S³awek zTarnowa
Tak sobie to czytam z ciekawo¶ci i jak zwykle siê ubawi³em. Nie wiem co mnie kusi ¿eby cos napisaæ, ale chyba muszê. Moja Ciekawo¶æ nt imprezy w Malborku wziê³a siê st±d, ¿e mia³em tego dnia z tuzin sms od znajomych nierycerzy, bêd±cych ¶wiadkami tej¿e, w stylu: „ale ¶wietne widowisko, jeste¶ tutaj?”

Powiem tak: z tego co tu napisano ..to jednak dobrze, ¿e z moich antypodów po³udnia polskiego nigdy siê nie skusi³em na taki wyjazd. Co do nazywania kogo¶ rekonstruktorem czy rycerzem z RR uwa¿am takie gadanie za g³upie, bo te dwa „podej¶cia” powinny byæ to¿same i to nie tylko ze wzglêdu na biegunowo¶æ historyczno¶ci, ale i poczciw± rzetelno¶æ.

Niekoniecznie komercyjno¶æ imprezy musi wykluczaæ historyczno¶æ…ale do tego jeszcze d³uga droga i dlatego raczej skrót RR jest w wielu ¶rodowiskach odbierany ju¿..dwuznacznie.

Niekoniecznie impreza typu turniejowego musi traciæ sens bez turystów i tu siê z Ptackiem nie zgodzê – i dlatego piszê tu to co piszê-– wiele osób bawi siê w historiê dla siebie i dla czasów, które sobie upodoba³y dziel±c siê swoj± widz± i do¶wiadczeniem na ¿ywo na takich w³a¶nie zapyzia³ych pozamykanych spotkaniach,( gdzie na turniejach nie ma takiej mo¿liwo¶ci a nie ka¿dy lubi internetowe dywagowanie lub- co gorsza - eksperymentowanie) (a Indian, którzy nie zaprzepa¶cili swojej kultury akurat szanujê smile.gif) a nie po to, ¿eby byæ podziwianymi przez turystów. Od paru lat dzielê czas wolny na turnieje i na imprezy o charakterze zamkniêtym – i naprawdê zdecydowanie wolê te drugie- ze wzglêdu na poziom, którego brakuje typowym turniejom ( na których mogê tolerowaæ nawet wielki mrok - bo ka¿dy z niego wyszed³- ale czêsto obecnego chamstwa nie da rady).
Typowe turnieje – je¶li s± dobrze zorganizowane i s± pozbawione chamówy– maj± jednak swój niepowtarzalny klimacik, emanuj± wiêksz± ¿y³k± rywalizacji itp i tu przyznam racjê Ptackowi – poczucie spe³nienia w szerzeniu historyczno¶ci jest w takich miejscach o wiele wiêksze. Krucjatê na rzecz historii mo¿na te¿ szerzyæ podczas w³asnych pokazów. To daje wiele satysfakcji ( oprócz ew. zarobku) i - jak napisa³ Andrzej M – jest mo¿liwe i wrêcz konieczne do po³±czenia.

Wracaj±c jednak do imprez zamkniêtych – ci, którzy nimi gardz± ( najczê¶ciej z powodu braku zaplecza – tu nie pijê do Ptacka! Ani do nikogo - tylko stwierdzam fakt) nie wiedz± co trac± i w tym bynajmniej nie chodzi o zamkniêcie siê w lesie przed turystami. Ka¿dy jednak ma prawo do w³asnego zdania.
A turnieje?..nawet przy wielkich has³ach historyczno¶ci…nawet na tych najbardziej zaawansowanych historycznie turniejach otwartych turystycznie--- wiele brakuje, aby choæ na trochê siê zbli¿yæ do cienia idea³u… mam nadziejê, ¿e po prostu tylko… jeszcze…, ale choæby nawet to osi±gniêto…to..no, w³a¶nie…czy w wiêkszo¶ci przypadków..o to w³a¶nie chodzi? ( bo gdyby chodzi³o G£ÓWNIE o historiê to na imprezach nie by³oby ra¿±cych przyk³adów- prawda?)
I tak to my wszyscy—bawi±cy siê w to hobby- jeste¶my za to odpowiedzialni i je¶li zwrócenie komu¶ uwagi w podniesieniu poziomu pomo¿e…to trzeba to robiæ choæby tutaj…i wierzê, ¿e da siê to zrobiæ mniej dra¿liwie.

Byle do przodu bez wojen i smrodów:)

Pozdrawiam wszystkich normalnych "odtwarzaczy".
Marcin z Nowej Sandeczy
Jad±c nad morze w tym roku wst±pi³em na oblê¿enie, porobi³em trochê zdjêæ na pami±tke i ¿eby pokazaæ znajomym z bractwa którzy równie¿ tego widowiska nie widzieli, wiêc postanowi³em przy okazji udostêpniæ fotki w internecie. Zdjecia s± robione z trybuny, jako¶æ nienajlepsza bo robione z rêki a ¶wiat³a nie by³o za wiele.

http://picasaweb.google.pl/marcin.mordarski/Malbork2008

Wdawaæ w dyskusje o imprezie niezbyt mam ochotê i ograniczê siê do stwierdzenia ¿e pewnie jako uczestnik siê tam nie zjawie chyba ¿e impreza siê znacz±co zmieni.
Nikodem
A ja siê jako uczestnik pewnie pojawiê za rok. Dobrze siê czuje jako aktor i widzê to jako metodê zarobienia kilku groszy i zwiedzania zamku za free. I tylko tak.
Hubert Czarny
CYTAT(Fred @ 09:24 22.07.2008) *
Do GusiI:
Je¶li kto¶ krytykuje innych stroje, niech najpierw popatrzy na stroje swojej grupy, czy na pewno okres i region siê zgadzaj±.
Co do korytarza w szkole:
1) przed inscenizacj± dziewczyny chodzi³y i pyta³y siê kto siê przy³±cza, a je¶li nie to czy nie bêdzie przeszkadzaæ,
2) ten odcinek holu prowadzi³ do kuchni, która wtedy by³a nieczynna, wiêc nie przeszkadzali¶my nikomu
3) przy stole mo¿e by³o g³o¶no, ale z kultur±, czego nie mo¿na powiedzieæ o osobie, która najpierw jest delikatnie informowana, ¿e nie jest na miejscu a i tak usilnie tam przebywa
4) nó¿ owsze i mo¿e z "MARKETU", jednak tam nie obowi±zywa³y naczynia i sztuæce historyczne, przypominam, byli¶my w szkole, a nie w obozie - a wywijwnie - by³a w trakcie porcjowania arbuzów

Na zakoñczenie dodam, ¿e zawsze naj³atwiej jest krytykowaæ i wy¶miewaæ siê z innych, to tylko ¶wiadczy (powtarzam) o kulturze osobistej cz³owieka.

Gwoli wyja¶nienia:
ad 1)
No nie wszystkich i bardzo dobrze wiesz Fred o co mi chodzi, prawda?

ad 3)
Sprawa tyczy siê równie¿ i mnie, bo to do mnie Gracjana podesz³a i zapyta³a siê "co s³ychaæ". Nie usiad³a do sto³u, nawet nie próbowa³a, przukecnê³a tylko za moimi plecami i zamienili¶my dos³ownie trzy zdania. Z t± delikatno¶ci±, to ja przepraszam bardzo... wolne ¿arty! Jak to by³o kulturalne zachowanie, to bojê siê a¿ pomy¶leæ jakie jest nie kulturalne w wykonaniu tej Pani. Faktycznie jakby mia³o miejsce ³agodne wyproszenie, a nie wyskok z buzi±, to nie czepia³bym siê teraz.

ad 4)
Tak Pani kroi³a arbuza, ale mog³a schowaæ/od³o¿yæ nó¿ jak podchodzi³a do Gracjany.

Tak czy inaczej chcia³em podziêkowaæ wszystkim, z którymi dobrze spêdzi³em czas na tegorocznym Malborku. Mo¿e to nie zabrzmi skromnie, ale ja za maj± grupê nie musia³em siê wstydziæ.
Marek Hilgendorf
EEEjjjj!!!! Jaki CZAD!!!! W przysz³ym roku zjawiê siê jako duch z XIII wieku i nikt pewnie nie zwróci uwagi, ¿e ze mn± co¶ nie tak...... Zdjêcia Pana Marcina du¿o za siebie mówi±. Panny z go³ymi g³owami i Krzy¿ol z refleksem to piku¶.... ale ta chor±giew!!! To dopiero wypas.... Tarczka z or³em na pewno jest na szpilce przyczepiona i siê sama okrêci³a, bo nie wierzê, ¿e kto¶ to zrobi³ z premedytacj±.....
Z drugiej strony do paru uczestników nie mo¿na mieæ ¿adnych zastrze¿eñ.....

Wiem, wiem.... nie by³o mnie i siê czepiam...... Ju¿ siê zamykam
Pati
Tak do wszystkich Narzekaj±cych.
Przyjed¼.Pomó¿.A nie narzekaj...napewno bêdzie lepiej.
Wtedy bêdzie ju¿ napewno 100 procent Historycznie i poprawnie.
Rafa³ Pr±dzyñski
I jak pomo¿esz to kto¶ zawsze swoje zarobi smile.gif
Morrigan
Co roku po oblê¿eniu to samo. Moze daæ na luz? Jak widac od X lat nic sie nie zmienia, no mo¿ne poza tym ze co raz mniejsza ilo¶æ osób przyje¿d¿a. Póki nie bedziê innego orga, mrok bêdzie panowa³ na oblê¿eniu.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.