Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: No w³a¶nie, jak to wygl±da?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
brat Bule
Horhe czy móg³bys troszke przybli¿yæ mi jak wygl±daj± wasze zjazdy?.... ubiór uzbrojenie i co robicie.... Bo b±d¼ co b±d¼ jest to diametralnie inne ni¿ rymcerstwo... (tak mi siê wydaje z tego co widzia³em w TV)....

Pozdrawiam brat Bule
Magnus
Oj tak, wszystkimi konczynami rowniez podpisuje sie pod prosba brata Bule. Troche ogladalem zdjec, ale lepsze zawsze info z pierwszej reki.

Ps Horhe dzieki za kamyczki smile.gif , sa boskie. W polaczeniu z pilnikiem dzialaja swietnie, walsnie kombinuje nad profesjonalnym krzesiwem.
Horhe
Bracie Bule i Magnusie,
Najwiêcej informacji znajdziecie na http://www.napolelon.gery.pl/ lub na http://grenadier1812.narod.ru/PL.html
Przede wszystkim stawiamy na wyszkolenie ¿o³nierzy i taktykê,poniewa¿ opieramy siê na regulaminach z epoki.Nasze rekonstrukcje wymagaj± o Niebo wiêkszej ostro¿no¶ci ni¿ u Was,bo np.broñ bia³a w wiêkszo¶ci jest ostra,o bagnetach nie wspomnê,a przecie¿ my nie nosimy na sobie zbroji itp.¿elaztwa ochronnego.Znaczna wiêkszo¶æ z nas wyznaje zasadê "no plastic",krótko mówi±c ¿adnych wspó³czesno¶ci, w stylu:dresik do spania,¶piwory,dziwne wspó³czesne naczynia etc.Têpimy takie zjawiska anger.gif
W kwestii uzbrojenia sytuacja znacznie siê poprawi w 2004,choæ wielu z nas ju¿ posiada.....to co trzeba.
Niektórzy z nas czasem maszeruj± na biwaki ponad 100km w pe³nym umundurowniu i oporzadzeniu,a na Zachodzie nawet zda¿aj± siê 300km marsze.U nas w Polsce te¿ ju¿ siê co¶ takiego planuje.Dziêki kilku prê¿nym osobom, w tym roku nasz ruch napoleoñski wszed³ w fazê rozwoju,mimo ¿e pierwsze oddzia³y powsta³y w latach 1997-98.Jak narazie w Polsce dzia³aj± 3 najprê¿niejsze o¶rodki,tj. Trójmiasto ,Warszawa i okolice oraz Sobótka ko³o Wroc³awia,ale w fazie rozwoju s± te¿ zal±¿ki formacji w okolicach £odzi,Poznania,Lublina,Zgorzelca i Koszalina. Do najwiêkszych oddzia³ów nale¿±: 2.pu³k piechoty Xiêstwa Warszawskiego, 1.pu³k piechoty Legii Nadwislañskiej i 1.pu³k strzelców konnych XW.
Oprócz tego jest kilka mniejszych formacji takich jak: Artyleria Piesza, 2.pu³k u³anów,Szwole¿erowie Gwardii, u³ani Legii Nadwi¶lanskiej itd.
Walka na imprezach ¶redniowiecznych bardziej polega na starciaach indywidualnych rycerzy,czy tez giermków,za¶ u nas liczy siê masa i zwarto¶æ szyku,walka przeciwnych sobie kolumn.U nas dosyæ istotne jest orientowanie siê w regulaminie piechoty,poniewa¿ bardzo wa¿ne jest szybkie wykonywanie manewrów,ktore to pozwala na zaskoczenie przeciwnika.Liczy sie rowny krok,zgranie kolumny i wyszkolenie.
Jakbyscie mieli jakie¶ bardziej szczegó³owe pytania,to z chêci± odpowiem smile.gif
Dla rozja¶nienia tematu kilka zdjêæ.
Tomaszek
co¶ z innej beczki:

przepraszam, co to za formacja na ostatnim zdj±tku???? Panowie maj± zielone mundurki, czy mi siê wydaje?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ogólnie respect! Tak to jest, jak zaczyna siê z góry a nie z do³u, czyli wzoruj±c na istniej±cych ju¿ dobrych grupach. Du¿o wody w Wi¶le up³ynie zanim RR dojdzie do takiego poziomu. Pozdrawiam
Gwyn
Horhe
Tomaszek88,
Na tym ostatnim zdjêciu w pierwszym szeregu strzelaj± jegrzy piechoty brunszwickiej(w czarnych mundurach),za¶ w drugim szeregu stoj± ch³opaki z 95th Rifles(w zielonych). To zdjêcie jest z Dennewitz z tego roku.
Gwyn,
Co mia³e¶ na my¶li pisz±c to:
CYTAT
Ogólnie respect! Tak to jest, jak zaczyna siê z góry a nie z do³u, czyli wzoruj±c na istniej±cych ju¿ dobrych grupach. Du¿o wody w Wi¶le up³ynie zanim RR dojdzie do takiego poziomu.

Jasne,¿e najlepiej siê wzorowaæ na lepszych,ale sami te¿ sporo musieli¶my popracowaæ naukowo.Kilka lat biegania po muzeach,archiwach i bibliotekach zaprocentowa³o,a nasi zachodni znajomi nie we wszystkim nam mogli pomóc,wiêc sami musielismy robiæ opracowania na temat umundurowania i oporz±dzenia u¿ywanego w Ksiêstwie Warszawskim. Dla nas najgorsze jest to,¿e w czasie Powstania Warszawskiego hitlerowcy skutecznie zuzyli ¿o³nierskie mundury z Ksiêstwa do czyszczenia broni lub tez wy³o¿enia sobie legowiska w punkcie oporu na terenie Muzeum Wojska Polskiego.Zosta³a tylko garstka tego,co bylo przed II wojna ¶wiatow± icon_sad.gif
Gwyn,nie wiem co dotychczas widzia³e¶ z napoleoñskich rekonstrukcji,ale nam do wysokiego poziomu ju¿ niewiele brakuje. Podam Wam jeden z przyk³adów-biwak i bitwa pod Grossgoerschen 2003. By³o tam w sumie oko³o 350-400 namiotów,w tym za¶ naszych bylo zaledwie 15.Nasz podobóz wzbudza³ zainteresowanie i podziw w¶ród rekonstruktorów z 10-15letnim doswiadczeniem i na odpowiednim poziomie.Ale to tylko jeden z wielu przyk³adów,a chwaliæ siê wiêcej nie bedê,bo to trzeba zobaczyæ szczerba.gif
Tomaszek
aaa... i wszystko jasne... tako¿ mi siê wydawa³o (mówiê o anglikach)... wydawa³o mi siê, ¿e ich rozpozna³em, moja konsternacjê jednak wzbudzili jednak panowie w asymetrycznych sombrerach bigsmile2.gif devil.gif

a po raz kolejny z innej beczki: czy wiesz, Horhe, cokolwiek o oddzia³ach w Europie o zielonej barwie mundurów? (oczywiscie innych ni¿ "95th Rifles")? najlepiej piechoty lekkiej (pytam wy³±cznie z ciekawo¶ci) - po prostu wydaje mi siê (aczkolwiek zapewne sie mylê) i¿ nie by³ to nazbyt popularny kolorek...

i jeszcze ejdno - czy w 1815 roku popularne by³o u¿ywanie karabinów gwintowanych? w koñcu w turbonowoczesnej armii angielskiej by³y to tylko 95thR, i jeszcze jakie¶ dwa 'konwencjonalne' (umundurowane na czerwono) oddzia³y (których numerków nie pamiêtam oczywi¶cie)...

dobra - zakoñczê wkrêcanie...
howgh.
Horhe
Kolor zielony mundurów mia³y miêdzy innymi:
-artyleria piesza i konna Ksiêstwa Warszawskiego
-strzelcy konni (j/w i I Cesarstwo)
-rosyjska artyleria i jegrzy
-strzelcy konni gwardii
-dobosze,muzykanci i trêbacze I Cesarstwa w latach 1812-14
-7 pu³k huzarow I Cesarstwa
-1.,3. i 5. pu³k szwole¿erów-lansjerów (j/w)
-1.,8.,10.,16.,21.,23.,25.,26. pu³k dragonów (j/w)
No jednak by³o tego troszkê,a o ruskiej kawalerii ma³o wspomnialem bigsmile2.gif

Co do karabinów gwintowanych,to nale¿y wspomnieæ,¿e to wlasnie w Polsce za krola Stasia mielismy pierwsze kompanie strzeleckie uzbrojone w sztucery kozienickie.Nastêpnie w legionach istnia³a polska kompania strzelecka uzbrojona w sztucery wersalskie wz. 1793. Niektóre francuskie i polskie pu³ki strzelców konnych by³y uzbrojone w krótkie gwintowane karabinki kawaleryjskie.Jednak nie by³a to broñ tak wielce popularna,gdy¿ ³adowanie zajmowalo okolo 4-5 minut,za¶ przy niewypale nie mozna by³o roz³adowaæ broni w warunkach polowych.Nie wiem jak to bylo z Austriakami,ale ju¿ w 1813 roku pruscy i rosyjscy jegrzy mieli na uzbrojeniu gwintowane sztucery.Ruskie chyba nawet wcze¶niej.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Napoleoñskich rekonstrukcji widzia³em tyle, co na zdjêciach, wiêc raczej niewiele bigsmile2.gif . Nigdzie nie sugerowa³em, ¿e Wasz poziom odbiega od standardów zachodnich czy w ogóle jakichkolwiek standardów rekreacji historycznej. O RR pisa³em jako o ruchu "¶redniowiecznym". Chodzi³o mi ogólnie rzecz bior±c o to, ¿e Wy zaczynali¶cie maj±c przed sob± gupym które rzeczywi¶cie zajmowa³y siê (i zajmuj±) odtwarzaniem historii, a nie naparzaniem p³askownikami. "¦redniowieczni" w Mroku ¿yli(¶my) d³ugie lata, najczê¶ciej nie maj±c wiêkszego pojêcia o strojach, uzbrojeniu i przypisywanych im okresach i walka z tak± spu¶cizn± jest bardzo ciê¿ka. Dlatego te¿ jestem zdania, ¿e sporo czasu, niestety, musi up³yn±æ, nim ogó³ "¶redniowiecza" dorówna ogó³owi napoleoñskiemu. Pozdrawiam
Gwyn
Horhe
Aaaaaa Gwyn teraz to ja Ciê rozumiem smile.gif
Spokojnie u nas w ¶rodowisku te¿ trafiaj± siê "magicy",którym wydaje siê,¿e s± dobrze ubrani,oporz±dzeni i wyszkoleni. Ja wtedy kiwam glow± z wymown± min± i pomrukujê "yhymmmm...".Je¿eli kto¶ faktycznie chce co¶ zrobiæ dobrze i skonsultowaæ to ze mn±,to zazwyczaj mu pomagam.Dla mnie najgorsze jest to,¿e dotychczas od natloku prac nie miallem nawet czasu poprawiæ swojego sprzetu,ale to siê wreszcie zmienia.Wszystko wedle przys³owia "szewc bez butów chodzi" smile.gif My¶lê,¿e ju¿ w zimie 2004 mój mundur i oporz±dzenie bêd± wzorcowe bigsmile2.gif i nikt mi nie zarzuci,¿e siê wym±drzam,a sam mam skopane pewne elementy.Jednak nieliczni maj± odwage siê przyznaæ,¿e co¶ maj± odwagê siê do tego przyznaæ!Teraz wreszcie znalaz³ siê czas na perfekcjonizm crazy.gif ,bo wczesniej mia³em na glowie robienie wiêkszo¶ci oporz±dzenia i umnudrowania dla mojego oddzia³u.
Nie wiem czy mogê u¿yæ takiego stwierdzenia,ale wydaje mi siê,¿e jestem jednym z 2-3 naczelnych intendentów w polskim ruchu napoleoñskim.Zapewne w Waszym RR jest sporo historyków i pasjonatów,którzy posiadaj± wiedzê o strojach i broni.To wla¶nie oni powinni siê zajmowaæ zatwierdzaniem wzorów,które s± zgodne z oryginalami czy te¿ z przekazami ikonograficznymi.Niestety musze to stwierdziæ,¿e wielu producentów ¶rednowiecznego orê¿a klepie wspomniane przez Ciebie "plaskowniki",a nie wiernie zrekonstruowane miecze itp.Przecie¿ tyle macie opracowañ zabytków z wykopalisk archeologicznych i nie tylko!!!!Chodzi tylko o zebranie tego w ca³o¶æ i stworzenie czego¶ w rodzaju katalogu z wymiarami i opisem technicznym
wiedzmak
ogolnie fajnie. chetnie kiedys popatrze na wasze inscenizacje
Tomaszek
chelo³!!

Horhe - a nie masz jakich¶ ciekawostek zwi±zanych z tematem Riflesów? jestem zboczony na punkcie armii brytyjskiej tego okresu (aaaah - paskudny odstêpca ze mnie - ju¿ widzê te gromy w oczach reenactorów napoleoñskich z Polski devil.gif i chêæ przegonienia mnie do Hiszpanii co najmniej, a najlepiej w ogóle w cholerê cool.gif ) , a na punkcie Riflesów - to ju¿ szczególnie... o co mi chodzi? ano na przyk³ad o rozwiewanie potencjalnych mitów w filmach propagandowych typu "przygody jakiego¶ tam (tu-wpisaæ-rangê) Sharpa"... mo¿e na pocz±teczek - poradnik dla 'lajkoników':

1) wiesz cokolwiek o ich szlaku bojowym w latach 1805 - 1815??
2) co by³o impulsem stworzenia oddzia³ow tego typu? walki w Stanach Zjednoczonych????
3) kto wpad³ na pomys³ zielonych mundurków? by³y przecie¿ regimenty (nie pamietam numerków" uzbrojone w sztucery, ale ubrane na czerowno (normalnie) - wiadomo, czemu akurat ten wia³ byæ zielony????
4) czy rekrutacja odbywa³a sie normalnie, czy faktycznie dobierano kolesi lepiej strzelaj±cych????

to mo¿e na razie tyle...
czo³em - kluski z roso³em

PS
5) - nie nie wszystko - czy jako regiment piechoty lekkiej mieli "normalnych" doboszów i ca³y ten majdan? sztandr(y)?

T.
Horhe
Linki do Riflesów znajdziesz na
http://www.ens-info.com/
http://home.t-online.de/home/arno.puls/napoleon.htm
Ogólnie mówi±c Anglicy to nie mój temat,ja raczej wole tematy zwi±zane z Polakami,Francuzami,Rosjanami i Prusakami.
Saper LN
Horhe!!!
Czy naprawdê musia³e¶ zamieszczaæ to zdjecie z "Poniatowskim" i "Napoleonem". Ty sumienia nie masz! Fotka rodem z Krupówek! Najlepszy to by³ tekst "Teraz czas dla prasy na fotki w ró¿nych pozach"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Saper LN
Zwarte formacje strzelców mia³o ju¿ Polskie Wojsko przed rozbiorami za Stasia!
Horhe
Saper,
Przecie¿ o tym pisa³em.Czytaj mistrzu i siê do fotek nie czepiaj,bo sam mo¿esz wgraæ bum.gif LEPSZE szczerba.gif
A ja mysla³em,¿e Ty chodz±c na czele kolumny z tasakiem wrêce,to ju¿z siê chyba przyzwyczai³e¶ do roli MA£PKI cool.gif to jest przecie¿ norma w rekonstrukcjach.
A ja sobie na szyi zaiweszê tabliczkê "zdjêcie z misiem 10z³" bigsmile2.gif
Tomasz Rejf
Saper, co masz na my¶li pisz±c zwarte formacje strzelców?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.