Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej og³asza nabór
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Kichigai
Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej og³asza nabór.
Je¶li ciekawi Ciê Japonia prze³omu XV i XVI wieku to zapraszamy.
Je¶li interesujê Ciê rycerstwo ale nie koniecznie europejskie - równie¿ zapraszamy.

Warunki, jakie powinni spe³niaæ kandydaci:
- wiek od 16 do 66
- zamieszkali w Rzeszowie lub okollicach
- zainteresowani Japoni± XV/XVIw.

Mile widziane zdolno¶ci nieprzeciêtne. Gra na instrumentach, haftowanie (g³êboki uk³on w stronê niedo¶cignionych w tej sztuce pañ) itp.

Spotkania:
Spotkania maj± miejsce w Osiedlowym Domu Kultury "Nowe Miasto", w ka¿dy czwartek o godzinie 18.30.
Treningi:
Treningi odbywaj± siê w fosie Zamku Lubomirskich w Rzeszowie, w ka¿d± sobotê i niedzielê od godziny 9.30

Kontakt:
buzak@vp.pl
gg: 10717232
Don Carlos
Ciekawe... ale pod ta sama nazwa funkcjonuje juz trzeci najemny itd ale szkocki. I to od bardzo dawna??
Magia Trojki??

Boh trojku lubit...

Ciekawe
Kichigai
Tak??O widzisz...Nie wiedzia³em...Magia trojki, co¶ w tym musi byæ.
My pod t± nazw± funkcjonujemy od dwóch lat.
Johny
Szkoda ¿e w Rzeszowie a nie w Gdañsku, no cu¿ mo¿e którego¶ dnia za³orze w³asny szogunat ze stolic± na pomorzu ;p
Rabiega
Nie pytam, jak maj± siê oddzia³y pierwszy i drugi...

Gwoli ¶cis³o¶ci i poprawno¶ci historycznej, oczekiwanej na tym forum, spytam tylko, czy waszym zamiarem jest odtwarzanie arkebuzerskiej formacji spod Nagashino, czy te¿ drzewcowej spod Mikata Ga Hara ?
Lub te¿ mo¿e co¶ innego, równie oryginalnego ?
To na naszych szeroko¶ciach i d³ugo¶ciach prawdziwa rzadko¶æ.
Chêtnie siê zaznajomimy.

Bo chyba nie inspirujecie siê "Ostatnim samurajem" ?

Konnichiwa -
Rabiega - San
Kichigai
Jak siê maja pierwszy i drugi??? Nie wiem. Mówili, ¿e tylko po sake wyskocz± i tyle ich by³o widaæ icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Co do odtwarzania, to tu jest pewna p³ynno¶æ. Staramy siê odtworzyæ oddzia³ najemny (oddzia³ roninów, ludzi bez pana,które to oddzia³y wystêpowa³y w tamtych czasach na terenie Japonii). Jak równie¿ zwyk³ych szarych ludzi. Tak jak wiêkszo¶æ bractw maj± nieszczan i takich tam tak my te¿ staramy siê rozwijaæ w ten sposób... Jako, ¿e jeste¶my grup± m³od± (co prawda mamy prawie 20 cz³onków ale jak na razie tylko dwóch zbrojnych icon_sad.gif ) Tak wiêc na razie tylko drzewcówki wchodz± w grê. Ale temat arkebuzów twardo siê rozwija...
Oto krótki filmik z Pierwszego £añcuckiego Spotkania z Histori±
Ma³a impreza (w przysz³ym roku bêdzie wiêcej ludzi mam nadziejê), ale widaæ, tam gdzieniegdzie moich ludków:
http://pl.youtube.com/watch?v=RiJdPG7zvdo

CYTAT
Bo chyba nie inspirujecie siê "Ostatnim samurajem" ?

Nie i nie zamierzamy. ³adnie zrobiony film ale z histori± ma³o zwi±zany...

P.S
Czy móg³by mi kto¶ powiedzieæ oznaczenia stali obecnie wykorzystywanej do wyrobu hakownic??
Bo to by u³atwi³o konstrukcjê arkebuza.
Sorry za offtopa
Adsumus
A walkê trenujecie wg czego? Jakie¶ japoñskie sztuki czy na czuja icon_wink.gif

Pozdrawiam
Kichigai
Niestety, w Rzeszowie nie ma ¿adnej sekcji kenjutsu icon_sad.gif . Jako, ¿e nale¿ê jeszcze do bractwa odtwarzaj±cego Europê trenujê z nimi (wg traktatów).
Wiem, ¿e teraz mog± siê odezwaæ ci którzy zaczn± narzekaæ, ¿e jeden styl z drugim ma³o ma wspólnego. Ale bior±c pod uwagê, ¿e sztychy s± zabronione i mo¿na tylko ci±æ...Nagle zobaczymy, ¿e miecz japoñski i europejski maj± wiêcej wspólnego ni¿ mogliby¶my przypuszczaæ. Te same postawy, trajektorie ataków, podobny zestaw technik.
Tak wiêc po treningach na europejski miecz staram siê powtórzyæ to na japoñskim, oczywi¶cie z lekk± modyfikacj± wymuszon± specyfik± broni (brak fa³szywego ostrza).

Tak wiêc nie powiedzia³bym, ¿e trenujemy na czuja.
Sam trenowa³em 8 lat aikido, w którym to te¿ wykorzystuje siê miecz. To z tej sztuki walki te¿ du¿o czerpie.
Kichigai
Widzê, ¿e moja grupka troszeczkê zaciekawi³a. Cieszy mnie to, gdy¿ zapewne jest to co¶...nowego icon_mrgreen.gif Pozwolê sobie wrzuciæ parê fotek kilku ludków z Trzeciego Najemnego...Mam nadziejê, ¿e to co robimy spodoba siê:
http://img73.imageshack.us/img73/1598/styczen453zt7.jpg
http://img73.imageshack.us/img73/7580/img3428nh6.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/66/img3254ko0.jpg
http://img149.imageshack.us/img149/5821/imgp1622ny0.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/1769/1000161xy0.jpg
Kryitanin
Cze¶æ!

Wie kto¶ mo¿e o jakim¶ takim oddziale "azjatyckim" (przepraszam ¿e tak ogólnikowo) w okolicach Gdañska/Trójmiasta

POzdr
Wotawa
Z naocznych obserwacji:
Bardzo fajna ekipa z perspektywami. Nowoczesne podej¶cie, nikt nie udaje, ¿e jest ¿ó³ty i ma sko¶ne oczy. Po prostu kontemplacja japoñskiego stylu na ¿ywo. Jakby to powiedziano na "Allegro" - "Polecam!".

Trzymam kciuki, powodzenia!
Viator
CYTAT(Kryitanin @ 12:34 11.08.2008) *
Cze¶æ!

Wie kto¶ mo¿e o jakim¶ takim oddziale "azjatyckim" (przepraszam ¿e tak ogólnikowo) w okolicach Gdañska/Trójmiasta

POzdr

S±dz±c po jednym z poprzednich wpisów (Johny'ego), to jest ju¿ Was dwóch. A to ju¿ co¶. Mo¿e za³ó¿cie ten szogunat? Albo szko³ê walki. Dwóch to ju¿ do¶æ: Johny sensei i Kryitanin shugyosha icon_wink.gif

Powodzenia!

Sajonara!
Piro
@Viator.
Jak Johny przycisnie XIV/XV to dopiero pozwolimy mu zamienic poltorke na katane.. Wiec poki co najwyzej moge polecic w 3miescie knajpe z chinszczyzna..
Kichigai
Hahaha smile.gif Johny trzymam kciuki...Mo¿e co¶ siê zacznie smile.gif Jakby co to s³u¿ê pomoc±.
Armand
Kichigai

CYTAT
Tak wiêc po treningach na europejski miecz staram siê powtórzyæ to na japoñskim, oczywi¶cie z lekk± modyfikacj± wymuszon± specyfik± broni (brak fa³szywego ostrza).

Mo¿naby powiedzieæ, ¿e historia zatoczy³a ko³o... smile.gif Kiedy¶, w czasach "przedtraktatowych" ludzie szukali w kenjutsu, kendo, filipinie sposobów na machanie ¶redniowieczn± europejsk± broni±, to by³y ersatze nieznanej europejskiej techniki. W ka¿dym razie postêpów ¿yczê, i dotarcia do tru japoñskiego ¼róde³ka wiedzy ;)
Kichigai
No mo¿na by tak powiedzieæ icon_mrgreen.gif
http://pl.youtube.com/watch?v=D0pH3o5jGMM
Jak widaæ dzia³a. (trzecia runda, do 5 punktów. Walcze pó³torakiem, bo mój siê z³ama³ podczas bitwy)
Riz
takie zainteresowanie Japonia to ja rozumiem! yes.gif
Mam juz dosyæ kiczowatych youtubowych ninja i samurajów no.gif
Kichigai
No, staram siê jak mogê..Ca³a grupa siê stara smile.gif Na razie trudna nam siê dobiæ do bojowych konkurencji ale nie dajemy za wygran±...
Kichigai
Witam...Chcia³em poinformowaæ o zmianie adresu strony:)
http://trzecinajemny.vel.pl/
Zapraszam smile.gif
Kichigai
¯eby nie by³o, ¿e grupa jest bez rozwoju czy co¶... bigsmile2.gif
Niedawno ruszy³a u mnie sekcja je¼dziecka...Na razie je¿d¿± trzy osoby, ja (ciê¿kozbrojny), Marcel (skrót od Marcelina, stawia pierwsze kroki w ³ucznictwie) i Kali (na razie d¿igitówka etc)

Ca³e szczê¶cie, ¿e trafili¶my na otwartych ludzi.

Ju¿ odpowiadam na pytania które siê pewnie nasun± po obejrzeniu zdjêæ...
1) Brak kusazuri wymuszone faktem, ¿e jak pierwszy raz je¼dzi³em to strasznie obdar³em siod³o...Nie mój sprzêt wiêc wole poszanowaæ, dlatego kusazuri brak.
2) Tak, zwyk³e buty typu "glan". B³ota by³o prawie do kostek, zimno, wiêc wola³em nie ryzykowaæ zdrowia moich ludzi i swojego trochê te¿...Teraz nie trudno o jakie¶ gów**** ¿eby siê przypl±ta³o. Sami przyznacie, ¿e na tak± pogodê jak± widaæ na fotach tabi i waraji to trochê za ma³o...
Pozdrawiam ze stolicy wszech¶wiata Rzeszowa smile.gif
Keylan
No grupa siê rozwija to widaæ, gratulujê i ¿yczê powodzenia!
ps. 日本語を分かりますか。?smile.gif
Kichigai
Witam, w imieniu Trzeciego Najemnego Oddzia³u Piechoty Japoñskiej og³aszam nabór. Je¶li jeste¶ m³odym (starszym te¿, a co smile.gif ) cz³owiekiem, jeste¶ zainteresowany odtwórstwem historycznym, ale na widok kimon i mieczy z kraju kwitn±cego sake cieknie Ci ¶lina z ust, to wiec, ¿e przyjmiemy Ciê z otwartymi ramionami smile.gif
Grupa stara siê odtwarzaæ czasy XV/XVI wiek, okres porównywalny do naszego rozbicia dzielnicowego...
Chcesz walczyæ - zapraszamy
Chcesz strzelaæ z ³uku - zapraszamy
chcesz bardziej pokojowo spêdzaæ turnieje - zapraszamy

Na koniec parê fotek z turnieju jaki organizowali¶my w Jaros³awiu tydzieñ temu (zdjêcia wykonywa³ Zygmunt z Grupy Widar (Zygmuncie mam nadziejê, ¿e siê nie pogniewasz bum.gif )

ZAPRASZAM DO WSPÓLNEJ ZABAWY smile.gif
Bezimiennyy
Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej zawita³ do Krakowa i rozpoczyna rekrutacjê równie¿ tam. Serdecznie zapraszamy wszystkich chêtnych i zainteresowanych t± tematyk±.
https://www.facebook.com/pages/Trzeci-Najem...6852633?fref=ts

Viator
"Je¶li jeste¶ m³odym cz³owiekiem..."

Ale nie a¿ tak m³odym jak ten tu ashigaru? bigsmile2.gif

(kolejne wcielenie mojego Stasia)

To tak na zachêtê i z serdecznymi pozdrowieniami.

A./V.
Kichigai
Mon rodziny Mifune z komiksu Usagi Yojimbo smile.gif
Maksymilian Von Lodsch
Szoda ¿e tak daleko. No i mam na razie masê innych wydatków. Ale mo¿e kiedy¶...
Viator
CYTAT(Kichigai @ 14:55 05.02.2014) *
Mon rodziny Mifune z komiksu Usagi Yojimbo smile.gif

Jasssne!

Te¿ mnie ci±gnê³o do Japonii okresu Sengoku, ale z jednej strony nie dawa³oby to swobody wyboru postaci - musia³bym byæ roninem albo duchownym, bo reszta tego spo³eczeñstwa to by³y kó³ka w maszynie... a poza tym do prowadzenia rekonstrukcyjnych wojen potrzebne s± te same trzy rzeczy co przy wojnach prawdziwych: pieni±dze, pieni±dze i jeszcze raz pieni±dze... a z tym z roku na rok coraz gorzej :/
Kichigai
Witam!
Po raz kolejny serdecznie zapraszam do wst±pienia w szeregi najwiêkszej w Polsce grupy zajmuj±cej siê odtwórstwem historycznym ¶redniowiecznej Japonii.
Je¶li jeste¶ zainteresowany t± czê¶ci± naszego ¶wiata, je¶li interesuje Ciê ¶redniowiecze, sztuki walki, czy ogólno pojêta kultura, etos i patos samurajów i chcia³by¶ zobaczyæ i poczuæ tamte czasy, to w takim razie jeste¶my dla Ciebie !
Zapraszamy do grup w Krakowie, Rzeszowie i Jaros³awiu.

I ¿eby nie by³o, ¿e tylko paradujemy w strojach cywilnych, Trzeci Najemny to jedyna grupa, która aktywnie stawia czo³o europejskiemu rycerstwu.

Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej - do³±cz do najlepszych.
https://www.facebook.com/trzecinajemny
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.