Witam.
Szczê¶liwie dotarli¶my do koñca wyprawy i postaram siê w kilku s³owach stre¶ciæ .
Marsz rozpoczêli¶my z Videlskego sedla w piatek oko³o godziny 17;30. w kierunku Lysecho vrchu.Tam postanowilismy poczekaæ na Czechów.
Ruszyli¶my we trzech: Razoslav,Irek i ja.Ka¿dy z nas posiada³ komplet wyposa¿enia inaczej datowany.
Irek,prze³om VIII i IXw.tereny Moraw.Na sobie zabra³ : dwie tuniki we³niane,we³niane spodnie,welniane poñczochy,podwi±zki,pas,we³nian± dziergan± ig³± czapke,dwa prostok±tne p³aszcze,torbe lnian± z prowiantem,buk³ak z wod± ,topór,tarcze,w³ócznie,nó¿,gliniany garnek.
Co do Razoslava ..to nie mam pewno¶ci (bêdzie chcia³ to sam napisze)
Za¶ ja...pieszy wojownik s³owiañski z terenów Ba³kanów datowanie VIw.
Na moje wyposa¿enie sk³ada³o sie: spodnie we³niane,buty,skarpety igielne,tunika spodnia we³naiana do kolan,kaftan sk³adany siêgaj±cy poni¿ej kolana,pas,zapinka palczata,czapka igielna,p³aszcz z prostokata,torba z prowiantem,buk³ak z wod±,nó¿,tarcza,topór.
Wieczorem do³±czyli do nas Petr z Rabim.
O ¶wicie ruszyli¶my w droge.
Przez Jeleni L±czki ,Orlik przekraczaj±c Czern± Opave dotarlismy do miejscowo¶ci Rejviz.Stamt±d ruszyli¶my Zamecky vrch gdzie do dzisiaj stoja ruiny 13 wiecznej twierdzy-Koberstejn.Tam rozpalili¶my ogieñ i spêdzili¶my noc.
W niedziele rano u stóp Zameckego vrcha rozstali¶my siê z Czechami i ruszyli¶my w kierunku Biskupiej Kopy.
Przebili¶my siê przez Przicny vrch i dotarli¶my do ruin kolejnej twierdzy-Edelstejn.Kilka takich twierdz stoi do dzisiaj.Swego czasu sta³y na stra¿y szlaku do Opavy i strzeg³y kopalni z³ota.
Stamt±d ju¿ mielismy rzut beretem do Biskupiej Kopy.Niestety byli¶my ju¿ spoznieni (Razovcowy poci±g) i odebrano nas u stóp Kopy w Zlatych Horach.
Szczêsliwie wszyscy (chyba) dotarli do domu.Wczasie marszu testowali¶my nasze tarcze w starciu z ostr± broni±.Wniosek:
NIEZNISZCZALN¡ JEST TARCZA WYKONANA ZE......S£OMY:)))) ale o tym kiedy indziej.
Nasze ubrania spisa³y siê doskonale ,repliki sprzêtu tak¿e.Mo¿na zamn±æ ten rozdzia³ do kolejnego roku.....je¿eli bed± chêtni.
Zdjêcia niebawem.