Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: moja prywatna klasyfikacja i pytanie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
lancelot
Dawno juz temu stworzy³em dla w³asnej (wewnêtrznej ) potrzeby klasyfikacje pojedynków które podzieli³em na:
-prywatne (honorowe), kiedy walka odbywa sie w obronie pewnych warto¶ci subiektywnych i nie posiada znaczenia prawnego.
-s±dowe, tzw. sady bo¿e, ordalia
-bitewne czyli harce
-turniejowe
¯eby za¶ nie zak³adac kolejnego tematu pytanie w tym samym (takie 2 w 1) , czy istnieje jakie¶ procentowe wyliczenie ¶miertelno¶ci wsród uczestników pojedynków z epoki pó¼nego ¶redniowiecza/ renesansu/baroku? Z jednej strony wiele technik "traktatowych" nie musi prowadziæ do zabicia lecz tylko unieszkodliwienia oponenta, wiele zas pojedynków w okresie RON koñczy³o sie licznymi ale nie smiertelnymi ranami, z drugiej za¶ spo¶ród bodaj 6 (moge sie myliæ w liczbach)uczestników tzw. "bitwy mignonów" (Francja za Walezjuszy) ostatecnie 4 zgine³o lub zmar³o od ran.

grzdacz
Masz jak±¶ ciekaw± hipotezê któr± chcesz potwierdziæ gdyby kto¶ znalaz³ takie dane? icon_wink.gif
lancelot
Chcia³bym raczej dokonaæ (w³a¶ciwie chcia³bym, ¿ebysmy dokonali) porównania ¶miertelno¶ci pojedynków sredniowiecznych (pieszych i konnych) oraz pó¼niejszych (z rozró¿nieniem np. szabli i rapiera), uwzgledniaj±c podan± przeze mnie klasyfikacje oraz takie "szczególy jak np. uzbrojenie ochronne i zaczepne oponentów. Nie wiem np jak zakonczy³ sie pojedynek s±dowy Miko³aja Smulikowskiego (pocz. XVIw.) z jego immiennikiem, którego nazwisko jakims sposobem mi umknê³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.