Witam. Jestem w³a¶nie w trakcie wykonywania rêkawic nr bodaj¿e 3 spod Wisby.I mam drobny problem.Wykona³em ju¿ ca³o¶æ oprócz palców czterech(kciuk gotowy) i nasz³o mnie pytanie.Czy da³oby radê zamontowaæ w takich rêkawiczkach palce kolcze zamiast takich tych metalowych?Widywa³em nie raz i nie dwa klepsydry z kolczymi paluchami i podobno by³y one w pe³ni histeryczne(Grupy u których widywa³em uchodzi³y za do¶æ mocno zaawansowane.A i ja odtwarzam raczej cz³eczka z nizin spo³ecznych-zwyk³ego ¿o³daka).Do tego czyta³em ¿e w XIV wieku zaczê³o siê bardzo czêste ³±czenie elementów koczych z p³ytowymi.Da³oby wiêc radê z takimi palcami tutaj zadzia³aæ? I prosi³bym nie mówiæ ¿e palce kolcze s± niebezpieczne.. wiem :D Ale mi siê podobaj± po prostu.
I jeszcze druga sprawa.Mankiet.Wyczyta³em te¿(Na Bagritonie) i¿ mankiety w Wisbowych rêkawicach mo¿na czasem zakwalifikowaæ jako tylko skórzane(czytaj nie znaleziona mankietu wiêc by³ wykonany z tworzyw organicznych.) Wiêc czy do wy¿ej wymienionych rêkawic mankiet taki by³by do zniesienia?Skóra utwardzona gruba do¶æ...bodaj¿e 4mm.
Prosi³bym o wypowiedzenie siê... bo zale¿y mi do¶æ na czasie ;]
Je¶li chodzi o model 3 z wisby proponuje nie zmieniaæ koncepcji i zrobiæ normalne palce metalowe ³adniej bêd± siê prezentowa³ a lepiej ju¿ zrobiæ wersje historyczna
http://www.mallet-argent.com/images/wisby_gauntlet_3b.gif ni¿ eksperymentowaæ.
Co do skóry to mo¿e byæ bo sam mam taki mankiet wykonany.
A teraz jeszcze tylko pytanie.. jak wygl±da Twój mankiet do tej rêkawicy?Typowy XIV wieczny zakrywaj±cy przedramiê czy taki bardziej jak od klepsydry?
Mam taki jak od klepsydr, nie polecam takiego mankietu jak w oryginale dlatego polecam ci mankiet jak w normalnych klepsydrach.
Tyle ¿e mo¿e byæ drobny problem ze zgodno¶ci± historyczn± ;] Z palcami nie przejdzie a z mankietem ju¿ tak?:D hehe.No ale zobaczê.Pokombinujê.. i nawet dam znaæ o rezultatach.
Witam
Mam pytanie: do jakiej bitwy by³y stosowane Rêkawice Wizby z d³ugim mankietem? To ¿e by³y najpopularniejsze w bitwie pod Wisby to ³atwo wywnioskowaæ, ale do kiedy by³y u¿ywane ( interesuje mnie jak sprawa ma siê je¶li chodzi o piechote)?
Z góry dziêkuje za odpowiedz
S±dze ¿e do 1370 roku by³y wykorzystywane rêkawice wisby z d³ugim mankietem. Poniewa¿ ju¿ klepsydry wchodz± ju¿ do uzytku i zacyzna³y wypieraæ wisboskie rêkawice. Lecz to moje zdanie i nie jestem jego do koñca pewien cyz mam racje.
Czy spotkali¶cie siê z rêkawicami kolczymi datowanymi na II po³. XIVw.?
1382, Catalonia, Hiszpania:
wiêcej
Dziêki Ugni za pomoc.
Mam tylko w±tpliwo¶ci szczególnie co do ostatniego przedstawienia. Czy s± to samodzielne rêkawice kolcze czy przed³u¿enie rêkawów kolczugi stanowi±ce wraz Z ni± integraln± ca³o¶æ podobnie jak w XIIIw.
CYTAT
Czy s± to samodzielne rêkawice kolcze czy przed³u¿enie rêkawów kolczugi stanowi±ce wraz Z ni± integraln± ca³o¶æ podobnie jak w XIIIw.
mysle ze nie.
Nitowana seria po ca³ej reke idze wzd³u¿, a na dloni - przez.
Podobnej jak tu
mysle ze sa to osobne rekawice...
Faktycznie. Na ostatnim zdjêciu widaæ to wyra¼nie.
Dla mnie to super sprawa, bo szukam tañszej alternatywy dla klepsydr. Kolcze jednopalczaste by³yby idealne.
Jeszcze raz dziêki za pomoc.
Witam.
Natkn±³ siê kto¶ mo¿e w swoich poszukiwaniach na u¿ywanie jakichkolwiek mankietów do rekawic kolczych? Widywa³em ju¿ (niestety na ¿ywo i ne mam dokumentacji) po³±czenia kolczych rêkawic ze stal±, skór± i kto wie czym jeszcze i zastanawia mnie jakie s± opcje ¿eby to po³±czyæ.
Jestem pewny wystêpowania p³ytek stalowych chroni±cych g³ówn± czê¶æ d³oni (bez palców). Widywa³em tez taki skórzany mankiet dorobiony do rêkawicy i zapinany na dwa paski ( patent chyba wcze¶niejszy).
Prosi³bym o wskazanie jakiegokolwiek ¼ród³a na takie wynalazki.
Pozdrawiam.
witam, znalazlem na co¶ takiego i mam pytanie czy takie "cos" jest historyczne w odniesieniu do przelomu XIV/XV, jezeli tak to czy znacie moze kogos kto wykona³by same metalowe elementy (w jaki¶ normalnych cenach)?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA jezeli nie jest historyczne to jaka jest jeszcze alternatywa do zbrojnikowych os³on i p³atow krytych jaka?
S± w miarê historyczne, a jakiego producenta poleciæ to wierny piotr z wawy.
Albo polecam producenta od którego skopiowa³e¶ zdjêcie :D.
Tylko mo¿e cena nie byæ taka dobra :P
No w³a¶nie cena mnie troche odstraszyla bo chcial za nie 630zl bodajze :/
macie jakies namiary na tego Piotra? albo stronke?
I jeszcze pytanie: jakbym zrobi³ krotsze mankiety to nikt sie nie bedzie rzuca³? ;)
Ja tak tylko pó³gêbkiem wtr±cê, ¿e 600z³ za dobre rêkawice to wcale nie jest jaka¶ horrendalna suma ;) - przemy¶l to je¶li chcesz naprawdê porz±dnie wykonane, historyczne rzeczy które chroni±, prezentuj± siê i pos³u¿± Ci d³ugie sezony.
Ponadto popieram wytypowanie Wiernego Piotra jako rzemie¶lnika godnego polecenia. Od siebie dodam Jacka Matere(googlnij), ale ceny chyba mu ostatnio trochê podskoczy³y.
Muszê potwierdziæ, niestety. Ci±gle w poradach dla pocz±tkuj±cych ró¿ni niepoprawni optymi¶ci pisz± o tym jak to siê ³atwo mo¿na wyposa¿yæ za 500 z³otych i uzbroiæ za drugie 500, a¿ siê niedobrze robi. Niestety, potem wychodzi z tego kolejny spawany potworek z ocynku, ur±gaj±cy zasadom BHP.
Ceny rêkawic folgowych, takich sensownych, to znaczy i poprawnych historycznie i naprawdê dobrze chroni±cych d³onie, zaczynaj± siê mniej wiêcej od 450 z³ i bynajmniej na 630 siê nie koñcz±. A na rêkawicach akurat nie warto oszczêdzaæ.
jestem poczatkujacy i nie bardzo wiem wlasnie jak sie dobrze uzbroic przy jak najmniejszych kosztach :/
I s³ysza³em duzo dobrego o takim panie jak M. Kotlarz i ze ceny ma nardzo nie wygorowane...
Mozna mu zaufac w sprawie klepsydrowek (bez elementow skorzanych) za niecale 300zl?
300 z³otych to ma³o ale w±tpiê by¶ dosta³ za to jakie¶ porz±dnie wykonane rêkawice nie mówi±c ju¿ o warto¶ciach ochronnych takowych. Je¿eli jeste¶ pocz±tkuj±cy to mam tak± poradê zbroj±c siê uzbrój siê w cierpliwo¶æ, ja sam bawiê siê w rekonstrukcjê od ponad 6 lat a dopiero w tym sezonie dorobi³em siê blach. W wiêkszo¶æ elementów zbroi warto zainwestowaæ bo przecie¿ zdrowie to nie zabawka, lepiej daæ wiêcej kasy i byæ pewnym ¿e masz dobr± ochronê.
Jest wielu rzemie¶lników którzy wykonuj± dobre rêkawice tylko ¿e ceny rzadko kiedy schodz± poni¿ej 500 - 600 z³otych za parê rêkawic.
¯yczê cierpliwo¶ci i Pozdrawiam !
co kto lubi, ja bawiê siê lat 7 (siedem sezonów) i zd±¿y³em przezbroiæ siê 2 razy. albo 3.
kupowa³em najpierw tanie rzeczy - pierwszy komplet wyniós³ do¶æ tanio, a potem sam zacz±³em robiæ - czyli mam jeszcze taniej.
do najnowszego kupi³em tylko he³m, rêkawice i broñ.
wystarczy tylko wszystko dobrze dopasowaæ, mo¿na zrobiæ to tanio.
a w tym roku znów siê przezbrajam ;P
//mówiê o blachach, pikowañ nie umiem szyæ.. jeszcze.
Powiem ci tak jak inni, po prostu ju¿ lepiej wydaæ raz a porz±dnie. Zbieraj grosz do grosza i nie my¶l tylko o tym by mieæ ju¿ sprzêt.
Pomy¶l poczytaj i popytaj, a przede wszystkim zastanów siê czym chcesz siê zaj±c w RR, czy chcesz wychodziæ na 5vs5 czy walczyæ 1vs1 czy nawet drapaæ siê po ty³ku (chocia¿ do tego nie potrzeba jako takiego sprzêtu
)
Po prostu pomy¶l w co by¶ chcia³ siê bawiæ, a potem dopasuj sobie sprzêt i kupuj co trzeba nawet za sporo kasy, ale my¶l o tym ¿e gdy raz kupisz sobie co¶ porz±dnego to nie bêdziesz musia³ wydawaæ kasy co sezon na nowy zestaw bo co¶ tam siê sta³o czy masz zajebiaszczy wgniot. .
pi±tki brzmia kuszaco ale z tego co slyszalem to platy na ruskich sie nie nadaja :D wiec zostaja mi 1vs1 albo poprostu jakies delikatne sparingi. brakuje mi wlasnie jeszcze helmu i rekawic a jak bede chcial kupic porzadne i drogie to z walki w nastepnym sezonie chyba nici bo teraz bedzie krucho z kasa...
serdeczne dzieki za rade
Pozdrawiam
Tobiasz
Kto taki ci powiedzia³ ¿e jaki¶ sprzêt nie jest dobry na ruskich ?, a co niby jest na tyle dobre by chroniæ siê przed ruskimi mo¿e pancerz przedni z Tygrysa ?
Ka¿dy dobrze zrobiony pancerz jest dobry do walki, p³aty na lnie, lamelka czy te¿ inne rodzaje zbroi krytych. Co do sprzêtu kto ci ka¿e od razu mieæ ca³y zestaw, patrz na swój portfel w ten sposób by mieæ co¶ porz±dnego a nie jaki¶ syf, co w nastêpnym sezonie rozleci siê i nawet nie sprzedasz potem.
S±dzê ¿e najlepszym rozwi±zaniem bêdzie zakup porz±dnego he³mu i rêkawic. Nastêpnie reszta sprzêtu który nie rozpadnie siê po pierwszej walce i nie wyl±dujesz z ³ap± w gipsie.
Dlatego moja rada, zajmij siê wpierw trenowaniem do tego co chcesz robiæ maj±c podstawowy sprzêt czyli co¶ na nogi, he³m i rêkawice. A nastêpnie poma³u resztê sprzêtu, nie zaczynaj±c od koñca.
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
Kajfaszu111 zbroje do M. Kotlarza s± dobrej jako¶ci i maj± niewygórowane ceny, wiem bo kupi³em u niego ca³y sprzêt. Musisz siê jednak uzbroiæ nie tylko w stalow± zbrojê ale i w cierpliwo¶æ. W moim przypadku opó¼nienie z realizacj± zamówienia wynios³o 2 miesi±ce...Mog³o siê oczywi¶cie co¶ zmieniæ, bo zamawia³em sprzêt w sezonie, wiec pewnie M. Kotlarz mia³ wiêcej zamówieñ.
Pozdrawiam.
Panowie, o producentach rozmawiamy gdzie indziej, o rekonstruktorach ze wschodu równie¿. Tutaj trzymajcie siê tematu g³ównego - tak delikatnie zwracam uwagê na wszelki wypadek ¿eby¶cie za bardzo nie zeszli z tematu.
A no co do rêkawic jak chcesz mieæ dobre rêkawice pasuj±ce do reszty polecam ci o te:
http://www.crimsonforge.com/Sales_Content.htmCo do reszty to na innych tematach jak Indar prawi
Ok
serdeczne dzieki. Pomimo tego ze narazie³em sie Indarowi to bardzo mi pomogli¶cie
Pozdrawiam
Tobiasz
[Edycja] - Aj tam od razu siê "narazi³em" - zwyczajnie lubiê porz±dek.
I.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.