Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Có¿ to jest i co z tym zrobiæ ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
basil
Witam !
Jestem nowy na forum, wiêc z góry przepraszam jak tu jakich¶ g³upot ponawypisujê.

Ale przejdê od razu do sedna sprawy. Mianowicie dosta³em siê w posiadanie pewnego miecza, którego niestety nie jestem w stanie zidentyfikowaæ i nie bardzo wiem jak go odnowiæ i oprawiæ.
Wszelki rady na temat jak go wypolerowaæ, usun±æ rdzê i wykonaæ oprawê. Pierwsze pytanie jednak brzmi co to za broñ i z jakiego okresu pochodzi ?

A oto zdjêcia (przepraszam za linki ale forum nie chcia³o dopu¶ciæ obrazków ):

Ca³o¶æ
http://img526.imageshack.us/my.php?image=42363753gd0.jpg

Rêkoje¶æ
http://img87.imageshack.us/my.php?image=64272423mu3.jpg

Czubek
http://img90.imageshack.us/my.php?image=32238865lf6.jpg

Z góry dziêkujê i pozdrawiam !
Boran
Je¶li to jest zabytek, a nie zabawka zrobiona przez wujka Heñka trzy lata temu i zgubiona w ¶niegu - to najlepsz± i jedyn± s³uszn± metod± oczyszczenia, odnowienia i ewentualnego oprawienia bêdzie oddanie do najbli¿szego konserwatora zabytków lub muzeum. Nie ma za co.
Rabiega
Przypomina maczetê do buraków.
To takie narzêdzie rolnicze.
Nie wiem te¿, co mo¿e mieæ wspólnego z tym akurat dzia³em ?

Równie¿ nie ma za co.

Rabiega
basil
My¶la³em w³a¶nie, ¿e mo¿e to byæ jakie¶ narzêdzie rolnicze. Jedynym problemem jest fakt ¿e to wa¿y ponad 2 kg.

Co do dzia³u to nie wiem, dlaczego akurat ten, ale tak jako¶ mi siê kojarzy³o.

Wszelkie dalsze spekulacje i sugestie mile widziane smile.gif

Pozdrawiam
Marcinek
To nie jest przypadkiem resor, albo cos w ten desen?
Hallatil
a w jaki sposób wszed³e¶ w posiadanie owego "cuda" jesli mo¿na wiedzieæ? bo je¶li wykopa³e¶ na polu- ogródku i rzeczywi¶cie jest to jaka¶ wersja tasaka czy korda to lepiej zanie¶ to do muzeum i siê po¿egnaj ze znaleziskiem
basil
Tak, zosta³o to wykopane :P
Ig³a
Na moje wygl±da jak tasak - podobne stosowali czesi (nazywa³o siê to bodaj¿e malchus, g³owy nie dam), w krajach arabskich podobn± broni± by³y scimitary (po polsku sejmitar? he he nie wiem), jedno jest pewne, przy du¿ym cie¿arze na koñcu onego akcesorium, nie chcia³bym byæ tym kto dostaje (nawet w tarczê - przypuszczam ¿e impet jest taki ¿e drewnian± mo¿e rozbiæ).

Acha no moje je¶li to orygina³ to raczej bêdzie ¶redniowiecze (tak 1300 - 1400)

Z pozdrowieniem

PS. Zanie¶ do jakiego¶ konserwatora albo muzeum i opisz sk±d masz i na jakiej g³eboko¶ci, ew co by³o w pobli¿u, jaka ziemia etc., a jak nie bedzie zainteresowany to na legalu masz co¶ ciekawego (tylko oczekuj informacji pisemnej ;), w kazdym razie bêdziesz móg³ te¿ dowiedziec siê konkretnie co to jest.
Do bitwy z tym nie staniesz a po oczyszczeniu domowymi sposobami ubytki moga (choc nie musz±) byc ogromne.
darth blade
Na jakiej glembokosci ? i tez rzda zdajemi sie mloda..... za mloda max 100 lat...jesli nie 10...
No i wyglada jak messer z srednio wiecza.

W jakim jêzyku napisano to, co powy¿ej ?
Oczekujê rych³ego przet³umaczenia na jêzyk polski !

Rabiega
Ghutek
Witka

To ¿aden zabytek, posiadam identyczn± z g³êbokiego socjalizmu, pomalowan± na niebiesko. Rabiega ma w 100 % racje, to maczeta do buraków.

Pozdrawiam
Militia Templi
a mo¿e jaki¶ rekonstruktor zgubi³ swoj± mroczn± broñ w czasach drugiej po³owy mrokoko?
Pawe³ Lipnicki
Maczeta do buraków nie mia³a jelca... Konserwator zabytków zawsze mo¿e rzuciæ okiem... icon_wink.gif
Armand
A mo¿e to maczeta NA buraków? devil.gif W takim przypadku jelec mo¿e wspomagaæ blokowanie uderzeñ kija baseball'owego bum.gif
Wachmistrz
mój kolega zrobi³ sobie prawie takie samo co¶ z pi³y tartacznej, poco nie wiem, mo¿e w³a¶nie na buraków.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.