Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m z miejscowo¶ci S³onim na Bia³orusi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Borg
Ma kto¶ jakie¶ dok³adniejsze dane na jego temat?
Gdzie by³ publikowany mo¿e, gdzie obecnie le¿y, mo¿e nawet zdjêcia?
Wiem tyle co z tego rysunku i ¿e to XII-XIII wiek i ¿e jest prawdopodobnie ba³tyjski...
http://suraz.e12.pl/nawia/uzytkownik/files...20bialorusi.jpg
Z góry dziêki
Pozdrawiam
Arek
Czcibor
Fotki tego garnka. Nie wiem sk±d. Nie wiem te¿ sk±d pomys³ z nosalem.
Boran
CYTAT
Gdzie by³ publikowany mo¿e

na pewno mo¿na co¶ o nim przeczytaæ w:
Археалогiя i нумiзматыка Беларусi. Энцыклапдыя. “Беларуская энцыклапедыя” iмя Петруся Броуки, Мiнск, 1993, с.575;

podane za: http://www.tgorod.ru/index.php?contentid=224
pod linkiem jest te¿ kilka s³ów o nim - m.in. jest podana analogia na figurkach szachowych znalezionych na Bia³orusi
oraz na przedstawieniach z... Hiszpanii
Borg
balszoje spasiba
mam nadziejê ¿e znajdê to i kto¶ mi przet³umaczy smile.gif
a co do orygina³u i rekonstrukcji powiedzmy, ¿e zastanawiaj±ce by nie powiedzieæ ¿e co¶ mi tu ¶mierdzi
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
A ja mam te encyklopedie w domu .. jak cos smile.gif
Ale niestety tam s³owa nie ma o tym he³mie. Tylko rysunek znaleziska wraz z innymi archeologicznymi znaleziskami przy okazji tekstu o mie¶cie S³onim

Za³±czam zdjêcie strony z encyklopedii ... sorki za s³ab± jako¶æ, ale sie spieszê.
Narmot
Ok³adka jakiej¶ ksi±¿ki, znalaz³em kiedy¶ przy okazji szukania info o tym he³mie.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
nieczar
tak wygl±da ow helm obecnie

...jestem w posiadaniu artykuliku na temet tego kasku ...wszystko po bialorusku...napisz Borg na meila do mnie to ci pode¶le
Borg

taka ma³a ciekawostka...mongolski 13 wiek, z aukcji zdj±tko
Konstrukcja o uderzaj±cym podobieñstwie
Znicz
Hiszpañska ikonografia

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.