Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: taborem na Grunwald
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
efendi
Witam!
Jest taki pomys³, zeby w roku przysz³ym(a mo¿e nawet ju¿ w tym), wybrac sie na Grunwald taborem.
Jecha³o by 2-3 wozy ci±gnione przez konie i zbrojni na koniach.
Wozy stylizowane na te w epoce.
Droga by trwa³a ok 12-14 dni. Po drodze mogliby siê do³±czaæ chetni. Na koniach lub na piechote.
Je¿eli kto¶ mo¿e s³u¿yæ pomys³em, to bardzo proszê. Je¿eli kto¶ chce to ol...æ, to niech siê nie odzywa, bo i tak ta podró¿ dojdzie do skutku. (jak by co , to trochê srodków na to wszystko jest)
Jezeli jest kto¶ chêtny, kto chcia³by wzi±æ w tym udzia³, to proszê do mnie napis±æ.
Start z grodu w Byczynie.
Pozdrawiam
Nikodem
Ja bym bardzo bardzo chêtnie chcia³ w tym uczestniczyæ, ale nie wiem jak wygl±da moje uczestnictwo w tegorocznym grunwaldzie. Ale na sama przeja¿d¿ke - jasne. A moze pó¼niej do Malborka od razu..?

PeeS. Jestem z Torunia.
Hallatil
a jak by przebiega³a orientacyjnie trasa przejazdu taboru?
efendi
CYTAT(Hallatil @ 09:46 08.04.2008) *
a jak by przebiega³a orientacyjnie trasa przejazdu taboru?

Witam!
Tutaj oczekuje propozycji(trasa), potem tak czy tak, przejade ta tras± ze dwa razy(samochód), zeby ustalic miejsca postojów, mozliwo¶ci podkucia koni czy naprawy wozów.
Wozy bêda robione na zamówienie, ko³a ,oczywi¶cie, drewniane. Trzeba sie liczyc z tym , ¿e bêd± wymieniane w czasie podró¿y. Nie wiem czy kowal nie powinien jechac z nami...
Czy ktos ma do¶wiadczenie i wie ile wytrzymuja osie(ile wytrzymywa³y), osie w wozach?
Pozdrawiam
Gilgamesz
Wóz ³±cznie z osiami wytrzyma jak nic podobnych wozów u¿ywano do po³owy XX w transportowano nimi wszystko pocz±wszy od trawy a skoñczywszy na ceg³ach i wêglu, czyli nie ma³y ciê¿ar przewozi³y. Jedyny k³opot, jaki by³ z drewnianymi ko³ami to taki, ¿e ko³a sie zsycha³y i spada³y z nich okucia tzw. rafy. W takim wypadku trzeba by³o wymieniæ ko³o a na zepsute nabiæ na nowo rafe, mo¿na te¿ by³o zapobiegaæ zsychaniu kó³ polewaj±c je w trakcie jazdy woda. Tak czy siak radzi³bym wam mieæ ze sob± osobê, która zna sie na nabijaniu kó³, raf na ko³a i kogo¶ od ciesielki, bo wypadki chodz± po ludziach a lepiej dmuchaæ na zimne. Kowal w niczym wam nie pomo¿e, je¶li chodzi o wozy a co do koni to we¼cie z sob± kogo¶, kto z na siê na „naprawie” koñskich kopyt w obecnych czasach ma³o który kowal umie siê obs³ugiwaæ z konmi;). Pozdrawiam
ua
Witam

Trasa i jej propozycje daleko do Byczyny nie mam wiêc postaram siê przygotowaæ mapy wojskowe aby cosik zaproponowaæ dostarczê je w nastêpnym tygodniu i Efendi bêdzie móg³ wykazaæ sie znajom¶ci± z zakresu "zielonej taktyki"

Oczywi¶cie zg³aszam chêæ uczestnictwa je¶li wysoka komisja mi pozwoli i mnie zaaprobujê

Chcê nadmienic do powy¿szego cv, i¿ bra³em parokrotrnie udzia³ w rajdach konnych

Mam tylko jedno pytanie czy dysponujecie pukico jakim¶ wolnym konikiem rozumiem ¿e Gucio bierze siê za przygotowanie treningowe koni i je¼dzców bo bez tego mo¿e byæ malutki szkopu³ z form±
efendi
Witam!
Ciesze sie bardzo(mapy), a mysle za rade sobie dam , jako ze "mapiarstwo" cwiczylem przez lat 20 i cos w glowie pewnie zosta³o smile.gif
Pozdrawiam
Czcibor1
¦wietny pomys³ z t± wypraw± taborem.Podobny pomys³ rzuci³em na forum Gazety Rycerskiej w ub roku ale "sfora piesków "obszczeka³a to i da³em luz.Z chêcia przy³±cze siê do tego i moge poprowadziæ tak± wyprawe od Lidzbarka Welskiego pod mury Kurzêtnika i z powrotem do Lidzbarka,Dzia³dowa i do Grunwaldu.Znam dok³adn± trase przemarszu wojsk Jagie³³y z 1410. Oczywi¶cie posiadam odpowiednie wyposa¿enie i uzbrojenie zgodne z duchem epoki. Mieszkam w Brodnicy.
Czcibor1
Jasne ,¿e siê do tego przy³±czam to w koñcu mój pomys³.Moge przy³±czyæ siê poprowadziæ wyprawe od Bie¿unia ,a nawet Czerwiñska historyczn± tras± . smile.gif .

Zapraszam chêtnych do przy³±czenia siê,byliby¶my grup± odtwarzaj±c± wojska litewskie ,które przy³±czy³y siê do Jagie³³y po przekroczeniu Wis³y.

Ale czy bêd± chêtni?, teraz wiêkszo¶æ woli dowie¼æ te swoje 4 litery komfortowo samochodem na miejsce ,a taka wyprawa taborem to nie zabawa dla miêczaków. anger.gif
Reset
W mojej rodzinnej miejscowo¶ci Czerwiñsk nad Wis³± szykuje siê impreza zwi±zana z Bitw± pod Grunwaldem Projekt "Marsz Grunwaldzki 2010" o czym uprzejmie donoszê smile.gif
http://www.czerwinsk.pl/index.php?cmd=aktu...pokaz&id=10

My¶lê ¿e fajnie by by³o gdyby w przysz³ym roku 2010 zosta³ zbudowany most pontonowy (niekoniecznie historyczny) i odby³a siê przeprawa wojsk przez Wis³ê.

Tu jest link do organizatorów.
http://www.fundacjarozwojuczerwinska.free.ngo.pl/index.html

Jak by siê do tego przyczyni³y Bractwa Rycerskie mog³a by to byæ w przysz³o¶ci piêkna historyczna impreza.

Jak g³osi legenda na kolumnach Bazyliki N.M.P. pozosta³y ¶lady po ostrzeniu mieczy przez polskich rycerzy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.