Jako, ¿e pogoda w koñcu dopisuje uda³em siê w teren by po zimowej przerwie poæwiczyæ strzelanie z ³uku. Mój zapa³ by³ tym wiêkszy, gdy¿ zaopatrzy³em siê w nowiutk±, s³omian± matê (nigdy do takich nie strzela³em - chyba, ¿e na turniejach) oraz komplet niedawno co zakupionych strza³ od renomowanego wytwórcy z Pomorza.
Niestety... Jakie¿ by³o moje rozczarowanie, gdy po godzinie strzelania z 10 strza³ tylko 6 pozosta³a u¿yteczna. Z czterech pozosta³ych przy próbach wyjêcia strza³ z tarczy groty (toczone - bodkin) pozosta³y w s³omianej macie.
St±d te¿ moje pytania...
1. Mam kiepskie strza³y? Mimo, ze to jednego z lepszych producentów
2. S³omiane maty tak maj± ¿e pozostaj± w nich groty
3. Jako¶ dziwnie strzelam. Wiêkszo¶æ z Was nie mia³a tego problemu.
Pozdrawiam.
Czasami klej na którym groty s± mocowane do promieni jest ze swej natury kiepski, a jest to nie do wykrycia przed postrzelaniem.
Bierzesz na strzelanie "kropelkê" i papier toaletowy. Mimo krzyków purystów historycznych, ¿e jest be oraz producentów, ¿e lepszy ¿ywiczny czy dwusk³adnikowy.
Oraz dobr± zapalniczkê d³ugotrwa³o paln± i siln±, a jeszcze lepiej lampkê dentystyczn± spirytusow±.
Po wypadniêciu promienia z groty ten ostatni wypalasz aby usun±æ klej i drewno ze ¶rodka, a trzymaj delikatnie w kombinerkach coby se skórki nie spiec.
Wystygnie - do grotu kropelki kropelek kilka - wklej dok³adnie na pozycji pierwotnej promieñ, nadmiar kleju co wyp³ynie wycierasz szybko papierkiem. Po 3 minutach strzelasz i trzyma d³uuugo - ale nie strzelaj w drzewa czy drewno.
witam,
klej klejem- miej pewnosc, ze tulejki grotow sa czyste w srodku, a takze stozek promienia jest dobrze wycentrowany (moze producent to przeoczyl?)
groty toczone tarczowe i polowe to maly problem, nasacz je w acetonie, potem dokladnie wysusz i gotowe
do przytwierdzania proponuje zapomniec o dwuskladnikowych klejach itp.
kup sobie naboje do tzw Heat Gun (sa tanie, za kilkanascie szt zaplacisz bardzo niewiele, a jeden taki patyczek wystarczy Ci na setki strzal)
rozgrzewasz taki patyczek nad plomieniem az zacznie sie topic (kilka sek), nastepnie smarujesz nim stozek promienia; nakladasz grot i podgrzewasz; klej zacznie sie ponownie topic, dociszkasz grot i centrujesz: jezeli wszystko ok, wkladasz grot do zimnej wody;
jezeli nie uda Ci sie wycentrowac za pierwszym razem, podgrzej po prostu grot na plomieniem i popraw, studzac ponownie pod zimna woda
powodzenia
Witam,
Ja osobi¶cie wolê jednak kleje dwusk³adnikowe, a Kropelki itp. u¿ywam jedynie w nag³ych przypadkach.
Przed klejeniem ¿ywic± warto pamiêtaæ o paru zasadach:
1. tak jak pisa³ wcze¶niej Daniel, trzeba dok³adnie wyczy¶ciæ groty od ¶rodka acetonem, choæ wg mnie samo moczenie w acetonie to tylko pierwszy etap, bo potem trzeba jeszcze powalczyæ z patyczkami do uszu,
2. groty warto jakim¶ gwo¼dziem czy czym¶ ostrym od wewn±trz "porysowaæ", ¿eby nie by³o g³adkiej powierzchni,
3. koñcówki promieni dobrze jest w ten sam sposób potraktowaæ - oczywi¶cie z umiarem, co by ich zbytnio nie os³abiæ,
4. je¿eli zale¿y Ci na piêknych, l¶ni±cych grotach, to zawsze poleruj je przed klejeniem, nigdy po.
Pozdrawiam,
G.
Witam!
Co do mocowania grotów to by³em zawsze za dwusk³adnikowym klejem-ale te¿ w ¶ród nich s± lepsze i gorsze - ja klei³em na distal ( d³ugoschnacy). Ale przekona³em sie ostatnio do w/w kleju w laskach do podgrzewania. Kolega stosowa³ ten¿e i mieli¶my w sumie porównywaln± wytrzyma³o¶æ, a mia³ te przewagê ¿e wystarczy³a zapalniczka i podgrzanie by na miejscu naprawiæ grot.Klejem tego sie nie da uczyniæ.Kropelka dobra ale tylko do powierzchni dobrze dopasowanych, kleje uzupe³niaj± nawet wiêksze szczeliny miêdzy szypem a grotem.
Ale jest te¿ mo¿liwo¶æ kupienia grotów z gwintem w ¶rodku-mam strza³y z takimi i ¿adnych strat grotów nie by³o - nie trzeba kleiæ tylko nakrêciæ i ju¿..
>>>---------->
Je¶li chodzi o odpadaj±ce groty to starajcie siê trzymaæ strza³y z dala np. od kaloryfera lub innego ¼ród³a ciep³a - drewno lubi siê "skurczyæ". Nawet najlepiej przyklejone groty po trzymaniu ich na kaloryferze mog± odpa¶æ przy trafieniu w ziemiê
Witam,
mia³bym kilka pytañ, czy ta mata jest ca³a ze s³omy, czy groty wiêzn± w s³omie czy czym¶, co jest pod spodem?
No i najwa¿niejsze, czy groty spadaj± z nieuszkodzonego promienia, czy strza³a ³amie siê tu¿ za grotem?
I czy uszkodzenie powstaje dopiero przy wyci±ganiu, czy strza³a w tarczy ju¿ jest pêkniêta?
Bo w ka¿dym przypadku bêd± inne przyczyny...
Poza tym wa¿na jest technika wyci±gania strza³ z tarczy - strzelam do tekturowej, i te¿ mia³em k³opoty z wyci±ganiem, dopóki siê nie nauczy³em wyci±gaæ chwytaj±c strza³ê tu¿ przy tarczy i ci±gn±c z lekkimi ruchami na boki (przy obrotowych spadniêcie grotu prawie pewne, a tak na marginesie to groty z zaklepanej rurki osadzam na wcisk bez kleju - jak który zostanie w tarczy, to po prostu wyjmujê go spomiêdzy warstw tektury falistej i z powrotem nasadzam na strza³ê, ale to wcale czêsto siê nie dzieje). Ponadto poci±gniêcie nawet trochê na bok, a nie wzd³u¿ strza³y to prawie pewne z³amanie tu¿ za grotem - sprawdzone.
Pozdrowienia !
Mata w ca³o¶ci wykonana jest ze s³omy. Groty zostaj± w macie, po prostu wyjmuj±c strza³ê z maty pozostaje sam promieñ. Grot albo wiê¼nie w macie lub po prostu odpada z ty³u niej przy próbie jego wyjêcia przez s³omê.
Opisywane zagadnienie kiepsko umocowanych grotów wydaje mi sie mieæ swoje ¼ród³o w s³abym kleju. Mój kolega do¶wiadczy³ czego¶ przykrego: rozpakowywa³ nowe strza³y (nie podam producenta, bo ten post nie przyniós³by mu s³awy) i grot odpad³ podczas wyci±ganie z tekturki mocuj±cej strza³y w kartonowej tubie... no có¿, zak³adam, ¿e nawet renomowanym producentom strza³ mog± siê zdarzaæ takie baboliki...
Ja podczas wklejania grotów do moich strza³ u¿ywam O¶miorniczki, Distalu lub Quick Set Steel Epoxy. ¯aden grot sie nie odklei³ nawet podczas wyci±gania z twardych drewnianych desek.
A to, ¿e czasem sie strza³a z³ama³a za grotem przy uderzeniu np. w kamieñ to sprawa innego kalibru.
Moim zdaniem nawet przeciêtnie wklejony grot nie powinien zle¶æ z szypu podczas wyci±gania ze s³omianki.
Zdrówka
CYTAT(Martin Graves @ 21:51 13.04.2008)
Mata w ca³o¶ci wykonana jest ze s³omy. Groty zostaj± w macie, po prostu wyjmuj±c strza³ê z maty pozostaje sam promieñ. Grot albo wiê¼nie w macie lub po prostu odpada z ty³u niej przy próbie jego wyjêcia przez s³omê.
Hmmm a jak udaje Ci siê odzyskiwaæ groty? Bo w takim uk³adzie to nic, tylko przykleiæ na dobry klej, jak to doradzali koledzy parê postów temu. Bardzo mi siê zw³aszcza spodoba³a technologia klej termotopliwy + zapalniczka (uk³ony dla Rossomaka!
), taki klej po zastygniêciu jest nieco elastyczny, to powinno uchroniæ promieñ przed z³amaniem przy uderzeniu w cel - taka amortyzacja, a i klej nie pu¶ci.
Bo w Twoich strza³ach wygl±da na s³abe przyklejenie grotów, albo klejono na klej zastygaj±cy na "kamieñ", który przy uderzeniach nie amortyzuje, tylko puszcza - tak niegdy¶ rozk³adano klejone stolarskim klejem meble, porz±dnie opukuj±c drewnianym m³otkiem, klej puszcza³ od uderzeñ, a drewno siê nie uszkadza³o.
No i technika wyci±gania - trzeba poeksperymentowaæ, czy ci±gn±æ prosto na si³ê, czy z lekkim obracaniem, czy z "rozkiwaniem" strza³y - zale¿y to od struktury tarczy, kszta³tu grota, i sam zobaczysz, co daje najwiêksze szanse wyci±gniêci strza³y z grotem.
Mo¿e na pocz±tek popróbuj tarczy z min. 8 warstw grubej tektury falistej? Tu nie ma problemu z odzyskaniem grota, nawet jak spadnie.
¯yczê powodzenia!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.