Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - Nasze rodzime szlacheckie tañce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Anna Wojciechowska
Czy kto¶ mo¿e ma dostêp do naszych polskich, ¶lacheckich tañców? No bo ten nieszczêsny Polonez (którego wiêkszo¶æ wyklina³a na studniówce), jakie¶ chodzone, ale dok³adniej? Co jeszcze? Kto¶ mo¿e posiada jakie¶ kasety video (najchêtniej) albo jakie¶ inne materia³y, b±d¼ gdzie mogê to znale¼æ?

¯ukowa, upar³am siê bigsmile2.gif
Anna Wojciechowska
Po sznurku do k³êbka...

Dla ewentualnych zainteresowanych ISTA organizuje kursy tañców polskich.
Szczegó³y www.ista.art.pl
Morgan_c
Tak siê sk³ada, ¿e podstawowe kroki naszych tañców narodowych mam w ma³ym paluszku icon_cool.gif (no, mo¿e przesadzam, ale powiedzmy, ¿e wim o co biega). Poza polonezem,
szlacheckim tañcem jest mazur. Podstawowe kroki mazura to (nie wiem jak to siê pisze icon_redface.gif ) , pakupe pamasze i szasse
(Nazwy s± z francuzkiego, a ja je s³ysze tylko na rozgrzewkach, nigdy nie widzia³am jak to siê pisze, wiêc zapisa³am tak, jak siê mówi. Je¶li kto¶ wie jak to napisaæ, to niech da znaæ) Mam na kasecie vhs, za nied³ugo bêde mia³a na vcd. Mo¿e bêdzie siê da³o jako¶ przegraæ i przes³aæ netem.
Co do poloneza, to tak naprawde to co siê dzieje na studniówkach, to marna podróbka prawdziwego poloneza. Wykonanie dobrze wyæwiczonego poloneza wygl±da wspaniale, i nie jest takie proste, jak siê wydaje icon_wink.gif
Gloria z Krakowa
Polecam leksykon Gra¿yny W. D±browskiej "Taniec w polskiej tradycji" (wydawnictwo Muza) Pozycja nie nale¿y do najtañszych, ale warta jest swojej ceny - s± tam opisy tañców, ich historia, nuty, opisy kroków z rysuneczkami, nuty, zdjêcia i inne smaczki. Do ksi±¿ki do³±czona jest p³ytka z dokumentacj± wizualn±. Niestety w obcym dla mnie formacie DVD, wiêc nie wiem co na niej jest i nie mogê przegraæ w razie zainteresowania:(

Hm, ISTA organizuje kursy polskich tañców? Ciekawe. W którym konkretnie miejscu jest o tym informacja, bo nie mogê znale¶æ?
Anna Wojciechowska
ISTA kiedy¶ organizowa³a, jak widze ju¿ to sie skoñczy³o...

Mam pytanie, czy w tym leksykonie s± te¿mniej wiêcej datowania. Bo z tego co wiem to do polskiego renesansu mo¿na zaliczyæ równie¿ codzony, czapkowy, ¶wieczkowy irp., do których nie ma dok³adnych opisów, a nasze polonezy, mazury, oberki i inne to s± duzo pó¼niejszymi tañcami...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.