Witam jestem nowy na tym forum, choæ nieraz tu ju¿ zagl±da³em i czyta³em co piszecie. Jestem z okolic Lublina i od ma³ego interesujê siê rycerstwem. Ale niestety kasy mam mniej ni¿ nic i sam kombinujê jak mo¿na co¶ z niczego zrobiæ.
Obecnie doszed³em do wniosku, ¿e warto by siê by³o zaopatrzyæ w rêkawice do walki bo szkoda palców. Kciuk ju¿ mia³em banda¿owany bo dosta³em dwójk± (Mia³em rêkawicê p³ytow±, chusteczkê da³a). Dlatego w³a¶nie poszuka³em w domu i znalaz³em stary rozpadaj±cy siê ko¿uch z baranka i zacz±³em szyæ rêkawicê trójpalczast±, czyli kciuk i pozosta³e palce podzielone na pó³. Rêkawica ju¿ z z samego wygl±du nie jest ¶redniowieczna, bo bardziej stawia³em na bezpieczeñstwo palców i ponaszywa³em poduszeczki wypchane futrem, które mi zosta³o po oczyszczeniu paru kawa³ków ko¿ucha. Ale doszed³em do pewnego momentu, którego nie jestem w stanie przeskoczyæ, mianowicie do wykroju i kszta³tu kciuka (kiedy¶ ju¿ uszy³em rêkawiczki z skóry na 5 palców ale po pierwsze za cienk± skórê u¿y³em, a po drugie kciuk okaza³ siê ma³o funkcjonalny i szybko siê podar³y w miejscu ³±czenia kciuka z reszt± rêkawiczek.
Dlatego zwracam siê do wszystkich, którzy maj± pojêcie na temat szycia rêkawic i posiadaj± nawet jak±¶ wiedzê lub te¿ szablony do wykrojów o pomoc bo jak na_razie rêkawiczki ³adnie mi wychodz±, wiêc nie_chcia³ bym teraz pope³niæ tego samego b³êdu co kiedy¶.
Na google ju¿ szuka³em i nic nie znalaz³em. jak sie uda to w najbli¿szym czasie wstawiê zdjêcie tego co ju¿ uszy³em. Na wierzch rêkawicy na³o¿ê jeszcze kó³eczka dla lepszej ochrony.
[Edycja: Uff, to siê nakolorowa³em... P.P.]