Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polscy Strzelcy wyborowi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Dunin
Mam pytanko...czy podczas kamanii Wrze¶niowej w polskich oddzia³ach mogli byc strzelcy wyborowi??chodzi mi oczywi¶cie o posiadaczy polskiego masusera z lunet± b±d¼ jak kto woli celownikiem optycznym..Nie napotka³em sie o wzmiankach jakoby WP by³o wyposa¿ne w takie w³asnie karabiny podaczas Kampanii....g³ównie chodzi mi tu o posiadanie takiej bronii regulaminowo czytaj z przydzia³u a nie zdobycznej....wiadomo jest ¿e najlepszym terenem dzia³añ dla snajpera jest miasto ale przecie¿ otwarte przestrzenie czyli Polskie pola i ³±ki tez jakby nie patrzeæ daj± mo¿liwo¶æ skutecznej pracy :)by³bym bardzo rad za wszelkie udzielone info i zdjêcia:)pozdrawiam i Weso³ych ¦wi±t
Indar
Hej
Tu masz link do dyskusji o polskich snajperach w '39 roku, wraz ze zdjêciami:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=999704
Dwa pierwsze zdjêcia pochodz± z pozycji "Polskie konstrukcje broni strzeleckich" autorstwa Zbigniewa Gwó¿dzia. W/g informacji tam zawartych karabiny wyborowe z celownikami optycznymi by³y uwzglêdniane jako broñ maj±ca wej¶æ do wyposa¿enia WP do chwili wybuchu wojny. ¦wiadczyæ ma o tym zachowane "sprawozdanie z wyszkolenia kadry 3DPLeg... za okres 1936/37" w którym mówi siê i¿ broñ tego typu jest przewidziana na wypadek wojny.
W/g stanu na dzieñ 1.07.1938 posiadali¶my w swoich magazynach 116 lunet, z czego 110 znajdowa³o siê w rezerwie bie¿±cej w G³ównej Sk³adnicy Uzbrojenia.
Jakie by³o ich u¿ycie w trakcie wrze¶nia, tego nie wiem.
I.
Dunin
Dziêki....subiektywnie patrz±c na informacje mozna spróbowaæ wysun±æ hipoteze ze w "krwawym wrze¶niu" mog³o walczyæ kilkunastu,mo¿e nawet kilkudziesiêciu "sanjperów" Polskich:)Jakby kto¶ mia³ jeszcze jakies info to by³bym d¼wiêczny:D
Saladyn
Ciekawy artyku³ o szkoleniu strzelców wyborowych dla oddzia³ów kawalerii
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/ - w dziale strzelanie
Dunin
Dziêki Saladyn:)bardzo ciekawy artyku³!!polecam:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.