Klimat niepowtarzany, w porównaniu do "Rycerzy i rabusi" (te¿ polski serial, czasy zbli¿one), zbudowany przez muzykê, scenografiê itp. B. Linda przed "psami" by³ doskona³ym aktorem, tu tak¿e. Ale obsada w ca³o¶ci jest niez³a.
D³u¿yzny te¿ tworz± nastrój.
Tak zwany ¶wiat przedstawiony czyli akcja to przekrój przez wsystkie stany, od ch³opskiej zagrody, przez ubog± szlachtê po bogaty zamek Chor±¿ego, no i sceny miejskie. Klimat powrotu kombatanta z trumami wojennymi jak z filmów o wietnamie, w po³±czenu z krymina³em, (z postaci± Chandlerowskiego niemal detektywa ¦wirskiego "ma³om duszy w karczmie nie przepi³, alem siê dowiedzia³..."
)
No i niezapomniane teksty"Panie Rosiñski klêkaj pan, bêdziem Ci g³owê ¶cinaæ"
Albo " Go¶ciem jeste¶ to ci w³os z g³owy nie spadnie, ale z go¶æmi to ró¿nie bywa. Go¶æ jest, a g³owa trach na ziemiê..."
Uwa¿am ¿e filmowa wersja(serial) jest lepszy od ksi±¿ki, która jest mo¿e ja¶niejsza w narracji, ale napisana jakby dla 15latków, a film ma klimat, no i skarb siê odnajduje, a w ksi±¿ce go nie ma...
W³a¶ciwie nie to jest dobre, co jest dobre, tylko co siê komu podoba... Ja tam jestem fanem i lubiê sobie obej¿eæ po raz enty. A kiedy¶ siê przerzucê na wczesny XVII...