Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szukam Ksi±¿ek...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Kapitan
Szukam ksiazki Henryego Toblera - German Medieval Longsword - czy jakos tak ;)
i Briana Pricea Fiore Dei Liberis : Sword in two hands
i wszelakich innych traktujacych o Longswordzie / poltoraczku

Ma ktos do nich dostep / wie gdzie znalezc / ma na pdfie devil.gif
i chcialby sie podzielic swoimi zasobami / informacjami ?

Z gory dziekuje ;-*

Pozdrawiam Sebald
Feniks
Daruj sobie obie te ksi±¿ki.
Heliotis
CYTAT
Daruj sobie obie te ksi±¿ki.

Móg³by¶ to rozwin±æ, zw³aszcza w stosunku do Toblera? Co s±dzisz o pozosta³ych jego ksi±¿kach? Chodzi mi konkretnie o edycjê Ringecka oraz 'Fighting with the German Longsword' - mia³am je w³a¶nie zamawiaæ i chcia³abym wiedzieæ, czy s± sensowne.
Adsumus
A czy Ringeck nie jest wystarczaj±co prosto napisany? Wg mnie chyba nie potrzeba nic wiêcej ni¿ tekst traktatu...
Feniks
Tobler ma b³êdy w t³umaczeniu i interpretacji oraz naprawdê ¿a³osne zdjêcia.

Wiêcej skorzystasz z jakiegokolwiek seminarium, ni¿ z jego ksi±¿ek.
Heliotis
Feniks, dziêki za info.

Adsumus - nie chodzi mi tyle o ten konkretny przek³ad (Ringeck rzeczywi¶cie nie jest trudny, choæ z interpretacj± bywa ju¿ ró¿nie), co o wszystkie dodatkowe informacje historyczne/filologiczne/paleograficzne na temat manuskryptu, jakie zawsze mam nadziejê znale¼æ w ksi±¿kach o DESW.
Feniks
To tym bardziej daruj sobie Toblera. Do takiej analizy polecam opracowania Hilsa i Wierschina, niestety tylko po niemiecku.
Heliotis
Z Hilsem siê ju¿ zapozna³am, Wierschina bêdê sprowadzaæ, jak tylko gdzie¶ znajdê (oczywi¶cie reflektujê, je¶li kto¶ ma do odsprzedania).

BTW na tym forum (abstrahuj±c ju¿ od tematyki w±tku) znalaz³am informacjê o Dr. Rainerze Welle, który w jakiej¶ pracy mia³ siê zaj±æ filiacj± traktatów (Ringecka i Cod. 44 A8 ). Jedyn± jego ksi±¿k±, któr± pokaza³o mi Google, jest Der Ringkampf als adelige Kunst im 15. und 16. Jahrhundert . Czy to o ni± chodzi?
Feniks
Tak, o tê ksi±¿kê chodzi. Niestety, z tego co wiem, jest obecnie niedostêpna.
Heliotis
Faktycznie, jest bardzo trudno osi±galna.
Na szczê¶cie znalaz³am j± na stronie wydawnictwa Centaurus w (umiarkowanie) przyzwoitej cenie.
Feniks
O, dziêki za info.
Igor z Bêdzina
Heliotis
Je¶li chodzi o Price w ogóle ciê¿ko to nazwaæ powa¿nym opracowaniem, ksi±¿ka jest przedstawia podstawy szermierki d³ugim mieczem wg Fiore dei Liberi. Cechuje j± to ¿e prêdzej mo¿na nazwaæ j± reklam± szko³y Pricea ni¿ podrêcznikiem. Zreszt± w serwisie Chivalry Bokshelf mo¿esz siê zapoznaæ z zawarto¶ci±. od pocz±tku do koñca wygl±da tak samo, duzo kolorowych stron ma³o konkretnej wiedzy.

Dla osób które chc± poznaæ konkretnie Fiore dei Liberi polecam:
Guy Windsor Swordsman's Companion
Massimo Malipiero Il Fior di Bataglia
Giovani Rapisardi Flos Duellatorum (wersja pe³na a nie skrócona kr±¿±ca w necie w postaci pliku pdf)
Marco Ruboli Luca Ceasari Fiore dei Liberi Flos Duelatorrum
ostatnie 3 w jêzyku w³oskim
Feniks
Wychodzi na to, ¿e znowu bêdê malkontentem, ale ksi±¿ka Windsora jest kiepska.

Bardziej konstruktywnie:

Je¶li chcecie cokolwiek sensownego z d³ugiego miecza, to kupcie sobie DVD Ochsów z Agilitas.tv:
http://www.historische-kampfkunst.de/index...;article_id=101
http://www.historische-kampfkunst.de/index...;article_id=105

Poza nimi moim zdaniem nie ma obecnie na rynku dobrych opracowañ (interpretacji) traktatów. Czekam co prawda teraz na "Polearms of Paulus Hector Mair" Knighta i Hunta, ale nie wi±¿ê z ni± wiele nadziei. Zobaczymy.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.