Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Testy Ciêæ - FECHTSCHULE GDAÑSK
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Aion
http://www.mediafire.com/?nel0gy2tkye

Parê filmików i zdjêæ z dzisiejszego testu na Kaszubach. Miecz XVa, waga 1600 g.

Do przemy¶lenia i dla Vectira (braku skuteczno¶ci Schnitt na macie Tatami) i dla Fechtschule Gdañsk (praktyka sparingu do wielu trafieñ...)

W planach, testy "w ubraniu" (we³na z podszewk± lnian±)

Zapraszam do dyskusji, komentarzy etc.
Roberto
Bardzo ciekawe i pouczaj±ce testy. Bardzo ciekawy jestem ich wyniku gdy ¶winka bêdzie w ubranku. To co mo¿na by³o zobaczyæ na filmikach sugeruje ¿e z np. przeszywanic± (kilka warstw lnu+ runo owcze) ¶winka mo¿e mieæ spore szanse odniesienia mniejszych obra¿eñ. Mam Jedno pytanie a propos obiektu badañ: czy ta pó³tuszka mia³a ¿ebra czy by³a ich pozbawiona ?? Wydaje mi sie ¿e testy na wisz±cej pó³tuszce oddaje bardziej realnie walkê ni¿ ciêcie le¿±cej, chod¼ i to daje niez³e wyobra¿enie o mo¿liwo¶ciach mieczy. Wielkie wra¿enie zrobi³o na mnie przeciêcie jej na pó³ jednym ciêciem !! to dopiero moc !! reasumuj±c Szacun i powodzenia w dalszych eksperymentach
lancelot
Sci±gn±³em ale cos nie chce odpaliæ jasna zaraza!
Andrzej Siejeñski
Robi wra¿enie, ale czekam na testy w "ubranku". Przyda³o by siê jednak co¶ symuluj±cego przeszywkê zamiast zwyk³ego ciuszka (choæby kilka warstw lnu).
Narmot
"dobra Jan, napierdalaj" piêknie samurai.gif
chaos-opole
filmiki ciekawe

zastanawiam sie o jaka teorie chodzi, która teoria sie kupy nie trzy mam ?

jak by to Janek powiedzia³ "jestem w szoku "
Aion
Pó³tusza mia³a ¿ebra.

Robili¶my te¿ pchniêcia przez 15 warstw lnu. Pchniêcia by³y praktycznie z przy³o¿enia i wchodzi³o jak w mas³o. Warstwy by³y ró¿nie uk³adane, by zmieniaæ kierunek w³ókien. Nastêpnym razem damy 30 warstw i gê¶ciej i mocniej je przeszyje.

Te¿ mam wra¿enie, ¿e przy ciêciu, przeszywka warstwowa bêdzie dobrze chroniæ. Zobaczymy. W planach tak¿e symulacja szybkich ciêæ na rêce.

Teoria Marcina by³a w skrócie taka, ¿e Schnitt- Krojenie móg³byæ nieskuteczny , bo matê tatami mozna naci±æ najwy¿ej na 1 cm. Jak widaæ tkankê zwierzêc± mo¿na naci±æ i na 10 cm ... zale¿y od oporu.
Marcin Surdel

Na pocz±tek - kawa³ dobrej roboty, gratulacje. Zw³aszcza Zornhaw wzbudzi³ mój respekt icon_wink.gif

CYTAT(Aion @ 07:53 17.03.2008) *
Teoria Marcina by³a w skrócie taka, ¿e Schnitt- Krojenie móg³byæ nieskuteczny , bo matê tatami mozna naci±æ najwy¿ej na 1 cm. Jak widaæ tkankê zwierzêc± mo¿na naci±æ i na 10 cm ... zale¿y od oporu.

Poprawka: moja teoria by³a i nadal jest taka, ¿e skuteczno¶æ Schnitt'a na rêce jako rzeczy koñcz±cej walkê jest przeceniana.
Widzia³em sparingi, w których cz³owiek po prostu k³ad³ delikatnie klingê ostatnimi paroma centymetrami na podniesionych przedramionach przeciwnika, dostawa³ centralny, niezak³ócony strza³ w ceber u³amek sekundy pó¼niej i by³ przekonany, ¿e "w realu" obci±³by tak obie rêce w przedramionach i jeszcze wyburzy³by s±siedni budynek icon_wink.gif

http://www.youtube.com/v/rURnAY5yIGA - tu jest stary filmik z naszego eksperymentu.

P³aszczyzna wzglêdem celu, w której my¶my robili Schnitt'y, by³a inaczej dobrana.
Wy ciêli¶cie na kierunkach, w których cel, ¿eby poddaæ siê naciskowi, musia³by zerwaæ siê z haka albo zapa¶æ pod ziemiê - tyle oporu, ile dusza zapragnie.
My¶my ciêli na kierunkach, na których mata mog³a siê sama z siebie ruszyæ. Nasze "najlepsze" ciêcie jest zrobione najbli¿ej podstawy - tam, gdzie bezw³adno¶æ ustrojstwa zbudowanego do testów by³a najwiêksza.

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Marcin Surdel @ 10:15 17.03.2008) *
My¶my ciêli na kierunkach, na których mata mog³a siê sama z siebie ruszyæ. Nasze "najlepsze" ciêcie jest zrobione najbli¿ej podstawy - tam, gdzie bezw³adno¶æ ustrojstwa zbudowanego do testów by³a najwiêksza.
Nie bierzesz, Marcin, pod uwagê tego, ¿e cel sam mo¿e siê na ciebie pchaæ. Czyli energia skumuluje siê jak przy zderzeniu czo³owym na drodze. Ja jednak bêdê siê upieraæ, ¿e "naciêcia" ³apki mog± byæ bardzo nieprzyjemne, szczególnie jak ostrze zahaczy o ¶ciêgna "po wewnêtrznej" ;). O skuteczno¶ci stopuj±cych pchniêæ na rêkê przy ataku "na czo³ówkê" nawet nie bêdê wspominaæ.
Marcin Surdel
Zgadza siê, nie biorê. Nie mo¿na oceny ca³ej rodziny dzia³añ, które maj± byæ u¿ywane i na ludzi d±¿±cych do skrócenia dystansu, i na ludzi próbuj±cych wyj¶æ ze zwi±zania, bazowaæ na ekstremalnym przypadku przeciwnika o tendencjach samobójczych, zerowej reakcji na ból, silniejszego i wolniejszego. W dodatku trafionego precyzyjnie w kilka cm kwadratowych, gdzie uszkodzenia s± najwiêksze.
Analogia ze zderzeniem czo³owym jest chybiona - ¿aden ze znanych mi opisów Schnitt nie zaleca, ¿eby przeciwdzia³aæ si³± na si³ê na tej samej trasie, po której dzia³a przeciwnik. Schnitt na rêce dzia³a w zupe³nie innym dystansie i w zupe³nie inny sposób, ni¿ pchniêcie stopuj±ce.

Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.