Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Groty do strza³
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Geograf_
Witam,

Mam kilka pytañ dotycz±cych strza³ z ró¿nym mocowaniem grotów:
- który rodzaj mocowania grotów mia³ dawniejsze pochodzenie?
- czy oba typy mocowañ funkcjonowa³y równlolegle do koñca ¶redniowiecza?
- czy zastosowanie strza³y (polowanie, walka) implikowa³y rodzaj mocowania?
- czy s± ró¿nice w zachowaniu siê strza³ po uderzeniu w twardsze materia³y?
- jak jest w przypadku próby wyjêcia mocno wbitej strza³y ?
- które z mocowañ czê¶ciej stosuje siê wspó³cze¶nie?

dziêki za info,
pozdro read.gif
Maku
Witam

Z tego co wiem ( ale mogê siê myliæ, oczywi¶cie ), to mocowanie grotu na trzpieniu jest starsze, i wydaje mi siê, ¿e du¿o. Ale nie powiem Ci ile, bo nie wiem dok³adnie. Acha, i dotyczy to Europy Zachodniej, bo nie wiem, jak na Wschodzie, czy gdzie¶ indziej.
A wspó³cze¶nie ( w sensie sportowo, tak ? ) stosuje siê tulejkowe, bo ³atwiej zrobiæ i siê tak szybko nie zniszcz±, je¿eli kto¶ siê nie przy³o¿y do ich produkcji.
Jaros³aw (Gêsik)
Oj tak, na trzpieniu osadzano groty ju¿ od czasu wynalezienia grotu smile.gif
Wszystkie te krzemienne zbrojniki osadzano w ten sposób
Marek Degórski
Witajcie!
No dobrze... starsze.. ale czy to znaczy, ¿e np w XIV w takiego mocowaia nie u¶wiadczysz?
Keylan
CYTAT(Marek Degórski)
Witajcie!
No dobrze... starsze.. ale czy to znaczy, ¿e np w XIV w takiego mocowaia nie u¶wiadczysz?

sprecyzuj jeszcze okolice icon_wink.gif
w kyudo urzywa siê praktycznie tylko grotów na trzpieniu (zreszt± niektóre s± bardzo ¶liczne i piêkne istne cacka)
Marek Degórski
Cze¶æ!
Hmm.. no tak, jak zwykle zapomnia³em smile.gif
Chodzi mi o tereny takie jak Polska i pañstwa z ni± granicz±ce.
A, zapomnia³bym o jeszcze jednej wa¿nej rzeczy. Czy takie mocowanie nie "rozlatuje" siê np przy wyci±ganiu strza³y z "celu"?
Z góry dzieki!
Rafa³ Molik
Zale¿y jakiego. Ja za to mia³em sytuacjê, ¿e strzeli³em strza³± z grotem na trzpieniu z ³uku 8,5kg w deskê i trzpieñ roz³upa³ promieñ( pomin±wszy to, ¿e mocowanie by³o raczej tandetne)
Kuba Bia³ek
Na pewno ³adniej sie prezentuja i sa ogolnie ³adniejsze groty na trzpieniu, jednak do treningow nie polecam ich. Wg. mnie po prostu ³atwiej je roz³upac niz grot na tulejce.
Ruil
Witam.
Ja równie¿ jestem zdania , i¿ groty trzpieniowe s± piêkne i ³adnie siê prezentuj± ( w Kyudo szczegolnie )
Zrobi³em sobie kilka grotów na trzpieniu. Zamocowa³em na promieniu i strzela³em nimi w dechy - wbija³y siê równo, a inne cele dziurawi³y jak papier.Szkoda tylko wielka , ze nie mam odp. sprzetu co bym mogl sprawniej je wytwarzac : )
Pozdrawiam
Salvatore
Co s±dzidzie o grotach z tordowanymi tulejkami?
Do czego mog³y s³u¿yæ?
Borg
Tak tylko wtr±cê ¿e w Plemiêtach znaleziono groty na trzpieniu...
Daniel Bochra
By³y g³ównie jednorazowe, poniewa¿ po trafieniu we wroga raczej nikt ich nie odzyskiwa³(po³amane lub zniczczone podczas bitwy). Oczzywi¶cie grotu mo¿na by³o u¿yæ kilka razy do zrobienia strza³y, ale promienie ³atwo ulegaj± zniszczeniu"

niby masz racje: pewnie wiekszosc pociskow, zwlaszcza tych bojowych byla bezpowrotnie tracona; zastanawia mnie tylko dlaczego wytworcy strzal wklejali rogowe paski wzmacniajace osade?
dlaczego zadawali sobie trud odpowiedniego wyprofilowania promienia?
jezeli promien mial byc jednorazowy, na pewno mozna bylo wykonac go taniej, zwykle naciecie w poprzek slojow jest wystarczajace w twardym drewnie takim jak jesion, brzoza, topola, jezeli nie na setki wystrzalow, to na pewno na jeden
opieram sie tutaj na strzalach z Mary Rose, mimo ze to okres pozniejszy, to dlugi luk byl w dalszym ciagu stosowany na wojnie i jestem pewny ze ani rozmiar, ani profil promienia ani dlugosc lotek, czy ciezar strzal nie byly przypadkowe, opieralo sie to na dlugim doswiadczeniu i znakomitym zrozumieniu funkcji
nie mam wiec powodu myslec, ze 150 lat wczesniej strzaly mogly wygladac zupelnie inaczej, zwlaszcza ze luk praktycznie nie zmienil sie w ogole
jeszcze odnosnie tych promieni latwo ulegajacych zniszczeniu: kilka m-cy temu mialem okazje zobaczyc jesionowe strzaly bojowe wykonane przez M.Strattona, wzorowane oczywiscie na tych z okretu MR i powiem Wam, te promienie przypominaly kije bejzbolowe, zarowno pod wzgledem profilu jak i wytrzymalosci; nie rozwalisz czegos takiego jednym strzalem w kamien, to pewne
a ze z +90# luku lataly jak imadla i zanim strzala taka pokonala te 35 m moglem spokojnie odpalic papierosa to inna sprawa
uuuppss, chyba za daleko odszedlem od tematu....
Veri
witajcie,

czy spotkaliscie sie z grotami gwi¿d¿±cymi?
czy jest ktos kto takie wytwarza? i jaka moze byc cena owych grotow..
jesli nie z paktyki.. to chociaz teoretycznie ..

z gory thx za odpowiedz
Vislav
CYTAT(Veri @ 00:55 27.02.2008) *
Witajcie,
Czy spotkali¶cie sie z grotami gwi¿d¿±cymi?
Czy jest kto¶ kto takie wytwarza? Jaka mo¿e byæ cena owych grotów?
Je¶li nie z praktyki.. to chocia¿ teoretycznie ..
Z góry dziêkujê za odpowied¼.

Witam

Ciekawy artyku³ w zbiorach ATARN odno¶nie strza³ gwi¿d¿±cych:
Whistling Arrows and Arrow Whistles - © Liao Wanzhen, Trans. Stephen Selby, 1999

Przede wszystkim rozró¿nia dwa rodzaje strza³ gwi¿d¿±cych/¶wiszcz±cych:

1. whistling arrow - gwi¿d¿±ca strza³a z grotem o zastosowaniu bojowym
2. arrow whistle - gwi¿d¿±ca strza³a sygna³owa, czasami równie¿ p³on±ca - s³u¿±ca m.in. do wskazywania celów.

Szczegó³y w tek¶cie.

Dobry rysunek do wykonania repliki strza³y sygna³owej

¬ród³o bli¿ej nie okre¶lone.

Grozer ma w swojej ofercie whistling head.

pozdrowienia Vislav

p.s. Veri - popracuj nad poprawnym pisaniem w jêzyku polskim.
Veri
Bardzo dziêkujê Panu Vislavowi za poprawienie mojej nie doskona³ej polszczyzny.

Jestem Polakiem tylko w po³owie.

Z tego co zauwa¿y³em Mr Grozer ma w ofercie " Whistling Head " toczony.

Jestem zainteresowany raczej grotem kutym.

Za wszelkie dodatkowe informacje dziekujê!

Veri
ba¿ant
http://belza.iq.pl/pliki/pokaz_strzaly.php...tul=wide³kowaty
Chcia³em sie dok³adniej wypytaæ o grot wide³kowy tzw "rybi ogon".
Jaka by³a jego stuteczno¶æ (jak grube liny by³ w stanie przeci±æ)?
Oraz jakie by³o jego zastosowanie podczas bitwy ?

Pozdrowienia dla Vislava stró¿a "polskiej polszczyzny"
Gyula
Witam,
Po pierwsze, sproboj taka strzala przeciac line ;) za duzo komiksow ;)
Groty jaskolcze ogony, glownie sluzyly do polowania na ptactwo wodne i nie koniecznie byly ostrzone na zylete.
Z kolei polksiezyce i niektore jaskolcze ogony dzialal prawie w taki sam sposob jak kule dumdum ;) taki polksiezyc potrafil niezle spustoszenie zasiac jak trafil w bebechy kogos...

Strzaly gwizdzace byly nie tylko jako sygnalowe, ale b.dobrze ploszyly "zachodnie" konie ;)
To tak na szybko ;)

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.