Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Ogólnopolski Turniej Rycerski w ¦widwinie - bitwa o krowê
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Selion
...

IV OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ RYCERSKI W ¦WIDWINIE

40 bitwa o krowê, turniej miast ¦widwin - Bia³ogard

20-22 czerwca 2008r.

datowanie 1300-1470

www.40bitwa.yoyo.pl

organizatorzy:
¦widwiñski o¶rodek kultury w ¦widwinie
Urz±d Miasta ¦widwin
Starostwo powiatowe w ¦widwinie
Piesza dru¿yna Micha³a von Manteuffla

wspó³organizatorzy:
Grupa odtwórstwa historycznego von Borcke
Koszaliñska Kompania Rycerska

Zapraszamy serdecznie bractwa i grupy rycerskie na turniej odbywaj±cy siê w ¦widwinie pod nazw± "bitwy o krowê".

miêdzy innymi w programie imprezy znajduj± siê:
  • turniej bojowy na "pó³toraki"
  • turniej bojowy na "jedynki" i tarcze
  • turniej ³uczniczy
  • bieg dam
  • konkurs na list przywitalny
  • inscenizacja bitwy o krowê
  • koncert zespo³u WHITE GARDEN
  • biesiada historyczna oraz nocleg na zamku
  • po¶wiêcenie proporców podczas mszy ¶wiêtej

W zamian za liczny udzia³ w inscenizacji postarali¶my siê o ciekawe nagrody:

Turniej ³uczniczy:
  • 1 miejsce: £ebka
  • 2 miejsce: Puklerz
  • 3 miejsce: Nó¿

osobna nagroda dla najlepszych trzech kobiet! (Bo ³uczniczki s± sexi, zachecamy niewiasty do udzia³u)

Turniej bojowy "Pó³toraki":
  • 1 miejsce: Kapalin
  • 2 miejsce: Tarcza turniejowa ?surówka?

Turniej bojowy "jedynka i tarcza":
  • 1 miejsce: He³m turniejowy tzw. "¿abi pysk"
  • 2 miejsce: Tarcza turniejowa "surówka"

Bieg Dam:
  • 1 miejsce: 3m we³ny
  • 2 miejsce: 3m lnu

Nagroda dla Bractwa bior±cego najliczniejszy udzia³ w inscenizacji bitwy:
3 tarcze turniejowe "surówki"

Impreza tylko i wy³±cznie "na zaproszenie". Bractwa chêtne do wziêcia udzia³u w turnieju prosimy o wys³anie informacji:
  • nazwa bractwa;
  • ilo¶æ cz³onków bractwa;
  • ilo¶æ osób chêtnych do wziêcia udzia³u w inscenizacji;
  • mile widziane zdjêcia.

Na wiadomo¶æ odpowiadamy w ci±gu 24godzin.

KONTAKT:

e-mail: wolion@tlen.pl
Marcin Waszkielis
Mo¿e jakie¶ zasady turnieju bojowego? Co to jest ten ¿abi pysk? Taki do staræ na kopie?
Selion
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:58 10.03.2008) *
Mo¿e jakie¶ zasady turnieju bojowego? Co to jest ten ¿abi pysk? Taki do staræ na kopie?

obecnie s± wstêpne zasady. Nied³ugo ruszy strona www turnieju, tam bêdzie wszystko dostêpne w ostatecznej wersji - za oko³o 2 tygodnie.

He³m turniejowy nie my wybierali¶my, bo nam do datowania nie pasuje i jest dla jazdy konnej, ale musieli¶my braæ co daj± :D
Jest du¿o warty, na pewno je¶li kto¶ nie je¼dzi konno bêdzie móg³ go wymieniæ na inny, lub odsprzedaæ.
Selion
w adres kontaktowy (w opis) wkrad³ siê b³±d w pierwszym po¶cie, za co przepraszam.
Oryginalny e-mail to:

wolion@tlen.pl

Poprawiony zosta³ tak¿e we wcze¶niejszym wpisie.
Selion
Wstêpny regulamin turnieju bojowego:
  • Udzia³ w turniejach mog± braæ osoby pe³noletnie.
  • Przegl±d uzbrojenia. Uzbrojenie pe³ne1. He³my z zas³on± lub garnczkowe. Obuwie historyczne!
  • Walcz±cy bior± udzia³ w turnieju ?tarcza i jedynka? lub ?pó³torak?.
  • Broñ zgodna z realiami ¶redniowiecznymi, bez zadziorów i rdzy.
  • Dopuszczalna wielko¶æ tarczy do 80cm.
  • Niedopuszczalne tarcze okute metalem (rant tarczy).
  • Czas trwania pojedynku 1,5min.
  • Pod uwagê brane s± tylko ciosy skuteczne: silne i czyste, NIE ze¶lizguj±ce siê z tarczy lub "pacniêcia"
  • Trzech sêdziów wybiera zwyciêzcê wed³ug uzyskanej przewagi, na co sk³ada siê: ilo¶æ ciosów skutecznych, technika walki, efektywno¶æ ofenstywy i defensywy. Sêdzia g³ówny ma prawo zakoñczyæ pojedynek przed czasem , je¿eli przewaga wskazuje na wygran± (humanitaryzm a nie rze¼ smile.gif )
  • utrata broni oraz przewrócenie automatycznie przerywa walkê do rozs±dzenia o jej kontynuowaniu przez przeciwnika.
  • Pasywno¶æ (ci±g³e wycofywanie siê, brak ofensywy, ucieczka, wieszanie siê na przeciwniku) liczona na korzy¶æ przeciwnika.
  • Zachowanie zgodne z Regu³± Rycersk±!

1.Pó³toraki:

dozwolone: przechwycenie miecza rêk±, uderzenie ³okciem, przewrócenie przeciwnika-zapasy, uderzenie g³owic±. Typowe elementy walki.

niedozwolone: sztychy, zadawanie ciosów trzymaj±c miecz odwrotna stron±, umy¶lny atak na przedramiê, zadawanie ciosów poni¿ej kolan, zadawanie ciosów le¿±cemu, kopanie nogami i kolanami, ciosy rêkawic±, uderzenie g³ow±.

2. Tarcza i jedynka :

dozwolone: przechwycenie miecza np. nog±, uderzenie tarcz±, przewrócenie przeciwnika. Typowe elementy walki.

niedozwolone: sztychy, uderzenie g³owic± i jelcem, uderzenie rantem tarczy, piê¶ci±, kopanie, uderzenie g³ow±, zadawanie ciosów poni¿ej kolan, zadawanie ciosów le¿±cemu, umy¶lny atak na przedramiê.

Sêdzia ma prawo przyznaæ ostrze¿enie za nieprzepisowe zachowanie
lub za ³amanie zasad rycerskich. Przy drugim ostrze¿eniu nastêpuje
dyskwalifikacja z turnieju!

1. uzbrojenie pe³ne: ochrona szyi, korpusu (min. gruba przeszywanica i kolczuga), ochrona r±k (min. gruba przeszywanica, naramienniki, na³okietniki, rêkawice), ochrona nóg (min grube nogawice pikowane, nakolanniki). Polecamy jednak co najmniej zbrojniki skórzane obite metalem, lub pe³ne p³yty.

Walkie bêd± odbywaæ siê "na mijankê". Raz jedynka i tarcza, raz pó³toraki. Pozwoli to odpocz±æ walcz±cym w cieniu, napiæ siê wody (tudzie¿ innych trunków). Unikniemy sytuacji, gdzie walcz±cy musi stoczyæ dwie walki pod rz±d.
Marcin Waszkielis
CYTAT
utrata broni oraz przewrócenie automatycznie przerywa walkê do rozs±dzenia o jej kontynuowaniu przez przeciwnika.

Co przez to rozumiecie? Je¿eli broñ siê wy¶lizgnie bez udzia³u w tym przeciwnika? Albo je¶li gleba bêdzie spowodowana jedynie mokrym pod³o¿em?

CYTAT
Pasywno¶æ liczona na korzy¶æ przeciwnika.

Co znaczy pasywno¶æ?

CYTAT
Zachowanie zgodne z Regu³± Rycersk±!

Równie¿ co to oznacza?

CYTAT
Pod uwagê brane s± tylko ciosy skuteczne.

Jak wy¿ej.
Selion
dziêkujê za zainteresowanie i pytania.
Przewrócenie przez z³e warunki pogodowe nie bêd± zaliczane.
Jednak wypuszczenie rêki z broni jak najbardziej, nawet je¶li nie bêdzie udzia³u przeciwnika. Tak wiêc wi±zaæ miecz do rêki i bêdzie dobrze ;)

pasywno¶æ: ci±g³e cofanie siê, uciekanie, próba zawieszenia siê na przeciwniku.

zachowania zgodne z regu³± rycersk± to nic innego jak honorowa i uczciwa gra. Nie spijamy przeciwnika, nie przekupujemy sêdziów, nie k³ócimy siê z werdyktem, przestrzegamy zasad itd. ;)

ciosy skuteczne znaczy mocne i trafne ciosy, nie ze¶lizgniêcie siê ostrza z tarczy, lub "pacniêcie", które dla muchy nie by³oby nawet gro¼ne.

Regulamin jest ci±gle w opracowaniu.

Poprawili¶my ju¿ zasady ogólne w powy¿szym regulaminie. Nied³ugo pojawi siê koñcowa wersja oficjalna.
Gandalf
REGULAMIN TURNIEJU £UCZNICZEGO
Uczestników obowi±zuje strój i sprzêt ³uczniczy dostosowane do odtwarzanego przez Bractwo okresu historycznego oraz zgodny z datowaniem imprezy – patrz wyposa¿enie ³ucznika.
Aby przyst±piæ do turnieju uczestnik musi zarejestrowaæ swoje nazwisko na li¶cie startowej i zaprezentowaæ siê sêdziemu g³ównemu w pe³nym stroju wraz z w³asnym sprzêtem ³uczniczym. Zapisy trwaj± do momentu zakoñczenia pierwszej konkurencji.

WYPOSA¯ENIE £UCZNIKA:
  1. ³ucznik wyposa¿ony winien byæ w minimum: przeszywanicê, metalowe nakrycie g³owy stosowne do odtwarzanego w czasie inscenizacji okresu, broñ boczn± (miecze, tasaki, kordy), puklerz ³uczniczy i ko³czan; w przypadku pañ powy¿sze wymagania nie obowi±zuj±;
  2. do zmagañ turniejowych dopuszcza siê wszelkie ³uki tradycyjne. Nie dopuszcza siê ³uków bloczkowych ani ³uków wyczynowych; niedozwolone s± jakiekolwiek celowniki na majdanie, dozwolone s± "pó³eczki";
  3. brzechwy strza³ mog± byæ wy³±cznie drewniane, a lotki z materia³ów naturalnych. Dopuszcza siê groty metalowe wszelkiego typu, równie¿ toczone (zalecane ze wzglêdu na tarcze turniejowe stosowane na turnieju), a ponadto z kamienia lub rogu;
  4. strza³y u¿ywane w konkurencjach turniejowych przez poszczególnych zawodników powinny siê odró¿niaæ indywidualnym oznaczeniem (kolorem lotek, podpisami lub kolorowymi opaskami na brzechwie, wzglêdnie barwami owijek lub innymi trwa³ymi znakami);
  5. strzelanie odbywa siê do tarczy piêciopolowej o ¶rednicy 80cm. Przewidywane s± równie¿ inne cele. Niejasno¶ci (np. trafienie w liniê) rozstrzygane jest na korzy¶æ zawodnika. Punktacja pól 1, 2, 3, 4, 5;
  6. wszystkie zasady zostan± jasno przedstawione przed rozpoczêciem ka¿dej konkurencji;
  7. nad przebiegiem turnieju czuwaæ bêdzie sêdzia g³ówny; decyzje w zwi±zku z przebiegiem turnieju podejmuje sêdzia g³ówny. Jego decyzje s± ostateczne i niepodlegaj±ce dyskusji;

Konkurencje
  1. Strzelanie proste, odleg³o¶æ 25m, 6 strza³, jedna odrzucana.
  2. Marszostrzelanie na czas, z odleg³o¶ci 30m na odleg³o¶æ max 20m, czas 40 sekund, liczba strza³ nieograniczona, po ka¿dym strzale zawodnik wykonuje w kierunku tarczy jeden krok ³uczniczy.
  3. Strza³ do rycerza. Odleg³o¶æ 25m, 5 strza³. Punktowanie:
    a. Trafienie w g³owê 10 pkt
    b. Trafienie w rêkê lub nogê 6 pkt
    c. Trafienie w pozosta³± czê¶æ cia³a 3 pkt
    d. Trafienie w tarczê lub miecz 0 pkt
  4. Strzelanie do 5 kwadratów o wymiarach 12x12cm. 5 strza³, odleg³o¶æ 20m. Trafienie dwa lub wiêcej razy tego samego kwadratu powoduje nie zaliczenie go. Punktacja za ka¿dy kwadrat 6 pkt.
  5. Strzelanie na skupienie, trzema strza³ami. £ucznik otrzymuje 2 m sznurka. W ka¿dej serii otacza siê trafione strza³y i odcina siê t± d³ugo¶æ. £ucznik strzela do czasu gdy posiada jeszcze sznurek. Punkty zgodnie z trafieniem w tarczê.
  6. Ka¿dy zawodnik oddaje po 2 strza³y z ka¿dej odleg³o¶ci 20m, 25m, 30m.

Organizatorzy zastrzegaj± sobie prawo do ewentualnych zmian w regulaminie. Je¶li czas pozwoli rozegrane zostan± dodatkowe konkurencje.
Vandard
tylko b³agam zaznaczcie kto robi ten turniej...¿eby nie by³o. ¿e bractwo ze ¦widwina, ok ??to taka pro¶ba ma³a...
Selion
Turniej ³uczniczy le¿y w "obowi±zkach" drugiego wspó³organizatora:
Koszaliñskiej Kompani Rycerskiej

Vandard
jakie wymagania co do stroju ?? odtwórstwo pe³n± par±??
Selion
my¶lê, ¿e nikt siê nie przyczepi, je¶li w butach bêdzie gumowa podeszwa.
Chodzi przede wszystkim o to, by nie chodziæ w glanach, lateksach, plastikach, z widocznymi zamkami b³yskawicznymi, klimaty typowo fantasy i takie tam ;)
Lethal
CYTAT(Selion @ 07:41 12.03.2008) *
[*]Pasywno¶æ (ci±g³e wycofywanie siê, brak ofensywy, ucieczka, wieszanie siê na przeciwniku) liczona na korzy¶æ przeciwnika.

dozwolone: przechwycenie miecza rêk±, uderzenie ³okciem, przewrócenie przeciwnika-zapasy, uderzenie g³owic±. Typowe elementy walki.

Ciekaw jestem jak sêdziowie odró¿ni± "zapasy"i "wieszanie siê na przeciwniku".Chocia¿... sêdzia nie piekarz, na sêdziowaniu znaæ siê powinien. Turniej zapowiada siê bardzo ciekawie.
Achi
A mam pytanko jest mo¿liwo¶æ zrobienia bohurtu dla osób chêtnych ???
Selion
CYTAT(AchiKKR @ 22:54 25.03.2008) *
A mam pytanko jest mo¿liwo¶æ zrobienia bohurtu dla osób chêtnych ???

oczywi¶cie. Pole szranek bêdzie dostêpne dla chêtnych, wystarczy tylko ustaliæ godzinê bohurtu lub "sparingów" wcze¶niej z organizatorem. Chêtnie zapowiemy wydarzenie przez mikrofon.

strona turnieju nadal jest w budowie, ale ju¿ mo¿na na ni± wchodziæ pod adresem:

Poniewa¿ mamy bardzo du¿± ilo¶æ odwiedzaj±cych i transfer serwera zosta³ przekroczony, jeste¶my zmuszeni przenie¶æ stronê na inny serwer i zmieniæ adres. Od teraz stronê bêdzie mo¿na zawsze znale¼æ pod adresem:

http://40bitwa.yoyo.pl

strona zaktualizowana
Lethal
300 zabitych? o krowê?

w³a¶nie dlatego lubiê ¶redniowiecze :D ludzie wtedy byli bardzo wylewni, nie to co teraz...
Selion
chcia³am podziêkowaæ za tak wielkie zainteresowanie stron±. Przypominam wiêc, ¿e teraz mo¿na j± odwiedzaæ tylko pod nowym adresem:

http://40bitwa.yoyo.pl

Mo¿na tak¿e dodaæ swój adres e-mail do subskrypcji i wszystkie informacje o aktualizacji bêd± wysy³ane prosto na pocztê smile.gif

Przyje¿d¿aæ bêdzie ju¿ mo¿na w pi±tek od godziny 12:00. Dla grup bêdzie obiad i napoje.
Nie mo¿emy tego napisaæ oficjalne na stronie, wiêc napiszê tutaj ;)
Na sobotniej biesiadzie zapewniamy piwo i wino w dowolnej ilo¶ci, na niedzielnej to samo + cosik mocniejszego. Jednak przypuszczam, ¿e najwiêkszymi atrakcjami biesiad na zamku bêdzie niepowtarzalne jedzenie jak pó³gêski, pieczony byk, przepiórcze jaja itp.

CYTAT
tylko b³agam zaznaczcie kto robi ten turniej...¿eby nie by³o. ¿e bractwo ze ¦widwina, ok ??to taka pro¶ba ma³a...

Trochê nie rozumiem pro¶by, poniewa¿ organizatorzy s± wypisani tutaj na forum i na stronie www. My¶lê wiêc, ¿e nikt sie nie pomyli smile.gif
Micha³ ¦l±czka
Widzê ze turniej zapowiada siê baaaardzo ciekawie. Mia³em ta przyjemno¶c byæ na imprezach na ¶widwiñskim zamku i bardzo mi sie podoba³o. Szczególnie ten ostatni icon_mrgreen.gif zwa¿ywszy i¿ temperatura powietrza wynosi³a .... hehehe.gif Nie mozna by³o na nic narzekaæ. Jad³o i¶cie królewski (pieczone pstr±gi) turnieje na wysokim poziomie. W tym rokuna pewno siê zjawiê. Nie ma nawet szans ¿eby mnie tam nie by³o.

Przeczyta³em tocz±c± siê dyskusjê. I chyba pozwolê sobie troszkê wtr±ciæ.
Pierwsza sprawa dotyczy turnieju bojowego. Dla mnie suuuuper. W koñcu normalne zasady, a nie punktowanie macania na rzecz lekko uzbrojonych uciekaj±cych zawodników. My¶lê ¿e bêdize ok.
Druga sprawa dotyczy turnieju ³uczniczego.
CYTAT
³ucznik wyposa¿ony winien byæ w minimum: przeszywanicê, metalowe nakrycie g³owy stosowne do odtwarzanego w czasie inscenizacji okresu, broñ boczn± (miecze, tasaki, kordy), puklerz ³uczniczy i ko³czan; w przypadku pañ powy¿sze wymagania nie obowi±zuj±;

Mysle, ¿e troszkê przesada z tymi minimalnymi wymaganiami. To minimum mooocno ograniczy liczbe uczestników, bo kto z Was ma puklerz ³uczniczy ??
Mam nadzieje ¿e to jaka¶ pomy³ka i zamiast minimum mia³o byæ maksimum. Bo jesli nie jest to pomy³k± to a¿ bojê siê nadgorliwców strzelaj±cych z konia w pe³nym opancerzeniu tongue.gif

Co do pytañ zadanych zaraz na pocz±tku to troszkê mnie przerazi³y. Ale mo¿e ja na nie jako¶ odpowiem smile.gif) tak na prosty rozum smile.gif)
CYTAT
utrata broni oraz przewrócenie automatycznie przerywa walkê do rozs±dzenia o jej kontynuowaniu przez przeciwnika.

tzn ¿e jak w walce wytr±cisz mi miecz lub przewrócisz dokopiesz to masz prawo zadecydowaæ czy walczymy dalej czy uznajesz to za swoje zwyciêstwo.
CYTAT
Pasywno¶æ liczona na korzy¶æ przeciwnika.

tzn, ¿e jak bêde ucieka³ i nie podejmowa³ walki to Ty zyskujesz, a ja tracê. Walka bêdzie rozstrzygniêta na Twoj± ko¿y¶æ.
CYTAT
Zachowanie zgodne z Regu³± Rycersk±!

jak jeste¶ rycerzem ,to powiniene¶ wiedzieæ o co chodzi smile.gif po prostu bez chamstwa, dziadostwa itp. b±d¼my lud¼mi i traktujmy siê jak bracia. Jak widzisz ¿e kto¶ ju¿ ma do¶ to nie t³ucz go smile.gif
w razie dalszych pytañ odsy³am do http://www.archiwum.gildia.pl/teksty/macie...regula_rycerska
CYTAT
Pod uwagê brane s± tylko ciosy skuteczne.

tzn "bez macania" ciosy mocne skuteczne dobrze akcentowane. Ja to rozumiê w ten sposób ¿e nie bêd± punktowane ze¶lizniêcia i lekkie dotkniêcia. Tak samo ciosy które nie by³yby w prawdziwej walce czegokolwiek zrobiæ przeciwnikowi.
Oczywi¶cie nie popadajmy w paranoj± i nie lejmy siê na bij zabij, ale o tym mowi punkt wy¿ej.

Co do organizatorów to ja nie mam ¿adnych w±tpliwo¶ci. S± podani jasno i wyra¼nie.
A co do odtwórstwa pe³n± par± to nie przesadzajmy z t± pe³n± par±. Ja zawsze mam wspó³czesne gacie, skarpety i kilka innych rzeczy. Nie u¿ywam li¶ci i mchu i mam tez szczoteczkê do zêbów hehehe.gif
Z reszta Selion chyba ju¿ t± kwestiê wyja¶ni³a.

No i doczyta³em, ¿e ma byæ pieczony byk. I tu mam pytanko. To nie bêdzie chyba byk o którego bêdziemy walczyæ w "Bitwie o Krowê". Bo je¶li tak to bitwa mo¿e byæ krwawa szczerba.gif , bo kto nie mialby ochoty na pieczonego byka ?? bigsmile2.gif
Lethal
W planie imprezy jest inscenizacja z bohurtem. Jakie bêd± wymagania dotycz±ce brania udzia³u w tym punkcie przedsiêwziêcia? szczególnie interesuje mnie minimalny wiek uczestników poniewa¿ nie jestem pe³noletni a z chêci± wzi±³bym udzia³ w walce. Zauwa¿y³em tak¿e, ¿e jest bieg dam icon_mrgreen.gif ale za to brakuje biegu rycerskiego icon_neutral.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
jak jeste¶ rycerzem ,to powiniene¶ wiedzieæ o co chodzi po prostu bez chamstwa, dziadostwa itp. b±d¼my lud¼mi i traktujmy siê jak bracia. Jak widzisz ¿e kto¶ ju¿ ma do¶ to nie t³ucz go
w razie dalszych pytañ odsy³am do http://www.archiwum.gildia.pl/teksty/macie...regula_rycerska

To jest twój punkt widzenia czy obowi±zuj±ce regu³y?
Sk±d mam wiedzieæ czy kto¶ ma do¶æ? Rêcznik mu rzucom? S³abo¶æ przeciwnika trzeba wykorzystywaæ a nie dawaæ mu luz.
Selion
Marcinie:
To nie pole bitwy tylko turniej rycerski, spora ró¿nica nie s±dzisz?
Zreszt± sêdziowie bêd± oceniaæ "stan" przeciwnika i w razie czego zgodnie z regulaminem mog± przerwaæ walkê. My¶lê wiêc, ¿e przy sporej wiziurze w swoim he³mie na pewno zauwa¿ysz sêdziego smile.gif

Obecnie chcemy te¿ wprowadziæ zasadê lo¿y dam. Kto¶ uprzedza³, ¿e walka mo¿e przemieniæ siê w zapasy, gdy punktowane s± przewrócenia i mo¿liwo¶æ zakoñczenia wówczas walki. Lo¿a dam zamiast przeciwnika decydowa³aby o kontynuacji pojedynku (przewrócenie, wytr±cenie miecza który¶ raz z rzêdu, kiepski stan przeciwnika, niepodwa¿alne zwyciêstwo itp). Wiêkszo¶æ bractw jest za tym pomys³em, ale chêtnie i Was wys³uchamy. Ka¿dy uczestnik turnieju jest po czê¶ci "organizatorem" smile.gif

Lethal:
bêdzie jeden bohurt (w sobotê) wyjazdowy, od razu po inscenizacji. Tam mo¿na laæ siê ile dusza zapragnie, my na to nie patrzymy smile.gif Ka¿da pe³noletnia osoba jest za siebie odpowiedzialna, sama decyduje w czym wyjdzie na ten bohurt. Obecny tam jeden z organizatorów dopilnuje tylko by nie by³o broni ostrzonej. Bêdzie pomoc medyczna. :D

W niedzielê bêdzie l¿ejszy bohurt z bardziej rygorystycznymi zasadami. Wymagamy wówczas opancerzenia minimum jak w turniejach bojowych. I tutaj te¿ udzia³ mog± braæ tylko osoby pe³noletnie.

Dla osób niepe³noletnich bêdzie inscenizacja (dla "rycerzy" w samych nogawicach i koszulach te¿ siê znajdzie miejsce).

Nie ma biegu rycerskiego, ale s± zapasy smile.gif
Bractwa, które zg³osi³y siê przez stronê www ( www.40bitwa.yoyo.pl ) otrzyma³y ju¿ szczegó³owy plan imprezy, jest bardzo ¶ci¶niêty, wiele punktów imprezy bêdzie dzia³o siê równolegle. Na bieg rycerski nie by³oby ani czasu, ani miejsca.

Zachêcam do kolejnych pytañ smile.gif
Micha³ ¦l±czka
CYTAT
To jest twój punkt widzenia czy obowi±zuj±ce regu³y?
Sk±d mam wiedzieæ czy kto¶ ma do¶æ? Rêcznik mu rzucom? S³abo¶æ przeciwnika trzeba wykorzystywaæ a nie dawaæ mu luz.

Przede wszystkim mój punkt widzenia, ale s±dzê, ¿e te¿ o to chodzi³o organizatorom.
Co do s³abo¶ci to owszm trzeba j± wykozystaæ, ale rozs±dnie i taktycznie. A jak widzisz, ¿e go¶æ ledwo trzyma miecz, bo w³asnie oberwa³ w g³owê to nie lej go a¿ padnie i zalej siê krwi±. I tak samo je¶li przeciewnik da zanæ ze ma do¶æ, to go zostaw.
Dla przyk³adu. Podczas ostatniej imprezy w Swidwinie uda³o mi siê jakim¶ fuksem doj¶c do fina³ów. Mój przeciwnik stoczy³ kilka walk mniej ode mnie, albo po prostu mia³ wiêcej si³y i by³ lepszy jak ja. W pewnym momencie zabrak³o mi tchu. Nie mog³em z³apaæ powietrza. Opu¶ci³em miecz i podesz³em do przeciwnika. Nie uderzy³ mie. Wys³uchal co chia³em u powiedzieæ. Podali¶my sobie rêce i odda³em pojedynek na jego ko¿y¶æ.
Móg³ mi przywaliæ, przewróciæ i skopaæ, ale nie zrobil tego. I tu chyba o to chodzi.

Ciekawi mnie co z tym ³uczniczym, bo z tego co wiem minimalne wymagania nie tylko mnie przeros³y crazy.gif .
Marcin Waszkielis
CYTAT
To nie pole bitwy tylko turniej rycerski, spora ró¿nica nie s±dzisz?
Zreszt± sêdziowie bêd± oceniaæ "stan" przeciwnika i w razie czego zgodnie z regulaminem mog± przerwaæ walkê. My¶lê wiêc, ¿e przy sporej wiziurze w swoim he³mie na pewno zauwa¿ysz sêdziego

Je¶li sêdzia przerywa walke to nie ma problemu.

CYTAT
Lo¿a dam zamiast przeciwnika decydowa³aby o kontynuacji pojedynku (przewrócenie, wytr±cenie miecza który¶ raz z rzêdu, kiepski stan przeciwnika, niepodwa¿alne zwyciêstwo itp). Wiêkszo¶æ bractw jest za tym pomys³em, ale chêtnie i Was wys³uchamy. Ka¿dy uczestnik turnieju jest po czê¶ci "organizatorem"

No prosze, niech lo¿a dam nie ma wp³ywu na przebieg walk.

CYTAT
Co do s³abo¶ci to owszm trzeba j± wykozystaæ, ale rozs±dnie i taktycznie.

Znaczy wklepaæ. Ja osobi¶cie bym sie obrazi³ gdyby kto¶ nie wykozysta³ mojej s³abo¶ci bo znaczy³oby to, ¿e nie szanuje mnie jako swego przeciwnkia.

CYTAT
A jak widzisz, ¿e go¶æ ledwo trzyma miecz, bo w³asnie oberwa³ w g³owê to nie lej go a¿ padnie i zalej siê krwi±. I tak samo je¶li przeciewnik da zanæ ze ma do¶æ, to go zostaw.

No je¶li wyra¼nie da znaæ, ¿e siê poddaje.

CYTAT
Opu¶ci³em miecz i podesz³em do przeciwnika. Nie uderzy³ mie. Wys³uchal co chia³em u powiedzieæ. Podali¶my sobie rêce i odda³em pojedynek na jego ko¿y¶æ.
Móg³ mi przywaliæ, przewróciæ i skopaæ, ale nie zrobil tego. I tu chyba o to chodzi

Mysle, ¿e najpierw trzeba daæ znaæ, ¿e sie poddaje, zanim siê podejdzie do przeciwnika. Z reszt± poddawanie siê w finale jest troche niekulturalne.

Selion
a co jest niekulturalne w byciu cz³owiekiem? ;)

CYTAT
No prosze, niech lo¿a dam nie ma wp³ywu na przebieg walk.

By³abym wdziêczna za rozwiniêcie my¶li smile.gif
Adsumus
A z tym ³uczniczym: jak ³ucznicy chc± to siê potrafi± zorganizowaæ i nawet puklerz znale¼æ...no jak kto¶ odtwarza ³ucznika to raczej powinien mieæ jak±¶ ma³± tarczkê i broñ boczn±...tak mi siê wydaje...

Gandalf
W kwestii ³uczniczego, nie ma tu ¿adnej pomy³ki mo¶ci Michale. Turniej ³uczniczy jest w wersji bojowej i do takiej nale¿y siê przygotowaæ. A je¶li nie posiadasz puklerza, zawsze mo¿esz zast±piæ go dowoln± tarcz±. Nawet niech to bêdzie pawê¿. :-) Czy ograniczy to liczbê uczestników? Na pewno. Ale zwróæ uwagê na to i¿ turniej ³uczniczy jest niejako dodatkiem do turniejów walk, a nie g³ównym punktem programu. Dlatego te¿ ma byæ krótki i tre¶ciwy. :-) Je¶li natomiast wolisz turniej, gdzie sprzêt bojowy nie bêdzie wymagany to zapraszam do nas do Bia³ogardu w maju.

Z rycerskim pozdrowieniem
Gandalf
Marcin Waszkielis
CYTAT
By³abym wdziêczna za rozwiniêcie my¶li

Nie decyduje o wyniku walki.
Selion
z tego co pamiêtam pewna osoba z KKR zapewnia³a, ¿e jakby co puklerz mo¿na od nich po¿yczyæ ;)

Marcinie, nie chodzi³o mi o ujêcie zdania w inny sposób, tylko o argumentowanie swojej odpowiedzi, bo je¶li dobrze rozumiem nie ¿yczysz sobie lo¿y dam?
Marcin Waszkielis
Lo¿a niech sobie bêdzie ale niech nie ma wp³ywu na przebieg i wynik walk. No nie wiem jak inaczej i pro¶ciej to uj±æ.
Selion
ja siê pytam "dlaczego nie"? ;)
Jakie¶ ma³e nieporozumienie ;)
Dziêki temu mieliby¶my unikn±æ "hañba", kiedy przeciwnik przerwie walkê, albo ci±g³ym zapasom, by wygraæ pojedynek szybciej. A dlaczego Tobie ten pomys³ nie odpowiada? smile.gif
Marcin Waszkielis
niech o tym sêdziowie decyduj±.
A tak na marginesie to jak mo¿na wygraæ pojedynek zapasami?
Selion
chodzi o to, by kto¶ nie pomy¶la³, ¿e skoro przewróceniem przeciwnika mo¿na wygraæ, to po prostu bêdzie taranowa³ swojego "wroga" ;)
I biedne kobiety znów nie bêd± mia³y co robiæ podczas bojówki, gdyby nasi rycerze chocia¿ z go³ymi klatami walczyli ;)
Selion
...

Zapraszamy serdecznie kramarzy i rzemie¶lników.

Zainteresowanych prosimy o kontak:
telefoniczny: 0 661 225 033 (prosiæ Aniê) - od godz 12:00 do 18:00 w dni powszednie
e-mail: wolion@tlen.pl

Chêtnie u¿yczymy potrzebuj±cym kupcom i rzemie¶lnikom stroju historycznego, straganu z zezwoleniem na sprzeda¿ w czasie trwania imprezy. Gwarantowany nocleg, wy¿ywienie i biesiadê smile.gif

Ju¿ teraz mamy zg³oszone ponad 100 osób z rycerstwa (zg³oszenia ci±gle przybywaj±), a zwiedzaj±cych i turystów bêdzie z pewno¶ci± powy¿ej 4tys. osób.
Micha³ ¦l±czka
CYTAT
Mysle, ¿e najpierw trzeba daæ znaæ, ¿e sie poddaje, zanim siê podejdzie do przeciwnika. Z reszt± poddawanie siê w finale jest troche niekulturalne.

Oj bo odbiorê to jako zniewagê ;)
Marcinie sprawa tak naprawdê wygl±da³a do¶æ dziwnie i nie by³o to proste.
Wiem ze to spore oskar¿enie,ale jak wyt³umaczyæ to ze ja stoczy³em ogó³em 8 walk a mój przeciwnik 5. Lepiej wiêc daæ siê oklepaæ przeciwnikowi, który stoczy³ 3 walki mniej (bo wspó³organizator tamtaj imprezy, ponoæ zna³ siê zmini³ zasady tu¿ przed fina³em) czy wycofaæ siê i oddaæ pola ?? A w moim mniemaniu wynik tej walki znany by³ juz przed jej rozpoczêciem.
W ka¿dym b±d¼ razie g³ówny organizatoer znany mi jest osobi¶cie i wiem, ¿e taka sytuacja nie bêdzie mia³a miejsca.
A je¶li i tym razem szczê¶ci bêdzie mi srzyja³o i jakim¶ fuksem spotkamy siê na polu, post±piê zgodnie z Twoimi zasadami bigsmile2.gif i oby¶ okaza³ siê lepszy i st³uk³ mnie na kwa¶ne jab³ko szczerba.gif ;) A tak zupe³nie serio, to nie podchod¼ do tego jak do mordobicia i zabijania. To ma byæ dobra zabawa. Baw siê, a nie traktuj turnieju jako sposobu na wygrywanie nagród. Czasem lepiej powiedzieæ stop, jak skoñczyæ z rozbitym nosem i po³aman± rêk±.
Dlatego te¿ myslê, ¿e nie by³em niekulturalny ustêpuj±c w ostatniej walce. Zwazywszy na to, ¿e mój przeciwnik okaza³ siê prawdziwym rycerzem pe³nym etosu clap.gif
Micha³ ¦l±czka
A co do ³uczniczego to chyba spe³niam wszystkie minima poza tym puklerzem. Z reszt± chcia³em sobie taki sprawiæ,ale nei bardzo wiem kto takie ykonuje. Kiedy¶ nawet licytowa³em taki, ale przegapi³em koniec aukcji. A co do pawê¿y to mam w³asnie tak± tarczê, tylko czy nie bêdzie to dziwnie wygl±da³o hehehe.gif
Selion
Michale, z tego co mi wiadomo nie spotkasz siê z Marcinem na polu walki. Grupa Marcina jeszcze nie z³o¿y³a zg³oszenia, ale mo¿e siê to zmieni smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
A w moim mniemaniu wynik tej walki znany by³ juz przed jej rozpoczêciem.

a masz mo¿e filmik z tej walki?

CYTAT
A tak zupe³nie serio, to nie podchod¼ do tego jak do mordobicia i zabijania. To ma byæ dobra zabawa.

Jakie tam mordobicie, bardziej ju¿ klepanie machy. hehehe.gif

CYTAT
Czasem lepiej powiedzieæ stop, jak skoñczyæ z rozbitym nosem i po³aman± rêk±.
Dlatego te¿ myslê, ¿e nie by³em niekulturalny ustêpuj±c w ostatniej walce.

Puki zwieracze nie puszczaj± mo¿na walczyæ icon_mrgreen.gif . A przy dobrym sprzêcie po³amane nosy, rece i kregos³upy to czysta teoria.

CYTAT
Zwazywszy na to, ¿e mój przeciwnik okaza³ siê prawdziwym rycerzem pe³nym etosu

No nie obra¿aj go, ch³opak pewnie umie czytaæ i pisaæsmile.gif.

CYTAT
Michale, z tego co mi wiadomo nie spotkasz siê z Marcinem na polu walki. Grupa Marcina jeszcze nie z³o¿y³a zg³oszenia, ale mo¿e siê to zmieni

A ju¿ wys³a³a i mo¿e sie zjawi tongue.gif .

I sprecyzujcie troche te zasady, przede wszystkim t± nieszczêsn± rycerski¶æ bo inaczej to pojmuje erpegowiec romantyk a inaczej student historii realista.
Selion
Specjalnie dla Ciebie regu³a rycerska prze³o¿ona na turniej smile.gif

- szacunek dla przeciwnika: bez okrzyków „hañba”, wyzwisk itp.
- uczciwo¶æ w walce: nie próbujemy przemyciæ nieprzepisowej broni, po kryjomu uderzaæ przeciwnika w niedozwolone miejsca, „przypadkiem” sztychowaæ, biæ gdy le¿y lub nie ma broni itp.
- broniæ sprawiedliwo¶ci: je¶li widzisz, ¿e kto¶ nie jest uczciwy w walce zg³o¶ sêdziemu, bo sêdziowie s± tylko lud¼mi i nie musz± widzieæ wszystkiego;
- bez gniewu i m¶ciwo¶ci: turniej jest zabaw±, nie okazj± do wyrównywania porachunków;
- pleców wrogowi nie ukazywaæ: nie uciekaj w walce, je¶li masz dosyæ rzuæ miecz na ziemiê;
- sprzeczek nie mi³owaæ: nie dyskutujemy z ostatecznym wynikiem podanym przez sêdziów, nie podwa¿amy ich kompetencji, je¶li przegrasz nie trzymaj urazy do przeciwnika;
- je¶li sêdzia zdecyduje o przerwaniu walki, jej zakoñczeniu, lub dyskwalifikacji pos³uchaj siê decyzji z godno¶ci± smile.gif
- na walkê wychodzimy w miarê trze¼wi :D
- zaczynasz walkê dopiero, kiedy sêdzia da znaæ;
Emil z Gi¿ycka
S³awa!!!

Pytanie mam, które nurtuje moja skromna osobe: czy jesli mój zacny przeciwnik krzyknie: "poniechaj Panie", a ja nie dos³ysze bêd±c zakutym w mój he³m i oklepie jego zacn± i szanown± twarz, czy b³ogos³awiona Lo¿a Dam ma prawo mnie usun±æ z turnieju, za moje niehonorowe zachowanie i zbeszczeszczenie cnót rycerskich? Zachowania typu opuszczanie broni, odwracanie sie, uznaje za lekcewa¿enie moich æwiczeñ rycerskich i uwa¿am, ¿e nalezy je wykorzystywaæ.
Je¶li zaprawdê bedzie Lo¿a Dam, zacne szranki i klimat niczym w Baldurs Gate, to sie chêtnie pobawie w konwenasne. Czy s³u¿ba bêdzie pomocna, (giermkowie, stajenni, na³o¿nice) bo jesli tak to bêdê musia³ wyprawiæ moja zbrojna dru¿ynê aby pojmac niewolników na krucjacie przeciwko Prusom.

Z Bogiem!!!

Emil z Gi¿ycka
Selion
Oczywistym jest, ¿e w he³mie ciê¿ko czasem dos³yszeæ wystrza³ z hakownicy. My¶lê, ¿e sêdziowie bêd± mieli broñ w postaci kija i tym, którzy w wirze walki czego¶ nie dos³ysz± dadz± znaæ gongiem w he³m ;)
Klimat jak w Gothicu? A tak po ludzku mo¿na? ;) To nie pierwszy organizowany przez nas i naszych braci turniej, ale takiego okre¶lenia jeszcze nie s³ysza³am.
Giermkowie... no có¿, mój m±¿ ma dwóch, jak i Ty sobie przywieziesz, to te¿ bêdziesz mia³ i zapewne bêd± pomocni smile.gif

Pocieszenie dla osób niepe³noletnich: mo¿na braæ udzia³ w inscenizacji i niedzielnych zapasach smile.gif
Lethal
¦wietnie smile.gif bêdzie siê mo¿na poruszaæ po do¶æ d³ugiej przerwie :D
Ale z zapasów to chyba zrezygnuje... chyba ¿e bêd± to zawody dru¿ynowe smile.gif
wiadomo- w kupie si³a
Selion
Poniewa¿ zg³osi³o siê ju¿ bardzo du¿o bractw i nie zosta³o nam wiele wolnego miejsca, o przyjêciu zg³oszeñ bêdzie decydowa³ termin ich wp³yniêcia smile.gif
Przypominam, ¿e zg³aszaæ swoje grupy mo¿na na stronie:

www.40bitwa.yoyo.pl

Organizatorzy prosz±, by bractwa, które wcze¶niej w inny sposób zadeklarowa³y chêæ wziêcia udzia³u w imprezie, ale nie otrzyma³y jeszcze ma³ego formularza do wype³nienia te¿ wys³a³y zg³oszenie swojej dru¿yny przez w.w. stronê turnieju:)
Arbor
Melduje, ¿e na impreze ostrzy sobie k³y husyckie piek³o :D

Wys³a³em zg³oszenie i czekam na DEZaprobatê. ;)

Z³oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo! Krowaaaaaaaaaaaa!

Marcin Waszkielis
Mo¿na prosiæ o zasady zapasów?
Selion
zasady robi± siê jeszcze ;)
Chcieli¶my na pocz±tku zrobiæ zapasy niewiast w giez³ach w kisielu, ale nikt siê nie zgodzi³. A tak serio to my¶lê, ¿e bêd± to zapasy oparte na typowych zasadach, czyli przewrócenie na plecy i przetrzymanie okre¶lony czas. Mo¿e skoñcz± siê gr± w "football amerykañski" kapust± :D
To przede wszystkim zabawa.

Widzê, ¿e Bracia Chêdo¿nicy maj± ochotê na wszystkie nagrody smile.gif

A husytów serdecznie witamy, na turniej zapraszamy smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
A tak serio to my¶lê, ¿e bêd± to zapasy oparte na typowych zasadach, czyli przewrócenie na plecy i przetrzymanie okre¶lony czas.

A nie weselej by³oby do odklepania?
Arbor
Odklepania np. zdrowa¶maryjo albo odklepania innego ró¿añca?

A mo¿e chodzi o popukanie w ziemie? Takie... Niech zgadne... Poddanie siê. A kto siê kurde podda...? Jak adrenalina skoczy to szybciej staw pu¶ci ni¿ rycerzyna zorientuje siê, ¿e to "JU¯" :D

Krowaaaaaaaaaa!
Selion
a jak kto¶ nie bêdzie wstanie ju¿ "odklepaæ"? ;)
To raczej zbyt brutalne zasady, a na zapasy nie mamy a¿ tyle czasu.

Przypominam o wysy³anie zg³oszeñ ze strony: www.40bitwa.yoyo.pl
Ka¿de bractwo, które nie otrzyma³o formularza do wype³nienia poczt± mailow±, a otrzyma³o nawet osobiste zaproszenie od organizatorów te¿ powinno wys³aæ zg³oszenie przez stronê. Odes³anie formularza równa siê potwierdzeniu uczestnictwa.

Zrozumcie organizatorów. Chcemy, by starczy³o jedzenia dla ka¿dego i turnieje by³y idealnie okre¶lone czasowo. Je¶li kto¶ nie potwierdzi formularzem uczestnictwa, to mo¿e siê zdarzyæ, ¿e przyje¿d¿aj±c nie bêdzie dla niego jedzenia, a turnieje bojowe trzeba bêdzie dokoñczyæ w niedzielê.
Emil z Gi¿ycka
Zapasy dam w kisielu albo b³ocie super... tylko nago tongue.gif na co komu giez³o, tylko sie platac bêdzie.

Mamy, mamy... tylko jeszcze jednego musimy zwerbowac i podium nasze.

pozdr
Micha³ ¦l±czka
CYTAT
I sprecyzujcie troche te zasady, przede wszystkim t± nieszczêsn± rycerski¶æ bo inaczej to pojmuje erpegowiec romantyk a inaczej student historii realista.

Ok zrozumia³em aluzjê Marcinie. Czyjê siê teraz jak mrok w cieniu ultrasa. Przepraszam. Wiêcej nie bêdê tracker.gif

Co do filmików, to takowych nie ma. Poza tym po co one komu ?? Sytuacja prosta i banalna, z reszt± napisa³em; 3 pojedynki mniej od mnie. Choæ pewnie dla takiego wytrawnego, ultra¶nego wojownika jak Ty to pewnie betka, ale dla mnie to jednak sporo tongue.gif Kolejnie zmiana zasad tu¿ przed fina³em. To te¿ nic.
Mimo wszystko to jednak ja czujê respekt przed broni± mimo opancerzenia. Poza tym mam rodzinê i mam dla kogo ¿yæ i byæ sprawnym. I jako¶ nie u¶miecha mi siê je¶æ do koñca zycia przez rurkê bo jaki¶ ultras nie umie odpu¶ciæ i bêdzie la³ do upad³ego. Szczególnie tych co to fuksem do fina³ów siê dostaj± i maj± szcê¶cie w losowaniach.

No to mo¿e ju¿ starczy tego spierania siê o etos rycerski, bo chyba tu sobie jaja z tego robi. ¯ycze tylko godnego przeciwika, abyæ móg³ sobie poklepaæ- cokolwiek tongue.gif

CYTAT
A z tym ³uczniczym: jak ³ucznicy chc± to siê potrafi± zorganizowaæ i nawet puklerz znale¼æ...no jak kto¶ odtwarza ³ucznika to raczej powinien mieæ jak±¶ ma³± tarczkê i broñ boczn±...tak mi siê wydaje...

A jak dla mnie to wygl±da na eliminacjê kilku z potencjalnych faworytów.
Mo¿na i z paw꿱, jak wy¿ej napisa³ Gandalf, ale to ju¿ chyba mija siê z celem. Jak odtwarzanie ³ucznika to ³ucznia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.