kacze, gêsie, indycze - podobno najlepsze ale mam problem z ich pozyskaniem za to mam mnóstwo piór ba¿añcich i nie wiem czy s± dobre
Edit: Jak ma byæ historycznie, to na indyka bym nie stawia³...
Pozdrawiam,
Mod. Andrzej / Viator
Dobre, sam z nich lotki robi³em. I ³adnie siê prezentuj±.
mam nawet fotki tylko nie wiem jak dodaæ
postaraj sie zamiescic fotki; piorka masz o ogona czy ze skrzydel ptaka?
I takie i takie, u mnie nic siê nie marnuje. Ze skrzyde³ s± sztywniejsze ale z ogona ³atwiej przygotowaæ i umocowaæ (nie s± tak wygiête), pozatym s± ³adniejsze
dajcie jakie¶ zdjêcia ciekawych profili przyciêcia lotek lub zastosowania nietypowych piór
z góry
A co my¶licie o piórkach gêsi zbo¿owej? S± ca³kiem sztywne i maj± czarny kolory, tylko pytanie czy aby na pewno s± "historyczne" ?
CYTAT(ba¿ant @ 21:29 10.03.2008)
dajcie jakie¶ zdjêcia ciekawych profili przyciêcia lotek lub zastosowania nietypowych piór
z góry
wykorzystaj pióra ³abêdzia lub bociana i przytnij na kszta³t lotek Legolasa...
gê¶, gê¶ zborzowa, ba¿ant, kaczka, indyk - to (m.in.) ptaki, których pióra nadaj± siê na strza³y. Bierz tylko ze skrzyde³- pióra s± sztywne i nie niszcz± siê tak szybko.
Z ogona mo¿esz wykorzystaæ na pal±ce strza³y typu "wystrzel i zapomnij"
Z ogona niektórych ptaków pióra s± zwykle bardziej miêkkie, ale równie¿ nadaj± siê na lotki. Tutaj równie¿ nale¿y pamiêtaæ, aby braæ do jednej strza³y pióra z jednej strony... kupra
Male pytanie:
Jakiej dlugosci powinna byc lotka zakladajac ze strzala ma dlugosc jednego metra??
Zale¿y na jaki dystans strzelasz.
P.S.
Po co Ci strza³a o d³ugo¶ci 1 metra??
Bo mam 2m wzrostu i robie luk 2.2m. I potrzebuje do niego strzaly a jaka jest zaleznasc miedzy dlugoscia lotki a dlugoscia strzalu??
Na daleki dystans ma³e lotki, a na krótki du¿e. Daj z 5" d³ugo¶ci, i 1" wysoko¶ci w najwy¿szym punkcie.
Ok dzieki
Mozesz jeszcze mi napisac ile lotek na jedna strzale bo wiem ze jedni robie 3 jedni robia 4 inni 2. Czy ma to jakies znaczenie i czy wplywa to jakos na lot i odleglosc lotu strzaly.
znaczenie ma i wp³ywa na lot strza³y im wiêcej i im d³u¿sze i wy¿sze tym bardziej i lepiej stabilizuje strza³ê ale bez przesady bo to ma byæ strza³a a nie samolot, 2 lotki jako¶ mi nie pasuj±, dziwnie siê strzela oraz niezbyt dobrze stabilizuj± strza³ê najlepiej siê wed³ug mnie sprawuj± 3 lotki wys do 2cm d³ 10cm zarówno na d³ugie jak i krótkie dystanse choæ na d³ugie lepsze trochê wê¿sze.
co do 4 to chyba tylko na ma³e dystanse ,lotki bardziej siê niszcz± gdy¿ kont lotek który przylega do ³uku podczas strzelania to 90 stopni a w 3 lotkowej 120stopni
Serdeczne dzieki kolego i pozdrawiam
Ja mieszkam w USA i kolo mnie nie mam takich pior. Znajduje je raz na pare tygodni i chcialbym wiedziec czy ktos wie czy takie kupione w sklepie na projekty tez moze byc? One sa w roznych rozmiarach ale sa miekie i puszyste. (Ale chyba niektore sa tez take twarde jakby z bazanta lub kaczki)
Witam.
W USA masz mnostwo sklepow luczniczych gdzie mozesz kupic lotki jakie tylko chcesz w roznych kolorach i rozmiarach patrz tu www.3 riversarchery.com
Pozdrawiam
bodzio
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.