Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Mistrzostwa Polski w Szermierce Klasycznej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Aramis
Witam!

Chcia³em zaprosiæ wszystkich na organizowane przez Szko³ê Fechtunku Aramis II Mistrzostwa Polski w Szermierce Pojedynkowej, które odbêd± siê w dniach 29 - 30 marca 2008 w Krakowie. Wszelkie szczegó³y znajdziecie tutaj.

Kapitan
z czystej ciekawosci smile.gif nie myslic z zlosliwoscia :

Czy nazwa "mistrzostwa Polski" jest jak najbardziej prawnie obowiazujaca forma z ustalonymi miedzynarodowymi zasadami , i czy osoby organizujace ta impreze maja odpowiednie uprawnienia do organizacjii takowych ? bo z tego co sie orientuje to Szermierka Klasyczna nie jest jeszcze prawnie zarejestrowana forma sportu przyhnajmniej w polsce smile.gif...obecnie staram sie dowiedziec i latam i wysylam rozne takie zapytania do roznych takich instytucjii co zrobic by zarejestrowac smile.gif

Pozdrawiam Wszystkich ;-*
chaos-opole
ja bym sie z chêci± zmierzy³ tylko s± dwa problemy:

jeden nie mam szpady dworskiej
a drugi brak czasu w ten termin akurat

ale jak nie tym razem to mo¿e innym razem sie zmierzymy mo¿e byæ ciekawe do¶wiadczenie dla mnie przerzuciæ sie z szpady sportowej na szpadê dworska .. ale my¶lê ze da³bym rade sie przerzuciæ

pozdrawiam i udanej imprezy
Aramis
Chaos - s±dzê, ¿e bêdzie niejedna okazja, a szpadê dworsk± zawsze jak±¶ dla sportowców znajdê. Sparringpartnerów ma³o, ka¿dy jest na wagê z³ota. Przerzuciæ siê jest do¶æ ³atwo, sam zaczyna³em od szermierki sportowej, a od tego ile to czasu zajmuje to zale¿y od tego w jaki sposób siê w sportówce walczy³o.

Kapitan - szermierka klasyczna nie jest zarejestrowana. W zasadzie mistrzostwa o ró¿nym zasiêgu organizuje siê w sportach zarejestrowanych, niezarejestrowanych, w dowolnych sztukach walki... Z tego co wiem (je¶li siê mylê to proszê o wskazanie stosownej ustawy im szybciej tym lepiej, nie mam ochoty robiæ czego¶ niezgodnego z prawem - bo po co) nie ma regulacji dotycz±cych organizacji zawodów, mistrzostw itp. je¶li dotycz± one niezarejestrowanych sportów. S± np. Mistrzostwa Polski w programowaniu zespo³owym, w zapamiêtywaniu, w scrabble a to na pewno sport nie jest tongue.gif Wygl±da na to, ¿e albo nie ma takich przepisów, albo s± ogólnie ignorowane.

Swoja drog± je¶li kto¶ zna dok³adnie sytuacjê prawn± to mo¿e podzieli siê wiedz± przy tej okazji? Czy w ogóle jakie¶ sporty s± rejestrowane (pomijam olimpijskie, te s± na pewno)? I gdzie? Czy to regulacje pañstwowe, UE, miêdzynarodowe? Jaka¶ oficjalna lista? Kto decyduje o rejestracji itp. itd.

Co do rejestracji sportu tak ogólnie. Chcesz rejestrowaæ w³a¶nie szermierkê klasyczn±?
chaos-opole
Aramis ja sie bardzo chêtnie zmierzê i po sparuje .. wiesz trochê sie znam bo szermierk± zajmuje sie juz 12 lat wiec co nei co wiem o szpadzie o walce itd..
gdybym mia³ wolny termin to bardzo chetnie bym sie zmierzy³ ale niestety sila wy¿sza ale licze ze jeszcze bedzie okazja. ja bardzo chetnie ... jak masz ochote to zapraszma do opola ja sale zalatwie i mo¿emy powalczyæ ... dla ciebie nowe do¶wiadczeniem dla mnie tez i ty i ja sie nauczymy czego¶æ .. bo zemna jeszcze chyba nie mia³e¶ okazji walczyæ
tylko musial by¶ mi szpade dworska zalatwic bo ja tylko sportowe mam
Aramis
CYTAT(chaos-opole @ 21:54 21.03.2008) *
.. bo zemna jeszcze chyba nie mia³e¶ okazji walczyæ
tylko musial by¶ mi szpade dworska zalatwic bo ja tylko sportowe mam

Bardzo chêtnie. Przez PW siê jako¶ dogadamy szczegó³owo. A co do szpad to wezmê i dworskie i belga, powalczymy i tak i tak.
chaos-opole
ja bardzo chêtnie.
to jak ty belga to ja sie postaram zrobiæ francuza bo ostatnio go z³ama³em bo nei wiem czy na sportowo i francuzem walczy³e¶ ca³kiem inaczej ni¿ belgiem

do us³yszenia

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.