Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Turniej o Miecz ¦w. Katarzyny w Dzia³dowie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
S3ba
Mam zaszczyt og³osiæ i¿ pi±ta juz edycji turnieju w Dzia³dowie odbêdzie siê w dniach 8-10 sierpnia.
Z tej te¿ przyczyny mam zaszczyt zaprosic wszelkich zainteresowanych do zawitania na naszej imprezie.
Tak jak w latach ubieg³ych uczestników bedzie oczekiwac wiele wrazeñ i konkurencji.

Podaje regulaminy bojóweczek:

Podczas turnieju odbeda sie 3 konkurencje bojowe 1 na 1:
- turniej bojowy tarcza miecz
- turniej na miecz d³ugi (po³toraki)
- turniej bojowy na bron dowolna

1. Regulamin turnieji bojowych:
- walka trwa 1min 30 s bez przerw
- jest 3 sêdziów : 1 mierzy czas i 2 liczacych trafienia kazdego z oponentów
- kazde uderzenie rowna sie 1 pkt, kazde przewrocenie 2 pkt
- przy utracie broni przez jednego z oponentow drugi decyduje czy jego przeciwnik moze podniesc bron i dalej kontynuowac walke
- uderzenia punktowe licza sie przy trafieniach w strefie powyzej kolan i powyzej ³okci; trafienia ponizej kolan i ³okci sa zabronione.
- chwyty zapasnicze i uderzenia tarcza sa dozwolone
- oczywiscie obowiazuje absolutny zakaz sztychowania

Poza tym odbedzie sie takze turniej druzynowy czyli melee:
- wielkosc druzyn zostanie ustalona na miejscu (oko³o 4-5 na druzyne)
- odbeda sie konkurencje: mostek, murek, przechwycenie flagi, krag zdrady

mostek: przejscie przez zaimprowizowany przez snopki most. Kazde przewrocenie lub wypadniecie zawodnika za most rowna sie odpadnieciu. Wygrywa ta druzyna, ktora w najliczniejszym sk³adzie pozostanie na polu walki.

murek: zostanie zbudowany mur ze snopkow miedzy 2 druzynami, druzyny podchodza lecz nie przedostaja sie przez mur. Walka trwa 1 min. 30 s. i polega na wyeliminowaniu na jak najwiekszej ilosci przeciwnikow poprzez trafienia w g³owe. Wygrywa ta druzyna , w ktorej pozostanie wiecej zawodnikow. W razie remisu decyduje pojedynek pomiedzy wybranymi przedstawicielami druzyn (wybranym moze zostac tylko ten , ktory pozosta³ na placu boju).
Pojedynek miedzy wybranymi cz³onkami bedzie trwac 30s. i wygrywa ten , ktory zada wiecej trafien lub przewroci przciwnika.

Przechwycenie flagi: zostana zbudowane 2 forty, w kazdym bedzie znajdowac sie flaga. Wygrywa ta druzyna , ktora odbierze przeciwnikowi flage i zabierze ja do swojego fortu nie tracac swojej flagi lub wyeliminuje druzyne przeciwna (wyeliminowanie 1 z uczestnikow nastepuje przez przewrocenie).

krag zdrady: wszyscy walczacy siadaja na snopkach, na znak sedziego wstaja i walcza az pozostanie tylko 1 na polu walki. Kazdy rycerz walczy do przewrocenia lub wypchniecia poza obszar kregu.

2. Opancerzenie:
- pe³ny he³m, os³aniajacy ca³a g³owe (zadnych kapalinow, sald, barbut z ods³onieta twarza)
- min. gruba przyszywka, os³oniete kolana i ³okcie, os³onieta szyja
3. Uzbrojenie:
- na turnieju bojowym mowimy NIE tzw. "listwom smietnikowym", czyli zadnych mieczy ponizej 1 kg
- miecz nie powinien wygladac jak pi³a, w dobrym stanie
Oczywiscie ca³e uzbrojenie bedzie sprawdzane i oceniane wed³ug rozsadku. W razie kontrowersji ostateczna decyzje maja sedziowie.
Pozdrawiam Sebastian
Wiedziemka
³o matko i córko clap.gif , to my, to my - 3/4 osoby doros³e i jedno niedoros³e - standardowo przecie¿ (to poryw maksymalny) icon_mrgreen.gif
Merethur
Witam! Z owej strony Poczet Pana Adriana z P³ocka w przedstawicielstwie pierwszego najemnika Pot³uczonego. Radzi jeste¶my, ¿e taka swietna impreza sie szykuje i chetnie na niej zagoscimy jesli ³aska, mamy nadzieje w liczbie maksymalnie 6 osób. Byc mo¿e pojawi sie równie¿ Bractwo Rycerskie Excalibur ale w tej kwesti bedzie sie wypowiada³ ich przedstawiciel.
Mamy nadziej na swietna zabawe jakiej juz wczesniej doswiadczylismy i za która jestesmy wdzieczni.
Pozdrowinia dla ca³ego Dzia³dowa.

Kopernik
Ekipa z BRMi£ZM z Miñska Mazowieckiego, chêtnie przyjedzie w grupie kilkuosobowej - szczegó³y co do ilo¶ci wraz z podzia³em na walcz±cych i ³uczników wkrótce, ja sam od dwóch lat nie mogê siê do was wybraæ. Opinie o dobrej zabawie na waszym turnieju przekaza³a mi nasza 2osobowa reprezentacja sprzed roku.
S3ba
a zapraszamy zapraszamy:)

Kazd± chetn± grupê czy tez osobê prosi³bym o kontakt mielowy na:
s3ba@o2.pl
z pelna nazwa grupy i iloscia chetnych(z zaznaczonymi osobami walczacymi, ³ucznikami). Jako ze jeszcze nie zosta³a zamknieta kwestja konkurencji urzadzanych wiec nie bede rozpisywal sie jeszcze o nich ale w najblizszym czasie podam plan imprezy i regulaminy poszczegolnych konkurencji.

Dla ciekawskich podam ze dyskusje na temat dodatkowych atrakcji niespodziewajek caly czas trwaja
Pozdrawiam Sebastian aka Boczek
Pati
Chor±giew Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego te¿ zg³asza Cheæ udzia³u w turnieju. Podzia³ i ilo¶æ podamy mailowo.
Pozdrawiam.
S3ba
No to trza temacik odswiezyc a jako ze mam chwile czasu podaje w 1-wszym poscie regulamin turnieji bojowych co do konkurencji turnieju ³uczniczego to pogonie temat zeby znalazl sie jeszcze w tym tyg w temacie.

Sam plan imprezy:
Pi±tek(08.08):
Przyjazd i rozlokowanie uczestnikow

Sobota(09.08):
22.00 - biesiada
21.15 - pokazy ognia
20.30 - bitwa
16.30 - meele
14.30 - obiad
13.33 - turniej bojowy na pó³toraki
12.00 - turniej bojowy na bron jednoreczna i tarcze
11.00 - turniej ³uczniczy
10.30 - rozpoczêcie

Niedziela(10.08):
15.00 - odjazd
14.00 - obiad
13.00 - wrêczenie nagród
12.00 - turniej bojowy na broñ dowoln±

Tak jak w roku poprzednim roku oboz w poblizu zamku tam tez odbêdzie sie wiekszosc konkurencji.
ua
No to jak rok temu te¿ siê zapowidam najprawdopodobniej jak rok temu z £odzi przyjadê sztuk nas nie wiem ile

Seba poni¿ej kolana rozumiem ale rêka powina byc punktowana jako ca³o¶æ przy trzymaniu "domku" ³atwiej i skuteczniej jkest biæ po przedramieniu wszêdzie zaczynaj± te uderzenia punktowaæ

i pytanie:
rantem tarczy mo¿na biæ ?
- broñ dowolna rozumiem ¿e drzewce te¿ wchodz±?

Do zobaczenia
Marcin Waszkielis
CYTAT
- przy utracie broni przez jednego z oponentow drugi decyduje czy jego przeciwnik moze podniesc bron i dalej kontynuowac walke

To nie jest dobra zasada. Broñ czasami wypada i szkoda by³o ¿eby jaki¶ cieñki cwaniak co dostaje tylko gongi wykorzysta³ fakt, ¿e sie przeciwnikowi wymcknê³a i wygra³. Niech bêdzie tak, ¿e pozwoli podnie¶æ broñ albo nie ale walka trwa dalej i zawodnik któr± j± utracil mo¿e podnie¶æ broñ w trakcie walki albo próbowac nokautu przy u¿yciu samej tarczy.
Micha³ z Koñczewic
Wo³czko nie spotka³em sie jeszcze z czym¶ takim ¿eby kto¶ nie pozwoli³ podnie¶æ broni...
wiæc nie masz sie o czym martwiæ a ta dzia³dowska zasada jest raczej typowo honorowa smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Wo³czko nie spotka³em sie jeszcze z czym¶ takim ¿eby kto¶ nie pozwoli³ podnie¶æ broni...
wiæc nie masz sie o czym martwiæ a ta dzia³dowska zasada jest raczej typowo honorowa smile.gif

Pare lat siê ju¿ w to bawie i spotka³em osoby na których honorze nigdy bym nie polega³. Je¿eli przeciwnik zawsze pozwoli podnie¶æ broñ, to po co w ogóle pytaæ go o zdanie. Wypada, podnosisz i jedziesz dalej.
S3ba
ale to jednak jest kwestja honorowa a jesli przeciwnik stoi nieuzbrojony przed toba to jest to twoja decyzja czy pozwolisz mu podniesc bron

co do drzewcowki to sie zastanowie
rantem tarczy mozna bic z tym ze nie sa to uderzenia punktowane
a co do przedramienia to nie jestem zwolennikiem okladania sie po ³apkach
Marcin Waszkielis
CYTAT
ale to jednak jest kwestja honorowa a jesli przeciwnik stoi nieuzbrojony przed toba to jest to twoja decyzja czy pozwolisz mu podniesc bron

No to dlaczego ma wygraæ przeciwnkik s³abszy i jeszcze do tego niehonorowy? Bo przecie¿ trzeba zak³adaæ ewentualno¶æ, ¿e kto¶ nie pozwoli podnie¶æ broni.
Micha³ z Koñczewic
ja siê nie spotka³em zeby kto¶ lutowa³ nieuzbrojonego...
ale w razie takiej sytuacji przeciez dasz sobie rade -masz tarcze i wolna rêkê smile.gif
ua
a ja by³em na turnieju gdzie by³o podnoszenie broni jak i obalanie przeciwnika za zgod± drugiej strony i widzia³em jak jeden pan po obaleniu odmówi³ zgody na dalsza walkê !

Seba nie po r±czkach tylko po przedramieniu które jest dobrze chronione
Gebritef
To ja tam sie w³±czê w temat. Chêtnych do ogni proszê o kontakt.
Chcia³bym wiedzieæ w jakim sk³adzie mo¿ecie wyst±piæ. Jakim sprzêtem dysponujecie.
To co przedstawimy razem to raczej rzecz do uzgodnienia. ma byæ ³adnie.
Karbos90@o2.pl

W sumie to proszê jeszcze o informacjê jak± muzyke preferujecie je¿eli chodzi o FireDancing

Pozdrawiam
Roswell
Bardzo chcia³em przyjechaæ gdy¿ w tamtym roku ¶wietnie sie bawi³em ale co¶ mi siê widzi ¿e siê z Rosj± na³o¿y³o wiêc chyba nie da rady niestety nad czym bardzo ubolewam.
W ka¿dym razie turniej serdecznie polecam i ¿yczê dobrej zabawy.

Do zobaczenia w miêdzyczasie
Cipu¶
Onix
Dru¿yna Zaciê¿na Ksiê¿nej Anny pod Chor±gwi± Zamku Królewskiego w Inow³odzu
Przyjedzie w najnajwiêkszym sk³adzie smile.gif (dok³adny sk³ad i listê osób turniejowych wy¶lê juz mejlem)
W zesz³ym roku impreza by³a genialna, wiêc w i tym spodziewamy siê ¶wietnej zabawy i pysznej biesiady.

Karbo¶ - Je¿eli chodzi o Fire show to jestem do Twojej dyspozycji i w zakresie warsztatów jak i pomocy przy pokazie. Niestety w tym roku bêdê sam angsad.gif. Odno¶nie sprzêtu i muzyki to ju¿ w Meilu napiszê.
Daria Malinowska
Bêd± jacy¶ kramiarze ?
S3ba
tak maja sie pojawic kramiarze choc dokladnie w jakiej ilosci nie jestem w stanie podac:)

A teraz ogloszenia parafialne:)
Cala impreza odbywa sie w zaciszu naszego zamku tam tez jest miejsce na oboz rycerski i tam tez trzeba sie skierowac.
Przyjerzdzac mozna od piatku po poludniu a na miejscu bede dyzurowal ja wiec z rozbiciem nie przewiduje problemow.
Z wszelkie watpliwosci i ewentualne pytania odnosnie imprezy mozna kierowac na moj numer 503748339
Ryba
Rozumiem, ¿e mo¿na wygraæ miecz ¶w. Katarzyny tongue.gif

Zatem wypada nam chyba przyjechac po tylu latach nieusprawiedliwionych nieobecno¶ci.
Czy przewidziana jest dla nas jaka¶ kara za ostatnie lata?

Pozdrawiam i do zobaczenia jutro
S3ba
Jak juz dojedziecie to sie zobaczy co z ta kara:)
Wiedziemka
HA, znów pierwsza!
Hmmm, Ekmm, i siê powtarzaæ? Przeca tam jak zawsze ¿arcia nie do przerobienia, swojsko, mi³o, kameralnie, choæ tym razem pierwszy raz widzia³am tak± ilo¶æ osób, ¿e scena i siedziska kinowe by³y oblegane (co faktu, ze jedzenia nie zabrak³o nie zmienia). Tylko jak±¶ wci±garkê zamontujcie pod górkê albo jakie schodki wy³upcie, bo ja na tych skórzanych podeszwach z obci±¿eniem smykowym odwala³am tam ³y¿wiarstwo figurowe, a z plecakiem to niemal na czworakach smile.gif
Voynar
Witam! Tradycyjnie mi³o i rodzinnie - turniej siê rozrós³ bardzo w porównaniu z poprzednim rokiem, tymczasem atmosfera pozosta³a ta sama - faktycznie wszystkiego co dobre by³o w bród, na nastêpny rok zamawiam sobie tylko mniej wszêdobylskich os smile.gif

Przepraszam wszystkich, ¿e uciek³szy tak nagle, ale siê okaza³o, ¿e nie jadê poci±giem, tylko mam ju¿ lecieæ na dziedziniec, wyca³uje Was za to na Liwie icon_mrgreen.gif

Jeszcze raz dziêkujê organizatorom i uczestnikom za mile spêdzone dni, a zw³aszcza noce devil.gif

Do zobaczyska!!!
bruna77
Najemna Kompania Toruñska sklada u³on zacnym Organizatorom, dziekuj±c za wspanial± go¶cine i ¶wietn± imprezê :D. bawili¶my sie wy¶mienicie, zaspokoili¶my do syta wszelkie chucie i apetyty, do¶wiadczyli¶my znamienitej rywalizacji w turnieju ³uczniczym i.... mamy nadziejê zago¶ciæ za rok :)
Soczek
W imieniu BRZB równie¿ dziêkujê za wspania³± zabawê. Zarówno t± bojow±, jak i na biesiadzie. Takiego wyboru jedzenia nie widzia³em jeszcze nigdzie smile.gif Chwa³a organizatorom za ciê¿k± pracê i do zobaczenia w przysz³ym roku, tyle ¿e w du¿o wiêkszym sk³adzie.

Pozdrawiam Soczek
Adams87
AHOJ!!!!

dopiero dojecha³em, turniej wypad³ naprawdê zacnie, wszystkiego pod dostatkiem, go¶cinno¶æ Dzia³dowska z wy³±czeniem jednego ma³ego incydentu bede wspomina³ bardzo mi³o (chocia¿ z drugiej strony przynajmniej mia³em jak±¶ rozrywke skoro nie bra³em udzia³u w walkach turniejowych szczerba.gif )
Daria Malinowska
Biesiada by³a boska respekt.gif clap.gif tracker.gif
Krzysiek Boroñ
Witam!
Ja do³±czam siê do podziêkowañ Soczka smile.gif
Nawalczy³em siê, najda³em, wypi³em i pobawi³em czego chcieæ wiêcej ? smile.gif
Biesiada - niesamowita do teraz jestem najedzony :D
Dziêkuje wszystkim organizatorom i ludziom bawi±cym siê za stworzenie niepowatrzalnego klimatu.
A sczególnie ekipie niedzielnej za wspania³± zabawê i go¶cinê gospodarzy przed przyjazdem poci±gu ;)
Do zobaczenia za rok mam nadzieje! smile.gif
Ryba
Ja te¿ bardzo dziêkujê Wam ch³opaki i (Dzia³dowiaki) dziewczyny tongue.gif za dobr± bitkê i wypitkê.
Mo¿na by³o sporo powalczyæ i siê po¶miaæ.
Ale za rok (je¶li przybêdê) pomogê Wam w ogarniêciu plastików w obozie devil.gif

Ciao i do zobaczenia w Liwie
Damien
A ja wrzuce parê zdjêæ, reszta jak wrócê z wykopalisk i dorwê siê do mojego kompa icon_mrgreen.gif

http://www.galeria.poczet-jasmina.pl/
Wiedziemka
i dziêki Ci, dobry cz³owieku
niech jeszcze inni za Twoim przyk³adem pójd±
rzecz jasna sêpiê zdjêcia, jak zawsze
S3ba
No to w imieniu Dzia³dowskiego bractwa chcia³bym podziêkowaæ wszystkim go¶ciom za liczne przybycie. Mam nadziejê i¿ nasza skromna imprezka przypad³a wam do gustu i ¿e zobaczymy siê u nas za rok w jeszcze wiêkszym gronie (a³a boje biedne nogi:)

A teraz uciekam odespaæsmile.gif

Pozdrawiam Boczek
Cmok z Dzia³dowa
Witam,

wrzucam tak na szybko troszkê fotek, g³ównie robi³em filmiki
wszystko pod http://www.rycerze.namida.pl

Odno¶nie filmików, je¶li kto¶ chcia³bym obejrzeæ swój wystêp (miecz i tarcza, d³ugie) praktycznie mam 95% walk wiêc proszê pisaæ kto pod jakim god³em wystêpowa³, w jakich barwach i herbie, ¿ebym móg³ go zlokalizowaæ.
Niestety filmiki troszkê zajmuj± i wrzucê wybrane lub na ¿yczenie

Pozdrawiam,
Cmok z Dzia³dowa ;)
Roswell
Turniej ¶wietny, klimat taki jaki zapamiêta³em z zesz³ego roku tylko jeszcze wiêcej fajnych ludzi, dziêkuje organizatorom za ¶wietna zabawê a reszcie za super towarzystwo. Jedyna uwaga to to ¿e za rok faktycznie mogliby¶my ograniczyæ ilo¶æ plastikowych rzeczy które wokó³ nas siê wala³y ale wystarczy³oby jakby ka¿dy z nas od czasu do czasu co¶ wyrzuci³ do kosza i by³oby du¿o lepiej smile.gif
Co do uczty to zajebistego ¿arcia jak zwykle nie da³o siê przeje¶æ a alkoholu przepiæ, pod wzglêdem ilo¶ci serwowanych potraw jeste¶cie niezrównani - zreszt± o jej ¶wietno¶ci najlepiej ¶wiadcz± zdjêcia ilo¶ci porannych zgonów:P
PS. Jak dalej bêdzie siê to tak rozwijaæ to pomy¶lcie o rozbudowie sali bo sie ma³a robi:)

Pozdrawiam
Cipu¶
Marcin Waszkielis
Ja bym prosi³ o filmiki. Tak wygl±dam: http://www.rycerze.namida.pl/galeria/fotki...itarcza/026.jpg

Dziêki wszystkim za bardzo udan± imprezê. Zdrówko!
Cmok z Dzia³dowa
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 11:40 12.08.2008) *
Ja bym prosi³ o filmiki. Tak wygl±dam: http://www.rycerze.namida.pl/galeria/fotki...itarcza/026.jpg

Dziêki wszystkim za bardzo udan± imprezê. Zdrówko!

Twoje filmiki w³a¶nie siê kopiuj±, poniewa¿ mam strasznie s³abe ³±czê, to potrwa (szczególnie wysy³ka), wiêc zapraszam na stronê ponownie najlepiej jutro.
Ale z identyfikacj± nie by³o problemu, znam Twoje wyczyny równie¿ z ostatniego Grunwaldu (mam te¿ kilka filmików, ale raczej nie ca³o¶æ Turnieju)

I oczywi¶cie gratulujê zwyciêstwa oraz znakomitego wyszkolenia. Strasznie mi³e dla oka.

Pozdrowienia!
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT

Ale brzydal.
icon_rolleyes.gif bum.gif
ua
CYTAT(Rze¼niczek @ 14:43 12.08.2008) *
CYTAT

Ale brzydal.
icon_rolleyes.gif bum.gif

tak wygl±da Z£Y MIKO£AJ (wersja bez rózgi) tongue.gif
Misza
To ja poproszê o filmiki z bojówki dwóch go¶ci w bia³ych surcote z zielonymi krzy¿ami smile.gif
Marcin Waszkielis
Zagin±³ mi kufelek gdzie¶ w obozie. jakby kto¶ przypadkiem znalaz³, to by³bym wdziêczny za zwrot przy jakiej¶ okazji.
boholt
witam
czy ma moze ktos namiary na sprzedawce welny, ktory rozstawil swoj kram pod zamkiem?
bylbym wdzieczny
pozdrawiam
S3ba
jezeli chodzi o Tkaniny D±browy bo to odnalazlem w mielach to przesylam meila na pw
RAVA Piotr
Spó¼nione podziêkowania od Bractwa Rycerskiego RAVA

i wielce spó¼niona galeria z turnieju http://www.rycerze.eu/galeria/18/

Pozdrawiam serdecznie Piotr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.