Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Z³ote nitki do haftu
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Aida
Szuka³am z³otych nici do haftu i jak zwykle najlepszym przyjacielem zakupowicza okaza³ siê internet.
No i wyskakuj± takie cuda jak np.
1. Nitki do haftu farbowane na z³oto jak u chinese_embroidery (Ebay, w dziale "Craft" zak³adka "Embroidery") sta³y sprzedawca oferuj±cy chiñskie nitki do haftu. Opisuje je jako 100% z naturalnego jedwabiu, rêcznie farbowane. Pytanie czym? Jak my¶licie?
2. Z³oty drucik jubilerski 0,25mm ugems (Ebay, dzia³ jubilerski) ? to chyba najlepsze rozwi±zanie, bo jest ju¿ do¶æ miêkki, pytanie czy na tyle by siê da³o haftowaæ.
Jest te¿ taki drut na allegro ale od 0,3mm wzwy¿.
3. S³ynna niæ japoñska metalowa folijka wokó³ nici, s±
4. passing threads chyba bez nici w ¶rodku czy mi siê zdaje?

Z tego wszystkiego najciekawszy wydaje mi siê ten 0,25mm drucik jubilerski, bo 14K z³oto. Zapewne s± te¿ wy¿szej próby (dro¿sze).
Basia
Ja bym radzi³a jednak "passing thread" , podobno jest najbardziej elastyczna ni¿ ta japoñska.
Drucik jest dobry do haftu k³adzionego (np. do uk³adania jaki¶ fiku¶nych zakrêtasów na sakiewkach), ale cie¿ko by nim operowaæ haftuj±c, bo jednak jest do¶æ sztywny.
No i te owijane z³ot± foli± s± ponoæ bardziej "koszerne" ni¿ drucik.
jagoda
a najbardziej koszernie by by³o, gdyby ta z³ota folijka by³a opleciona na jedwabnej duszy smile.gif
Basia
Zdaje siê, ¿e w Anglii s± dostêpne takie, które maj± jedwabny rdzeñ (bo najczê¶ciej s± z bawe³nianym). Poszukam, mo¿e uda mi siê odnale¼æ.
Morrigan
CYTAT(Basia @ 12:47 05.03.2008) *
Zdaje siê, ¿e w Anglii s± dostêpne takie, które maj± jedwabny rdzeñ (bo najczê¶ciej s± z bawe³nianym). Poszukam, mo¿e uda mi siê odnale¼æ.

A masz mo¿e jaki¶ namiar gdzie w Uk mozna to dostac i za ile ?
Basia
No, znalaz³am.

Firma nazywa siê Benton & Johnson i dzia³a na rynku od XVIII wieku
W nici mo¿na siê zaopatrzyæ w ich sklepie internetowym.

http://www.bentonandjohnson.com/
Morrigan
OO fajnie. Dziêki smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.