Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [jak] Pomiar naci±gu ³uku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
dorsai
Ostatnio pope³ni³em mniej lub bardziej udany ³uk p³aski, a ¿e mam pewne k³opoty z pe³nym naci±giem, st±d moje pytanie: w jaki sposób zmierzyæ w miarê dok³adnie naci±g ³uku?

I drugie pytanie, na które zapewne odpowied¼ znajdê w odpowiedzi na pierwsze, lecz moja dusza in¿yniera nie daje siê w tej kwestii zbyt ³atwo zaspokoiæ: dlaczego warto¶æ t± wyra¿a siê w kg? Rozumiem, ¿e kilogramy to bli¿szy naturze cz³owieka choæ niezbyt poprawny sposób okre¶lania si³y, lecz wie kto¶ jaki rodowód historyczny ma taki sposób pomiaru "mocy" ³uku(i kolejne zdanie od którego niejeden fizyk b±d¼ in¿ynier skrzywi³by siê w co najmniej pogardliwym usmieszku) smile.gif
Cream
Bo jak ³uk ma 20kg naci±gu i powieszisz tak± wagê na ciêciwie to ona siê naci±gnie w³a¶nie do poziomu pe³nego naci±gu ³uku. Ale od kiedy mierz± si³e naci±gu - nie wiem. W ¶redniowieczu pewnie na oko oceniali.
gregory
Gwoli ¶cis³o¶ci to si³ê ³uku mierzy siê w funtach a nie w kg, i to najczê¶ciej przy 28 calach naci±gu (w ³ukach koreañskich podawana si³a naci±gu jest przy 31 calach).
dorsai
CYTAT(gregory @ 08:34 25.02.2008) *
najczê¶ciej przy 28 calach naci±gu

o, dziêkujê Panie Gregory, z tym mia³em w sumie najwiêkszy k³opot
Adamc1
CYTAT(dorsai @ 09:17 25.02.2008) *
CYTAT(gregory @ 08:34 25.02.2008) *
najczê¶ciej przy 28 calach naci±gu

o, dziêkujê Panie Gregory, z tym mia³em w sumie najwiêkszy k³opot

Tak poza tym, uk³ad jednostek jaki obowi±zuje aktualnie wynika z przemian i unifikacji kiedy¶ w naszym kraju kilogram si³a by³ jednostk± jak najbardziej normalna i u¿ywan±.
Twoja dusza in¿yniera powinna powiedzieæ Ci ¿e jednostki nawet te najbardziej egzotyczne da siê przeliczaæ.
dorsai
CYTAT(Adamc1 @ 16:55 25.02.2008) *
Twoja dusza in¿yniera powinna powiedzieæ Ci ¿e jednostki nawet te najbardziej egzotyczne da siê przeliczaæ.

moja dusza in¿yniera jak najbardziej mi to mówi i wiem jak to zrobiæ, lecz nale¿y pamietaæ o tej czê¶ci naszego zacnego spo³eczeñstwa, które z politechnik± nie maj± nic wspólnego a na fizyce w szkole ¶redniej spali smile.gif
Tak czy inaczej dziêkujê Mo¶ci Adamic1! Faktycznie, zapomnia³o mi siê o kilogramsi³a, choæ niewiele ró¿ni siê to od przeliczania na niutony
Robert_M
Witam serdecznie w tym miejscu forum!

Twórca postu zada³ pytanie o pe³ny naci±g ³uku, a odpowiedzi pad³y o si³ê naci±gu do 28 (31) cali naci±gu.
I st±d moje pytanie (li tylko z ciekawo¶ci - jako kompletnego laika) - jaka jest w tym ró¿nica?

Pozdrowienia

Robert

Cream
D³u¿sze naci±gi s± lepsze bo gromadz± wiêcej energii. Naci±g ³uku zale¿y od jego typu i wykonania. Krótki prosty ³uk nie mo¿e byæ ci±gniêty tak daleko jak np. d³ugi.
dorsai
CYTAT(Robert_M @ 20:56 26.02.2008) *
Witam serdecznie w tym miejscu forum!

Twórca postu zada³ pytanie o pe³ny naci±g ³uku, a odpowiedzi pad³y o si³ê naci±gu do 28 (31) cali naci±gu.
I st±d moje pytanie (li tylko z ciekawo¶ci - jako kompletnego laika) - jaka jest w tym ró¿nica?

Pozdrowienia

Robert

Panie Robercie!

Mówi±c "pe³ny naci±g" mia³em na my¶li naci±g pozwalaj±cy na jako takie u¿ytkowanie ³uku. ³uk który pope³ni³em ciê¿ko jest mi naci±gn±æ choæby do ramienia i st±d moja ciekawo¶æ - chcia³em zmierzyæ ile¿ to cudo ma faktycznie naci±gu.
28 b±d¼ 31 cali to umowna odleg³o¶æ - jaka¶ standardyzacja musi byæ - a wynika, je¶li siê nie mylê i proszê w tym miejscu o ewentualne sprostowanie, z d³ugo¶ci strza³ czyli odleg³o¶ci na jak± trzeba ciêciwê naci±gn±æ, by oddaæ strza³
gregory
Dok³adnie tak!
Kto¶ kiedy¶ stwierdzi³, ¿e na owe 28 cali przeciêtny cz³owiek przy strzelaniu tzw. metod± ¶ródziemnomorsk± (czyli 3 palce) jest w stanie naci±gn±æ ³uk i zosta³o to przyjête jako standard.
Przy strzelaniu z u¿yciem zekiera ciêciwê ci±gnie siê d³u¿ej i dlatego te¿ np. Koreañczycy robi± pomiary przy naci±gu 31 cali.
Oczywi¶cie istniej± ró¿nice osobnicze (wzrost, d³ugo¶æ ramion, technika itd), przez co naci±g, a tym samym si³a tego samego ³uku dla ka¿dego z nas mo¿e byæ inna, tym niemniej ogólnie przyjêtym standardem jest te 28 cali.
Tak ju¿ marginesie, to ka¿dy z szanuj±cych siê wytwórców ³uków podaje jeszcze max d³ugo¶æ naci±gu, na jak± mo¿na ci±gn±æ ³uk bez obaw o jego zniszczenie.
dorsai
CYTAT(gregory @ 09:58 27.02.2008) *
Tak ju¿ marginesie, to ka¿dy z szanuj±cych siê wytwórców ³uków podaje jeszcze max d³ugo¶æ naci±gu, na jak± mo¿na ci±gn±æ ³uk bez obaw o jego zniszczenie.

ojoj, a to jak siê liczy/mierzy? Bo chyba nie metod± empiryczn± "o pêk³o, to proszê dalej nie naci±gaæ" hehehe.gif

Dziêkujê za u¶ci¶lenie i pozdrawiam!
Robert_M
Witam!

No ja trochê podr±¿ê smile.gif

CYTAT(gregory @ 09:58 27.02.2008) *
Oczywi¶cie istniej± ró¿nice osobnicze (wzrost, d³ugo¶æ ramion, technika itd), przez co naci±g, a tym samym si³a tego samego ³uku dla ka¿dego z nas mo¿e byæ inna, tym niemniej ogólnie przyjêtym standardem jest te 28 cali.

To znaczy nie ma, jakiego¶ bardziej miarodajnej definicji?
Na przyk³ad: pe³ny naci±g to taki naci±g, w którym ³uk tworzy wycinek ³uku, a ciêciwa tworzy z ³uczyskiem k±t prosty.

P.S. Gdzie¶ wyczyta³em (ale skleroza wy¿ar³a gdzie), ¿e napiêty ³uk jest w po³owie z³amany

Robert
Cream
D³ugo¶æ naci±gu ³uku zale¿y ¶ci¶le od jego typu i wykonania. Dla prostych ³uków zasada jest mniej wiêcej taka, ¿e naci±g rzêdu 28'' zyskuje siê przy d³ugo¶ci ³uku 67''. Je¶li chcesz ci±gn±æ cal wiêcej/mniej to zwiêksz/zmiejsz d³ugo¶æ ³uku o dwa cale.

To taka regu³a "na oko". Jak pisa³em wiele zale¿y od wykonania.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.