Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Letnia wyprawa 28.08 2007 wa³em nadwislañskim Grudzi±dz- Che³mno
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Lipek
Witam serdecznie !

Stwierdzi³em ¿e czas pochwalic siê swoim wakacjynym przedsiêwiziêciem, nie¶mia³o pragnê zaprezentowaæ szanownemu gremium, co nie co zdjêæ, z jednodniowego projektu wyprawy (w za³o¿eniu pielgrzymki pokutnej braci ZNMP ), która odby³a siê 28 sierpnia 2007 roku. Zapraszam do ogl±dania i komentowania zdjêæ na stronie http://my.opera.com/lipekbrkg/blog/. Datowanie to prze³om XIV/XV wiek (odtwarzamy jw wspomnia³em braci zakonnych). W najbli¿szym czasie zdjecia zostan± zaktualizowane gdyz jeszcze mam ich sporo w zanadrzu. :D

W nadchodz±cym sezonie mamy w planie zorganizowanie co najmniej jeszcze jednego podobnego przedsiêwziêcia tyle ¿e tym razem d³uzszego bo oko³o 3-4 dniowego.

Je¿eli kto¶ by by³ chêtny na podobne przedsiêwziecia na Pomorzu to zapraszam serdecznie !
Wrazie pytañ : lipniewskibartek@op.pl
Vislav
Witam w gronie historycznych podró¿ników.

Niez³y kawa³ek trasy zrobili¶cie jak na jeden dzieñ (ponad 30km) - widaæ, ¿e braciszkowie s± wprawni w pieszej wêdrówce i na doczesne uciechy racz± te¿ zwracaæ uwagê. Gratulujê pogody ducha i piêknej trasy.

Zapraszam do zamieszczania kolejnych wie¶ci z coraz to d³u¿szych wêdrówek.

Oby siê nasze szlaki skrzy¿owa³y w najbli¿szej przysz³o¶ci.

Serdecznie pozdrawiam Vislav
greslav
Witam.
Napewno bêdzie to udany projekt. Cieszê sie ¿e i Grudzi±dz wpisuje sie na mapê wypraw.
Trasa- najlepsza z mo¿liwych ( reklamuje j± bo 20 lat mieszka³em na Rz±dzu ). Jest to nie ma³y odcinek wiec trzymam za was kciuki.
pozdrawiam greslav
P.S. Gdyby nie datowanie projektu wpisa³bym siê na listê
rosamar
Obrodzi³o nam ostatnio oj obrodzi³o!!! icon_mrgreen.gif
Wyprawy wyrastaj± jak grzyby po deszczu i do tego tam gdzie nikt siê ich nie spodziewa icon_wink.gif

Witamy wiêc serdecznie szanownych pielgrzymów i zapraszamy do umieszczania relacji na forum a tak¿e refleksji na temat sprzêtu, pogody, patentów "aHist(e)rycznych" i innych diabel.gif

Ze swojej strony mogê jedynie zachêciæ do prób nieco bardziej wymagaj±cych ni¿ letnie biwaki pod chmurk± ale równie¿ cieszê siê z tworz±cej siê nowej niszy w rr.

Je¿eli termin latem pozwoli i szanowni pielgrzymi nie bêd± siê bali bezbo¿nej a³tajskiej icon_wink.gif zarazy to chêtnie wybiorê siê na wasz± wycieczkê - do w³óczêgostwa jestem zawsze chêtna a Grudzi±dz niedaleko bum.gif

do zobaczenia na szlaku!
Rosamar
Lipek
Có¿ wyprawa nasza by³a tylko niewielk± wprawk± przed d³u¿sz± wypraw± , jak ju¿ wspomnia³em wcze¶niej w tym roku szykuje sie wyprawa 3-4 dniowa znów zapewne biegiem rzeki Wis³y tyle ¿e tym razem zapewne w kierunku stolicy pañstwa zakonnego- miasta Malborka, z tego co wynika wyprawa poszerzy nam sie o jakie¶ 2 osoby czyli ju¿ ca³kiem poka¼na kompanija.
Odbêdzie sie w okolicach sierpieñ- pa¼dziernik 2008, wiêc jeszcze sporo czasu, jestesmy w trakcie zbierania sprzêtu.

I teraz a'propo sprzêtu:

1. Buty spisa³y siê ¶wietnie troche siê obtar³y aczkolwiek nie by³o tak ¼le nie rozsypa³y siê, wytrzyma³y, tyle ¿e nogi trochê bola³y ale to raczej ze wzgledu na d³ugo¶æ trasy.

2. Naczynia na wodê, Gliniak (butla) ok, 1 litra zbi³a nam sie na pocz±tku drogi, a przeciekaj±cy litrowy buk³ak to za ma³o, wiêc byli¶my lekko odwodnieni, ale to i tak nie by³o zbyt uci±¿liwe.
Wiêc trzeba dopracowaæ szczelno¶æ buk³aków, przeciekanie bardzo mnie zdziwi³o gdy¿ by³ to 3 bu³ak mojej produkcji i pierwszy przeciekaj±cy angsad.gif - Wiêc refleksja nasuwa siê sama lepsze i wiêksze buk³aki.

3. Ciuchy ¿adnych zastrze¿eñ, spisa³y siê swietnie tym bardziej ¿e pogoda by³a bardzo wietrzna szczególnie na wale, o dziwo pomimo pogody by³o ca³kiem zimno jak na sierpieñ.

Trasa- ponad 30 kilometrów nieby³a bardzo uci±¿liwa lecz trzeba przyznaæ ¿ê pokonali¶my j± w ci±gu ok 5-cio i pó³ godzinnego marszu z jednym 30 minutowym przystankiem i dwoma po ok 10 minut.

Zapraszam chêtnych do wspó³ udzia³u datowanie to prze³om XIV/XV wiek, lecz pewnie i a³tajska zaraza nikomu nie zaszkodzi zapraszamy

Wszelkie szczegó³y, plany, i daty dotyczace przysz³ej wyprawy zamieszcza³ bedê w tym temacie !

Pozdrawiam serdecznie !!!

Do zobaczenia na szlaku !!!

Radosh
[...] Domine exaudi vocem meam...
Brat Radosz wyra¿a wstêpne zainteresowanie. Je¶li zechcecie i Allah pozwoli... Co prawda jestem wcze¶niakiem, ale jesli nie przeszkadzaj± Wam A³tajki....
Lipek
CYTAT(Radosh @ 11:49 19.02.2008) *
[...] Domine exaudi vocem meam...
Brat Radosz wyra¿a wstêpne zainteresowanie. Je¶li zechcecie i Allah pozwoli... Co prawda jestem wcze¶niakiem, ale jesli nie przeszkadzaj± Wam A³tajki....

Wszystkie informacje na temat przysz³ych wypraw bêdê zamieszcza³ tutaj jak wy¿ej wspomnia³em, zale¿y nam na jednolitym datowaniu ale wed³ug mnie mo¿na by zrobiæ tak± inter-epokow± wyprawê, s±dzê ¿e to te¿ jest pewien pomys³, który warto by wzi±æ pod rozwa¿anie :D.
Zapraszam do dalszej dyskusji nt. Interepokowej wyprawy...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.